Chytej.cz

Učit lidi chytat ryby je blbost! necteno

28.12.2012 | Pichmond | 8.246 zobrazení | 83 odpovědí

K založení tohoto fóra mě „donutil“ nový šéfredaktor Tomáš Rozsypal publikováním svého článku Razítkování dna. Nejsem žádný kverulant a nechci kazit článek negativní diskuzí pod ním, proto volím tuto formu projevu. Konkrétně k této technice jsem se dopracovával několik sezon. Stálo mě to stovky hodin bez záběru, stovky utrhaných nástrah a dost mě rmoutí představa, že když už jsem konečně úspěšný, tak 16. června přijdou na můj revír nějací borci a s větou „hele, co jsem se dočetl na chytej, tady jsem to vytiskl“ mi zplundrují během týdne revír. Já nevím, jak je to jinde, ale je nutno si uvědomit, že u nás často na stohlavý stádo kaprů připadá jeden, dva candáti. Učte lidi chytat kapry, ani neceknu, ale tohle se mi moc nelíbí. Ten článek byl napsaný výborně, čest autorovi, opravdu poutavé, zajímavé čtení, ale když to trochu nadhodím, bylo to popsáno tak podrobně, že už těm lidem rovnou můžeme chytat candáty do vezírků, né? Ať je ta rybařina stojí co nejmíň úsilí… Rmoutí tento problém ještě i jiné vláčkaře, nebo jsem jen paranoidní?

Doufám, že pán, jehož slogan jsem si vypůjčil jako název fóra, nebude naštván. Tento slogan totiž není žádná floskule!

Závěrem bych chtěl upozornit, že to není mířeno proti Tomášovi, ani komukoliv jinému. Ani se kvůli tomu nehodlám věšet, pouze iniciativa k rozumné diskuzi.

Howgh!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Čtvrtek 10. ledna 2013 ve 20:35 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
IV.TO.ŠIRDA

casper> jednalo se o deficit kyslíku?

reagovat
Čtvrtek 10. ledna 2013 v 19:21 ® regulus reakce na …
regulus

casper> já bych člověče ani neřekl, že lidi neuměli vláčet. Řekl bych, že v době o které jsem psal, to bylo spíš tím, že se vláčet smělo až od 1. září, to byl možná jeden z faktorů, proč vláčka byla tak trochu popelka, protože to nebylo jen o woblerch, rotačky a plandavky se běžně prodávaly dávno před tím než jsem já začal chytat a cena nebyla rozhodně strašná.
Když mě bylo okolo 20 tak jsem si v létě zalezl na přehradě do zátoky, jednou udicí jsem tahal jednu červenku za druhou a v tom hejnu jsem měl nahozenou na druhý udici kaču. Několikrát za den do toho hejna vlítla štika a ta červenka na háčku byla nejpomalejší. Tolik štik určitě už v životě nepochytám. To samý okouni, žížala nebo malá rybička pod skalou byla jistota, okouni mezi 30 a 40 cm nebyli neobvyklí, někdy i větší. Něco bylo jinak, asi bylo víc té drobotiny, když jsi vlezl do vody a chvilku ses nehýbal, tak byly všude okolo tebe, dravci tedy měli spoustu žrádla, takže jich asi bylo víc. Dnes mi připadne, že té drobotě je o poznání míň, proč to netuším, tu určitě nevychytali rybáři, prostě se něco změnilo, příliš se upravují břehy, možná složení vody, co já vím. Tehdy prostě chytání na rybičku bylo dostatečně efektivní, tak nějak nebyl moc důvod vláčet.

reagovat
Čtvrtek 10. ledna 2013 v 15:08 ® casper reakce na …
casper

nnnap> jasně no, já to chápu, taky nemám problém s tím, že se ryby jí, kdyby se nejedli, rybáři by neměli peníze na zaměstnávání lidí, ani na zarybňování revírů…jen jsou pro mě podobné fotky (kde vidíš hromadu dravců) smutné… ;-)

reagovat
Čtvrtek 10. ledna 2013 ve 14:38 ® nnnap reakce na …
nnnap

casper> podívej se, zas, nevím, co je na tom tak špatně. Oni ty ryby určitě nenahrnuli zpátky. Snědli je. Oni nebo druzí. Pole na podzim také sklidíš. Místo, které dokáže tolik nabídnou je hojné.

