Chytej.cz

Zlomený prut necteno

5.4.2005 | Van_Murphy | 7.963 zobrazení | 21 odpovědí

Ahoj, už jste někdo zlomil prut? mě se to povedlo hned první den co jsem ho koupil, chytám už 2 roky, teleskopy, feeder, přívlač, plavaná, jen na okraj, že nejsem blázen , takže milá boloňka při zdolávání řekla dost a na třikrát fraktura špičky no byl jsem hotovej, znáte něco podobného? čeho se vyvarovat při chytání s dlouhými pruty? Dík

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 26. prosince 2005 v 0:12 ® R3F13X
R3F13X

Mno prvni prut,ktery jsem mel byl plnolaminat a nezlomil se. ale kdyz jsem zlobil,jsem s nim jako malej dostal pres prdel hornim dilem a ulitaly ocka:o))) S kamosem jsme muskarili a meli jsme jeho musaky. bylo to fajn,byla zima,asi pruty byli nejak zkrehly,protoze ja stala on se jen blbe otocil a nenapadny maly tuknuti a uz se mu vezla spicka po snure dolu… Pak s jednim prutem kamos cesal orechy. skoda slov… Mno a posledni muj zlomeny vlacak…5–20. jsem si vysel na Vltavu(u nas se vlaci celorocne)zacatkem jara a nahodil 1ku rotacku na 18 vlasci a zacal jsem navijet a najednou prasknul 3m vlacak asi 10cm nad spojem dilu. v zivote jsem to nepochopil…

reagovat
Neděle 25. prosince 2005 ve 21:03 ® regulus
regulus

No musím přiznat, že jsem se při čtení některých příspěvků dost pobavil. Zvlášť u těch, kde vrhací zátěž prutu je víc jak 50g a byl zlomenej o vázku. Osobně jsem zlomil prut za 32 let chytání jen jednou a to o rybu, nutno dodat, že to bylo v roce 1977, prut byl teleskop SONA, ryba byla nečekaně velká a hlavně rychlejší než já, protože když už jsem ji měl tak 5–7m metrů od břehu, nečekaně změnila směr o 180st. a já nestačil povolit brzdu, praskl druhej díl z pěti od navijáku, byla to vada materiálu (uznaná reklamace). Co se mne týče, tak jsem až chorobně opatrnej na svůj vercajk a pokud se to ve vodě zasekne, tak ne že bych to nezkoušel, ale s ohledem na to co mám v ruce. Nemůžu rvát vázku na boloňce stejnou silou jako jako na prutu s gramáží 100g. Takže když to nejde přiměřenou silou a z různých úhlů, sklopím prut a trhám i když je tam wobler skoro za 400 Kč. Moje odpověď je spíš na otázku jak tomu předejít a neber si to osobně, netuším jak se ke svýmu vercajku chováš: mít pruty v nějakým obalu (tubus, textilní, …) myslím při transportu, ne při chytání při skládání do auta je tam položit a ne hodit pruty dávat do kufru auta jako poslední nosit sebou kus, třeba bavlněný, hadry a pokud zmokneš tak pruty při skládání otřít, nebo to udělat alespoň doma, to samý při jiným znečištění, hlavně jemnej písek je svinstvo vyvarovat se pokud možno porušení blanku klepnutím o skálu, regulaci, … nepoužívat silnější vlasec nebo větší vrhací zátěž než doporučuje výrobce, teoreticky by v tomto případě, pokud jsi to dodržel měl rupnout vlasec a ne prut při uváznutí si uvědomit, co zrovna držíž v ruce a casnovat s prutem úměrně k jeho pevnosti tato rada bude znít naprosto blbě, ale nikdy si nepokládat prut za sebe nebo blízko vedle sebe na zem při záběru na druhej prut (na 90% na něho šlápneš) zbytek řekl mirmen

Mám známýho, který za poslední rok zlomil 4 pryty a zk. il 3 navijáky, ale on kromě obalu na pruty nedodržuje nic z toho co jsem napsal

Poslední rada je nestříkat na pruty bezbarvej lak

Sorry Robur

reagovat
Neděle 25. prosince 2005 ve 12:13 ® Pytel
Pytel

No mi se povedla zlomit dělička a to že po stáhnuti jsem sní praštil o zem protože jsem měl záběr a při zdolávaní na ni šlápl (( No a Ted když sem si objednal nove s jednoho E-shopu tak mi jedna přišla rupnuta tak jsem jim to poslal zpátky

reagovat
Úterý 25. října 2005 v 9:19 ® Donald
Donald

Letos 2 kousky. Oba 3,30cm a 30–60g. Smotával jsem prut a na druhý jsem měl záběr. Ten v ruce jsem hodil za sebe a při zdolávání rozšlápl. Druhý povolil při vytahování z vázky.

