Vyhledávání
kde ošahat?
16.12.2012 | sidla | 6.363 zobrazení | 62 odpovědí
zdravím, mám v merku doplnit 2–3 pruty na přívlač na další sezonu. rád bych si ozkoušel a ,,ošahal,, pruty od dragonu a skeletory,ty ale myslím nebude problém najít. ale ty dragony kde v okolí Zlína? Uh, nebo U. Brodu? Kromeříže? viděl bych to na nějaký delší 2,7–3m candátový prut,jeden tvrdší universál aj na sumíky a taky bych rád odzkoušel nějakou chvějivku a ty od dragonu jsou na výběr…jo a taky doporučíte mi nějakou? líbí se mi http://www.rsp-fishing.cz/…-2-75m-2-12g
v ostatních prutech mi už pomohl sethy
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 24. prosince 2012 v 16:22 ® HaD reakce na …
-
regulus> tak tak. To si myslím taky. Mě to překvapilo u „petrikveprik“, že ho nějaká přesnost, resp. nepřesnost v tomto nejvíce štve…
reagovat - Pondělí 24. prosince 2012 ve 13:17 ® troutkiller reakce na …
-
David Havlíček>Podle mně je to blbost!Je to stejný jako tvrdit že nahazuješ přesně kolmo na očka
reagovatVždycky tam bude odchylka.
- Pondělí 24. prosince 2012 ve 13:15 ® regulus reakce na …
-
David Havlíček> dost možná to zbytečně pitváme, já původně jen reagoval na holej nesmysl, kterej tu napsal petrikveprik ohledně žvejky/nežvejky prutu. Nezkoušel jsem vlivy, jen jsem před lety, když jsem se rozhodl, že si postavím pruty, začal o tu problematiku zajímat obecně, prolezl jsem web, nakoupil nějaký knížky, bohužel většinou v angličtině a díky tomu, že tuto řeč umím víc jak mizerně, bylo to docela martýrium se tím vším prokousat, víc jak rok jsem sbíral informace, ale já už prostě když něco dělám, tak se to snažím dělat pořádně. Na „čistým“ blanku jsem si vyzkoušel, že s páteří je to tak jak je psáno, jak se to má vyvazovat odpovídá logice i fyzikálním zákonům. Na kupovanejch prutech bych to vůbec neřešil, nakonec bys mohl dojít k závěru, že je třeba je převázat a pokud si někdo postaví nebo nechá postavit prut, tak to má nejspíš tak jak to má být.
Ty příklady co jsem psal jsou myšleny při náhozu přes hlavu přímo, pochopitelně pokud nahazuješ spodem pod větvemi do boku, je něco úplně jinýho. To samý třeba při kaprařině, pokud někdo pošle 15 dekovej krmelec plnej šrotu 80m daleko, tak jsou tyto síly prakticky nulový, letí to tam kam s tím mrskne, ale tady se o nějaký kór přesnosti nedá vůbec mluvit.
reagovat - Pondělí 24. prosince 2012 ve 12:14 ® HaD reakce na …
-
regulus> třeba to nahazování – stejně se velká část náhozů děje ne přímo v ose „páteře“, takže to „ustřelování“ tam bude, i kdyby to bylo vyvázáno 100% přesně!
reagovat - Pondělí 24. prosince 2012 ve 12:07 ® HaD reakce na …
-
regulus> to by chtělo vyzkoušet. Teoreticky to chápu, ale prakticky…
reagovat - Pondělí 24. prosince 2012 v 1:02 ® regulus reakce na …
-
David Havlíček> už jsem to psal, u prutů co se používají v našich zeměpisných šířkách, by ten vliv většina rybářů asi nepoznala.
Markantnější to asi bude třeba u jemných vláčáků, představ si, že jsou očka vyvázaný o 90stupňů než mají být. V tom případě ti to bude při náhozu lítat o kousek napravo nebo nalevo o kolik těžko říct, třeba o 10, 20 nebo 30 cm na 15–20 m, zdánlivě nepodstatný, jasný zvykneš si stejně jako na vzduchovku která zanáší, ale proč to nemít tak jak to má být. Při zdolávání je vliv sotva znatelný.