reagovat
Čtvrtek 10. ledna 2013 ve 14:33 ® casper
casper

tohle bude asi ta situace, která autora děsí…mě se teda zježily vlasy hrůzou tohle jsem ještě neviděl…

reagovat
foto/forum/2013/th-img91397.jpg
Čtvrtek 10. ledna 2013 ve 14:30 ® sunet reakce na …

Děkuji za podnětný názor do diskuze. Někdy se divím, kolik mají lidé energie na to, aby se věci alespoň trochu pohnuli správným směrem. Ještě více takových příspěvků a hned budeme mít jasno, co a jak!

reagovat
Čtvrtek 10. ledna 2013 ve 14:03 ® casper
casper

Náhodou diskuze dobrá, chápu rozhořčení autora a naprosto souhlasím s většinu názorů, že ani časopis, ani článek, ani vybavení úspěšnějšího ani ta nejlepší nástraha rybáře neznamená úspěch. Já jsem třeba chodil do kroužku a v mém mládí v podstatě až na časopis Rybářství toho moc nebylo, modem a s ním spojený internet přišel až dávno potom, co jsem se na zahradě učil vázat háčky, nahazovat na louce olůvkem na velkou poklici od hrnce. Když jsme s klukama procházeli nějaký rybářský časáky, většině pojmů jsme stejně nerozuměli, boilies pro nás byl nesmysl, chytalo se na žížaly a nakládanou kukuřici a beztak jsme byli většinou úspěšnější než většina dědků kolem nás, na který doma čekaly ženský co jim přivezou za kapra k večeři…Jak psal regulus, dravci se chytali skoro výhradně na rybičku, nebo její část, protože většina lidí prostě neuměla vláčet a ti co to zkoušeli se na to brzo vybodli, protože wobler za 500 stejně neměl moc velkej úspěch.....co z toho mýho kecu vubec plyne? Neni to o článcích, ani o časopisech, je to o lidech a jejich vztahu k přírodě ;-) chci tím říct že sto skvělých článků prostě netrumfne stovky hodin zkušeností ;-) kdyby to tak bylo, tak už dávno chytám céčko za céčkem, ale bohužel to tak vubec není i přes hromady rad starých a zkušených odborníků :-D

reagovat
Čtvrtek 10. ledna 2013 v 8:01 ® jersey reakce na …
jersey

sunet> čéče to je blábol roku…ale neboj, nebudu(nechci) reagovat. Plácej se v tom sám.

reagovat
Středa 9. ledna 2013 v 16:08 ® Robur reakce na …
Robur

sunet> máš pravdu, pletu si pojmy, už jsem si slovo chytat dal rovnítka s pojmem masakrovat. Možná za to může ten metrák filet na konci tvé úvahy.

reagovat
Středa 9. ledna 2013 ve 12:30 ® sunet reakce na …

Robur> Vždy se někdo najde, kdo se chytne, co? Ale co, metafory se dneska už nenosí, je to příliš náročné na přemýšlení. A kdo by se tím dnes zabýval, že?

A když to vezmu doslovně a polopatě, učit lidi chytat je velmi důležité a přínosné. Možná, že si pleteš pojmy chytat ryby a masakrovat je, nedávat jim žádnou šanci, nechovat se k nim s respektem. Chytat správně ryby znamená porozumět jim, chovat se k nim s úctou a nejvyšší možnou opatrností, důsledně se vyhýbat jejich lovu v době tření, nepříznivého stavu vody, či jiných abnormálních podmínek. Prostě se starat o to, aby bylo vždy co a kde chytat.

A jestli to má platit jen v Bibli, či Africe, tak je osud našich ryb zpečetěn!

reagovat
Středa 9. ledna 2013 v 8:57 ® Robur reakce na …
Robur

sunet> tvojr poslední věta možná platí v Bibli nebo v rozvojové Africe, ale ne v ČR.

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 23:29 ® Cudla reakce na …
Cudla

sunet> máš pravdu a platí to nejen v rybařině,a je to smutný..

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 23:08 ® sunet

Pro ostatní> MM je typický produkt své doby. Nazývám je ztracená generace a je mi jich líto a zároveň se toho děsím. Oni za to nemohou, to náš skvělý systém školství vyprodukoval tyto lidi.