reagovat
Pondělí 24. října 2005 v 18:51 ® skwor
skwor

Já eště nic , ale kámoš při rozkládání „přestavěl“ teleskop na děličku. Ani po roce nevim , jak to dokázal.

reagovat
Úterý 12. dubna 2005 v 7:57 ® František
František

Předloni, jsme se synem hledali v Č. Budějovicích v jedné nejmenované značkové prodejně protek na dirky. Prodavač nejdříve drtivě zkritizoval konkurenční výrobky a pak demonstroval námi zpochybňovanou pevnost proutku. Vzal špičku mezi palec a ukazováček a mírně ohnul. Ozvalo se tiché lupnutí a měl z něj děličku. Zamumlal něco o náhodě, vzal druhej opakoval akci včetně kritiky konkurence a opět lup a  nechtěná dělička. To už byl brunátný a popadl poslední co měl na krámě a co myslíte? Jo, to třetí lupnutí jsme už slyšeli mezi dveřmi, protože ten chlap vypadal dost nepříčetně. Já jsem pochopil, že domácí výrobou proutku na dirky nemůžu nic zkazit, hůř jak renomovaná firma jsem rozhodně nedopadl. Pokud se ten prodavač pohybuje tady na netu tak se dodatečně omlouvám, fak jsme Vás nechtěli přivést do blázince.

reagovat
Čtvrtek 7. dubna 2005 ve 21:30 ® Robur
Robur

Mně zas u vody nešla zasunout u plavačkové teleskopky Trabuco špička, no a protože to mám do od vody tak 200m, tak jsem doma neomylně sáhl pro MD olej a namazal, no a nebyl to obyčejný olej, ale žena před něj šupla bezbarvý lak, takže to co drželo docela fest jsem ještě přalakoval a pak jsem si ho zlomil sám, nechal jsem si poslat tak za 300 novu špičku, kde jsem zdůraznil, že tam nechci očko na bič, které tam samozřejmě bylo, no a když jsem ho oddělával, tak jsem tu novu špičku zase ulomil, tak jem to zkrátil o 10 cm, a chytám s tím zbytkem, ale není to ono. Ale infarkt už neriskuju.

reagovat
Čtvrtek 7. dubna 2005 v 10:07 ® Van_Murphy

Vidím že, každý už má za sebou trik udělat z teleskopu děličku a z děličky skládačku Někteří jsou v tom hodně kovaní. Děkuji všem za příspěvky.

reagovat
Středa 6. dubna 2005 ve 23:38 ® Tomucha
Tomucha

já zlomil mušák aftma 4 na řece – vázka nešla vycukat a pak to jen zaštípalo. Za blbost se platí… jinak se mi občas u rybníka stene, že tam nechám špičku z feedra HaD – je mi tě líto, tebe musí prodavači ryb. prutů milovat, jinak to nejde

reagovat
Středa 6. dubna 2005 v 16:44 ® mirmen

Vloni jsem zlomil picker 3–15 gr, který jsem používal i na přívlač marmyškou ( marmyšky 1–2 gramy těžké). Kmen jsem měl 0,14 o nosnosti cca 2 kg, navijáček se zadní brzdou. Při kontaktu ( naneštěstí vázka) jsem razantněji přisekl, ale "přilepila " se brzda a vše odnesl prut.

reagovat
Středa 6. dubna 2005 v 16:41 ® mirmen

Psal jsi, čeho se vyvarovat ( platí pro boloňky, match pruty i jemné vláčáky.

VYVAROVAT SE ZAKLÁNĚNÍ PRUTU ZA HLAVU PŘI ZDOLÁVÁNÍ RYBY U BŘEHU A ZEJMENA PŘI PODEBÍRÁNÍ. Je důležité, u dlouhých prutů, před začátkem lovu obhlédnout, jak je to s porosty v okolí, kam sahají větve, kam položím podběrák a jak s ním budu manipulovat. Podběrák je potřeba mít na dlouhé rukověti, při lovu s boloňkou používám podběrák, který má něco přes tři metry. Praskne to vždycky tam, kde je to nejslabší. Proto používat vlasce o nosnosti doporučené výrobcem a návazce alespoň o 0,5 kg menší nosnosti než kmen. Pokud mám větší rybu u břehu, tak počítám s možností, že ještě zabojuje a povoluju brzdu o cca 20%. Raději, ať si vyplašená ryba znovu poodjede, než aby to nakrátko odnesla špička. Pokud budeš mít vlasec o vyšší nosnosti, tak ti může ryba u břehu prut zlomit třeba natřikrát.

