Chytej.cz

Rozměr závitu necteno

7.1.2013 | PredyP | 18.481 zobrazení | 74 odpovědí

Ahoj, chci si vyrobit vidličky a nevím jaký tam mám vyříznout závit pro hlásiče či rohatinky. Neví to tady někdo??? Děkuji za odpověď

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Středa 16. ledna 2013 ve 22:12 ® Bahňák reakce na …

nnnap> jasně, jasně, už to chápu, alespoň doufám že jo

reagovat
Středa 16. ledna 2013 ve 21:45 ® nnnap reakce na …
nnnap

Bahňák> tady jde o úplně jiné věci jak spontánní náhodné zachycení kutila při autentickém záběru kamerou. O úplně jiné věci.

reagovat
Středa 16. ledna 2013 ve 21:23 ® Bahňák reakce na …

nnnap> Možná je ten rumunskej týpek dobrej ale ty ukázky práce na soustruzích i to sváření to bylo jen divadýlko na kameru, který nemělo s výrobou toho tryskovýho samohybu nic společnýho. Jinak udělat na soustruhu pořádnej závit (a je jich spousta druhů) není zase až tak triviální záležitost.

reagovat
Středa 16. ledna 2013 ve 21:15 ® Bahňák reakce na …

nnnap>

reagovat
Středa 16. ledna 2013 ve 20:08 ® regulus reakce na …
regulus

nnnap> je dobrej …

reagovat
Středa 16. ledna 2013 v 8:43 ® nnnap
nnnap
fakt jdeme do sraček. Ptám se, kde jsou zlaté české ručičky. V hajzlu. Umíte akorát lajkovat. Závit se řeší dva dny…apod. nechcete na těch soustruzích dělat něco inteligentnějšího, jak blbej závit? Tady rumunskej šikula. Trochu mi připomněl povinné kutilství za komára, kdy cos sis neudělals, tos neměls. reagovat
Pondělí 14. ledna 2013 ve 20:29 ® martin002

Chlape bídná teď jsem se ti kouknul do karty! To si to při své profesi neumíš změřit profilprojektorem, drátkama nebo alespoň hřebínkama a zbytek dopočítat! Nemusíš vědět co to je za závit hlavně když ho uděláš :-)

reagovat
Pondělí 14. ledna 2013 ve 20:23 ® martin002

Ahoj kup si tohle a máš vystaráno http://www.zico.cz/…6-skup19.php Na jedny vidličky se nevyplatí pídit se po závitníku. Na koupení je drahej a blbě k sehnání a ten kdo ho má doma ti ho stejně nepujčí.

reagovat
Pondělí 14. ledna 2013 ve 14:26 ® nnnap
nnnap

já vám to říkal- neřežte závity nebo se z toho zblázníte!

reagovat
Pondělí 14. ledna 2013 ve 14:14 ® Bahňák reakce na …

Pokud je to skutečně závit BSF (British Standard Fine) pak má vrcholový úhel skutečně 55° oproti M 60°. Jsou ovšem i palcové závity UNC a UNF které mají palcové rozměry a stoupání uvedené v počtu závitů na palec ale vrcholový úhel 60° stejně jako M. Unifikovaný palcový závit je druh závitu používaný převážně ve Spojených státech a Kanadě. Závit má stejný profil jako závit metrický (ISO68) s vrcholovým úhlem 60°, avšak průměry a stoupání jsou dány v palcové míře (dle normy ISO725). Prvně byl závit schválen v r. 1948 ve Washingtonu zástupci normalizačních společností Kanady, USA a Anglie. Konečný a definitivní návrh byl schválen v roce 1960.

reagovat
Čtvrtek 10. ledna 2013 ve 21:27 ® timbab reakce na …
timbab

PredyP> Jo máš pravdu,přehodil jsem mezi sebou písmena.

