Vyhledávání
Učit lidi chytat ryby je blbost!
28.12.2012 | Pichmond | 8.864 zobrazení | 83 odpovědí
K založení tohoto fóra mě „donutil“ nový šéfredaktor Tomáš Rozsypal publikováním svého článku Razítkování dna. Nejsem žádný kverulant a nechci kazit článek negativní diskuzí pod ním, proto volím tuto formu projevu. Konkrétně k této technice jsem se dopracovával několik sezon. Stálo mě to stovky hodin bez záběru, stovky utrhaných nástrah a dost mě rmoutí představa, že když už jsem konečně úspěšný, tak 16. června přijdou na můj revír nějací borci a s větou „hele, co jsem se dočetl na chytej, tady jsem to vytiskl“ mi zplundrují během týdne revír. Já nevím, jak je to jinde, ale je nutno si uvědomit, že u nás často na stohlavý stádo kaprů připadá jeden, dva candáti. Učte lidi chytat kapry, ani neceknu, ale tohle se mi moc nelíbí. Ten článek byl napsaný výborně, čest autorovi, opravdu poutavé, zajímavé čtení, ale když to trochu nadhodím, bylo to popsáno tak podrobně, že už těm lidem rovnou můžeme chytat candáty do vezírků, né? Ať je ta rybařina stojí co nejmíň úsilí… Rmoutí tento problém ještě i jiné vláčkaře, nebo jsem jen paranoidní?
Doufám, že pán, jehož slogan jsem si vypůjčil jako název fóra, nebude naštván. Tento slogan totiž není žádná floskule!
Závěrem bych chtěl upozornit, že to není mířeno proti Tomášovi, ani komukoliv jinému. Ani se kvůli tomu nehodlám věšet, pouze iniciativa k rozumné diskuzi.
Howgh!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 1. ledna 2013 ve 2:25 ® jersey reakce na …
-
regulus> jo, tak to jsme si fakt nerozuměli, teď mi to dává smysl…
reagovat
Nakonec se shodnem. Jinak jen k těm mladejm vláčkařům, krom toho, že si najdou dost info na netu, bych viděl hlavní důvod nárustu spíš ten, že ta vláčka je přece jen akčnější. Vono 20-ti letýho kluka asi moc bobkařit nebaví. A přece jen pořádná pecka do prutu od dravý ryby je přece jen větší adrenalin, než jen nečinně čekat, až vyskočí policajt…
TAK ŠŤASTNEJ A VESELEJ! - Pondělí 31. prosince 2012 ve 21:21 ® regulus reakce na …
-
jersey> jasně, prostě jenom debatujeme, akorát mi ze tvojí odpovědi tak trochu připadá, žes úplně nepochopil jak jsem to myslel, možná jsem to špatně formuloval.
Ohledně těch serverů určitě, měl jsem na mysli (hypoteticky), kdyby Davida a Maťáka popadl nával šílenství a prostě by z důvodů, že servery podávají tolik informací, že je „úplně jednoduchý chytit jakoukoliv fisch“ tyto servery neprovozovali nebo přestali provozovat, tak by to dělal kdokoliv jinej. Neměl jsem na mysli to co jsi psal, ale prostě to, že ty servery k dnešní době patří ať už jsou větší zlo nebo dobro, takže když to nebude dělat jeden, tak to udělá někdo druhej.
Pokud se týká toho ostatního, tak náčiní a možná i nástrahy bych do toho až tak nepletl, ale článků o různých rybolovných způsobech jsou mraky, co je ještě obecnej popis a co už návod? Mě nepřipadne, že by Toro vyzradil nějaký tajemství, ono je to především rukama, když dělají dva rybáři totéž, není to totéž ani omylem. Tím ovšem nechci říct, že tento nebo jinej článek nemůže někomu dopomoci si vylepšit techniku a tím pádem o nějaký procento zvýšit úspěšnost, ale myslím si, že to nic dramatickýho nebude a už v žádným případě tak jak je to popsáno v zadání fóra.
