Chytej.cz

Regionální dobrůtky necteno

17.11.2012 | troutkiller | 19.884 zobrazení | 166 odpovědí

Dost často nám ruzná fora končí u bílého sexu a ruznejch dobrutek,tak sem s oblíbenejma řezníkama,pekařema cukrářema a hospudkama kde se dobře vaří peče a udí:-)))

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 27. listopadu 2012 v 18:03 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

LuboO> Fix prase šmrnclý oucí… Jo i kožich by z něj byl. :-D

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 18:01 ® LuboO
LuboO

A tu oslava na jej pocest, tam si svinku vedia uctit, u nas ju poslu do politiky…

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 17:58 ® LuboO
LuboO

Tu máte mňamku svinku…

reagovat
foto/forum/2012/th-img89417.jpg
Úterý 27. listopadu 2012 v 17:47 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

LuboO> A někteří i bio masári. :-D ;-)

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 17:39 ® LuboO
LuboO

vy ste tu vsecia masáári ako tak pozeram…:DD

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 ve 14:42 ® troutkiller reakce na …

džigit>Já myslím že základ je aby ti to šmakovalo a řešit tady jako někteří soudruzi to jestli je prase bio nebo nebio je mimo mísu:-(( Dnese se chtít živit bez chemie a bio je naprosté Scifi!Je to stejný jak chtěl jeden borec měsíc žít bez věcí z číny,ve finále zjistil že je to prakticky nemožný:-(

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 ve 14:07 ® džigit reakce na …

osprey> já jen,když se tu bavíme o regionálních dobrůtkách :-D :-D :-D
Neboj,taky nejsem vzdělán v oboru,jen trh a mlsna huba mně k tomu dohnaly :-)) Pak jsem si prošel různými stadii od pokusů a omylů, přes … no až do dnešního stavu.Už je to hodně let,co jsem něco uzeneho koupil v krámu.Tím myslím i sejra a ryby.Sebe neošidíš a vo tom to cele je.Každý,kdo si tím vydělává na živobytí se jednou nalomí…

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 ve 13:46 ® osprey reakce na …
osprey

džigit> Však píšu, že jsme z toho vědu nedělali.

Já opravdu nejsem kuchař ani žádné spřízněné povolání.

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 9:36 ® džigit reakce na …

Robur> u nás se vymíchá a až pak se přidává do díla.Ale taky sem to okusil,pěkně na cibulce :-)
Jak jezdím pro ošípané,sedí tam vždy žloutek a bere si veškerá střeva.Sekaj to na nudličky a restují,ovšem chtěl bych nejprv vidět tu přípravu,jelikož mám docela praxi ve šlemovani střev a o „menšinove“ hygieně si iluze nedělám.Viděl sem je na hoteláku vařit rybí polívku-kapr aj s šupinama :-O

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 9:29 ® Robur reakce na …
Robur

džigit> smaženou krev či jak se tomu říká, jsem si nechal od babičky přidat asi 4×, pak jsem se pěkně posral, prazážitek.-)

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 9:21 ® džigit reakce na …

Robur> to jsem zažil osobně.Je docela prča,když chceš pomoct „po našemu“ a vlastně zacláníš a kazíš jim to :-))
Nejvíc jsem byl „v šoku“,když krev nechali srazit,pak nasekali a usmažili na pánvi…A o krvave tlačence v pumpliku už jsem neslyšel pěkně dlouho,natož zauzené :-((

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 9:11 ® Robur
Robur

náhodou jsem se na VŠ účsstnil vědeckého výzkumu: něco jako Regionální rozdíly v domácích zabíjačkách

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 8:48 ® džigit reakce na …

osprey> Uzení je troškujiná věda,než to co jsi popsal.Tohle je obyčejná paušální konzervace solí kouřem :-))

