Chytej.cz

Domaci vyroba feeder krmeni necteno

18.12.2012 | JKemr | 12.363 zobrazení | 54 odpovědí

Ahoj, do teď jsem si kupoval základní směs pro lov feederem a pouze přidával partikl a živou složku a občas krmení ředil strouhankou a kukuřičným šrotem.

Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost s domácí výrobou krmné směsi a je ochoten se o své poznatky podělit. Jde mi o to, jestli se taková výroba doma vůbec vyplatí a dá se kvalitou srovnat s komerčními produkty? Pokud by byl někdo ochoten prozradit vlastní recept, určitě se bránit nebudu. Díky za rady.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Sobota 9. února 2013 v 11:10 ® paolomaldini reakce na …
paolomaldini

nnnap> Jak řikám, používám to všude. Jak na Pražské Vltavě, tak na potoku typu Botič, ale i středních řekách typu Berounka, Sázava. Občas na pískovně či zatopeném lomu.

reagovat
Pátek 8. února 2013 ve 21:47 ® nnnap
nnnap

no to je fajne, teď si vemte, kdybychom svou energii použili někde jinde, smysluplněji.:-))

Paolo- na jaké vodě chytáš na ty svoje dorty? Možná to je o víře. Já třeba, když si myslím už na břehu, že použitá komerční směs bude horší, jak minule použitá, tak se mi to bohužel často „potvrdí“ Možná psychika. Ale taky jedu k vodě, to tam vyházet, přitom se sám sobě divím, že to někomu nedaruju a vrážím do toho svůj čas a peníze. No a ty si tam nasypeš dort…:-)

reagovat
Pátek 8. února 2013 v 18:06 ® paolomaldini reakce na …
paolomaldini

hraji> Ale mě to pak dělá vetší radost než když s koupim neco od Sansasu, Lorpia atd..... Prostě mě ty pejskokočičkovské dorty tak nějak víc naplňujou. ;-)

reagovat
Pátek 8. února 2013 ve 12:39 ® hraji reakce na …
hraji

paolomaldini> na příležitostný lov bych vůbec neřešil vlastní směs. Cokoliv kupovaného bude fungovat a v podstatě se zárukou. Takové ty „dorty pejska a kočičky“ jsou naprosto zbytečné. Na vodě, kde jsem sám nebo skoro sám zachytám se strouhankou a hlínou s živou.

reagovat
Pátek 8. února 2013 v 10:44 ® lunimus reakce na …

paolomaldini> univerzalna nastraha na vsetko … to by som aj ja rad vedel :-) Ale predpokladam, ze struhanka, kukuricny srot, ovsaky doplnene kukuricou a kostniakmi nemoze urazit ziadnu rybu :-)

Co sa tyka aromy, tak aj bez pridania aromatickych zmäsi mozes tuto zakladnu zmäs prevonat tepelnou upravou … Skoro som ta odkazal na moju poslednu skusenost v clanku, ktory som napisal, ale som si prave uvedomil, ze este nie je publikovany :-) Ale uz som sa o tom vyjadroval v sekcii feeder …

Krmivo rozlozis na plechu a sup s nim idealne do teplovzdusnej rury na cca 60–70–80°C Ak mas plynovu, tak bacha, vysledkom horenia zemneho plynu je okrem inych zloziek aj H2O co ti jemne zmäs prevlhci … to by som potom asi radsej prazil na panvici (a miesat) :-)

reagovat
Pátek 8. února 2013 v 10:21 ® paolomaldini reakce na …
paolomaldini

pepanek> Víš to je těžký. Cílene chodím jen vláčet. Když jdu na feeder z jara, nebo i v lete a na podzim když mě například bolej záda nebo mám zánět šlach z přívlače :-D tak si jdu hlavne odpočinout a zarelaxovat, objevit nová místa. Mám celorepubliku a revíry střídám jak fusekle. Takže se o cílové rybe hovořit nedá. Jsem rád když mi kmitá špička a zdolám si za vycházku pár ryb. Spíš mi jde o to jak namíchat alespoň částečně univerzální směs která by sice nebyla specielně na určitý druh jak dělaná ale zároveň neurazila většinu ryb. Je-li to ovšem vůbec možné. Tipy a triky, co do krmení rozhodně nedávat, co je naopak dobré na pojení, čím pojivost zmírnim a tak dále. Dost mmě taky zajíma ten způsob jak dodat krmení aroma.