Když už jsme u tý vláčky, tak jsem skálopevně přesvědčen, že za značnej nárůst vláčkařů obecně mohou nemalou mírou právě rybářský servery a to především těch mladších, bez informací a diskusí na těchto serverech by se dle mýho značná část mladejch rybářů do vláčení nepustila. Nechci říct, že to je blbě, oni kdyby nevláčeli, tak by možná ani nerybařili, opět jen konstatování faktu.
Pokud se týká ospreyovejch článků, tak nemůžu hodnotit, musím se přiznat, že naprostou většinu článků (od kohokoliv) co tady jsou jsem nečetl, nepatřím k milovníkům této literatury, přečtu něco sem tam, když na to mám náladu, nikdy by mne ani nenapadlo si koupit rybářskej časopis, neměl bych proč. Osprey má sice dar pera od boha, píše poutavě, ale mě se nějak netrefil do noty, ale jsem přesvědčenej, že i v jeho článcích nějakej ten jak píšeš návod je a ne jeden.
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 17:56 ® jersey reakce na …
-
regulus> Ano, možná trochu slovíčkařím, ale já se jen snažím rozlišit dvě věci. Jedna věc je NÁVOD jak ulovit cílovou rybu (a o to myslím Pichmondovi šlo) a na straně druhé odborné články o rybářském náčiní, nebo nástrahách. Ospreye beru fakt jako frajera, kterej toho ví opravdu hodně, ale jeho články jsou fakt o něčem jiném a vždy si je rád přečtu.
reagovat
Ani o těch serverech nemáš tak docela pravdu. Vždyť přece nikdo nikomu nebrání rozjet novej, rybářů tu máme dost a dost, ale trh prostě vygeneroval tyhle dva jako nejlepší a proto by to bylo asi hodně těžké (i drahé) rozjíždět další. Ale to jsme odbočili, o tom téma není.Tak abych to shrnul: Myslím, že napsat jaké náčiní je dobré a kolik druhů nástrah se dá použít je v pořádku, ale napsat jakým způsobem chytat cílovou rybu už bych neventiloval. Můj názor. - Pondělí 31. prosince 2012 ve 12:40 ® fila reakce na …
-
Alivio> Pořád čekam až dá fotky těch céček,ale nikde nic.Asi je to tam běžnej úlovek,tak to ani nefotěj..
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 ve 12:21 ® Stroft reakce na …
-
vondras> Tak to tě ti bohatší vzali na loď a na 3D ti ukázali kde to máš těm Candátum předkládat? První příspěvek byl v duchu, že ti to vadí, tak jak to tedy je?
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 11:41 ® Shrek reakce na …
-
fila> to víš, že nekecá. Lovci velkých ryb nemají potřebu lhát. Podívej se třeba na Kubu Vágnerojc.
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 ve 23:32 ® fila reakce na …
-
vondras> To jako s tím echolotem co rozezná candáty od ostatních ryb?Sedm céček nad 70 je dost…snad nekecáš?:))
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 ve 22:08 ® regulus reakce na …
-
vondras> budiž ti přáno.
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 ve 21:41 ® vondras
-
tak na ten vtip co mam dole v teto diskuzi jsme udelali dnes 7 candatu nad 7Ocm vtipalci chytry
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 ve 20:11 ® regulus reakce na …
-
jersey> myslím si, že už trochu slovíčkaříš. Všichni víme, že internetový servery, články na nich publikovaný, diskuse, fóra a já nevím co ještě, pomohly úplně každýmu bez rozdílu věku a počtu prutohodin. Někomu míň, někomu víc a pokud někdo tvrdí, že jemu ne tak kecá nebo na internet ani nemrkne. Všichni taky víme, že tato relativně „jednoduchá“ a levná informovanost na jedné straně učí lidi lépe a efektivněji chytat, ale možná i lépe se chovat k rybám a na druhé straně má mnoho negativních vlivů. Můžeme tady diskutovat den, týden, měsíc, rok nebo až do smrti, ale uděláme s tím houbec, prostě se to řítí tímto směrem a my můžeme jenom koukat nebo se alespoň snažit tomu dát ten lepší směr.
reagovat
Když nebude Chytej provozovat Havlíček a MRK Maťák, tak se najdou jiní co budou provozovat jiný servery, když nebude psát články, Toro, Milhaus, osprey ..... , tak je budou psát jiní.