Pokud se týká třeba těch sumcovejch prutů, tak v prvé řadě si myslím, že tohle jsou třeba pruty u nichž výrobce asi dbá na to aby byly očka vyvázaný správně. Pokud by byly vyvázaný jako v předchozím případě nebo i o 180 stupňů, tak by měl prut při zdolávání velké ryby tendenci se přetáčet v rukou, je ovšem otázka, jak moc to vnímá rybář, když z vody páčí třeba dvoumetrovýho sumca, myslím si, že takový věci vůbec neřeší, navíc síla tendence přetáčení je zanedbatelná oproti síle kterou vyvíjí ryba.
U mořskýho rybolovu při chytání fakt velkejch ryb, kdy už musíš bejt přikurtovanej, to ale už může být docela podstatný.Na každej pád, myslím si, že i úplně blbě vyvázanej prut nemůže způsobit jeho poškození, tzn. že by třeba praskal nebo podobně. Pochopitelně na celkové chování prutu má vliv více faktorů, prvořadý jsou pochopitelně vlastnosti blanku, který se do určité míry dají ovlivnit počtem, typem oček i jejich rozložením, ale to je na trochu delší diskusi.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 ve 21:28 ® HaD reakce na …
-
regulus> teď praxe – jaké vlivy a jak velké to může mít?
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 v 18:23 ® regulus reakce na …
-
toro> patrně mluvíme o tom samém, pomiňme konkrétní technologie výroby, protože se dost možná více nebo méně liší, tohle nemá cenu pitvat. Blank prutu je kónusová trubka skládající je z uhlíkových, ale třeba i z kevlatorových nebo sklolaminátových vláken, různými způsoby seskládaných a pojiva, tedy pryskyřice (epoxydu). Tím pádem se z něj stává kompozitní materiál (materiál složený z různých prvků), ale to jen na okraj. Různá vlákna mají různé vlastnosti a toho se využívá při výrobě, ale to je taky trochu od věci.
reagovat
Ať použiješ jakoukoliv technologii i tu nejmodernější, neuděláš naprosto stejnou tloušťku stěny (pro příklad, tloušťka stěny má být 0,8 mm, ale ve skutečnosti se liší např. o 0,04 mm), tato tolerance je patrně u levnějších blanků větší u dražších menší, ale vždy tam je a proto ten příměr s trubkou na plynovod (to mi jen tak příšlo na jazyk, platí to i pro přesný ocelový trubičky, prostě pro všechno, vše se dělá s určitou tolerancí, nic není naprosto přesný). No a proto ti úplně každej blank bude dělat to co je na tom videu co jsem sem vložil. Klidně ti to ukážu na jakýmkoliv prutu. - Neděle 23. prosince 2012 v 16:54 ® toro reakce na …
-
regulus>Nevím jestli mluvíme o tom samém. Blank se je kompozit uhlíku a dalších látek, který se v tenkých vrstvách nanáší na kovový trn (a to podélně i příčně). Když se blank vytvrdí, tak se trn vyndá a „šišatý“ průměr se vybrousí, aby byla všude stejně silná stěna. Tím pádem nerozumím dodatku o ropovodu? Vzpomínám si na první Jaxony s chvějivou špičkou, kde závěrečné vybroušení chybělo (soudruzi asi udělali něco špatně) a jen při pohledu "do trubky bylo patrné, že stěna je všude jinak tlustá. Ty pruty praskaly podélně jako dlouho vařené párky – jednou ve spojce jindy podél vlepené laminátové špičky.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 v 16:03 ® troutkiller reakce na …
-
David Havlíček>To brousí ale nikdy to neni stejné jako mimo ten spoj.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 v 15:38 ® HaD reakce na …
-
regulus> asi by ta snaha měla být ale co nejmenší.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 v 15:18 ® regulus reakce na …
-
David Havlíček> prut nezlomíš kvůli tomu, že ho otočíš, ani ti to nebude brutálně kroutit ruce, ale tendenci se otočit do „polohy co mu nejvíc vyhovuje“ mít bude.