Papírově mají skvělé vzdělání, ale prakticky neví nic. Bohužel si myslí, že všemu rozumí, a to nejlépe ze všech. A hned tak lehce se toho dojmu nezbaví, bo mají kolem sebe stejně „vzdělané“ lidi. A právě proto, že nic neví si myslí, že ví vše. Výrok jednoho filozofa „Vím, že nic nevím“ považují za dobrý vtip, jeho podstata je daleko za jejich obzorem vědění.

Co dodat? Buďte k nim velkorysí, snažte se je usměrňovat, ať už bičem, či cukrem, je to naše budoucnost. A lepší je naučit lidí ryby chytat, než jim hodit metrák filet ;-) .

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 22:03 ® Cudla reakce na …
Cudla

Martin Mošna> Nerad na někoho reaguji negativně ,ale ty jsi vážně vůl.tvoje zkušenosti a jak je tady praktikuješ to je vážně dílo,sám rybařím půl století,ale „nejsem tak dobrej“ jako ty.Budu se učit a radši na tebe nereagovat......

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 21:32 ® chosebaits
chosebaits

vondras> Ty kjávo tak už vím co dělám špatně.Já asi těm candátum ne echu 3D dávám nástrahu k řiti a proto dotoho nekoušou.Budu echolot reklamovat bo neukazuje hlavu a ocas.

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 21:09 ® chosebaits
chosebaits

Nečetl jsem řádky níže a reaguji jen na znění otázky s podtextem. V článku je sice napsáno spoustu,ale na to než se člověk dočká uspěchu tak bude muset odchytat také spoustu hodin.

PS-ona taková koule boilísu pod háčkem také nechytá sama kapry 20 +.

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 ve 20:20 ® laibor
laibor

Pro autora …být po tobě,jsme ještě v době kamený a ty by jsi tu ani nenapsal tuto demagogii…Jsem velice rád že žiju v době ve které mohu využívat moderních technologii,vědy a v mém věku i užitečných zkušeností a postřehů ostatních a jak se patří je využívat .Zdravim

reagovat
Sobota 5. ledna 2013 ve 22:52 ® Fryw
Fryw

Na brněnském venkově žijí lidé prostí, ale dobrosrdeční…

reagovat
Sobota 5. ledna 2013 ve 22:51 ®  reakce na …

džigit> 50 vs 14let?? Ostrava-mesto vs Brno-venkov? :-)) ty voe chlapi neblbněte :-))

reagovat
Sobota 5. ledna 2013 v 15:29 ® Mrknato reakce na …

Martin Mošna> Toto fórum není blbost, když si uvědomíš, že jsi na webu, který z podstaty učí lidi chytat ryby. Zajímavá je ale ta patina, kterou jí dávají někteří „patinéři“ …

reagovat
Sobota 5. ledna 2013 ve 14:48 ® Robur
Robur

a co řekl MM špatného? Ze svého pohledu ocenil myšlenku tohohle fóra. Si to přečtěte, můžete s tím souhlasit nebo nesouhlasit. Případně se pustit do dlohých polemik. A odpovězte si: Chcete aby se MM pouštěl do delších vět?

reagovat
Sobota 5. ledna 2013 v 11:16 ® Shrek reakce na …
Shrek

chápu, že lidé jsou různí a své pocity dávají různě najevo. Nedávno jsem si říkal, že Džigit trochu ustřelil s výstřelem proti MM, ale už to chápu. Martine, co ti mám napsat? Abys už konečně držel prsty za klávesnicí? Nebo abys už dal pokoj? Já fakt nevim jak Ti slušně říct, že vážně se*eš řadu lidí. Proč se furt musíš ke všemu vyjadřovat? Jsi vážně pako!!!

reagovat
Sobota 5. ledna 2013 ve 2:14 ® džigit reakce na …

Martin Mošna> blbost seš TY, bo se do všeho sereš!!!

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 ve 23:22 ® Martin Mošna
Martin Mošna

Todle forum se mi zdá jako blbost…

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 ve 23:17 ® regulus reakce na …
regulus

Juraj> víš co se říká, rybu kterou vidíš nechytíš, ale tak úplně pravda to není, že. Je třeba to nahazovat tam, kde ty ryby berou a proto jsem taky napsal „… co a jak jí nabídneš, abys ji ukecal k záběru …“. Ale to je právě to, co jsem se snažil v předchozím příspěvku říct. Jsou prostě věci, který nikde nevyčteš a nutno říct, že ne každýmu se jich dostane ve stejné míře.