Já si myslím, že kolega zadání fóra sice kapinku zdramatizoval (tím, že si někdo koupí prut, naviják, nástrahu a vytiskne článek a vychytá ryby), ale jako takový zimní téma do pranice, je to dobrý. Myslím, že se nezalekl, jen vyčkává co z nás vypadne. Zatím se zdá, že se na to někteří lidé nedívají s nadhledem, možná proto, že otázka je formulována poněkud osobně k určitému článku. - Neděle 30. prosince 2012 ve 13:13 ® jersey
-
Hm, celkem dobrý téma…Akorát že se Pichmond potom trochu zalekl, co napsal a tak vše pokorně poopravil na „správnou míru“. Zcela zbytečně, neb má pravdu. Protože když už nic jinýho, tak ten, kdo chytá málo ryb, si v tom článku určitě najde něco, co mu odkryje nějakou tu chybu, kterou dělá. A o tom to je. Není tedy pravdou, že články tohoto druhu těm rybářům, kteří chytí málo ryb, nepomohou.
reagovat
A pro ty, kteří tvrdí, že k úspěšnému, (já tvrdím, že spíš jen úspěšnějšímu)lovu jim to nepomůže, mám jednu zdánlivě nesouvisející, ale ve své podstatě totožnou otázku: PROČ PRAKTICKY NIKDO, KDO SEM DÁ FOTO Z ÚSPĚŠNÉHO LOVU, NENAPÍŠE REVÍR??? Vždyť přece to žádnému rybáři k ulovení ryby nepomůže… - Neděle 30. prosince 2012 v 11:53 ® Cudla
-
Toro napsal článek velice dobře,nenusíš plakat jsou borci a „borci“.Příkkad máme u nás stoják P ,vysadilo se tam na podzim dost duháčů a sivenů.Zjara byl pomalu problem koupit povolenku,když jsem tam zašel tak většina týpků měla proutek pomalu na sumíka minimálně pětadvacítku nástrahy větší než ti pstruzi.Svorně prohlašovali že je tam ho.no.Takovej si hned nekoupí jemnej cajk,skusí to z kaprákem a vybodne se na to po dvou dnech,bude ho bolet ruka a bude říkat co to ten bl.ec napsal........
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 v 11:27 ® baji reakce na …
-
Ahoj-už jsme tři.
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 v 10:51 ® vlcak38 reakce na …
-
Souhlasím s tebou.To by pak nemohly existovat ani rybářské kroužky.
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 v 10:36 ® Robur
-
už jsem to psal jinde. Kde ti, co začali chytat dříve získali právo chytat? A kde je ten okamžik, kdy se pozná, že ten kdo začal chytat po nich, už chytat nesmí. Chtělo by to trochu pokory a nadhledu. Myslím, že každý čerpá a čerpal zkušenosti přimoúměrně době, ve které se pohyboval. Je to stejné, jakoby můj pradět vykřikoval, že nemá vycházet časpis Rybářství, protože na něj pak ve vodě zůstane málo ryb.
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 v 9:15 @ axiom reakce na …
-
regulus> Dyž sem byl mladši, „zkusmo“ sem protahoval fšecko možny.
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 v 9:14 @ axiom reakce na …
-
sus1> Von se f tom realizuje, tak mu neruš jeho kruhy.
