Chytej.cz

Rozměr závitu necteno

7.1.2013 | PredyP | 18.482 zobrazení | 74 odpovědí

Ahoj, chci si vyrobit vidličky a nevím jaký tam mám vyříznout závit pro hlásiče či rohatinky. Neví to tady někdo??? Děkuji za odpověď

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 8. ledna 2013 ve 14:15 ® timbab reakce na …
timbab

nnnap> A co nůž?Na nůž jsi se koukal?

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 14:10 ® nnnap
nnnap

o jakém závitu na vidličkách vlastně mluvíte? Díval jsem se a nemám na nich ani jeden. To samé lžičky.

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 13:40 ® timbab reakce na …
timbab

lunimus> Když do sebe budu rvát závity s různým vrcholovým úhlem tak to nemusím vůbec řešit a rovnou tam něco naženu přes závit.Ono to taky půjde:-D

Dál to řešit nebudu.Jakej to je závit je dáno a spekulace k ničemu nevedou.

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 13:36 ® hraji
hraji

Tak tohle je maso. Proboha, pane profesore, vy to vidíte. ;-)

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 13:29 ® lunimus reakce na …

timbab> no ked si pozries profil zavitu W a M tak su relativne podobne … teda podobne pre nestrojara … tak im celkom rozumiem, ze si to spletu a pouziju iny
… vzhladom k tomu, ze na matici metrickeho zavitu je horny hreben zavitu zrezany dorovna, tak si to bezny smrtelnik nevsimne … tiez uhol hrebene u W je 55° a u M je 60° co volnym okom tiez nie je vidno … takze ak tu niekto tvrdi, ze mu na to pasuje metricky zavit, tak urcite typy mozu vzajomne „pasovat“ s tym, ze bude vytvarany odlisny tlak na jednotlive plochy, nez je projektovany … co ale pri vidlicke nevadi :-) … a tiez by neboli schopni natiahnut dlhsiu maticu na zavit, co ale tiez nie je problem pri kratkych zavitoch na vidlickach a hlasicoch …
samozrejme netvrdim, ze to takto maju zacat pouzivat a ze je to spravne … len konstatujem, ze nestrojarom celkom rozumiem :-)

reagovat
foto/forum/2013/th-img91332.jpgfoto/forum/2013/th-img91333.jpg
Úterý 8. ledna 2013 ve 13:06 ® timbab reakce na …
timbab

PredyP> Tady se ještě dozvíš věcí :-))

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 13:03 ® PredyP
PredyP

Jak tak čtu tak se nám to sune někam jinam, rozměr závitu je daný a to je to na co jsem se ptal. Tím bych tuto diskuzi ukončil. Děkuji všem

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 12:46 ® timbab reakce na …
timbab

lunimus> Já vím jak se to dělá se závitníkem neboj.Na soustruhu mám uděláno dost.I kostku :-)
Jde jen o to že jsem psal co to je za závit ale pořád se najdou technicky zdatní kolegové, kteří ho dělají metrickým závitníkem atd.

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 12:33 ® lunimus reakce na …

timbab> jasne, ze to ide :-) Obrobok s dierou upnes do sklucidla a do konika upnes zavitnik … to len napriklad :-)
inac ak chces, tak na sustruhu ti vysustruzim kludne aj hriadel, ktory bude mat stvorcovy prierez
… aby sme predisli zbytocnym otazkam, toto sa robi pomocou sinusoveho pravitka

btw. ak nahodou potrebujete k vasej diskusii strojnicke tabulky na rozlusknutie problematiky stupania zavitov, mam jedny velmi dobre v PDF-ku, ale nechcem ich moc sirit verejne, takze ak mate zaujem, tak sa mozeme dohodnut cez sukromne spravy :-)

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 12:29 ® timbab reakce na …
timbab

Mr. Vydra> Jo a co to je: „devítka Whitworth“?

