Chytej.cz

Jak na vánočního kapříka? necteno

16.12.2012 | Jirkasss | 2.249 zobrazení | 4 odpovědi

Zdravím Vás v tomto vánočním čase s otázkou jak na vánočního kapra? Rybařím druhým rokem a chtěl bych se letos pokusit nějakého vytáhnout, aby byl na štědrovečerní večeři. Se zimním rybařením nemám zkušenosti proto se obracím na Vás. Kam jít? V okolí mám odstavená ramena, štěrkopískoviště (20ha) a řeku Moravu. Kde bych mohl mít podle Vás štěstí? Na co a jak chytat? Jaké návnady a nástrahy bych měl zvolit, aby dobře pracovali i ve studené vodě? Popřípadě budu rád za Vaše další rady a tipy! Předem díky a již dopředu přeji vydařené Vánoce ;)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 18. prosince 2012 ve 4:27 ® siri

Zaklad je podle mne najit tu rybu a dostat k ni nejakou odpovidajici nastrahu… Idealne pak v dobe, kdy je aspon trochu aktivni (pokud ovsem tato aktivita nespociva v jejim uniku z duvodu vyplaseni). :-) Takze misto vyptavani typu jaky koule/prut/cokoli na netu by bylo mozna lepsi obejit vytipovane reviry a zjistit neco o souc. vyskytu cilove ryby a dobe, kdy je behem dne nejaktivnejsi. Ne, ze bych tedy uplne vylucoval moznost, ze takove info clovek muze ziskat na netu, ale pri osobnim kontaktu je podle mne preci jen vyssi sance na relevantni informaci, nez kdyz o neco takoveho zada neznama persona… Nemluve o tom, ze pri trose stesti lze vse overit. ;-)

reagovat
Pondělí 17. prosince 2012 v 6:23 ® Mrakoš

Já bych to skusil s feedrem. Kapři nejsou teď nijak hyperaktivní a tak jim to musíš hodit před čumák. Musíš teda najít místo kde určitě jsou, nejlépe tedy na malém rybníku někde v korytu u výpustě. Krmit myslím nemá smysl. Já bych dal neředěný method krmení do 30g metod mix krmítka. Mě funguje třeba kill krill. Krmítko bych navázal jinak než se klasicky používá, a to tak že naprosto bezzádrhově průběžně, aby ani malý obratlík nezajížděl do krmítka. Zkrátka dal bych tam jako zarážku ventilkovou gumičku. Kmen 0,18, návazec 0,12 délka 13 – 15 cm, háček co nejostřejší 12 (pin hook owner třebas)a na háček vybrat malou kukuřičku z plechovky. To protože je měká a je vidět. Na chuti v tomhle případě nezáleží. Sekal bych každý kontakt, i když počítám že aspoň jednou by šel i v tý zimě prut sám do hokejky. Já se pro vánočního kapra ještě vydám, pokud to tu rozmrzne.

reagovat
Neděle 16. prosince 2012 ve 21:24 ® hraji
hraji

Tak podle hesla, že naděje umírá poslední, je nejvyšší čas se o ulovení kapra pokusit. Začni výběrem vhodného místa k lovu. Nemělo by být zamrzlé, to by špatně propadávala nástraha ke dnu. Měly by se tam vyskytovat kapři v množství větším než malém, aby se zvýšila šance na ulovení. Potom si připrav vhodné tackles. Doporučuji pruty kolem dvanácti stop, dvoudílné, na 2,5 libry. Navijáky baitruner, velikost 50 až 60, vlasec 0,26, tmavší barvy. Jako nástrahu bych zkusil nějaké osvědčené boilies, například příchuť frankfurtská klobása s lososovým olejem, atraktivnost bych zvýšil pomocí dipování a obalovacího těstíčka. Vnadit bych doporučil menším množstvím, tak kilo maxi kilo a půl, ideálně v PVA pytlících, aby zůstalo boilies v těsné blízkosti nástrahy. No a věnoval bych tomu jednu až dvě noci, protože kapři berou nejlíp po setmění. A poslední rada. Nechal bych si dostatečnou časovou rezervu na to, abys stihl koupit kapra na stánku.

Za čtyřicet let, co chytám ryby, mě ještě ani jednou nenapadlo jít lovit vánočního kapra. A díky tomu mám hezké a veselé vánoce s kupovaným kaprem.

reagovat
Neděle 16. prosince 2012 ve 21:18 ® Martin Mošna
Martin Mošna

Tak skus na dirky s plavačkou a nebo když to uplně rozmrzne tak to skus na položenou…Jak sem se nedávno dožvěděl tak by jsi měl přidat do krmení sůl.Nic víc ti asi neporadím…

reagovat