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 v 9:13 @ axiom reakce na …
-
Fryw> Já napsal direkt Rozsypalovi, že ať radí dál, že ešče chvílu a nebude ve vodě ani hovno.
reagovat - Neděle 30. prosince 2012 v 9:12 @ axiom reakce na …
-
Fryw> Až doštuduješ a nabereš 50 let životních zkušeností, budeš moudřejší.
reagovat - Sobota 29. prosince 2012 v 19:58 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Hele ???!!! koukej to zkrátit, jo??!!Kdopak ty elaboráty má číst?!!!
reagovat - Sobota 29. prosince 2012 v 15:20 ® Fryw reakce na …
-
axiom> Nevím jestli to sedí přímo na tohle, ale každopádně jsi to napsal moc pěkně.
reagovat - Sobota 29. prosince 2012 ve 13:04 @ axiom
-
Pichmond> Kurva štelung, já bych byl taky nejradši, kdyby byly ryby jenom moje. Už jsme dva.
reagovat - Sobota 29. prosince 2012 ve 12:55 ® regulus reakce na …
-
Pichmond> všimni si, že to zadarmo bylo v úvozovkách a je to tak napsaný schválně. Nechtěl jsem ani náhodou tvrdit, že to co umíš ti spadlo jen tak do klína nebo si tady hrát na starýho blbca co rozdává rozumy, jen mne opravdu překvapilo, že tomu co založil tohle fórum je tak relativně málo.
Zkusím vysvětlit, proč jsem napsal svůj předchozí příspěvek i když je to srovnávání nesrovnatelného.
Když jsem já začínal s rybařinou, tak byly pruty, bambusový, plnolaminátový a můj první prut po dědečkovi byl dokonce duralovej. Sklolaminátový teleskopy byly v plínkách a o nějakým uhlíkovým prutu se nikomu ani nezdálo. Ono bylo spoustu věcí jinak, rybáři co byli tehdy v mým současným věku preferovali položenou, buď s policajtama nebo se splávkem, dravci se v naprosté většině chytali na rybičku, přívlač byla tehdy na MP povolena až od 1.září a nutno říct, že to nebyla nijak zvlášť rozšířená disciplína. Tomu taky odpovídala nabídka na pultech obchodů, ale to je taky trochu zavádějící vzhledem k tomu co tu tehdy bylo. V tý době prostě lidí, co se nějak hlouběji zabývali přívlačí byla naprostá menšina, dalo by se obrazně říct, že jich bylo jako šafránu. To ale neznamená, že by se přívlačí vůbec nechytalo, ale obvykle to bylo tak, že když dotyčnej sbalil vercajk na položenou, navázal třpytku a zkusmo to v okolí „protáhnul“, jestli se tam nefláká nějaká štika. Candáti se chytali téměř výhradně na mrtvou rybku. Posledním nezanedbatelným faktem bylo i to, že rybářů bylo podstatně méně než je dnes a ani zdaleka se tak na ryby nejezdilo, myslím tím, že většína rybářů chytala v okolí svýho bydliště nebo chat a chalup, nejezdili na ryby desítky nebo stovky kilometrů jako dnes. To jen pro nastínění doby před 40 lety.
K jakýmkoliv informacím jsi se mohl dostat buď, že jsi náhodou sehnal nějakou knížku, moc toho nebylo, že jsi měl to štěstí a narazil na rybáře co něco uměl a byl ochoten se s tebou o to podělit nebo cestou nejdelší, vlastními zkušenostmi, což byla taky cesta nejčastější.
Karta se trochu obrátila po roce 1990, začalo vycházet víc knížek, víc časopisů, v polovině devadesátých let se objevily první rybářské servery i když je pravda, že v té době moc lidí přístup k internetu nemělo, ale po roce 2000 se situace změnila ještě víc, okolo roku 2005 už měla přístup k internetu většina lidí, spoustu informací tak máme všichni jak se říká na talíři a tím všichni myslím, sebe, tebe a spoustu ostatních.Tímto jsem chtěl říct, že v době, kdy jsi ty začal chytat ryby, byl přístup k informacím nesrovnatelně lepší než 30 let před tím, takže z toho důvodu moje překvapení, kdo založil tohle fórum.