reagovat
Pátek 8. února 2013 v 9:44 ® pepanek reakce na …

paolomaldini> Nechci to nějak moc rozvádět,ale jak tak čtu,většinou se na to jde ze špatného konce.(podotýkám,že jde jen o můj názor a nic z psaného nesmí být použito proti mě). Je potřeba se podívat,jakou rybu bych chtěl lapnout,jaké ryby tam jsou,kolik kterých asi je ,jak vypadá dno ,jakou mají žravost. V létě na některé vodě to tam můžeš házet lopatou,jinde v březnu stačí půl kila.To co jsi míchal,nemůže uškodit. Tak se mi zdá,že šlo o přebytky. Napiš něco povíc a potom se budem bavit raději o okounech:-)

reagovat
Pátek 8. února 2013 v 0:39 ® paolomaldini
paolomaldini

Feederu se věnuji teprve neco pres rok. Mou láskou je vláčák v ruce. Také by mě zajímalo jak na tu směs. Pro mě to není jen otázka ušetřit, ale mít radost že se mi povedlo namíchat něco co funguje. Jednou jsem udělal směs z kukuřičného šrotu, pšeničného šrotu, strouhanky, ovesné vločky do toho sem nasypal peletky co mi zbyly, koupil jsem pytel nákejch sušenek (takový nalámany zbytky v pytli asi 3kg) nastrouhal jsem staré perníky, přidal kakao (teda spíš granko nebo co to bylo. o Holandsku se nedalo mluvit :-D ) a pak perníkové koření, nasypal jsem tam naky proslý čoko pudinky. Pak uže jen přidat kukuřici, řepku a červíky zakápl trochou melasy. Zachytal jsem si na to parádně. Ale uvítal bych něco sofistikovanějšího.

reagovat
Sobota 2. února 2013 v 17:27 ® bgbanjo reakce na …

Cena je opravdu moc zajímavá, ale já bych se toho trochu bál. Jednou jsem „neodolal“ lákavé nabídce a koupil 10 kg něčeho podobného za cca 100 Kč. Po přidání sebemenšího množství vody se vytvořila hustá lepivá hmota pro vnadění naprosto nepoužitelná. Nakonec jsem asi po půl roce pytel s plesnivějícími 9,5 kg vyhodil.

reagovat
Čtvrtek 31. ledna 2013 v 10:40 ® chose120
chose120

Krmení udělat není těžké ale na jakou rybu to chceš použít?Třeba co mi fungovalo bylo krmení od značky Milo ale ta cena je dost vysoko.Když půjdu na kapry s feedrem doporučuji minispomb a co nejvíc partiklu a hlavně přesně krmit.Bílá ryba je už jiné kafe tam už je třeba volit opatrně ale živou nic nezkazis a cena se dá.

reagovat
Středa 30. ledna 2013 v 19:36 ® Modernirybar

Neznáte nějakou stránku kde je domací výroba? Hleda jsme tady nšjaké recepty a nic jsme nenašel

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 20:17 ® kamos007
kamos007

Mě se osvědčilo pšeničný šrot, strouhanka, spařená řepka i s tou vodou, kuku z plechovky taky s nálevem a pšenice nic víc a ryby to hltaly. Teď to dělám stejně akorát tam přidávám 1/4 lorpia a je to ,,možná´´ ještě lepší

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 11:23 ® Fryw
Fryw

Tak tak. Přidáš tam masňáky nebo kukuřici a bude to fungovat. A nevidím důvod, proč to necpat rovnou do krmítka…

reagovat
Středa 2. ledna 2013 v 11:04 ® nnnap reakce na …
nnnap

vovo> no, můj názor sis dole našel. Já se jenom pozastavím nad termínem „obyčejný šrot“. Dělí ryby potravu na obyčejný a neobyčejný? Jestliže ano, pak zřejmě kvantita je oním devalvujícím faktorem a ryby by se potom chovaly jako lidé. Lakota, jako hnací motor potravního boje. Nebo to je trošku jinak a my, lidé, do toho vnášíme lovecky neracionální prvek.

