Chytej.cz

Co říkáte na systém CHYŤ SAKUJ A PUSŤ? necteno

2.5.2013 | Sfinga | 10.012 zobrazení | 84 odpovědí | upravit

Co říkáte na systém CHYŤ SAKUJ A PUSŤ?Jsou podle vás v pořádku situace, kdy je ulovení ryby a její následné uložení do vezirku zakončeno jejím puštěním zpět?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Čtvrtek 9. května 2013 ve 12:14 ® regulus reakce na …
regulus

malamut> Toačovská jezera, pokud se nepletu, byly už v tehdejším Severomoravském kraji, takže jsou na území Moravskoslezkýho ÚS i když je dneska obhospodařují nějaký šterkovny pokud se nepletu.

Pokud se týká tý legrace pod Pálavou, tak to je klasickej komunistickej megalomanskej projekt. Už jsem to tu zřejmě někde psal, ale neodpustím si to zopakovat. Pochopil bych Mušovkou nádrž (horní), nadržení vody pro období sucha, povodně, rekreace a třeba i ty ryby, ale Věstonická a Novomlýnská je normální zvěrstvo. Původně chtěli soudruzi kromě zabránění povodním vybudovat rozsáhlou síť zavlažovacích kanálů, což po tom kotrmelci samozřejmě padlo, do hajzlu šly desítky hektarů lužních lesů, došlo k značný změně klimatu v oblasti a v neposlední řadě pod vodou zmizelo obrovský množství krásnejch rybážskejch fleků včetně soutoku Svratky, Jihlavy a Dyje. Kdyby tyto dvě nádrže zůstaly jako suchý poldry (při povodních by se prostě jen zavřely vrata), tak by měly daleko větší účinnost, pojmuly by v případě průseru daleko víc vody a těch pár MW elektriky by vyrobily i při docela malým vzdutí. Ještě v roce 1991 se aspoň ta třetí nádrž dala zachránit kdyby to vypustili, tak by se příroda vzpamatovala a lužní lesy by se obnovily. Teď už je to v prdeli na furt.
Mimochodem, na prostřední přehradě neplatí svazová povolenka, obhospodařuje to Rybářství Pohořelice, můžeš si tam zachytat za 2 kila na den. První a třetí přehrada je pernamentně obležená, ryby tam pěkný jsou i když už je to dneska zdecimovaný, kdybys viděl co se tam v devadesátých letech dělo, tak by se ti obrátil kufr. Ostravák je tam pro místní sprostý slovo (všichni slušní rybáři z Ostravy a okolí prominou), protože se tam z této oblasti sjížděly různý bandy, co dle mýho chytaly ryby na kšeft, na vlastní oči jsem viděl asi 10m dlouhej vezírek úplně plnej kaprů (desítky, možná i přes sto), sem myslel, že mě šlahne, jenže to bylo večer, skoro tma, banda ožralejch podivnejch existencí a byl jsem tam s klukama, kterým tehdy bylo něco přes 10 let, takže jsem držel hubu. Úplně mě přešla chuť tam jezdit. Postupem času se to sice uklidnilo, asi přišlo pár lidí o papíry a taky se ty ryby dost vymlátily, takže dneska tam můžeš klidně sedět týden a ani se ti to nepohne no a když přijede hejno, tak zase nevíš kterou udicu brát dřív, ale to je ojedinělý. Tohle prostě není revír kam bych jel na ryby rád, stejně tak celorepublikově profláknutej úsek Dyje pod přehradama. Lidí jako sraček, to pro mě prostě není. Se divím, že tam při tom, kolik tam jezdí lidí ještě vůbec ve vodě něco je. Pro mě a nejspíš i spoustu dalších, kteří pamatují ještě původní stav je to obrovská nenahraditelná ško­da.

Pokud se týká RMV jak tomu vy říkáte (na revíru hospodaří MO a neplatí tam svazová povolenka), pokud se teda bavíme o stejný věci. Tak to máme taky, jenže mnohý MO zjistily, že to je pro ně asi ku hovnu a tak se revíry zase vrátily k původnímu stavu, ne všechny, ale pár takovejch případů tady bylo. Ono to většinou pramení z aktivity některých jedinců, kteří si myslí, že ten revír je jen „jejich“, nejraděj by, aby tam nikdo kdo není z MO nechodil a přitom sami jezdí chytat kdekam. Jen v docela málo případech je zatím ochrana revíru před nepřiměřeným rybářským tlakem.

