Chytej.cz

Na barvě záleží ??? necteno

16.12.2012 | ŠtikoušX | 5.357 zobrazení | 48 odpovědí

Ahoj,chci se s vámi poradit ohledně barvy vlasce, nevím jaký je v tom rozdíl jestly žlutý nebo hnědý atd. ,proto se vás ptám jaké barvy a vlasce byste mi doporučily,přivítám různé tipy. Děkuji.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Pondělí 17. prosince 2012 ve 12:14 ® džigit reakce na …

sidla_napajedla> ty zje lulina,myslel sem,že David ten rozdil uvidi,ale jestli ho uvidi loveny soudruh,to nemože vědět.Enem se myslet ;-)
Jinak jsou i šňůry,kere pry sviti v noci.Co by pro slepeho a hlupeho rybařa firma neurobila,jak nevi kaj haže :-)) /to sem i ja,ale nepouživam/

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 ve 12:08 ® HaD reakce na …
HaD

toro> mě bylo to samé řečeno o šňůrách – barvení snižuje nosnost.

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 ve 12:04 ® HaD reakce na …
HaD

sidla_napajedla> to bych asi neřešil. Jestli bílá nebo žlutá… Nevím. Možná si někdo dělá statistiku, ale mě to přijde stejné.

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 11:54 ® toro reakce na …
toro

sidla_napajedla> Fluozeleně zbarvené šňůry a vlasce spíš slouží lovcům, aby věděli, kudy vedou nástrahu ve špatných světelných podmínkách. Rybám je to celkem šumák. Na přívlač jsem používal šedé i fluo šňůry Fire line a výsledky lovu byly + – srovnatelné. I když pravda – Dyje a Morava nejsou zrovna křišťálově průzračné horské řeky. Jinak vlasce používám hlavně čiré. Jednou jsme nechali testovat pevnosti vlasců v silonce a jejich technolog mi řekl, že každé barvivo v materiálu snižuje pevnost vlasce. Tak možná spíš proto…

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 11:46 ® toro reakce na …
toro

David Havlíček> Ryby vidí velmi slušně na krátkou vzdálenost, zvlášť denní druhy ryb (štika, pstruh, okoun, bolen) dobře rozlišují i barvy. Zblízka rozpoznají i detaily na nástrahách. Jestli rozeznávají i odstíny vlasců a šňůr je ve hvězdách. Rozhodně štikám kolikrát nevadí lanko o tloušťce káblu z Telecomu. Význam podle mě má (v extra průzračné vodě) fluokarbon, který propouští světlo, takže se vlasec v prosvětlené vodě neblýská jako psí moudí.

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 11:39 ® sidla reakce na …
sidla

džigit> určitě toho má odchytané víc jak já, jen že v tmavé vodě ,,září,,jak bílá tak ta druhá. a určitě nemám tolik záběrů abych je porovnal s lovenou šňůrou

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 11:37 ® džigit reakce na …

sidla_napajedla> David ho uvidí,špíš se zeptej loveného soudruha :-D

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 11:27 ® sidla reakce na …
sidla

David Havlíček> a co myslíš když máš nanofil bílý nebo fluo zelený bo žlutý jak je s návazcem třeba 60cm od nástrahy, vidíš v tom rozdíl nebo ne?

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 11:04 ® jepice-zruseno reakce na …

David Havlíček> :-D Měl jsem na mysli zkoumat, jak ten či onen vlasec odráží a propouští světlo. A to včetně nám neviditelného UV. Samozřejmě ve vodě.

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 9:58 ® HaD reakce na …
HaD

jepice> To jestli ryby rozeznávají barvy či nikoliv podle mne zjistit lze. Jak budou vidět a vnímat různé čiré a barevné vlasce – nejsem si jist, zda je vůbec možné provést takový výzkum, který by tohle odhalil. Ale nejsem vědec a třeba se pletu.

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 9:57 ® džigit reakce na …

Martin Mošna> tak nechoď chytat do stoky,je tam přinejmnenším načůráno

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 9:31 ® hraji
hraji

S výjimkou chytání na odhoz, kde používám vlasce Milo Sinking, které jsou černé, dávám přednost vlascům co nejprůhlednějším. Nemám pro to žádné vědecké vysvětlení. Prostě to tak cítím. Na přívlač se mi například velmi osvědčil vlasec Colmic X5000, který má slabounký nádech do modra, ale opravdu slabounký. Na boloňku používám vlasec Fortress Competition od Mila, je čirý, při muškoření používám vlasce Milo Ghost (návazcové vlasce) čiré, na feeder tam mám stejné vlasce jako na odhoz, tedy černé, ale návazce vážu z Mio Ghost (čiré).