reagovat
Čtvrtek 10. ledna 2013 ve 21:23 ® PredyP
PredyP

Tak jsem prošel všechny katalogy co mám v práci a nabízí ho jen jedna firma. Jak jsem tak pátral přišel jsem i na to že to označení je BSF 3/8–20chodů a ne jak psal timbab 3/8"x20 BFS. Ale to jen pro upřesnění :-)

reagovat
Středa 9. ledna 2013 v 15:51 ® lunimus

este sa vyjadrim posledny krat k M (60° vrcholovy uhol) a W zavitu (55°vrcholovy uhol)
Urcite nie je spravne ich kombinovat, preto ze dotykova plocha, ktora bude prenasat celu silu bude tvorena priamkou, v lepsom pripade malou ploskou (naznacena cervenou)
Pri spravnom pouziti zavitov tak ako patria – t.j. metricky na metricky a W na W bude dotykova plocha cela splocha zavitu a teda prenasana sila bude rozlozena „idealne“

rozhodne vsak je mozne najst niektore rozmery M zavitu, ktore je mozne pri rovnakom stupani naskrutkovat na W zavit a tiez existuju rozmery W zavitov, kotre je mozne natiahnut na M zavit.

Aby vsak nedoslo k omylu, toto v ziadnom pripade nie je spravne riesenie i ked „nestrojarovi“ sa mozno bude zdat, ze to spolu pasuje a drzi.

poznamka na zaver. na kresbe sa jedna o skicu vrcholovych uhlov … nie o profil zavitu na reze.

reagovat
foto/forum/2013/th-img91361.jpg
Středa 9. ledna 2013 v 15:02 ® regulus reakce na …
regulus

lunimus> příznám se, že jsem si myslel z tvých předchozích elaborátů, že máš na mysli soustruh s nějakým obrážecím přípravkem a proto ta otázka o posuvu nože (předpokládal jsem, že myslíš CNCčko a pleteš si soustružení s obrážením).
Takže jsem si naběhl já, ano jde to vyrobit soustružením i když ručně nemáš šanci.

Mezi nama je to úlet jako sviňa, nedovedu si představit tohle využít v praxi, na kombinované CNC mašině (soustruh s frézou) to musí být hotvý 3× rychleji a taky na jedno upnutí.

A už to dál nebudeme pitvat, serem na to. ;-)

reagovat
Středa 9. ledna 2013 ve 13:40 ® lunimus

Aby sme predisli dalsim dohadom, ci sa da, alebo neda vyrobit stvorcovy prierez hriadela, tak som nakreslil malu schemku, pricom uvazovanu triesku (cervenou farbou) som schematicky nechal obrobit na 1× a opracovala sa jedna strana stvorcoveho profilu. Na vyrobu stvorca je nutne spravit 4 kmity na 1 otocenie hriadela (ktory je ruzovou farbou), kde rychlost, resp. hlbka kmitu je riadena sinusovym pravitkom.
Nakresleny obrabaci noz nie je idealny pre takuto vyrobu, jedna sa o schematicke riesenie.
Modrou farbou je vysledok po obrabani

reagovat
foto/forum/2013/th-img91357.jpg
Středa 9. ledna 2013 ve 12:44 ® lunimus reakce na …

regulus> nie som si celkom isty, ci rozumiem otazke, preto ze noz musi vykonavat pohyb aj pozdlzny (rovnobezne s osou hriadela) aj priecny (kolmo na os hriadela)

Ak sa pytas na to, ktora plocha sa takto opracovava, opracovava sa takto povrch hriadela v pozdlznom smere, pricom noz kmita v smere kolmom na os hriadela a vykona 4 (presne riadene) kmity na jednu otocku hriadela.

Viac som ti napisal do sukromnej spravy

Sem len pripomeniem, ze vyroba stvorcovych profilov na sustruhu nie je bezna, pretoze v 99,9% pripadoch je jednoduchsie, rychlejsie a lacnejsie, aby sa pouzil iny vyrobny postup. To vsak neznamena, ze vyroba stvorcoveho profilu na sustruhu je nemozna :-)

reagovat
Středa 9. ledna 2013 ve 12:08 ® regulus reakce na …
regulus

lunimus> neporozumněl jsi otázce, v jakém směru opravovává nůž obrobek (hřídel), po obvodě nebo v podélném směru, nic víc nechci vědět.

reagovat
Středa 9. ledna 2013 v 9:58 ® lunimus reakce na …

regulus> hehe … nie som snad na skuske? :-)

• noz kmita podla sinusoveho pravitka v smere kolmom na os hriadela tak, aby odoberaltriesku urcitej hrubky (v zavislosti od materialu). zaroven sa posuva linearne v smere rovnobeznom s osou hriadela.
  • akonahle sa odoberie trieska (maximalnej definovanej hrubky) po celej pozadovanej dlzke obrobku, prestavi sa noz do vychodiskoveho stavu, prida sa trieska a cyklus sa opakuje az do okamihu, kym nemas vytoceny cely „stvorcovy“ hriadel.