Asi se na to už vyserem, odskočili jsme od tématu.

reagovat
Čtvrtek 9. května 2013 v 8:06 ® malamut reakce na …
malamut

regulus> já psal revírů, ne rybníků, přehrady pod Pálavou se ti sice nelíbí, ale stahuje se tam rybářů celkem dost. Dyje je parádní řeka, já osobně mám moc rád Vranovskou přehradu, i když se tam dostanu jen výjimečně. Nevím, jak to bylo s Tovačovskými jezery, ale mám dojem, že to byl taky Svazový revír v době „odtržení“ a vzniku MRS. Je fakt, že v JČÚS jsou takový tendence si částečně jet po svým a pro sebe, ale zároveň kde se to hodí, využívat výhody společnýho. Trošku mi to připomíná stav, kdy MO mají RMV. Pamatuju doby, kdy MO Přelouč měla prakticky všechny revíry jako RMV a do „společného“ dala jen úplné minimum, ale to je dodnes podivuhodná organizace, pověstná například vstřícným přístupem ke Krásovým „testerům“. Tam se zabavený noty vracely, nevím tedy jak dnes, téměř okamžitě. To by se v MRS nestalo.

reagovat
Čtvrtek 9. května 2013 v 6:53 ® Segoves reakce na …
Segoves

jak to tak čtu tak se v těch pravidlech začínám ztrácet…já sem byl vždycky pro to aby se ke každý vodě přistupovalo individuálně a měla vlastní pravidla ale to by byl teprve maglajz

sumecek39> zajímavý u nás v JČ je třeba haltýř zakázaný proto sem tu na něj dříve narážel netušil sem že jinde je to jinak :-)

reagovat
Středa 8. května 2013 ve 22:18 ® regulus reakce na …
regulus

malamut> no já ti člověče nevím, jestli ty na to nemáš nějakej zkreslenej pohled. Nechce se mi to hledat a posuzovat a v žádným případě tady nechci brečet, ale nepřipadne mi, že by na JM bylo alespoň nějak výrazně víc revírů než jinde. Nejvíc vody je asi v jižních Čechách, ale tam je otázka, kolik z toho jsou revíry a kolik chovný rybníky. Každopádně tu nemáme řeky jako Vltava nebo Labe, Morava je obrazně řečeno chudá příbuzná a všemi opěvovaný přehrady pod Pálavou jsou jen pro zlost, dokurvili tím jedny z nejlepších úseků řek na JM.
Nevím jak jsi došel k názoru, že místní obyvatelé nemají potřebu za rybami cestovat.

Pokud se týká „sportování“, předpokládám, že tím myslíš závodníky, tak v tom nemám jasno a abych ti pravdu řekl, tak mě to ani nezajímá. Je fakt, že spolu ČRS a MRS nějakým způsobem spolupracují, jak a v čem netuším.
Jestli odtržení některých ÚS hrozí nebo ne netuším a netroufám si odhadovat, jednak do toho nevidím, nezajímám se o to, ale soudě dle toho co tu sem tam někdo napíše, tak mi připadne, že především jiho a západočeskej ÚS by možná byl pro.

reagovat
Středa 8. května 2013 ve 13:32 ® kamos007
kamos007

Diky všem za odpovědi, takže jak pudu třeba na vice dní tak vzít cedulku a dva vezírky, a nebo lépe hned namístě sežrat.

reagovat
Středa 8. května 2013 ve 13:28 ® malamut reakce na …
malamut

regulus> jižní Morava má spoustu revírů a tamní obyvatelstvo nemá potřebu za rybami cestovat, takže odtržení prošlo, i když ani to by nebyl důvod setrvávat, protože povolenky máte na revírech ČRS za stejné prachy jako my a naopak. Já měl v té době v rybolovu pauzu, takže když jsem se k rybařině v 98' vrátil, byla to pro mě novinka. Každopádně to oddělení není úplné, protože např. různé sportování zajišťuje ČRS a já netuším, jak se na tom podílí MRS, jestli vůbec, tedy finančně. Kdyby se ÚS osamostatnily, měla by asi zaniknot Rada, nebo dál hospodařit na svých čtyřech revírech pokud by jí zůstaly dekrety, a sportovat, ale kde by na to brala, to mi není jasné. Jasné ale je, že se tak nestane, neb by ustaly neprůhledné kolotoče a toky peněz. A všichni přece víme, že když se škvára točí, odstředivou silou část odlétává a stačí stát opodál a sbírat.