Na závěr snad jen to, že jakákoliv informace o způsobu lovu je úplně k ničemu, pokud neumíš najít místo kde jsou ryby (číst vodu), nedokážeš ten způsob lovu správně aplikovat a to se nikdo nenaučí vysedáváním u počítače, v žádném případě to není tak, že někdo posbírá informace na netu, koupí si prut, naviják, pár nástrah a je z něj úspěšnej rybář. Čeká ho ještě dost dlouhá cesta k prvním a to ještě dílčím úspěchům, vše je závislé na mnoha faktorech, jedním z nich je bezesporu počet prutohodin. Pravda, dnešní mladí rybáři to mají zdánlivě o poznání jednodušší než jsem to měl já, ale to je jenom zdánlivé, opatrnost ryb roste úměrně s počtem nástrah se kterými se setkaly, zatím co před 40 lety, když jsi protáhl štice před čumákem rozklepanej vršek od piva, tak tam téměř určitě byla, tak dnes musíš často vyzkoušet několik nástrah než ji ukecáš k záběru. Nevím, jestli je ryb podstatně méně než bývalo, ale zcela určitě je třeba k jejich ulovení větší úsilí.
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 ve 23:56 ® Pichmond reakce na …
-
Já tě nevím, jestli jsem dostal informace zadarmo. Dejme tomu od pěti let jsem se někomu motal při rybaření pod nohama, začínal s teleskopákem a klasickou průběžkou, trávil hodiny týdně v kroužku, postupně se propracovával ke sportovnějším technikám typu plavačka s matchkou, až jsem se dostal k přívlači, kde jsem ze začátku neměl ani páru o tom, co dělám a když na to zpětně pohlížím, tak se docela sám sobě směju. Ale bylo to hezký, vydřený. Dnešní kluci už do kroužků nemusí, ryby skoro neznají, koupí si vláčák a jdou rovnou na tuhle poměrně obtížnou disciplínu.
Nehledě na to, že si myslím, že tu startovací lajnu máme všichni podobnou. Většina těch moderních technik se začala objevovat v době, kdy už jsem chytal ryby stejně jako ostatní. Jistě, máš nepochybně mnohem víc zkušeností s rybařinou jako takovou, ale s feedrem, moderní vláčkou či dalšími moderními technikami nemůže mít nikdo dvacetiletý náskok…
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 ve 22:14 ® regulus
-
Rybářské servery obecně zcela určitě dopomohly spoustě lidím k informacím, ke kterým by se postupně dopracovávali roky, to je bez debat. Ono taky záleží na tom, jak ty informace dotyčnej zpracuje. Osobně si myslím, že jeden konkrétní článek je úplně stejný „zlo“ jako rybářský servery a možná daleko menší.
Popravdě mě překvapil tvůj věk, pokud je to co je v profilu pravda, ze zadání jsem to typoval na 40+, pak bych to docela chápal, ale takto si myslím, že právě ty patříš k těm, co získali spoustu informací „zadarmo“ z internetu, v době bez netu bys ještě možná věděl kulový, ale nic ve zlým, je to jenom taková polemika.
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 ve 21:54 ® HaD
-
Pichmond> jsem hlavně rybář
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 ve 21:53 ® HaD
-
vondras> vtip dne
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 ve 21:32 ® džigit
-
vondras> chtělo by to něco o 3d echu zjistit,než plácneš takové moudro.Nevím,kolik Ti je let,neb nemáš uvedeno,ale nehoupou Tě tak trochu?Já takové echo mám,ale nic takového tam není…
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 ve 20:48 ® skwor
-
vondras> Ehm, použil jsi někdy echolot? Protože tohle co píšeš je blbost
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 ve 20:40 ® sidla
-
umět candáty chytat (donutit je k záběru) neznamená mít úspěch u vody… člověk je musí hledat,najít a to že je najdeš, neznamená že máš vyhráno.to samé máš se smáčkama. použitelnost lodě atd, myslím že nesmyl
reagovat