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 8:43 ® džigit

se docela bavím.Že rozumíte rybám vím,ale o tomhle máte trošku zkreslené představy.
Regulíku,co to jsou dle Tebe ty krmné sračky?Prase je všežravec a osobně bych chtěl vidět,kdo Ti bude krmit ošípané dle Tvých představ.Normálně to budou domácí,zbytky/škola a hospa už bude problém/,krmné směsi,sebraný starý chleba,levné brambory,občas kopřivy.
Nebo myslíš,že někdo shání syrovátku,kaštany a jiné specialitky?Prase cca 120 kilo je klasika na maso.Rovnoměrné přírůstky,při­jatelné „zasádlení“,i když i tady se to může krmením ovlivnit,tohle jsou krajové záležitosti a taky určité typy prasat.
Jinak fajn ránu,jdu nakrojit domácí slaninku/ošípané z velkovýkrmu,zby­tek z domu/ a křápnout nějaký vejce :-)

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 8:41 ® Robur
Robur

navrhuji udělat dnešek dnem sádla a mezi 18 – 20:00 povečeřet obyč. chlép, (vlastně nevím, proč píšu obyčejný, když český chleba je vlastně furt chleba, ani bio ani nebio, kurva ti nás zblbli) se sádlem a přílohou dle chuti, cibulka, sůl atp. Zítra bych udělal dnem másla, bo chleba jen s máselm jsem neměl asi 10 let. Chudák já, a to si furt říkám, že si ho dám s ředkvičkama.

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 7:32 ® troutkiller reakce na …

regulus>To co píšeš je fakt ale mám kámoše zootechnika a ten to vidí uplně jinak:-(( Největší problém je v tom že dneska si trh žádá Prasata do max.100–120kg,nikdo už neškvaří doma sádlo protože neni zdravé a podobný kraviny!Když tě v telce denně masírujou s tím že olivovej olej je in a vepřové out tak potom je to těžký:-(( Zlatej chlebík se sádlem nebo škvarkovou pomazánkou:-)) )

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 1:37 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> vůbec jsi nepochopil co jsem tím chtěl říct. Pokud jsi měl domácího čuníka, tak jsi to řešit nemusel, vzpomeň si kolik ten „hroch“ míval, to nebylo s bídou 120 kilo živý váhy jako dnes nebo kolik ty poloselata vlastně váží než je picnou. Problém je v tom, že ty dnešní prasata prakticky nejsou tučný, což pro účely uzení není zrovna ideální. Dneska už se normálně nedá snad koupit ani tučnej bůček. Vzpomeň si jaký syrový sádlo na škvaření se prodávalo dřív a co si dovolí prodávat dnes.
No a s tím, že se to jen tak nerozprodává máš pravdu, úplně domácí ti nikdo neprodá nebo jen mizivý procento, ale je spousta lidí co ty vepře dělají ve velkým, no oni jsou to třeba malochovy, ale už je to ve velkým a lze se domluvit a jsou i tací co mají ročně třeba 5–10 prasat doma ve chlívku k těmto účelům, pochopitelně to musíš objednat dopředu, že ti vykrmí prase jaký chceš a jak jsem psal, chce to známýho, kterej to nebude cpát nějakejma sračkama. Ono to prase je potom pochopitelně dražší, ale taky je to úplně jiný maso.

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 0:54 ® osprey reakce na …
osprey

džigit> Výběr masa jsme neřešili, vědu jsme z toho nedělali. Tenkrát nebyl mrazák, vyudilo se skoro půl prasete. Nakládalo se na 6 neděl do solného láku, udilo 36 – 40 hodin při cca 60°C.

My to moc složitě neřešili, ale to, co z tý teplý boudy vylezlo, to bych od toho, co je dnes na krámech, poznal na první pohled.

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 0:50 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Právě proto, že už doma toho čuníka skoro nikdo nekrmí a kdo jo, ten to nerozprodává.

