Vyhledávání
Rybářská latina
1.8.2013 | HaD | 3.147 zobrazení | 13 odpovědí
Docela by mne zajímalo, co je pro vás přijatelná rybářská latina, která k našemu koníčku neodmyslitelně patří a co už je za hranicí a je to jen obyčejná lež…
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 29. prosince 2013 ve 14:21 ® Petula reakce na …
-
cujo> Někdy se tak stane
reagovat - Sobota 28. prosince 2013 v 19:28 ® tucnak11
-
Ja jsem chytil kapra že jen fotka vahu měla 10 kg
reagovata uhoře jsem viděl jak šmatlaly po travě tak ryhle na druhou stranu že byl sem zvedat a te svině drřyli hulky trekove
- Sobota 28. prosince 2013 ve 12:44 ® cujo reakce na …
-
Petula> možná mu těch 10 minut přišlo jako půl hodina jestli tahal 3m sumca
reagovat - Pátek 27. prosince 2013 ve 22:44 ® Petula
-
Jeden kolega mi před pěti lety vyprávěl příběh jak ho po Vranově na loďce půl hodiny vozil sumec po přehradě.Letos už je z půl hodiny dvě hodiny celé a kolega co byl s ním říká,že boj netrval ani 10 minut,tak si jeden může vybrat.
reagovat - Čtvrtek 26. prosince 2013 ve 12:44 ® martin002 reakce na …
-
jepice>Jasně, že lezou. Stačí počkat na déšť. Vem si do pytlíku trochu písku a můžeš je sbírat jak slimáky. Kamarád by si to přece nevymyslel.
reagovat - Čtvrtek 26. prosince 2013 ve 12:38 ® jepice-zruseno reakce na …
-
martin002> Mě by taky docela zajímalo, jestli ty úhoři lezou normálně po zemi. Neříkám, že zrovna na hrách, ale občas něco překonat musej, protože se vyloví v rybníku, kam se nikdy nedávali, a podobně. Já teda dycky tvrdim, že to nějak udělaj, když je hodně vody a tak, protože jak známo, úhoři jsou nejvíc aktivní když se zvedne voda a teče kalná přez hráze a po loukách. Ostatně i u nás na potoce jsou v místech, kam se nevysazovali a musej překonat několik jezů proti proudu. Ale to neni asi zase takovej problém, protože to i plotice vyskočí nejmíň půl metru proti vodě.
reagovat - Čtvrtek 26. prosince 2013 ve 12:32 ® cujo
-
Kolega potápěč mi jednou říká:" Co vy rybáři víte co je pod vodou, já když si tak sedím u paty hráze (jednu dobu je opravoval), tak tam vidím aspoň pořádný ryby ne ty čudle co taháte. Jednou kolem plave dvoumetrová štika a pak třeba pětimetrovej sumec a to nemluvím o těch úhořích, to byste plakali kdybyste to viděli"
reagovat)
- Čtvrtek 26. prosince 2013 ve 12:24 ® martin002
-
Kamarád pracuje jako tesař a sem tam na přilepšenou udělá nějaký ten melouch. A protože není hladovej tak sebou občas vezme i pár učedníků. Jednou takhle dělali střechu na starým mlejnu. Při odpolední pauze si sedli k náhonu a kamarád jen ta mimoděk prohlásil, támhle v tý tůni musí být úhořů jak naseto, to by bylo žrádlo. Učedníci hned nezareagovali, ale asi za hodinu za ním přišli s otázkou, a pane mistr jak na ty úhoře jít? No to je jednoduchý, řekl, támhle na poli roste hrách, ten maj voni hrozně rádi. Ale normálně se na něj nedostanou takže musej počkat až začne pršet. To pak voni lezou tou mokrou trávou až do toho hrachu a tam se pak cpou až se jim dělaj boule za ušima. Na to si musíte počkat. V tý trávě voni nechávaj slizký cestičky kteréjma se vracej do vody. Ty cestičky jim zasypete pískem a pak je posbíráte jak slimáky. Učedníci poslouchali s otevřenejma pusama a bylo vidět jak je jim líto, že dnes neprší.
reagovat - Pondělí 23. prosince 2013 v 18:55 ® Petula
-
K latině,zkušený a mnohaletý rybář je už natolik vyškolen z toho co je možno považovat za reálnou věc,co za latinu a kde končí hranice latiny a nastává lež.Takřka každý si rád vymaluje svůj zážitek trochu jinač než tomu ve zkutečnosti bylo,otázka je komu to vypráví.Nezasvěcený a nezkušený kolega většinou vše spolkne i s navijákem.Zkušený kolega velmi rychle odhalí od kud vítr vane.Osobně nesnáším,když to přejde do lživých diskuzí a argumentů,to opravdu nemusím.