reagovat
Středa 8. května 2013 ve 13:05 ® regulus reakce na …
regulus

malamut> MRS je ve svojí podstatě bývalej jihomoravskej KV ČRS. Tuto možnost měli a mají všechny ÚS, pokud se nepletu, severní Morava se tehdy k MRS přidat nechtěla. Všichni tady brblete jak to stojí za hovno, nadáváte na ČRS, takže pokud je to vůle většiny, myslím, že není až takovej problém, aby se některý nebo všechny ÚS trhly od ČRS. Jakej by to byl problém, mít severo, jiho, východo, západo nebo středočeskej rybářskej svaz?

reagovat
Středa 8. května 2013 ve 12:39 ® regulus reakce na …
regulus

kamos007> když chytíš kapra a pstruha, tak nejspíš všude můžeš chytat dál, pokud teda ten kapr, pstruh nebo oba dohromady nemají víc jak 7 kilo. Podle pravděpodobně nejpřísnějšího kritéria v ČR dle předpisů MRS jsi nedosáhl žádného ze tří maxim, tedy víc jak 7 kg ryb, 2 uvedený ryby ani 3 lososovitý. Kapra si sice u nás můžeš vzít jen jednoho, ale nekončí jeho ponecháním denní lov.

reagovat
Středa 8. května 2013 ve 12:36 ® sumecek39
sumecek39

VIII. Uchovávání ulovených ryb

Pokud osoba provád ě jící lov uchovává ulovené ryby živé, je povinna mít vlastní vezírek nebo takové za řízení, které umožňuje rybě alespoň minimální pohyb (haltýř, konstrukce potažená síťovinou apod.). Jezakázáno upevňovat ryby provlečením za skřele nebo jiným nešetrným způsobem, popřípadě nechat nezabité ryby uhynout. Ryba uložená ve vezírku nebo jiném zařízení na uchovávání živých ryb je považována za ponechanou. Zakazuje se používat společných zařízení k uchovávání ulovených živých ryb. Pokud jsou ryby uchovávány ve vezírku nebo jiném zařízení k uchovávání ryb i po skonč ení lovu, je osoba provádějící lov povinna označit vezírek nebo jiné zařízení k uchovávání ryb štítkem se svým jménem a adresou.

reagovat
Středa 8. května 2013 ve 12:15 ® malamut reakce na …
malamut

kamos007> my ve VČ se tím zabývat nemusíme, protože to za nás vyřešil pan Bialek a jeho parta, my totiž do druhého dne rybu ve vezírku ani jiném zařízení uchovat nesmíme již několik let, takže když jedeme na víkend a v sobotu si lapneme rybu, kterou bychom rádi šežrali, pak ji o sobotní půlnoci musíme zbavit života a riskovat znehodnocení, nebo prostě ryby nebrat. To jsou ty geniální BPVRP, lišící se kraj od kraje. Je to banda darmožroutů ztrpčující život těm, z jejichž peněz žijí, stejně jako vláda, parlament, senát nebo Policie.

reagovat
Středa 8. května 2013 ve 12:09 ® malamut reakce na …
malamut

regulus> to je příklad toho, jak je k hovnu stávající třístupňové uspořádání (MO, ÚS, Rada) Svazu. Z MO se stala v podstatě s.r.o., ÚS vymýšlejí píčoviny jako například BPVRP, lišící se v každém ÚS, a Rada sportuje a provozuje jiné nesmyslné činnosti, jako provoz ubytovacích zařízení a podobně. A všude se přerozdělují peníze členů, aniž ti by se dověděli na co a za co. Ale čemu se divit v tomhle zvyjebeným státě.

reagovat
Středa 8. května 2013 ve 12:00 ® kamos007
kamos007

a jak to je třeba když chytám více dní a chci si nechat ryby třeba chytnu dva a druhy den pokračuju a kapry mam v síťce a přijde porybný a řekne že sem to chytl dneska a že mi veme papíry.

reagovat
Středa 8. května 2013 v 11:55 ® kamos007 reakce na …
kamos007

regulus> a co když chytím kapra a pak pstruha? můžu chytat nebo né? né že bych někdy na mp pstruha chytil ale jen pro zajímavost.