reagovat
Úterý 1. ledna 2013 ve 22:27 ® vovo reakce na …
vovo

hraji> To není. Mě jde jen o to že když si krmím na nějaké vodě tak nechci krmin nějakým obyčejným šrotem ale ani nějakou drahou krmítkovu směsí.

reagovat
Úterý 1. ledna 2013 ve 22:20 ® hraji reakce na …
hraji

vovo> je to levné, hodně levné. Jestli to bude i kvalitní, to se nedá jen z popisu odhadnout. Pokud to nemáš na závody, jes tejně skoro jedno, co tam nahážeš.

reagovat
Úterý 1. ledna 2013 ve 21:33 ® vovo
vovo

Ahoj chtěl bych se poradit. Díval jsem se na internetu na nějaké krmítkové směsi a vzhledem k jejich ceně se mě snimi nechce krmit (myslím tím koulema, prakem, raketou atd…),tak jsem si říkal že bych si koupil kvalitnější směs do krmítka a na vnadění jen něco levnějšího a padlo mě do oka tohle http://aukro.cz/…4595302.html co na to říkáte? Diky za rady petrův zdar.

reagovat
Úterý 25. prosince 2012 ve 20:35 ® troutkiller reakce na …

hraji>Když u mně byl fídr jednička tak sem byl jak chemik:-)) )Partikl sem vařil s anýzem a jiným kořením,zkvašo­val,solil a přislazoval.V dneš­ní době je toho větší výběr než před 9 lety a alchymie už ztratila smysl:-)) )Když vyrazim vezmu většinou method krmelec,do něj směs a chytám bez problému.

reagovat
Pondělí 24. prosince 2012 v 15:56 ® lubomir
lubomir

No každopádně stojí směs tak od 30–50kč.To mluvím o těch levných.Používám rozmočené pečivo(aby vázalo),na hrubo ječný šrot,řepku,ovesné vločky a bioaktivátor(příchuť scopex nebo perník)

reagovat
Pátek 21. prosince 2012 v 16:25 ® tucnak11
tucnak11

Kdysi jisem zkoušel jen to nema cenu za takove prahy co se da koupit teras tak bym se nato mohl vykašlet:-/

reagovat
Čtvrtek 20. prosince 2012 ve 21:29 ® Martin Mošna
Martin Mošna

hraji> Já to znám z vyprávění ;-)

reagovat
Středa 19. prosince 2012 ve 20:50 ® hraji reakce na …
hraji

JKemr> problémem je, jak jsi již zjistil, že dobře míněných rad dostaneš přehršel, ale praktických návodů minimum. Ono je to fakt hodně o zkoušení přímo u vody.

reagovat
Středa 19. prosince 2012 ve 12:06 ® hraji
hraji

Ono je základní si uvědomit, že pokud jde rybář k vodě sám, tak nachytá ryby na téměř úplně jakékoliv krmení, pokud ho správně připraví pro použití a správně rybám předloží. V takovém případě bude „chytat“ i strouhanka s kukuřicí z plechovky. Těžší situace nastane když jdete na revír, kde je velký tlak a nejste tam sami, tam to už chce trošku „přitlačit“, rybu zaujmout a udržet na místě. A samostatnou kapitolou jsou potom závody, ale to nemá cenu sem vůbec tahat.

reagovat
Středa 19. prosince 2012 v 11:36 ® Fryw reakce na …
Fryw

JKemr> Ahoj. Chytám už hodně let, byť s krátkou přestávkou. Nikdy jsem nijak výrazně nevnadil, dřív takovy ty klasiky jako ovesny vločky, kroupy atd… Asi před třema rokama jsem koupil feeder, a tam už jsem začal s vnaděním „počítat“. Jen to už je doba, kdy toho je na krámech hodně ke koupení a řeším to tak, že vždycky koupím nějakou směs a trošku ji nastavím (strouhanka, pšeničný nebo kukuřiční šrot…), obarvím hlínou když je potřeba, přidám kukuřici nebo červy. Ale u prarodičů na půdě je zásoba pšenice, mají šroťák, tak jsem zkoušel experimentovat.