reagovat - Pondělí 23. prosince 2013 v 11:57 ® HaD
-
Včera jsem chytil kapra, který měl šupinu jak tácek pod půlitr
reagovat - Sobota 21. prosince 2013 ve 3:28 ® Petula
-
MRKnato je místní latinář,hihi
reagovat - Sobota 21. prosince 2013 ve 2:27 ® jepice-zruseno
-
Podle mých zkušeností se rybářská latina málokdy týká přímo ryb. Většinou se jedná o jiné zážitky od vody, zakládající se na nějaké pravdivé skutečnosti, ale celé je to trochu vylepšené. Některé věci jsou ale potvrzeny z více zdrojů, a kolují už poměrně dlouho. Například ta, jak si jeden nejmenovaný přívlačový závodník zlomil tři pruty v jedněch dveřích. Nebo ta, jak si jeden začínající kolega pořídil nové pruty, na nich měl nové navijáky po okraj naplněné novými vlasci a se zkušenějšími kolegy chytal na Kyjáku karásky. Když se šel vys*at do křoví, na radu zkušenějších povolil brzdy, aby mu to kapr nestáhnul i s vidličkama do vody. Když vykonal, oba policajty už hopsaly nahoru dolu. Přistoupil k prvnímu prutu, mocně zasekl a ozvalo se jenom BZZZZZZZzzzzzz....... a na navijáku s povolenou brzdou se udělala neskutečná paruka. Za škodolibého smíchu ostatních neotálel, přistoupil k druhému prutu, zasekl a udělalo to pro změnu BZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzz....... Pak to jenom naházel do auta a jel domů. Pak jsem slyšel ještě nějaký historky.
Například jedna z přehrady. Cituji… "Normálně chlapi, já jak jezdím na ty candáty na lodičce v listopadu, tak to vám tam je taková kláda… Letos jsem si koupil u kormorána takovou supr kombinézu tlustou, má to i ten krk takhle nahoru, no eňo ňůňo. Tak sem v tom byl na tej lodi, v pohodě si chytám, a najednou se mi začlo chtít na velkou. Kouknu doprava – skála. Kouknu doleva – taky skála. Tak sem vesloval až někam dořiti, a tam skála končila a byl tam takovej ten břeh s tima stromama, jak je to strašně prudký. No nedalo se nic dělat, přijel sem tam, nějak sem vylez z tý lodi, rozepnul sem tu kombinézu, sundal vršek, objal jsem ten strom … No něčim sem se tam pak vytřel, nahodil jsem kombinézu, zapnul… No a jak sem vlez do tý lodě a dvakrát sem zabral veslama, tak najednou takový teplo za krkem…
Nebo jedna podzimnéí z Ohře. Sám jsem pod Nechranickou nikdy nechytal, ale jestli se tam občas hýbe voda jako jinde pod přehradama, tak tomu skoro věřím. Chlapi prý přišli v broďákách někam k vodě, ale zjistili, že tam je celkem hloubka a proud, tak zabrodili jenom kousek od břehu. Jeden místní znalec jim ale vysvětlil, že tam je pod vodou taková kosa, dá se po ní dojít až na prostředek, a tam že je to mělčí. A jak pravil, tak také vykonal. Přebrodil jen tak tak, veprostřed se ale trochu vynořil a měl tam vody tak do pasu. Házel tam ty svoje nymfy do tý doby, než začal zmateně pobíhat. Mezitim se totiž nepatrně zvedla voda a nebylo kudy vybrodit. Dotyčný přestal pobíhat, na cvíli ztuhnul, a pak chytal dál. Celé to vypadalo sice podezřele, ale příbřežní rybáři se dozvěděli poentu, až když voda zase opadla a dotyčný rybář vybrodil. Dozvěděli se totiž, že chudáka dostihla akutní velká potřeba a v jeho situaci ji nakonec musel vyřešit v broďákách, v půlce řeky. Těch historek by bylo víc, třeba ta s názvem Vaťák plave, Broďáky kanálníky, Ožralý Žiška … Ale i nějaké, které nejsou vůbec od vody, jako třeba Usínající bagrista, Klíčky od auta v kabelce, … Historku Tři soudruzi jsem už popsal v jiné diskuzi. Sám osobně jsem viděl, jak si dva kolegové nahazovali přes vodu plechovku piva, Jak se loví amur nebo Co s kaprem, když projede vrbičkou nebo O panu inženýrovi v důchodu a jeho rybářském samozvaném rádci. Osobně se mi stala příhoda Kapři lezou po stromech.
reagovat - Středa 18. prosince 2013 v 7:13 ® Petula
-
Ander z Košic: Pišta hutori Anderovi,Ander,taku rybu som ulapil,že fotografia ulapené ryby měla 16 kilo.(názorný příklad naší latiny).
reagovat