Ber to prostě jako fakt, možná výrobci jako např. Sportex to v potaz berou, třeba i někteří jiní, nevím, nezkoumal jsem to, ale pokud si necháš postavit prut, tak pokud člověk co to dělá není nějakej lojza, tak to vyváže jak jsem psal.Slovo šišatej bylo v úvozovkách a to záměrně, takže je ho třeba brát s nadsázkou.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 ve 14:52 ® HaD reakce na …
-
regulus> aha… no tak aspoň neumřu blbej. Tohle jsem nevěděl.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 ve 14:43 ® regulus reakce na …
-
toro> to není zeslabení, je to daný technologií výroby blanků, prostě to nelze udělat na tisícinu milimetru přesně, jedná se jen o nepatrné rozdíly a rozhodně kvůli tomu nic nepraská. Žádnou trubku i na plynovod neuděláš naprosto přesně, furt tam bude nějaká tolerance.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 ve 14:33 ® regulus reakce na …
- David Havlíček> strana na průměru (obvodu) blanku, ne nahoře nebo dole, sice ne nejlepší příklad, ale je tam vidět oč jde. reagovat
- Neděle 23. prosince 2012 ve 14:29 ® jajco reakce na …
-
troutkiller> Ten dostává nejmíň příležitostí,protože na něj nemám naviják.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 ve 14:28 ® HaD reakce na …
-
troutkiller> to se ale potom, nemýlím-li se, brousí, ne?
Třeba se pletu, ale neumím si představit, že je prut vyroben do „šišky“. Takové pruty by se pak při zatížení na slabší stranu lámaly. A pokud je tam rozdíl díky nekvalitní výrobě. Pak je to prostě nekvalitní věc.
regulus> u sumčáků mi to přijde hloupost. Ty pruty se používají nejrůzněji – s multíky, smekáči, zdolává se různě – očky nahoru, dolu a nikdo tu vaši „páteř“ neřeší. A výrobce si nemůže dovolit vyrobit prut „na zdolávání“, aby si ho pak někdo otočil a zlomil ho. A kdyby tam ten rozdíl byl markantní, asi by se ty pruty lámaly. Zásadní průser by byl podle mě u kapráků – tam ten blank dostává strašnej zápřah při nahazování a současně pak při zdolávání. Kam by se pak ta očka měla vázat? Myslím, že je to celé hloupost.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 ve 14:25 ® toro reakce na …
-
David Havlíček> Souihlas. Jestliže je blank při rozdělání dílů v některých místech zeslabený, tak je to spíš vada (tam to taky při zatížení nejčastěji podélně prdne) a ne vhodné místo k vyvázání oček. Řekl bych, že rovnoměrně postavený blank je ukazatel kvality.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 ve 13:42 ® troutkiller reakce na …
-
David Havlíček>Voni si to někteří soudruzi pletou s tím místem blanku kde se překrývá plát karbonu na trnu při výrobě prutu
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 ve 13:34 ® HaD
-
Tak já vám nevím, ale připadám si tu teď jako Alenka v říši divů. Páteř, pánové, není žádná strana blanku. By mě fakt zajímalo, jak na to kdo přišel. Tudíž i nějaký rovný vyvazování vůči „páteři“ je ptákovina jak sviňa. Páteř prutu se rozumí ta tužší část prutu. Ta je obvykle 1/3–2/3 délky prutu – podle typu akce.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 ve 13:31 ® troutkiller reakce na …
-
jajco>Já už myslel že to je tim Sportexem
reagovat)
- Neděle 23. prosince 2012 ve 13:28 ® jajco reakce na …
-
troutkiller> Ne,je to tím,že není moc času a k vodě se moc nedostanu.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 ve 13:19 ® troutkiller reakce na …
-
jajco>Hele nebude to spíš rukama??
reagovat)
- Neděle 23. prosince 2012 v 11:55 ® jajco reakce na …
-
regulus> Konečně vím co je to páteř prutu.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 v 11:53 ® jajco reakce na …
-
skwor> TD 2.90m 10–25g.ještě není doma a nevím kdy bude,objednával sem v pátek.Ještě napíšu meil kdy mají otevřeno,že si pro něj zajdu,mám to totiž kousek do Rsp.