reagovat
Středa 8. května 2013 v 11:33 ® regulus reakce na …
regulus

OndruchM> jak se tak koukám, tak v tom fakt máte docela bordel, myslím ČRS ne jen severní Moravu. Kurnik ani by mě nenapadlo čučet do tří papírů, kde je v každým napsaný kousek a ještě je to pro každej ÚS kapku jiný, to mě fakt po.er nohu. Proč proboha máte kromě zákona rybářskej řád a pak ještě bližší podmínky. Pokud bych se rozhodl jet si zachytat na revír ČRS tak bych kouknul do BP a jak se tak koukám, tak bych si mohl šeredně natlouct hubu. Kromě toho, že platí zákon, je část v RŘ a část v BP. Úplně mi uniká smysl RŘ, proč to není vše v BP?
Já teda nevím, ale my to dle mýho máme vcelku jasný, v BP je ze zákona shrnutý to podstatný, aby si rybář nenatloukl držku, pokud je na některým revíru něco jinak (míra některých ryb, nějaký omezení apod.), tak je to v popisu revíru.
http://www.mrsbrno.cz/…468-bp-mp-12
http://www.mrsbrno.cz/…/467-bp-p-12

reagovat
Středa 8. května 2013 v 10:47 ® malamut reakce na …
malamut

vezirek> mě to na vysvětlení stačí bohatě, pravděpodobně máš poruchu soustředění. Pokud je příspěvek směřován mě, beru si jej osobně, jak taky jinak.

reagovat
Středa 8. května 2013 v 10:46 ® malamut reakce na …
malamut

OndruchM> bohužel si dnes tzv. BPVRP stanovuje pomalu každý, kdo má do prdele díru, a pak je v pravidlech takový bordel, jako v současnosti. Dokud bude rybaření „zastřešovat“ podle mě zbytečný Svaz, měl by i Rybářský řád být v takových zásadních věcech jednotný.

reagovat
Středa 8. května 2013 v 9:02 ® OndruchM reakce na …
OndruchM

Segoves> to se v řádu píše, ale pak jsou bližší podmínky pro US, nevím jak u vás v Jižních Čechách, ale u nás – severní Morava a Slezsko je v bližších podmínkách, že po ulovení 2 ks uvedených druhů ryb (kapr, štika, candát, amur, bolen, sumec) nebo jejich kombinace končí denní lov. Což je dost jasná formulace

reagovat
Středa 8. května 2013 v 6:23 ® vezirek reakce na …

malamut> Píteli, to že jem kliknul zrovna na tvůj odkaz byla jen náhoda. Oslovil jsem všechny ostatní, kteří termín ušlechtilá ryba užívají a Tvé uvozovky jsem přehlédl. Jestli Ti to na vysvětlenou nestačí, tak je mi líto.

reagovat
Středa 8. května 2013 ve 2:27 ® regulus
regulus

Tak se vážení přátelé musím opravit. Našel jsem RŘ z roku 1983 a je tam napsáno téměř to samé, co v současných BP ČRS, viz obrázek. RŘ MRS jsem našel nejstarší z roku 1999 a je tam prakticky to samé co je tam dnes.

Takže to, co jsem napsal v úterý 7. května ve 20:07 hod. platí pouze pro MRS a tímto se členům ČRS omlouvám, že jsem je mystifikoval.

reagovat
foto/forum/2013/th-img98281.jpg
Středa 8. května 2013 v 1:36 ® regulus reakce na …
regulus

Segoves> v pohodě, já su MRS, takže předpisy ČRS neštuduju. Vím, že tam jsou nějaký drobný rozdíly, ale v tomto jsem si myslel, že to je naprosto stejný, ale jak se zdá tak není, pokud tedy platí tohle http://www.rybsvaz.cz/…rad_2013.pdf a v tom případě s tebou souhlasím, že to je tak jak píšeš, taky to tak chápu.

Teď už se mi nechce, ale zkusím, jestli vyštrachám starý BP, jen pro zajímavost.

Pro zajímavost, tohle máme v BP my:

2. V mimopstru­hovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dni, i když loví na více rybářských revírech, nejvýše 7 kg všech druhů ryb. Dojde-li k překročení tohoto limitu poslední ulovenou rybou, lze si i tuto rybu přisvojit. V tomto úlovku smí být pouze 2 kusy uvedených ryb: štika, candát, sumec, amur, bolen nebo jejich kombinace. Úlovek kapra je omezen na 1 kus denně (je možná kombinace s 1 kusem z druhů výše uvedených ryb). Po ulovení a přisvojení si 2 kusů uvedených ryb nebo 1 kusu kapra a 1 kusu uvedené ryby, končí denní lov, i když tyto nedosahují maximální povolenou hmotnost celkového denního úlovku 7 kg. Byla-li si osobou provádějící lov přisvojena ryba, kterou celková hmotnost úlovku přesáhla 7 kg, končí jejím přisvojením denní lov.
3. Vyskytují-li se v mimopstruhovém rybářském revíru také ryby lososovité a lipan, může si osoba provádějící lov, přisvojit jen 3 kusy lososovitých ryb včetně lipana, nebo jejich kombinaci. Po ulovení a přisvojení si 3 kusů lososovitých ryb včetně lipana, končí denní lov, i když nebylo dosaženo maximální povolené celkové hmotnosti denního úlovku 7 kg.
Síh maréna a síh peleď se nepovažují v úlovcích za ryby lososovité.

