Chytej.cz

Doba hájení v přívlači necteno

3.3.2004 | pupak | 9.003 zobrazení | 29 odpovědí

Byli by jste za zrušení všeobecného hájení a spíše pro zavedení druhového hájení v přívlači a tím povolení přívlače celoročně?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 13. listopadu 2004 v 17:39 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

Milky souhlas

reagovat
Sobota 13. listopadu 2004 v 16:49 ® Milky
Milky

Estráda bude. O hájení mohou nyní individuálně rozhodovat hospodáři na revírecha přes ně nejede vlak! Když tam bude starej komouš, tak to bude tak i vypadat. Po léta nejsou schopni napsat v soupisu revírů k ničemu žádnou bližší specifikaci (třeba že v určitém úseku je zákaz brodit, …) a najednou budou mít po ruce takový mocný nástroj! Bůh žehnej rybám (my rybáři si budeme muset nějak pomoct sami).

reagovat
Sobota 13. listopadu 2004 v 16:34 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

já bych byl pro,ale zase nejaci masari by tak protestovali,že by to stejne zrusili!!

reagovat
Pátek 12. listopadu 2004 ve 22:24 ® playboy007

já osobně si myslím, že vzhledem k rybářský realitě u nás, by bylo nejlepší hájit od 1.1. do 31.12.

reagovat
Pátek 12. listopadu 2004 ve 20:56 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

Ti nahore na nas dlouho sr. li,se. ou a asi dlouho sr. t budou. To hajeni je fakt na nic!!

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2004 v 18:29 ® jaryn

když si vzpomenu, že se vláčelo od 1.9. můžem být ještě rádi, že ti koumesové na svazu nevymysleli nějakou pí. vinu. Souhlasil bych s profesionální ryb. stráží. Zdražil bych povolenky a z výtěžku by se snadno zaplatili.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2004 ve 21:28 ® Padis
Padis

Jo nebylo by to špatné ale to by tam nhoře musely sedět jiní lidé.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2004 v 19:34 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

Já bych byl pro,protože na jaře jdou docela dravci dobře,tak třeba hájit štiky sumce candáty do 16. cervna a pak si je moci ponechat(ja stejne vsechny ryby poustim).

reagovat
Neděle 28. března 2004 ve 22:34 ® rarach

Myslím na to už delší čas, dokonce jsem na toto téma na tomto serveru burcoval článkem Vláčkaři do boje, ale dnes jsem již velmi skeptický zvláště po zkušenostech i s pražáky co mohou vláčet celý rok-rozpoznat potočáka od sivena toť problém, vím nejsou takový všichni a taky znám spoustu těch co nepustí ani šupinu a bylo by to tak po celý rok. Takže se asi ztožním s BM a MT , ano udělal bych takových 10–15 revírů v ČR super hlídaných a zbytek šlus spíš mi vadí že my ze ZČ nemůžeme 3 měsíce chytat na řece vůbec nechápu proč si kupuju roční povolenku!!!!!

reagovat
Čtvrtek 25. března 2004 ve 20:34 ® Junior

Osobně jsem pro celoroční lov a znám spoustu rybářů, kterým by druhové hájení nečinilo sebemenší problémy. Na druhou stranu jsou ale i tací, kteří vezmou domů každou šupinu, ať se hájí nebo ne. Možná by to mohlo fungovat na velkých vodách (přehrady, velké propadliny, atd.). Zatím je así víc těch „nepoctivých“, postupem času ale etika a sportovní duch určitě zvítězí a celoroční lov přívlačí bude fungovat.

reagovat
Čtvrtek 25. března 2004 v 8:59 ® Lerak

Revíry s celoročním vláčením by bylo možné postupně rozšířit, ale jako podmínku bych viděl důsledné střežení – opravdu nejsme tak zásadový národ a zrcadlo z Polska by se mohlo odrazit i v našich vodách. Tak bych to preferoval až po profesionalizaci RS. Současný stav RS je neúnosný (nic proti Tobě BM). To co v této branži přežívá ještě dokonce ze 60. tých let minulého století, nedává dobré podmínky pro akce takového typu. Nestačí uhlídat současný stav rybaření – podvádí se a pytlačí zdá se čím dál víc. Jsem pro rozšíření rybolovných metod a termínů na vybraných vodách. Ale až v čase, kdy si masaři všeho druhu rozmyslí pod hrozbou velké pokuty či trestního stíhání vyrazit s krvelačnými choutkami k vodě. Zatím vědí, že např. v zimních měsících na RS u vody nenarazí. A našim návrhům se vysmívají, neboť oni tak „loví“ již od nepaměti…

reagovat
Středa 24. března 2004 v 16:11 ® Gudaska

BigMike>Sakra, máš pravdu. Ale stejně si myslím, že by se daly obě pravdy – alespoň někde – spojit. Jistě se najdou revíry, které jsou snadněji uhlídatelné. Určit chyť a pusť a vysazovat ryby v lovných délkách. Není to moc o etice, ale z tohoto pohledu je to stejné jako vyjímka z celoročního hájení (plotice a cejn je taky ryba).