Ako pises, ze nie si strojar, tak predpokladam, ze si videl zrejme len klasicke sustruhy, ktore opracovavaju rychlo rotujuci hriadel, kde sa nastavi trieska, napr. 0,5mm a noz prebehne pozdlzne, resp. rovnobezne s osou rotujuceho hriadela. Ak ale na 1 otocku hriadela nebudes odoberat rovnomernu triesku, ale sa bude hrubka triesky menit podla sinusoveho pravitka, tak vysledok bude prave stvorcovy prierez tyce. Ak sa pytas, ci si schopny takto spravit na sustruhu kocku, tak ano si. Spravis zarovnanie cela hriadela, vysustruzis stvorcovy profil a nasledne upichnes. … ano, je jednoduchsie to urobit na frezke … ale da sa to aj na sustruhu.

Co sa tyka Hrajiho, ak si si vsimol, suhlasim s nim vo vsetkych tvrdeniach, ktore tu padli. V nicom mu neprotirecim. Tiez som strojar … studoval som jak strojnicku priemyslovku, tak som studoval aj na VS strojnickej. Takze by som bol naozaj velky hlupak, ak by som tvrdil ze je jedno, ci pouzijem M, alebo W zavit …

A znovu opakujem len to, ze pre nestrojara sa moze zdat M a W zavit podobny, dokonca rovnaky … A znovu opakujem, ze rozumiem, resp. sa lepsie vyjadrim, viem preco si nestrojari mylia W a M zavit … a dokonca som videl ludi, ktori si mylili aj metricky a lichobeznikovy zavit … resp. im bolo uplne jedno, ze ten jeden je metricky … oni to nakoniec skomentovali slovami: „zavit ako zavit, nie je to jedno?“ (vsimni si prosim, ze toto som dal do uvodzoviek ako tvrdenie niekoho ineho – nestrojara)

reagovat
Středa 9. ledna 2013 v 7:49 ® sus1

Existují kalibrované měrky, se kterou se to dá zjistit ihned.Kde ji sežene ? V obchodě s nářadím a nebo ve strojní firmě,která se určitě v okolí nachází a určitě mu rádi vyhověj,neni to zase až tak nereálné, jen trochu přemýšlet. : )
Je to jak píše kolega Sunet zde : http://www.chytej.cz/…y-je-blbost/

reagovat
Středa 9. ledna 2013 v 0:16 ® regulus reakce na …
regulus

lunimus> k tý hranatý tyčce, žádnej elaborát, jen jednoduchá odpověď, ten nůž opracovává tu hřídel na čtvereček v jakém směru, po obvodě tyče nebo v podélném směru.

Kdo ví kam mířím, tak pšššššt.

reagovat
Středa 9. ledna 2013 v 0:12 ® regulus reakce na …
regulus

lunimus> no jen bych ti chtěl říct, že hraji je člověk s vysokoškolským strojním vzděláním, navíc má cosi společnýho s normama, takže je reálnej předpoklad, že asi ví jakej je rozdíl mezi W a M závitem … ;-)

Jinak s tím co pozná nebo nepozná strojař a nestrojař by se dalo s úspěchem polemizovat. Zrovna ten závit o kterém je tu řeč je klasickej příklad toho, co se asi na první pohled nepozná. Kdo pozná okem rozdíl v průměru 10 mm a 9,487 mm, se závitem, kterej má stoupání 1,25 mm nebo 1,265 mm??? Navíc W závity u nás přece jenom moc běžný nejsou, že? Ale já tomu nerozumím, su dráteník, jen jsem za ty roky přišel už s lecčíms do styku. ;-)

