Chytej.cz

Lov ryb v pstruhových revírech necteno

20.2.2013 | ltrab | 6.994 zobrazení | 32 odpovědí | upravit

Poraďte,v soupisu pstruhových revírů Severočeského územního svazu v bližších podmínkách výkonu rybářského práva je stanoveno, po ulovení a ponechání si alespoň 1 ks ryby již nesmí být měněn způsob lovu. Platí toto ustanovaní i v případě ulovení ryb, které se do revíru nevrací.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Úterý 26. února 2013 v 11:52 ® Zemak
Zemak

Kdo muzete, mrknete se v 11.40 na Nat Geo HD > Lov rybich priser > Letajici ryby, chytnou tam obrovskyho zraloka na musku, vlastne spis na obri mouchu:))) Vazne moc zajimavy, doporucuju:)

reagovat
Sobota 23. února 2013 v 17:49 @ ltrab

Pro zajímavost připojuji stanovisko Severočeského územního svazu. Dobrý den, K Vašemu dotazu mohu sdělit následující : Je nutno rozlišit
a) Způsob lovu
b) druh ulovené ryby Ad a)Způsob lovu 1.Ryby lososovité ( včetně lipana ) 2.Ryby ostatní Ad b) Druh ulovené ryby : Ryby lososovité( a lipan ),:způsob lovu se zapíše datem a označí zakroužkováním Ryby ostatní: způsob lovu se zapíše pouze datem lovu Ryby škodlivé, tj. ty , které se nevrací zpět do vody bez ohledu na způsob lovu, jejich lov se neodlišuje samostatně Ryby škodlivé, tj. ty,které se nevrací zpět do vody, se mohou ulovit při obou způsobech lovu, jejich ulovení tedy není určující pro způsob lovu Po ulovení a ponechání si ryby, ať už kterýmkoliv způsobem, nesmí být měněn způsob lovu – není vázáno na druh ryby.

reagovat
Sobota 23. února 2013 v 17:12 ® Sváča

A pro OndruchM: ano, takhle to normálně probíhá, ovšem ne v Severoč. kraji. Tam i po ulovení okouna už nic neměň! Můžeš to, jako stížnost (nebo podnět), přednést na schůzi MO. Odtud to poputuje na svaz, a když to dobře půjde, v roce 2014 už bude v tom textu na stejném místě uvedeno: "Po ulovení a ponechání si alespoň 1ks lososovité ryby… A nebo "vyjma ryb škodlivých v pstruh. revíru. Tož tak…

reagovat
Sobota 23. února 2013 v 16:48 ® Sváča

Pro b.gun: nic to nemění na tom, že pro „konečného spotřebitele“ zpracovává „výcuc“ ČRS. Ten je v konečném důsledku zodpovědný za to, že nevybíjíme navrátivší se jedince lososa a taky za to, že k vodě místo vercajku netaháme 4kilové svazky sbírek zákonů a vyhlášek. howg.

reagovat
Pátek 22. února 2013 ve 23:00 ® b.gun reakce na …

Sváča> V tomto případě se nejedná o blábol ze strany ČRS.

Zákon o rybářství a vyhláška k jeho provedení stanoví podmínky pro lov ryb, proto určují minimální lovné míry a doby druhového hájení všech ryb. Řešit ochranu některého druhu není v jejich „popisu práce“, proto jsou ve výčtu uvedeny nejen běžné, ale i chráněné (a tudíž celoročně hájené) druhy ryb (např. jelec jesen (Leuciscus idus; Linné, 1758) či mník jednovousý (Lota lota, Linné, 1758)).
Zvláště chráněné druhy živočichů a způsob jejich ochrany stanoví zákon o ochraně přírody a krajiny a vyhláška k jeho provedení. Losos obecný (Salmo salar, Linné 1758) není zákonem chráněný druh (a to více než 15 let od zahájení programu repatriace lososa v ČR, což mnohé napovídá o kvalitě práce úředníků Ministerstva životního prostředí).
Ochranu v podobě celoročního hájení přiznávají lososu až Bližší podmínky výkonu rybářského práva na revírech ČRS. Pokud by se tedy ČRS jako uživatel revíru ze dne na den rozhodl, že tu krátkou poznámku o celoročním hájení lososa ze svých bližších podmínek vypustí, bylo by následné vybití těch několika navrátivších se jedinců zcela v souladu se zákony.