reagovat
Sobota 6. března 2004 ve 2:28 ® HaD
HaD

Big Mike: s tím hájením máš asi pravdu, ano je potřeba se dívat na problém s nadhledem bez té naší rybářské sobeckosti a vidět i ty negativa. Teď jsem sám na rozpacích a nevím co by bylo nejlepší (pro obě strany-jak pr rybáře tak i pro ryby)

reagovat
Pátek 5. března 2004 ve 22:17 ® BigMike

Mohu se přidat? Já osobně jsem rád, že je to takhle. Ono stačí, co se zmaří dravců po zahájení. Třeba mládež bych nechal lovit jen na přívlač, zakázal bych její lov na rybku. A k tomu hájení. Pokud bych měl 4 chlapy v profesionální RS, tak se to nechá uhlídat, jinak ne – to mi věřte. Ono to stačí po zahájení, každej má práci, je rád, že ji má, přijde domů po 16.00 a kolikrát myslíte, že má chuť jít k vodě kontrolovat? Natož když chce přímo na ryby? A pokud namítnete, ať to tedy nedělá, nejdětemi tady u nás i jinde, kdo to dělat bude. Jo, byli by, ale to spíš vysadím do revíru vydry. Dle sebe vám řeknu, že i když jdu jen rybařit, mám poloviční zážitek, protože pořád mi to nedá a podvědomě kontroluju okolí, rybařící, jestli nekonají něco proti RŘ. Magořina, ale fakt radši jdu někam, kde nikdo není a mám víc šancí se věnovat rybám i když na takových místech jich moc není. Možná povolit v případě většího revíru jednu jeho část (asi stojatou vodu), třeba ob rok, ale jinak to radši nechat, jak to je. U větších vod – Lipno 2 a Štěchovice to ta voda unese, ale taková řeka, tř. Lužnice nebo potoky? Český člověk na tohle ještě hodně dlouho mít nebude. Ta ryba potřebuje opravdu také klid. Vemte si to, chytat celej rok a i kdyby půl roku jen chyť a pusť, co by bylo zmařenejch dravců, i když by byli pouštěni, neměli by klid, určitě by se během půl roku chytila taková štika vícekrát, byla by stresovaná, nežrala by, snížila by se jí imunita a asi by to časem nerozdejchala. A muškařů zas není tolik aby to tak vadilo na strýmry a mouchy. Den po dni, měsíc za měsícem, rok po roce a věřte, že by to dopadlo jak v Polsku. Proč myslíte, že jsou tak dobrý? Aby vůbec u nich něco chytili, plíží se k vodě jak Vinnetů, musí bejt fakt dobrý, když u nich chtějí něco vydolovat. Jo a kdy by jste chtěli tř. štiky vysazovat? Do tejdne by jich, podměrečných, alespoň ¼ byla na štíru s existencí. Takhle se rozjedou a do zahájení mají relativně klid najít si stanoviště a jiné. To je můj názor. Jo, nehledě na to, že mám půl roku klid doma a nejsem skoro štvancem, jako po zahájení a zbytek roku. Rodina, práce, ryby, kolo apod.

reagovat
Pátek 5. března 2004 v 9:04 ® Vaclav

DaH tady rekl vyzkouset to na vybranych revirech. Mozna to neni spatny napad. V kazdem kraji (uzemnim svazu) rovnomerne vybrat napriklad tri reviry, a tam to zkusebne povolit. Holt by to rybarska straz vice hlidala, a pak by se videlo.

reagovat
Čtvrtek 4. března 2004 ve 21:48 ® Čajda

Vloni jsem vláčel začátkem května v Chlumu u Třeboně na rybníku Nový Kanclíř. Je to sice hlavně kaprová voda,ale krásně braly štiky na rotačky. Nebyly to sice žádní žraloci,ale jinde by se člověk na vláčák jenom smutně díval. Ale je to soukromá voda,takže možná trochu jiná situace. [ Upraveno Cajda dne 2004–03–04 v 22:26 ]

reagovat
Čtvrtek 4. března 2004 v 19:04 ® pupak

No vidíte pánové, že to jde. Internet je mocná zbraň ty hlavy dubový se na to nakonec taky kouknou a postupně se s tim něco udělá. Na Jordán se vypravuju na díry už 3 rokem a nějak mi to furt nevychází. Problém je v tý vzdálenosti. Minulej tejden jsem dokonce viděl na Štechovický i někoho z Moravy podle spz.

reagovat
Čtvrtek 4. března 2004 v 11:11 ® HaD
HaD

Je pravda, že pokud to v Praze funguje, tak by to možná fungovalo i jinde-třeba jen na vybraných revírech. To je jako u nás na Jordáně na dírkách. Je to povolené, funguje to, žádné problémy nejsou a tak proč by to taky nemohlo být povolené i na dalších vybraných revírech (např. v každém okrese jeden). Jenže k takovým „revolučním“ změnám se nikdo asi mít nebude.

reagovat
Čtvrtek 4. března 2004 v 10:57 ® Gudaska

Ty dva pražské revíry by opravdu mohly ukazovat cestu: na velkých vodách ANO s druhovým hájením. Ale o malé říčky a potoky bych se asi bál.