reagovat
Středa 8. května 2013 v 0:38 ® Segoves reakce na …
Segoves

regulus> já se nebudu přít si zkušenější a nejspíš máš pravdu a já můžu bejt opravdu rád že mám ještě papíry ale v řádu mi to příde podaný trochu nejasně…přesně se tam píše tohle:

V mimopstruhovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dnu, i když loví na více rybářských revírech, nejvýše 7 kg všech druhů ryb. V tomto úlovku smí být nejvýše dva kusy kapra, štiky, candáta, bolena, sumce nebo jejich kombinace. Byla-li si osobou provádějící lov přisvojena ryba, kterou celková hmotnost úlovku přesáhla 7 kg, končí jejím přisvojením denní lov.

já z toho chápu že můžu nachytat 7kg ryb ale v tom úlovku smí být maximálně 2kusy kapra ale pokud ty kapři neměli 7kg můžu chytat dál denní lov končí až přisvojením sedmi kilo ryb…když se vrátím k tomu porybnýmu z lužnice on se mě ptal jestli sem si vzal dva kapry a já říkám že jo a on už na to nic neřekl a to vážně nevypadal jako někdo kdo by se bál jít do křížku…nepochop mě špatně já to nechci nijak obhajovat to co říkáš má logiku jen v tom nemám teďkon moc jasno

reagovat
Úterý 7. května 2013 ve 22:44 ® Draky reakce na …
Draky

regulus> ani ja si nepomatuju „dochytavaci“ pravidlo :-) sice ve srovnani s tebou si slovo „nepomatuju“ nemuzu moc dovolit, ale je to tak :-D

reagovat
Úterý 7. května 2013 ve 21:48 ® malamut reakce na …
malamut

vezirek> možná by ses měl zamyslet nad tím, proč to původní označení píšu v uvozovkách. Než začneš bejt chytrej.

reagovat
Úterý 7. května 2013 ve 20:07 ® regulus
regulus

Vážení přátelé, pokud se nepletu a to asi ne, úplně od jakživa (no trochu s nadhledem, cca 40–50 let) bylo to, že pokud ulovíš jednu z možností maximum povolenýho a je jedno jestli to je 7 kg ryb, dvě vyjmenovaný (dříve ušlechtilý) ryby nebo 3 lososovitý, tak skončil denní lov a basta. Jedinej rozdíl mezi BP ČRS a MRS je ten, že u nás jen jednoho kapra. Tohle (kromě toho jednoho kapra) platí teď a platilo to, pokud se nepletu i před 40 lety kdy to byl i u nás ČRS. Chytíš dvě ušlechtilý (vyjmenovaný) ryby a nemůžeš dál chytat. Pokud to RS přehlídne v docházce, tak se dotyčnej může jen modlit, že nepřišel o povolenku.

EDIT – platí jen pro MRS, po víc jak 20-ti letech si už člověk tak přesně nevzpomene

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 18:29 ® Segoves reakce na …
Segoves

malamut> pitomost to je netvrdim opak :-) Draky> no tenhle pan porybný vypadal docela přísně jsem celkem rád že to přehlídl nebo přešel nerad bych kvuli svojí blbosti přišel o papíry :-/

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 18:15 ® HaD
HaD

Bigpista> asi tak

Draky: je to už více než 15 let

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 18:13 ® vezirek reakce na …

malamut> Přátelé, pojem ušlechtilá ryba dávno neplatí. Dnes platí terminus technikus vyjmenovaný druh ryby.

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 18:01 ® malamut
malamut

Segoves> to právě bejvalo, ale co vím, tak alespoň ve VČ po dvou „ušlechtilých“ mažeš od vody. Dochytávat do sedmi kil když budu mít dva kapry je tak trošku pitomost, proč brát malý kapry a pak se hojit na bělobě, lepší si chytit dva slušný a jít.

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 18:01 ® Draky reakce na …
Draky

Segoves> v povolence se snadno prehlidnes :-) zejmena kdyz napises dalsi revir :-) nekdo taky pise jako prasatko :-P :-D

reagovat
Úterý 7. května 2013 v 17:52 ® Segoves
Segoves

Dany73> teď mě ale napadá že jsem si na majdaleně zapsal 2 kapry lov sme sice ukončili ale jeli sme ještě na lužnici a tam sem měl kontrolu a nic mi na ty kapry neřekl…

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1