reagovat
Pátek 22. února 2013 ve 14:40 ® OndruchM reakce na …
OndruchM

Sváča> znovu – měnit způsob lovu se netýká rybolovné techniky, ale to jaká je cílová ryba: lososovité, či škodlivé, nebo jiné. Klidně můžeš chytit první rybu na mouchu, druhou na vláčku a tak dále

reagovat
Pátek 22. února 2013 ve 14:16 ® Sváča

Jo, a ti severočeši to mají skutečně tak. V praxi to znamená, že k vodě si přivezu v kufru auta vláčku i mouchu, ovšem po ulovení a ponechání si první ryby můžu na kufr zapomenout, pakliže rybu pustím, můžu dále měnit způsob lovu…Je to naprosto jasný.

reagovat
Pátek 22. února 2013 ve 14:08 ® Sváča reakce na …

pro Haji, otevři si, prosím, RŘ na první straně po úvodu. pod hlavičkou ČRS je napsáno: Přehled nejdůležitějších ustanovení… V RŘ totiž nemáme vypsaný celý zákon a vyhlášku JEN jejich části. A za Ty, za jejich výběr je zodpovědný ČRS. Tož osvěta skončila a včil už pište, zda už něco vážete, příp. co a z čeho a tak…

reagovat
Pátek 22. února 2013 ve 12:24 ® hraji reakce na …
hraji

Sváča> vyhlášku nepřipravoval ČRS, ale Ministerstvo zemědělství (viz zmocňovací ustanivení v zákoně). ČRS ji pouze dostal k připomínkám, ke kterým nakonec úředníci MZe stejně nepřihlédli. Jsi jistě odborník na legislativu. :-)

reagovat
Pátek 22. února 2013 v 11:39 ® kamos007 reakce na …
kamos007

Sváča> tak kombinovat přívlač moucha se může proč ne, já většinou chodím ráno vláčet a večer pak na mouchu, a nebo když jdu na řeku tak beru oba pruty a kombinuji lov podle toho jak je kde proud,.. a jak sbírají pstruzi

reagovat
Pátek 22. února 2013 v 11:20 ® Sváča

Jo, a s tím lososem si myslím, že doba hájení je tam vypsána úplně zbytečně, už proto, že jeho celoroční hájení nařizuje zákon(pod nadpisem § 13 odst.9 zákona č.99/2004Sb.), kdežto pasáž vymezující jeho hájení od 1.9. do 15.4.je jen vyhláška(§13 vyhl. č. 197/2004 Sb.). Vyhláška může nařizovat jen zpřísnění ne změkčení zákona, tak to aspoň chápu já. Takže asi trochu blábol ze strany ČRS. A klucí, lososa pouštět vždy! Možná se ještě dočkáme, že bude povolen jeho lov aspoň na způsob chytání třeba hlavatky na Slovensku…

reagovat
Pátek 22. února 2013 v 11:05 ® Sváča

No, nevím, kde berete tu pasáž o tom, že se nesmí měnit způsoby lovu na pstruhovce, teď jsem RŘ ještě dvakrát prošel, a nic takového jsem tam nenašel. Ví někdo, v kterém konkr. článku se to píše? Já osobně střídám vláčení s um. muškou a nemám s tím problém. Dokonce kdybych šel na bílou rybu na položenou a pak si to rozmyslel a přešel na losos. ryby třeba s mušákem, i tak by to bylo(podle mě) v poř., jen bych pak musel znovu napsat datum a zakroužkovat, ovšem to už mi nařizují bližší podmínky, určované územ. svazem.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 ve 22:19 @ ltrab reakce na …

Žádný předpis to nedefinuju, nechodím na ryby si za každou cenu od vody odnést rybu ale zachytat si. Při pouštění pstruhů mohu změnit způsob lovu a chytat a pouštět třeba kapry mi skutečně připadá nelogické po ulovení třeba 10 cm okouna nesmět změnit způsob lovu, na ryby jezdím na několik hodin přičemž tato situace s okounem může nastat po několika náhozech.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 ve 21:49 ® hraji reakce na …
hraji

ltrab> co to je metoda „chyť a pusť“? Který zákon nebo legislativní předpis ji definuje a upravuje? Žádný. Takže je to úplně stejné chytání jako u všech ostatních rybářů, jen se lovící rozhodne, že si žádnou rybu neponechá. On v podstatě ten, co nic nechytí, chytá taky chyť a pusť, a není to zvláštní metoda lovu.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 v 17:46 @ ltrab

Logické to je, připadá mi nelogické při chytání metodou chyť a pusť a při ulovení nežádoucí ryby nesmět měnit způsob lovu.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 v 15:30 ® hering reakce na …
hering

David Havlíček> Ano v jednoduchosti je krása :-)