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 7:47 ® Martin Mošna
Martin Mošna

Když mam čirý tak se mi občas zbarví do žluta…

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 ve 2:33 ® jepice-zruseno reakce na …

David Havlíček> Aby to nebylo tak jednoduché – není čirý vlasec jako čirý vlasec. Ne nadarmo se leta vyvíjely různé fluokarbony, jejichž skutečná kvalita je všelijaká dle výrobce. Nám se může vlasec zdát čirý, ale vzhledem k tomu, že ryby mají možná jiné viditelné spektrum barev, je možná že některý čirý vlasec jim může doslova svítit. Nyní si dovolím čerpat z knihy M. Kurnocika (Encyklopédia muškarenia, 1989). Dle tohoto zdroje ryby vidí širší spektrum barev, než člověk, přičemž citlivěji než člověk vnímají žlutou, oranžovou a červenou, zejména však fialovou až po UV záření (to lidé nevidí). Někteří jiní lidé se kterými jsem mluvil naopak pochybují o tom, že ryby vidí barevně. Podle mě je pravda někde uprostřed. Nemůžeme házet všechny ryby do jednoho pytle. Dre mne třeba pstruzi nebo lipani, možná i okouni a další barvy rozlišují, nkteré ryby se na oči spoléhají méně a u těch o vnímání barev pochybuji. Fluokarbony mají tu vlastnost, že méně lámou světlo při prostupu, to má ale za následek i snížení odrazivosti povrchu (o tom se méně mluví ale může to být zásadní). Osobně jsem čiré vlasce nikdy nijak netestoval, ale bylo by zajímavé zjistit tyto vlastnosti a to i u fluokarbonů, u kterých si za lepší vlastnosti dostni připlácíme.

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 ve 2:10 ® jepice-zruseno

zde si dovolím ještě odkaz na kajmana: http://www.kajman.cz/…-1.dil-.html

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 ve 2:07 ® jepice-zruseno reakce na …

Štikouš> Obecně volím vlasec čirý. Barevný je dobrý při přívlači k tomu, co píše David – používají se žluté nebo fluo. Já a i známí jsme používali i vlasec, na kterém se po cca půl metru střídala černá a žlutá. Mělo to zejména tu výhodu, že se dala udržovat hloubka chodu nástrahy při přívlači, byla to awa shima ion power bass http://www.awa-shima.cz/…s-Tournament. Dole píšou, že ve vodě nebude vidět, tomu bych nevěřil. Ale zase když to kolem ryby protáhneš a střídaj se barvy, tak to třebas působí jak maskáč :-D Na přívlač lze také použít čirý návazec na barevném vlasci. a spojit výhody obou. Jinou věcí je barva vlasce třeba na položenou, kdy může ležet na dně. Celkem dobře mi na běžnou položenou fungovaly různé pískovo-průsvitné. Také jsem se setkal s vlascem na kapry, který mění barvu podle toho, jaké je pozadí za vlascem (vlasec umí být světlý i tmavý), nikdy jsem s ním nechytal, ale kus jsem měl vymotaný a fakt to tak funguje: http://www.tropicliberec.cz/…or-line-600m. Dále bych k barvám vlasce dodal pouze to, že v některé literatuře jsem se dočetl, že zbarvení může snižovat trvanlivost vlasce (byly to starší zdroje). Dále mám někde text o tom, která barva je jak vidět. Ve sladkých vodách tuším skončila nejhůř modrá, ta však dopadla dobře v moři.

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 1:32 ® ŠtikoušX reakce na …
ŠtikoušX

David Havlíček> Moc děkuji.

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 1:06 ® HaD
HaD

Když si pořídíš čirý, nic tím nezkazíš. Já na barevné vlasce moc nejsem, výhodu vidím jen u některých druhů přívlače, kdy např. díky fluo vlasci lépe vidím, kde se má nástraha pohybuje a využívám to i k detekci záběrů.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1