Chytej.cz

ad: ...přemnožené štiky na pstruhových ,,stojácích" necteno

4.3.2013 | Bosý a nahý | 2.200 zobrazení | 6 odpovědí

Tak trochu s údivem jsem si přečetl v březnovém čísle časopisu Rybářství článek s názvem -,,Překvapení na nádrži Malče“. Autor, hospodář JÚS ČRS, pan Milan Hladík v něm píše o tak trochu šoku po z technických důvodů vypuštění a výlovu zmiňovaného pstruhového revíru (423 022 Malše 7). Láme ruce nad de-facto zdecimovanou obsádkou pstruha duhového štikami.

Je to prý hrůza, bude třeba prý odlovovat podobné revíry častěji, aby se štičí predátoři z revíru odstranili zavčasu, než stačí vyrůst a požrat na co přijdou…

Mně napadá jiný, možná jednodušší způsob, jak počet štik v podobném revíru dostat na únosnou mez. Myslím si, že by bohatě stačilo netrvat striktně na takových revírech na povolení lovu pouze na umělou mušku. Štiky v takovém revíru prakticky neřeší žádného protivníka, mohou konkurovat jen jedna druhé – a to někdy opravdu nestačí.

Trochu se divím, že se pan hospodář diví… že se na imitace pakomárů nebo na suché mušky ty potvory štičí tak nějak nevychytaly… Mám za to, že povolení lovu také na jiné umělé nástrahy, woblery, ,,gumy" atd, samozřejmě v provedení přípustném pro pstruhové revíry, by mohlo problém vyřešit

Co si o tom myslíte Vy ostatní?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 5. března 2013 v 11:14 ® valcha186

Jenom z vlastní zkušenosti. Jak je kolem štika, je nutné přelovovat každé 2 roky. Přenos jiker ptactvem a daří se. Voda 2ha a byla bez štik. Za 3 roky 900 štik. Nádhera. Ani jeden lín, pstruh a skoro žádný výtěr kapra. Zbyly slunky a nějaké plotice.

reagovat
Pondělí 4. března 2013 ve 20:29 ® pepanek

Už jsem to někde psal,možná i tady. Znám 3 ha rybník,v zimě lov pstruhů na dírkách,jinak kapr a ostatní ryba. Lov i na živou rybku,štiku zpět nepouštět. Po zimě zůstalo několik metráků pstruhů a sivenů,na podzim se rybník slovoval(odbahnění) a zůstal slovy---JEDEN kus pstruha,zato bylo kolem stovky štik. Můj názor je,že ze břehu se ty štiky neodloví.

reagovat
Pondělí 4. března 2013 v 17:15 ® HaD reakce na …
HaD

Bosý a nahý> To mě překvapuje. On je květák taková „muškařská chlouba“ a někteří muškaři ani přívlač nepřipouští a neuznávají.

reagovat
Pondělí 4. března 2013 v 16:16 ® mastrof

jen ať se štiky ládujou granuláčema, tak to má bejt:-)

reagovat
Pondělí 4. března 2013 v 16:06 ® Bosý a nahý reakce na …

Ahoj, no mě zarazilo, že v celém článku ta možnost povolit vláčení není vůbec ,,naťuknutá" – ani slůvkem. Já netvrdím, že pan Hladík není rozumnej chlap, ale ten jeho ,,údiv" mně přišel až komickej.

reagovat
Pondělí 4. března 2013 v 15:58 ® HaD
HaD

On se tam, pokud vím, kdekdo pokouší i s velkými strýmry, ale to není tak jednoduché. Rozhodně, pokud tam problém opravdu je, není nic snazšího, než lov štiky např. vláčecí nástrahy nad 15 cm povolit a štiky se za půl sezóny vychytají. Nebo alespoň významná část. Mimochodem, pan Hladík je vcelku moudrý chlap, alespoň co vím, tak je možná důvod jinde? Netuším…

reagovat