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 ve 14:15 ® RSA
RSA

už jsem v obraze, dík za osvětu. Na pstruhovky chodim jen na lossovité a kroužkuju vždycky tak mě ani nenapadlo že tomu může být jinak.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 ve 13:35 ® kamos007
kamos007

jo a kdyz lovis bilou rybu musis datum preskrtnout do krize myslim

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 ve 13:33 ® kamos007 reakce na …
kamos007

RSA> proste jak uz jednou zakrouzkuješ datum neni cesty z5 takže muzes 3× v týdnu lovit pstruhy a jinak lov bile ryby neni obezen stim ze lovis na tezko ci plavanou a nemuzes chytat na zivocisnou nastrahu a ulovený pstruh musí být co nejsetrneji vracen z5 ulovenim dvou uslechtilych ryb deni lov konci.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 ve 13:32 ® OndruchM reakce na …
OndruchM

RSA> způsobem lovu není míněna rybolovná technika, ale to zda chytáš ryby lososovité, ryby škodlivé, či jiné – to se na pstruhovce rozlišuje a to zaznačením v docházce

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 ve 13:23 ® RSA reakce na …
RSA

tak ted už tomu nerozumim včem teda spočívá to omezení? že po přisvojení ryby už nemužu měnit způsob lovu?

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 ve 12:25 ® HaD reakce na …
HaD

hering> ale jo, souhlasím. Nicméně dotazy v tomto smyslu ukazují, že je to zbytečně. Komplikované. Určitá zjednodušení by na škodu nebyla.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 ve 12:12 ® kamos007 reakce na …
kamos007

hraji> já jsem neřekl že není celoročně hájen, jen je to blbě napsáno.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 v 11:55 ® hering reakce na …
hering

RSA> Prvního pstruha uvláčím,druhého umouchařím a třetího zase uvláčím.Pořád je to v pořádku.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 v 11:51 ® RSA
RSA

a vy někde zaznamenáváte do úlovkovýho lístku jak zrovna (jakým způsobem) chytáte? Nebo jak kontrolující pozná že jednoho pstruha jste uvláčeli a druhýho umuškařili, když zrovna při kontrole budete mít v ruce jen jeden cajk?

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 v 11:28 ® hering
hering

Tak já si pro změnu myslím,že rybář si má každoročně přečíst rybářský řád od začátku až do konce.Ba co,hlavně nastudovat a seznámit se jestli není o proti minulé sezoně nějaká změna v BP,pak je naprosto irelevantní jestli je to či ono na první či poslední stránce.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 v 11:15 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> souhlas, nicméně je to pro mnohé skutečně matoucí a i pro mě nepochopitelné. U parmy je to jiné – ta někde hájena je, někde ne. Losos je ale hájen paušálně všude, tak je prostě ptákovina, aby tam visel ještě u pstruha a tím se lid mátl.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 v 10:40 ® hraji reakce na …
hraji

kamos007> to, že ty něco nechápeš, neznamená, že to je špatně. Zkus se na to podívat tak, že naprostá většina rybářů nemá s celoročním hájením lososa vůbec žádný problém. Informace, že losos je hájen, považují za konečnou a definitivní.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 v 9:33 ® kamos007 reakce na …
kamos007

hraji> cituji z řádu IV. Doby hájení ryb v rybářském revíru:

1. Od 1. září do 15. dubna jsou v rybářském revíru hájeni:
  1. pstruh obecný (Salmo trutta)
  2. losos obecný (atlantský) (Salmo salar)

str. 9 RŘ

Bližší podmínky výkonu rybářského práva na revír ČRS

I. Doby hájení některých dalších živočichů

Celoročně hájeni jsou:

1. losos obecný
  2. .....

str 17 RŘ, tak nechápu proč prostě nenapíšou jen do celoročně hájených a jinde ho nevynechají když se stejně neloví, to je tak že nějaký šprímař co se u nich losos vyskytuje se podívá a řekne si: a losos se může chytat od 16. do konce srpna a dál v řádu už se nepodívá příde kontrola on má lososa třeb 55 cm a je v prdeli.

reagovat
Čtvrtek 21. února 2013 v 9:06 ® hraji
hraji

kamos007> čemu na tom nerozumíš? Losos je celoročně hájený, to vychází ze zákona. To že má stanovenou míru, popřípadě dobu hájení, není s ustanovením o celoročním hájení nijak v konfliktu. Každý normální člověk to pochopí. My například máme na našem revíru celoročně hájenou parmu. A taky to rybáři chápou.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1