Chytej.cz

Články v slovenčine necteno

9.2.2013 | lunimus | 6.363 zobrazení | 62 odpovědí

Priatelia. Mám na Vás jednu otázku a zaujíma ma Váš všeobecný názor. Keď sa tu objaví príspevok, alebo článok v slovenčine. Je to pre Vás prijateľné? Čítate ho vôbec? Rozumiete mu? Alebo je podľa Vás nutné, resp. vhodné riešiť jeho preklad do češtiny?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Sobota 9. února 2013 ve 13:41 ® Fryw
Fryw

Nemám s tím problém. Na Slovensku jsem i studoval. Já myslím, že by bylo dokonce i vhodné kdyby se tu články ve slovenštině objevovaly.Beru to tak, že jsou to dva uměle rozdělené národy…Je velice smutná situace, kdy je českým studentům bližší text anglický než slovenský.

reagovat
Sobota 9. února 2013 ve 13:39 ® regulus
regulus

Lunimus – já osobně s tím žádnej problém nemám a řada starších kolegů nejspíš taky ne. Problém může být mladší generace, nedokážu totiž tak úplně odhadnout, jak moc oni slovenštině rozumí. My jme se slovenský pravidla pravopisu, alespoň základy učili ve škole, v TV se mluvilo česky i slovensky, běžně se vysílaly slovenský filmy. Mám takovej pocit, že po roce 1993 v Česku slovenský filmy jakoby vymizely, připadne mi, že u vás se vysílá o mnoho víc českých filmů než u nás slovenskejch. No a možná z tohoto důvodu, by s tím ti maldší mohli mít problém, vím to ze zkušenosti se synem před snad 10 lety, když jsme kdesi tuším ve Vrátné čučeli do jídelního lístku, musel jsem mu ho pomalu překládat (trochu přehnaný, ale třeba rezance, česky nudle, tedy slovo nepodobné plus další výrazy mu nic neříkali).

Za Davida sice mluvit nemůžu, ale určitě mu to vadit nebude, konec konců, chodí sem víc Slováků a zřejmě jim český články nevadí, tak nevidím důvod proč by měl vadit slovenskej článek Čechům a Moravákům.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1