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 ve 22:09 ® Juraj reakce na …

regulus> Tak s tou plavačkou je to pravdy půl. Ne vždy, je důležité házet tam, kde je momentálně ryb nejvíc, nebo kde momentálně stojí. Vzpomínám na jednu letošní šoulačku s plavačkou na řece. Přes polarizačky jsem viděl záblesky z míst, kde ryby byly. Házel jsem to do tam a byl bez záběru, protože na 4 m matchku to bylo daleko a splávek si dělal co chtěl. Při náhozu o pár metrů blíž jsem jej mohl mírně nadržovat a to bylo evidentně pro ryby zajímavé a to tak, že sjížděly z původních míst a důvěřivě braly. Tady bylo důležitější jak, než kam.

reagovat
Úterý 1. ledna 2013 v 18:43 ® regulus reakce na …
regulus

jersey> Bať … :-D

reagovat
Úterý 1. ledna 2013 v 18:33 ® jersey
jersey

No… a takhle my tady žijem…
:-))

reagovat
Úterý 1. ledna 2013 ve 13:01 ® regulus
regulus

jersey> s těma vláčkařama máš asi pravdu, ale přece jenom tam ten dnešní trend hraje nezanedbatelnou roli, ale plavaná taky nemusí být jenom o statickým rybaření s desetimetrovou tyčkou.

Já měl za mala řeku před barákem, takže se moje rybářské kroky zcela logicky ubíraly k plavačce. Všichni mí kamarádi co chytali a rybáři dejme tomu do 30 chytali plavačku, na položenou tehdy chytali většinou jen staří „dědci“ (z mého tehdejšího pohledu, nadneseně řečeno).
Lidi co bydleli kousek od rybníka, měli pochopitelně asi blíž k té položené, ale asi to nebude úplně pravidlo.

Ono je to kolikrát paradoxní, moji kluci dnes už jim je 25+, byli každej trochu jinej. Nejbližší voda rybník, k řece relativně daleko, v létě přehrada, tak jsem na pár let od plavané konvertoval na bobkařinu. Ten starší za mala dokázal sedět u prutu a bavilo ho to, ten mladší furt někde lítal, nevydržel u toho sedět, často si vzal třpytku a šel to zkoušet. Dneska toho staršího ta statická rybařina už skoro nebere, spíš plavačka a přívlač, preferuje řeky a ten mladší sice přívlač jo, ale daleko raději feeder nebo normální položená, preferuje stojáky.

Ještě něco k tomuto tématu. Já asi 25 let žvanil o tom, že začnu muškařit. Odkládal jsem to sezónu od sezóny, dycky příští rok to vyzkouším. Když jsem se před pár lety konečně rozhoupal, tak jsem měl dost děs z toho co tahle trochu jiná rybařina vlasně obnáší a nakonec jsem zjistil, že to nejdůležitější, umět číst vodu vlasně umím, stačilo jen zkrotit ten prut s divnou šňůrou a dívat se kolem sebe co právě lítá a to těm rybám nabídnout. Jistě není to všechno, ale je to poloviční úspěch, ale ten nikde na internetu nebo v knížkách nenajdeš, postupem času se to naučíš i když někdo ne a stejně tak je to u toho vláčení a vlastně u všech způsobů aktivní rybařiny, pokud to budeš házet tam kde ryba není, tak chytíš prd. Musíš umět najít rybu a až pak následuje ta druhá polovina úspěchu, co a jak jí nabídneš, abys ji ukecal k záběru.

Taky ti přeju PF jako sviňa.:-)

reagovat
Úterý 1. ledna 2013 v 11:49 ® Shrek
Shrek

jersey> ale i to je kus od kusu. Bratranec švihne do vody dva pruty s krmítkama a kukuřicí, s sebou má deset piv, krabičku cigaret a když přijde nějakej sebevražednej kapr, tak ho potrestá klackem „za uši“. Když jde „vláčet“, tak hodí do vody 4× rotačku a už ho to nebaví. Je mu 26 let…

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1