Vyhledávání
Učit lidi chytat ryby je blbost!
28.12.2012 | Pichmond | 8.864 zobrazení | 83 odpovědíK založení tohoto fóra mě „donutil“ nový šéfredaktor Tomáš Rozsypal publikováním svého článku Razítkování dna. Nejsem žádný kverulant a nechci kazit článek negativní diskuzí pod ním, proto volím tuto formu projevu. Konkrétně k této technice jsem se dopracovával několik sezon. Stálo mě to stovky hodin bez záběru, stovky utrhaných nástrah a dost mě rmoutí představa, že když už jsem konečně úspěšný, tak 16. června přijdou na můj revír nějací borci a s větou „hele, co jsem se dočetl na chytej, tady jsem to vytiskl“ mi zplundrují během týdne revír. Já nevím, jak je to jinde, ale je nutno si uvědomit, že u nás často na stohlavý stádo kaprů připadá jeden, dva candáti. Učte lidi chytat kapry, ani neceknu, ale tohle se mi moc nelíbí. Ten článek byl napsaný výborně, čest autorovi, opravdu poutavé, zajímavé čtení, ale když to trochu nadhodím, bylo to popsáno tak podrobně, že už těm lidem rovnou můžeme chytat candáty do vezírků, né? Ať je ta rybařina stojí co nejmíň úsilí… Rmoutí tento problém ještě i jiné vláčkaře, nebo jsem jen paranoidní?
Doufám, že pán, jehož slogan jsem si vypůjčil jako název fóra, nebude naštván. Tento slogan totiž není žádná floskule!
Závěrem bych chtěl upozornit, že to není mířeno proti Tomášovi, ani komukoliv jinému. Ani se kvůli tomu nehodlám věšet, pouze iniciativa k rozumné diskuzi.
Howgh!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 28. prosince 2012 v 19:59 ® Fryw reakce na …
-
Pichmond> Jo jo, internet je samozřejmě masové medium. Záleží jestli jsou rybářské články masově vyhledávány. Ale o potenciálu, o tom není pochyb..
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 19:58 ® Fryw
-
Zkoumal někdo jaký je vývoj počtu organizovaných rybářů za posledních 10 nebo 20 let?
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 19:32 ® vondras
-
co kniha a navod na chytani to by ti daleko vic melo vadit pouzivani sonaru a hlavnetech ve 3d znam spousty bohatsich rybaru co rikaji ze uz ryby nelovi ale pouze jim predkladaji nastrahy protoze tyty drahe sonary uz primo ukazuji druh ryby takze hledaji treba jenom candaty a konec je vetsinou jenom masakr bohuzel
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 19:02 ® jajco reakce na …
-
Alivio> To nemusím,protože od tora sem toho přečetl dost.Jak nepůjdou candáti,tak se vrhnu na pruhované bandity,páč tu knížku sem louskal pořád dokola na záchodě!
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 18:42 ® vlcak38 reakce na …
-
Pichmond> Naštěstí ale drtivá většina vláčkařů,alespoň co znám já,tak jsou slušní a vodu by nikdy nedrancovali i když si rybu taky občas odnesou.Spíš bych se bál takových,kteří jsou schopni někomu říct a to mluvím z z vlastní zkušenosti když jsem pouštěl bolena zpět do vody abych ho zabil,že v té vodě nemá co dělat.Málem jsem ho poslal za tím bolenem.
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 18:40 ® Pichmond reakce na …
-
Přéésně!
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 18:39 ® Pichmond reakce na …
-
Davide, to vůbec nebylo proti tobě. Je to tvoje práce a lidi to chtěj, oni to prostě chtěj! Tak jim to dávej
Já bych jim to na tvým místě taky dával. Jseš vláčkař, máš kamarády vláčkaře, tak jseš zaměřenej na vláčku. Živíš se tím, co tě baví. Já ti to závidím a nechci ti to rozhodně nějak znepříjemňovat. Jak říkáš, dělal by to stejně někdo jinej a mně vůbec nešlo o to, že se to dělá, ale že mě štve, že se to dělá
Rád se bavím o věcech co mě štvou
Apropo, můžem být rádi, že oním internetovým guru vláčky jseš zrovna ty. Kolik lidí má tak vyhraněnej postoj na bezprotihroty, trojháky, podmírový ryby, šetrnost k rybám…
Hele, já jsem spíš počítal s diskuzí typu: „joo, to mě jebe! čtyři roky se s tim patlám a přijde jouda…“
reagovatVíte, jako postěžovat si, vyplakat se, ale nechci hledat řešení, je to asi přirozený vývoj rybařiny…
- Pátek 28. prosince 2012 v 18:35 ® Shrek reakce na …
-
jajco> a kdyby sis nebyl jistej, tak si to vytiskni, ať si to můžeš u vody přečíst znovu – jistota je jistota
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 18:28 ® Pichmond
-
Jako máte pravdu, že asi nepřijedou borci z horní dolní a začnou chytat, ale přece jenom se kolem vody pohybuje plno vláčkařů, kteří už něco umí, vodu jakžtakž znají, jenom to prostě chytaj blbě
reagovatPřijde článek a hle..
- Pátek 28. prosince 2012 v 18:26 ® jajco
-
Článek sem přečetl,ještě to večer přelítnu a zítra se bude razítkovat!
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 17:59 ® skwor reakce na …
-
Pichmond> Na jednu stranu máš pravdu, články a medializace určité lovné metody zčásti masařkám nahrávají (to se týká všeobecně všech článků). Ale spíš se mi nezdá to zplundrování revíru, o čem píšeš. Přece jenom k úspěchu bývá třeba víc než jenom přečtené články – mimo jiné hodně důležitá znalost dané vody atd.