A že jsme jich kdysi za ty roky měli…

reagovat
Úterý 27. listopadu 2012 v 0:18 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> vůbec není jedno kde to maso vezmeš, v prvé řadě by se to nesmělo dělat podle Europředpisů, to co se dneska prodává za vepřový nebylo před zabitím ani už sele ani ještě prase a to už vůbec nemluvím o tom jakejma sračkama ty zvířata krmí. Takže pokud chceš něco slušnýho vyrobit, musí to být opravdu vepřový, jinak je to ztráta času, bude to sice lepší než to kupovaný, ale ono to nebude ani náhodu.
Pokud se týká BIO u masa, tak tomu nevěřím ani omylem, pokud mi nějakej dobrej známej nevykrmí čuníka na objednávku nebo pokud si to doma někdo nevykrmí sám, ale nebím proč bych tomu měl říkat BIO, je to poctivý normální prase.

reagovat
Pondělí 26. listopadu 2012 ve 22:54 ® kubas reakce na …
kubas

MIG-35> Bohužel, vše je o lidech… Dokud ty dnešní „šmakulády“ lidi kupovat budou, lepší to nebude. Dneska jsem byl v jednom nejmenovaném supermarketu a chlap dal takový neuvěřitelný kapky vedoucímu uzenin a ten měnil oschlý párky tak rychle, že mu 2 ruce nestačili :-D . A vo tom to je…

reagovat
Pondělí 26. listopadu 2012 ve 22:53 ® džigit reakce na …

osprey> tys nám to uzení nějak zjednodušil :-))
Vše chce svůj čas a postu, i to uzení, i to nakládání-zda na sucho,či do láku.A výběr masa je pro určité výrobky taky důležitý,koukni třeba na Iberskou šunku :-)) Tohle není Tvá parketa :-D

reagovat
Pondělí 26. listopadu 2012 ve 22:48 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

osprey> Vo tom žádná! Von i takovej lovečák před pár lety vypadal ouplně jináč… :-93;

reagovat
Pondělí 26. listopadu 2012 ve 22:39 ® osprey reakce na …
osprey

Robur> Biomaso od běžného nepoznám. To domácí uzené by neměl být problém poznat, v mládí jsme udili dvakrát do roka a je to o dost jiné než soudobá komerce. Ty skoro dva dny v udírně to vysuší a vypadá to úplně jinak.

reagovat
Pondělí 26. listopadu 2012 ve 22:23 ® Robur reakce na …
Robur

osprey> na faarmářském trhu, kde se každý prsí kvalitou bio, bych to možná řešil. Ale v konečném důsledku mně to žíly netrhá. Stejně mám podezření, že řezník vezme hezčí bůčky, dá na ně cedulku bio a cenu 250/kg a na prodejně jsou nebio za 120/kg.

reagovat
Pondělí 26. listopadu 2012 ve 22:04 ® osprey reakce na …
osprey

Robur> Ono je jedno, kde to maso vezmeš. Domácí uzené se nakládá na několik týdnů do soli a udí ve studeném kouři asi 36 hodin. Komerční uzené se takto nedělá.

Podle mě je jedno, jaký má dotyčný zdroj masa (málokdo to má podchycené od chovu přes porážku až k finálnímu produktu). Důležité je, jak probíhá výroba toho uzeného.

reagovat
Pondělí 26. listopadu 2012 v 16:01 ® troutkiller reakce na …

Robur>V okolí Písku je pár dobrejch řezníku u kterejch se nemusíš bát něco koupit,Většina z nich má maso z jatek páč porážet si sám by asi nestíhaly:-((

reagovat
Čtvrtek 22. listopadu 2012 v 18:16 ® Robur reakce na …
Robur

nnnap> myslím si, že tuka trhu tam dělá docela slušnou práci. Velmi zajímavé je, co dělají řezníci. např. teď jsem viděl borca, co nabízel domácí uzené a deklaroval, že maso má z Globusu, což je záruka kvality. 1 kg tuším za 190Kč. Jinak např. ten František Němec má i výborné maso.

reagovat
Čtvrtek 22. listopadu 2012 ve 14:36 ® nnnap
nnnap

Robur> vyhrál´s. To byl poslední zbytek. Nemám už jak tě přebít.

Co se týče těch farmářských produktů, tak tam si myslím a to celkově, že panáčci spadli z židle přímo na hlavičku. Budou se ještě muset HÓÓÓDNĚ naučit, abych u nich utratil korunu.

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 17:46 ® MIG-35
MIG-35

nnnap> Tak nejni nad lososí plátky ve vlastní šťávě… :-))

reagovat