reagovat
Čtvrtek 4. března 2004 v 0:59 ® HaD
HaD

To je pravda, a mohla by být i další omezení (třeba jen max jeden trojháček bez protihrotů nebo jen nástrahy s jednoháčkem omezení velikosti nástrahy apod). Jenže stejně si tady jen tak budeme povídat a nic se nezmění. Osobně tomu nevěřím.

reagovat
Středa 3. března 2004 ve 21:18 ® Čajda

Myslím,že nemá cenu doufat v brzké polepšení určité části našich rybářů. Někteří naši „kolegové“ budou ryby brát,ať jsou hájené časově,druhově,nebo jakkoli jinak. Jediná možnost je to vyzkoušet v praxi. Rozhodně bych ovšem zakázal lov na živou rybku mimo rámec současného hájení dravců.

reagovat
Středa 3. března 2004 v 16:41 ® pupak

Pražáci máme 2 revíry s celoroční přívlačí už pár let. V Praze je asi 37000 rybářů, pstruhařů bude tak kolem 400 set, vláčkařů odhad 2000 (čísla jsem si odhadnul sám) to znamená hodně velkou návštěvnost nepočítaje přespolní na tyto 2 revíry, A přece se tam chytají ryby, a není to vybrakovaný. To neznamená že by jsme v Praze byli nějaký moc velký poctivci, prostě se to zkusilo a jde to.

reagovat
Středa 3. března 2004 v 16:37 ® spinningman

zcela urcite prvni pulrok chyt a pust a druhy pulrok treba 1 ryba tyden!!!!!!!!!!

reagovat
Středa 3. března 2004 v 16:28 ® Mirek

Ano, i já si myslím, že je to v první řadě věc tvrdých postihů darebáků, kteří nemají nejmenších morálních zábran. Ale já osobně bych byl pro celoroční možnost lovu. Ovšem, při stavu společnosti, který všichni známe, by nám to možná nevydrželo příliš dlouho. Jak píše Václav, za pár let by to mohlo být pouze plané bičování vody bez ryb.

reagovat
Středa 3. března 2004 v 15:37 ® Vaclav

. o České republice jako o rybářském ráji… tak má správně znít závěr mého názoru, právě zde upíchnutého.

reagovat
Středa 3. března 2004 v 15:33 ® Vaclav

Cítím tady, ľe kaľdý z vás má nějaké obavy, a ani já nejsem výjimkou. Druhové hájení by asi bylo určitým liberálním krokem. Byl by to ale krok vpřed, vzad nebo do strany? Já se bojím těch rybářů, stejně jako vy, kteří nejsou schopni dodrľet by» jen minimální disciplínu danou Rybářským řádem. Těch není málo, bohuľel. Ano, těch sluąných a poctivých pomalu rok od roku přibývá, alespoň se mi to zdá, nicméně poměr mezi „anarchisty“ a „disciplino­vanými“ pořád není příznivý. Pak je tu jiný důvod, který mne drľí trochu zpátky – totiľ příklad sousedního Polska. Tam mohou dravé ryby začínat lovit uľ na jaře a situace je tam taková, ľe mají vody úplně vymlácené, alespoň si na to stěľovali polątí závodníci. Ostatně Tomasz Krzysczyk, dvojnásobný mistr světa v lovu pstruhů přívlačí, hovoří ve své publikaci o české republice o rybářském ráji. Tak nás vidí polątí vláčkaři. Proč nás tak vidí, ptám se? Ano, chtěl bych také lovit dříve, mít deląí sezónu, ale…

reagovat
Středa 3. března 2004 ve 14:57 ® pupak

Tohle jsou argumenty odpůrců, lidi by ty ryby brali i když jsou hájený, brakovaly by se revíry, nejsme na to ještě morálně vyspěli atd. atd., dokud se to nezkusí tak to nezjistíme. Nikdo není u vody neviditelný tak proč se toho bát.

reagovat
Středa 3. března 2004 ve 14:32 ® HaD
HaD

U nás, a myslím že nejen u nás, jsou borci, který to ani teď neřeší a vláčí už v květnu. Já bych byl rozhodně pro zrušení, nebo alespoň částečné uvolnění, stejně se legálně dravci chytat smí a chytají (na strýmry). Podstatné je aby měli rybáři morálku, k rybám se chovali max. šetrně a hájené ryby pouštěli. U některých ryb je stejně hájení k ničemu-např. sumec se stejně vytírá většinou až koncem června nebo v červenci, v chladnějších letech až v srpnu nebo vůbec. Otázka ovšem je, zda jsou již čeští rybáři natolik vyspělí, aby se např. v dubnu k ulovené metrové štice chovali šetrně a puštění pro ně bylo samozřejmostí. Myslím že ještě asi ne. Rozhodně ne většina, což by asi bylo zapotřebí.

reagovat
Středa 3. března 2004 ve 14:24 ® Gudaska

Určitě ano, ale . . . . Zůstává tu otázka kvalitní práce RS a etiky nás, rybářů.

reagovat