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 v 11:33 ® regulus
-
petrikveprik> ač nerad, musím se vetřít do vaší konverzace o páteři, protože by té pitomosti cos tu napsal mohl ještě někdo uvěřit, docela by mě zajímalo, kdo ti to nakukal.
Tak v prvé řadě umístění páteře v žádným případě nemá vliv na to, jestli je prut žvejka jak si napsal nebo nežvejka. Tzv. efektivní páteř, je v podstatě jen strana (představ si ji jako podélnou čáru na blanku), která díky výrobnímu procesu je o velice malý procento tužší než zbytek, díky tomu že je tam větší konzistence materiálu, ani dnes nelze nic udělat naprosto dokonale, takže každej blank je malinko „šišatej“. Páteř tedy není něco co by se při výrobě dělalo úmyslně.
reagovat
Vliv umístění oček vůči páteři nemá až takovej vliv, jak si mnoho lidí myslí, naprostá většina lidí o páteři prutu vůbec netuší a i když tuší tak vůbec nepozná v jaké poloze od ní jsou očka umístěna a nejsou schopni to poznat ani na chování prutu, především na prutech řekněme střední gramáže. Jediný v čem ti dávám za pravdu, že výrobci (nevím jestli všichni, ale nějaká část určitě ano) si s tím hlavu moc nelámou a očka vyvážou jak jim to přijde do ruky.
Pokud si ovšem budu chtít postavit prut, tak budu hledět na to, abych měl očka vyvázaný správně, vzhledem k tomu čemu dávám přednost. Pokud očka vyvážu na páteř, tak si prut uzpůsobím k přesnějším náhozům, takto se to vyvazuje především u muškařských prutů a lehčích vláčáků. Naopak pokud očka vyvážu na protilehlou stranu než je páteř, je prut lépe přizpůsoben pro zdolávání, takto se to vyvazuje u prutů kde je třeba brát v úvahu hmotnost úlovku, jako příklad uvedu mořskej rybolov nebo klidně i lov sumců, pokud by jsi prut neměl takto vyvázanej, vlastně by měl tendenci se ti v ruce kroutit. Nutno dodat, že to co jsem popsal v předchozím textu je pro případ, že jsou očka pod prutem, tedy pro smekací naviják, pokud je to prut pro multiplikátor a očka jsou na horní straně prutu, je to z pochopitelných důvodů přesně naopak. Jakékoliv jiné vyvázání oček je blbost, nemá žádnej smysl, ale třeba u 30g vláčáku nemá na nic vliv, poznal by to málokdo. - Neděle 23. prosince 2012 v 10:41 ® skwor reakce na …
-
jajco> Cos koupil?
reagovat - Neděle 23. prosince 2012 v 10:19 ® jajco reakce na …
-
troutkiller> Věř čemu chceš,ale co sem koupil sportex a daiwu,tak sem nechyt rybu
reagovatObjednal sem opšt draka a to bude pane ryb!
- Neděle 23. prosince 2012 v 9:59 ® troutkiller
-
sethy>Kámo vepř to vyguglil a ted to s tou páteří ví všichni
reagovat)A koukej vyhodit vše se značkou Daiwa páč je to snobské
))Jsou to předražený krámy,páč nej je dragon
))
- Neděle 23. prosince 2012 v 9:58 ® troutkiller
-
petrikveprik>Věř si čemu chceš ale těch problému tady mělo víc lidí.Chytej si na ten polskej šunt a žij blaze!Až ti drak praskne vzpomeneš si na mně
reagovat)Radši přišetřim na kvalitu než se nervovat s krámem!!!Protože z polska jedině Salmo nic víc
(