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 12:28 ® timbab reakce na …
timbab

nnnap> Na to nepotřebuju soustruh :-))

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 12:23 ® nnnap reakce na …
nnnap

timbab> normálně- odlovíš si nějakou na zastávce, upneš do soustruhu a přeřízneš.

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 12:10 ® timbab reakce na …
timbab

Mr. Vydra> Jak jsi řezal na soustruhu matky?

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 v 11:03 ® PredyP reakce na …
PredyP

když není čím změřit tak asi těžko

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 v 0:09 ® Mr. Vydra
Mr. Vydra

http://cs.wikipedia.org/…orthův_závit

je to devítka Witworth minulý rok jsem je dělal na soustruhu, trochu piplačka a asi dva dny nastavování mašiny ale stálo to za to. Uděll jsem si redukce, na vidličce mám klasický závit a na soustruhu jsem udělal matky dlouhé asi 5cm a z jedné poloviny je Witworth a z druhé poloviny je klasický závit na vidličku.

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 23:08 ® džigit reakce na …

sus1>

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 22:50 ® sus1 reakce na …

PredyP> Jestli seš strojař, jak píšeš, tak bys ten závit měl poznat,to se učí v prváku.:-)

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 22:48 ® sus1

Závitníky i očka na nerez se prodávají normálně,neměl by bejt problem je sehnat.Jsou sice dražší,ale príma. : )

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 22:01 ® PredyP reakce na …
PredyP

Nějak to tam nemohu najít

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 22:00 ® PredyP reakce na …
PredyP

S tím nebude problém dělám strojařinu

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:54 ® regulus reakce na …
regulus

PredyP> a ty závity chceš točit do toho nerezu??? Pokud jo, tak bych asi sháněl někoho se soustruhem a kudlou na whitworth, protože docela dost pochybuju, že ty závitníky a očka co se prodávají budou vhodný na takovej matroš, asi bude míň bolestný to vytočit na mašině, nerez nepatří zrovna k nejlépe obrobitelnejm materiálům nebo mosaznej konec se závitem.

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:51 ® sidla reakce na …
sidla

regulus> jojo nějak jsme se k tomu dopátrali

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:51 ® sidla reakce na …
sidla

PredyP> viděl jsem kupovat je tu kulatinu se závitem, stálo to 25kč, to není taková hruza

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:49 ® regulus reakce na …
regulus

sidla_napajedla> no já to taky ještě musím upravit na pravou míru, já zase popletl, M10 s M8, takže nejpoužívanější jemný stoupání u M10 je 1 nebo 1,25 mm.

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:47 ® PredyP reakce na …
PredyP

Chci nerez 90 cm ty by vyšli o dost víc.

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:41 ® sidla reakce na …
sidla

regulus> jojo upsal, spletl jsem 5té přes 9té ale pochopils to

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:34 ® regulus
regulus

sidla_napajedla> standartní stoupání M10 je 1,5mm, takže 1,75 je ještě hrubší závit a tak jsem předpokládal, že ses upsal. Jinak se dělá M10 s jemným stoupáním 0,5 , 0,75 , 1 a 1,25 mm, ale 0,75 je nejběžnější (polovina normálního).

Jinak tu mám dobrou zprávu pro zakladatele fóra http://www.nakol.cz/…ske-vidlicky , takže pokud bych se nechtěl bavit děláním redukcí, vidliček, tyček a já nevím čeho, tak bych si ty vidličky asi koupil, protože tě vyjdou levněji než ty závitníky. :-D

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:31 ® dedekk

Angliský 3/8 zakoupíš očko i závitníky u fa. FABORY.Sedí na všechny typy hlásičů, rohatinek atd.

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:25 ® timbab
timbab

sidla_napajedla> EDIT:Nebo radši nic :-)

reagovat
Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:23 ® sidla
sidla

jinak jsem se v tom už zamotal s tím stoupáním :-D sorry za zaplácané forum

reagovat