Naposledy co si vzpomínám jsem míchal směs s následujícím složením (poměr bohužel už přesně nevím, ale to chce vyzkoušet).

  • pšeničný šrot
  • kukuřičný šrot
  • pomleté oplatky (staré bebe, čajové pečivo atd…)
  • strouhanka
  • šrot z řepky
  • meruňková esence

zabarvil hlínou, přidal kukuřici a masňáky. Dá se říct že to fungovalo. Chytal jsem s tím na řece ostroretky, podoustve, tlouště. Zachytal jsem si. Ale ne o moc líp nebo hůř, jak s nastavovanou komerční směsí.

Zkousil jsem smíchat co bylo, né že bych nad tím nějak špekuloval.

reagovat
Středa 19. prosince 2012 v 10:10 ® Robur
Robur

třeba taková asociace: když buchl Černobyl nebyly žížaly, ale zase máme MM :-D . Přiroda někde ubere a někde přidá.

reagovat
Středa 19. prosince 2012 v 10:08 ® Robur reakce na …
Robur

JKemr> na veletrhu jsem kupoval futro 1kg za 10Kč, to jen na okraj.

reagovat
Středa 19. prosince 2012 v 8:53 ® JKemr reakce na …
JKemr

regulus> Díky, uvidíme jak se zadaří

reagovat
Úterý 18. prosince 2012 ve 22:49 ® regulus
regulus

JKemr> tak tady sleduju ten alchymistickej kroužek, ale neporadím … :-|
Kdysi dávno když jsem měl rybníkový období kvůli dětem, jsem to sice jaksi podomácku mastil, měl jsem asi 3 druhy šrotů a už nevím co jsem do toho tehdy všechno cpal, několik zaručených receptů od známejch a popravdě to za moc nestálo, pravda, tehdy to ještě nebylo na fedeer. Dneska si ten pytlík raděj koupím, vnadím minimálně, su línej to tahat, míchat a tak mám minimální spotřebu.
K těm příchutím cos tu nakousl. Nejsem si jistej, jestli to nějak výrazně pro ryby zatraktivní návnadu. Popravdě koupím co mi do ruky ve kšeftě přijde (obvykle se podívám doma na práznej sáček a koupím to samý) a většinou se vyhýbám nějaký divočině typu nějaká klobása atd. Pokud jsem měl možnost posoudit, tak když jsem s někým chytal a on měl tu zaručeně super příchuť se pochopitelně žádný zázraky nekonaly, nebylo to tak, že u supernástrahy bylo spousta ryb a u té obyčejné žádná. Myslím si, že už sama ta směs je pro ryby zajímavá, je tam cosi co sežerou a ikdyž to bude hezky vonět tak to stejně nepřiláká ryby z druhýho konce rybníka i když tam asi nějakej menší vliv bude. Možná bych to s přílišným „příchuťováním“ nepřeháněl, kolikrát míň je ve skutečnosti víc, ale to asi budeš muset vyzkoušet.

Líbí se mi ale tvoje zapálení pro věc a docela mě zajímá co z toho vznikne, držím ti palec ať to rybám chutná.

reagovat
Úterý 18. prosince 2012 ve 22:03 ® hraji
hraji

David Havlíček> červi byli zakázaní jako návnada, mohlo se na ně pouze chytat, ale nikdo je neprodával, sháněli se na jatkách a nebo samovýrobou.

reagovat
Úterý 18. prosince 2012 ve 21:59 ® JKemr
JKemr

Martin Mošna> Dřív se taky stály fronty na banány nebo elektroniku a chce to někdo zpátky? NE! Já se tady snažím zjistit, trošku modernější přípravu směsi-netvrdím že třeba perníkovým kořením něco pokazíš. Já si hlavně myslím, že ve třinácti si nic z toho nemůžeš pamatovat, tak bych se tady tím vůbec neoháněl. Tušíš třeba co byl REX? A věř mi, že nemyslím toho uslintanýho psa z německý kriminálky. Prostě ti chci říct, že pokud chceš dát někomu radu, je potřeba si tu danou věc nejprve zažít-vyzkoušet osobně. Zkus radit jen v tom, kde seš si opravdu jistej v kramflecích, jinak tvé zápisy ztrácí hodnotu a blíží se téměř nule.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1