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 22:49 ® lunimus reakce na …

regulus> Priatelu, som rad, ze si ma ohodnotil ako borca, pretoze na sustruhu sa naozaj da „vytocit“ tyc so stvorcovym prierezom :-)
ak potrebujes detailny postup prace, mozem ti to niekde presne pohladat, ale myslim, ze staci vysvetlit princip.
obrabany hriadel upnuty v sklucidle sa rovnomerne otaca. Obrabaci noz postupne zasuvas a vysuvas tak, aby si ho na jednu otocku hriadela 4× zasunul a vysunul s tym, ze samozrejme musis skoncit presne v bode, kde si zacal a cyklus opakujes, kym neodoberies dostatocne hrubu triesku. Ak je rychlost pohybu noza riadena podla sinusoveho pravitka, dosiahnes stvorcovy prierez urobeny na sustruhu.

v realnej praxi nemavaju takto vyrabane hriadele idealne ostre hrany, ale ostava tam jemna oblinka.
pri pouziti ineho pravitka je mozne vysustruzit tyc s trojuholnikovym prierezom, pripadne 5,6,7 uholnik az N-uholnik … V realnej praxi sa toto ale nom cepouziva, lebo je jednoduchsie obrobok hodit na frezku :-) Su ale situacie, kedy sa robi vyrobok tzv. na jedno upnutie a vtedy sa mozu tieto „finticky“ vyuzit … robi sa to väcsinou na NC a CNC obrabacich strojoch … a keby som moc hladal v nejakom svojom archive, tak som na jednu skusku vytvaral riadiaci program pre dost komplikovanu suciastku o ktorej by si vobec netvrdil, ze je rotacna … a pritom program bol urobeny pre CNC sustruh.

Takze ver, ze sa to naozaj da :-)

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 22:33 ® lunimus reakce na …

hraji> nie, neboj … vobec netvrdim, ze M a W zavit su rovnake, dokonca ako strojar si nedovolim tvrdit ani ze by boli podobne … s vynimkou toho, ze oba sluzia na spajanie dvoch materialov … Len som chcel povedat, ze chapem ludi – nestrojarov, ktori si to dokazu spliest … vid prispevky na zaciatku diskusie …
a k mojmu prispevku som dal aj obrazky W a M zavitu … pre strojara su tam jednoznacne odlisnosti pocnuc uhlom hrebena, tvarom atd. ale pre nestrojara to je splet ciar, ktore sa mu na prvy pohlad mozu zdat nezmyselne …

Takze znova aby nedoslo k omylu. Withworthov a metricky zavit nie su rovnake a nie je mozna ich vzajomna kombinacia ani v pripade, ze maju rovnake stupanie … ale rozumiem tomu, ze pre nestrojara sa mozu zdat natolko podobne, ze ich dokaze skombinovat. A v idealnom pripade sa im aj podari natiahnut jeden zavit na druhy …
… a ver ze som sa s tymto viac krat stretol popri studiu na STU Strojnickej, kde som pravidelne doucoval spoluziakov z gymnazii a so zavitmi teda mali tiez neskutocne problemy … preto som povedal, ze rozumiem tomu, ked si to niekto pomyli :-)

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 22:25 ® sus1 reakce na …

hraji>
Mě zase zauajalo,že dotyčný je stojař a ptá se na základní věc, která se opravdu učí hned na začátku studia.Ale jinak dobrý,novej rok ,tak co ?! :-93;

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 22:12 ® hraji reakce na …
hraji

sus1> ne, tím povzdechem jsem ohodnotil skvělý příspěvek tvrdící, že Withwortův závit a metrický závit s jemným stoupáním jsou v podstatě stejné. Jako bývalý konstruktér jsem si musel povzdechnout. Za to by mě můj profesor asi nechal rok po škole. Kam se na tohle hrabe MM.

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 v 19:03 ® regulus
regulus

lunimus> na soustruhu čtvereček :-O ty brďo, to seš teda borec.

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 v 17:13 ® sus1

hraji> Myslíš oproti MM ? :-)

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 14:19 ® lunimus

O.Ki … tuto debatu mozeme ukoncit :-)

aby vsak novo prichodzi nehladali v spleti nasich nezmyslov, dovolim si zduplovat rozmer zavitu, ktory uz bol uvedeny Timbab-om:
Je to tenhle 3/8"x20 BFS

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 14:15 ® timbab
timbab

Třikrát :-D

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 14:15 ® timbab
timbab

double

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1