reagovat
Středa 6. dubna 2005 ve 14:18 ® Dědek
Dědek

HaD : ty jsi teda šikulka, chtěl bych tě sponzorovat

reagovat
Středa 6. dubna 2005 ve 13:38 ® HaD
HaD

moje ničení prutů za posledních 15 let

1. zlomený vláčák – zapoměl jsem ho vystrčit z očka (od tý doby to nedělám)
  2. zlomený vláčák 240cm, 30–60g při vyprošťování vázky (fireline skutečně nepruží)
  3. zlomená špička u teleskopu 3× v akutě (20–50g 270cm a 40–80g 360cm)
  4. přeražený winkelpicker (zabouchl jsem do kufru od auta)
  5. zlámaný teleskop při pádu u moře 20–50g 270 cm (v garáži jsem po něm ještě nechtíc přejel károu)
  6. zlomená špička u teleskopu 40–80g 360cm(špatný úhel při povolování vlasce)
  7. zlomená špička u teleskopu 40–80g 360cm(špatný úhel při zdolávání sumce z lodě)
  8. zlomená matchovka při vyprošťování vázky (chybělo jedno očko a myslel jsem, že to nevadí a ono to vadilo)
  9. zlomený vláčák 240cm, 30–60g při povolování vlasce (to mi udělal kámoš – špatný úhel)

možná jsem na něco ještě zapoměl, ale i tak je toho až moc. Milan Ryba kdysi psal o jednom člověku, kterej hodně prutů neopatrností zničí. Jo, psal o mě ))))))))))

reagovat
Středa 6. dubna 2005 ve 12:41 ® Dědek
Dědek

No já zatím zničil asi tři feederové špičky, ale vždy svojí pitomostí. Chtěl jsem hodit co nejdál, dal těžké krmítko a pletenku a průser byl na světě

reagovat
Středa 6. dubna 2005 v 9:24 ® pif
pif

byl sem svědkem v jedné prodejně,kde prodavač ukazoval zákazníkovy prut a při té příležitosti i zátěžovou zkoušku. prut praskl,vzal druhej a prut taky praskl. já sem se málem pochcal smíchy. kupující poděkoval a zmyzel a prodavač si to šel asi hodit

reagovat
Středa 6. dubna 2005 v 9:08 ® hraji
hraji

Van Murphy: nejsem sice odborník na stavbu prutů, ale zlomit při zdolávání špičku boloňky na třikrát, to by pro mě znamenalo jediné, byla vadná a trval bych na výměně. Nepamatuji si, že bych zlomil prut při normálním používání. Extrémy typu přivření do dveří auta neberu, ale taky se mi nestal.

reagovat
Středa 6. dubna 2005 v 0:48 ® Milky
Milky

Asi před třemi lety jsem zděděný prut v pátek zlomil – byl už dost fórovej a tak se nebylo čemu divit. V sobotu ráno jsem si koupil nový, teleskopický, kaprový … . Za dvě hodinky u vody – nahození s malým krmítkem, záběr, zaseknutí – nic. Nový nához, záběr, zaseknutí a špička v háji! Vytáhl jsem kapříka 32cm – a vyrazil učiniti reklamaci. Reklamace přijata, sice s kecama o přetěžování prutu… do tří týdnů přišel nový. Já si ale raději doplatil na kaprovou uhlíkovou děličkua o té doby teleskop – ani omylem! … výjma lehké plavačky s boloňou.

reagovat
Úterý 5. dubna 2005 ve 22:21 ® Antares
Antares

Byron Future Carbon nádherný kaprový prut,týden starý,při nahazování se mi šlehovka omotala kolem špičky prutu,nevšiml jsem si toho,a bylo vyděláno.

reagovat
Úterý 5. dubna 2005 v 17:15 ® Kazan

Je možné že ho někdo naklepl v prodejně, když jsem zlomil tu svojí, strašně jsem se divil jak je ten blank tenoučký a je jasné že těmto prutům stačí málo. Tuším že snad mi prodavač říkal, že bych s vlascem neměl jít nad 0,12 , ale to záleží i od druhu prutu, já mám Comet

reagovat
Úterý 5. dubna 2005 v 16:57 ® Van_Murphy

tohle byl taky trabucco, vlasec 0,14, možná víc zatažená bzda, naklepnutí z mé strany ne, ale vyl to vytavený kus na prodejně

reagovat
Úterý 5. dubna 2005 v 16:53 ® Kazan

Asi před třemi lety se mi podařilo vlastní hloupostí zlomit druhý nebo třetí díl boloňky od Trabucca, chytil jsem jí tam a zvedal celý prut i s navijákem. Nejdřív bych se zamyslel jestli jsi něco neudělal špatně sám. (nevhodný vlasec, naklepnutý blank apod)

reagovat