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 17:43 ® HaD reakce na …
-
Pichmond> no, to je věčný dilema. Napadlo mi blbý přirovnání – alkohol a cigára – navrhněme nějakému krámskému, ať to přestane prodávat, protože škodí zdraví. Když to udělá, zaplní díru v trhu někdo jiný.
Já, možná trochu naivně, doufám, že se mi daří občas i pozitivní věci. Chlácholím se, možná naivně tím, že někdo jiný, kdo by tu díru zaplnil, by je třeba nedělal. Třeba i lépe. Nevím. Každopádně letité dilema v hlavě mám, věř či nevěř.
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 17:37 ® hraji
-
Já se domnívám, že autor příspěvku mylně klade rovnítko mezi dvě činnosti, které jsou velmi vzdálené. A to mezi psaní článku a učení se. Moje zkušenost za dvacet let výuky rybaření je taková, že nelze někoho něco naučit tím, že mu dám něco přečíst. Kdyby to šlo, běhalo by mezi mými žáky mnoho mistrů světa a ono zatím prd. Nejde někoho naučit, on se musí naučit sám. A v tom je zakopaný pes. Protože domnívat se, že je možné vzít text článku, ten si vytisknout a s tím přijít k vodě a hned chytat mraky ryb, to je obrovské nedorozumnění. Tak to nefunguje a nikdy nefungovalo. Moje zkušenost: naprostá většina rybářů není schopná si zapamatovat čtyři důležité věci takovým způsobem, aby je dokázala druhý den všechny správně aplikovat do praxi.
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 17:30 ® Pichmond reakce na …
-
Joo, mně když se tam někdy pověsí (doslova pověsí) kaprůň, tak to má taky spočítaný, to je jasný
reagovatJá jsem sobec, stejně ty kapry nechytám, tak co s nima
Přece si nevymlátím céčka… Třeba to tak berou i kapraři
Teda jako naopak, žejoo
- Pátek 28. prosince 2012 v 17:15 ® Pichmond reakce na …
-
What? Nedovolil bych si tady urgovat nějaký stáhnutí článku a podobný srandy. Naopak, přijít zamnou Dejv, hodit mi na stůl Masaryka se slovy, napiš mi článek, jak chytáš candáty, trochu bych se škubal. Pouze jsem ventiloval svůj smutek nad tím, že někdo dostane doslova na zlatým podnose něco, co já jsem objevoval několik sezon. Ale že bych tady hlásal něco o zrušení článků, deej pokoj
reagovatMimochodem, internet nemůžeš srovnávat s knihami. O tom snad nebudeme diskutovat, tak masivní medium, jakým je internet… pff
- Pátek 28. prosince 2012 v 16:50 ® Shrek reakce na …
-
Fryw> hele, náhodou, nejsou všichni stejní. Tak třeba já – dříve jsem chodil k vodě chytat ryby, dneska chodím k vodě trhat nástrahy. Takže já jsem přestal dravce lovit
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 16:48 ® Fryw
-
Mimochodem, jsou mnohem starší články (ale pravda, ne internetové) a knihy, kde je celkem dobře popsáno jak chytit…
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 16:46 ® Fryw
-
Ono se často říká, že by měl člověk začít u sebe, že? Tak co, takhle přestat dravce chytat a jít příkladem? …Stejné jako přestat psát atraktivní články?
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 16:28 ® 1Mara reakce na …
-
Pichmond> Tě malinko doopravím , S tím rozdílem, že dravci se nesypou jako kapři … ale ani se nepouštěj jako kapři.
reagovat. Což já osobně beru jako velký průser. Znám i kapraře , co celej rok chytá velký kapry a pouští je , jako 90% jiných. a když neberou tak si veme vláčku a nebo to hodí na rybku a hádej co se stane , když náhodou chytne céčko nebo štičku !
- Pátek 28. prosince 2012 v 16:24 ® Shrek reakce na …
-
Pichmond> souhlasím, že je dravců méně. Bohužel je to jak říkal David Havlíček – rybařina je obchod a v obchodě platí pravidla nabídka vs. poptávka.
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 16:20 ® Pichmond reakce na …
-
Snad máš pravdu, ruce nikomu nepůjčíš. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že se z vláčení pomalu, nebo rychle?, stává něco jako kaprařina. S tím rozdílem, že dravci se nesypou jako kapři…
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 16:07 ® Shrek
-
Ono to tak horké nebude. Ano, také by mě štvalo, kdyby se dělo to, jak to popisuješ, na druhou stranu stojím vedle rybáře, máme stejné šňůry, stejné nástrahy, házíme to stejně daleko, snažím se napodobovat co nejvěrněji jeho styl vedení nástrahy a on candáty chytá a já tak dva-tři do roka. Tím chci jen říct to, že když tady Tomáš napíše návod na lov candátů, tak to neznamená, že 16. června budou všichni tahat z vody candáta za candátem. Drtivá většina má svojí taktiku a ti příležitostní vláčkaři urvou pár nástrah a vybodnou se za to, jelikož by se jim to „prodražilo“.
Toť můj názor.
reagovat - Pátek 28. prosince 2012 v 16:04 ® Pichmond
-
Davide, Tomáši, nechápejte to špatně, nesnažím se vám říct „už to víckrát nepište, takovýhle články“. Jen je pište, vláčka je momentálně hit. Lidi to táhne. Chci pouze o tomhle tématu diskutovat s lidmi, kterým to třeba taky vadí. Zkrátka si trochu pobrečet…
reagovat