Chytej.cz

Candát necteno

7.11.2012 | revoke | 28.341 zobrazení | 197 odpovědí

CandátAč je candát mezi rybáři často skloňovaným slovem, jeho úlovky už tak časté bohužel nejsou. Nevěřím však tomu, že by to bylo malým počtem ryb. Ba právě jsem přesvědčen o opaku! Domnívám se, že candátu je dost a i velkých, jen je neumíme chytat.

Zakládám tedy toto fórum pro ty rybáře, kteří se chtějí podělit nebo poučit o chytání této krásné ryby. Kapraři toho o kapraření napovídali dost, podělme se tedy i my ostatní o naše know-how, diskutujme o tom, zda se vám víc osvědčila rybička nebo umělé nástrahy, jaká je jejich nejosvědčenějši velikost a barva, zda lépe berou ráno nebo za tmy, jestli jim vadí nebo nevadí lanko, co říkají na hluk a světlo na břehu, či jsou dále nebo blíže u břehu, jak candáty najít a či je lepší řeka nebo stoják.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 15. listopadu 2012 ve 20:55 ® sliver

největší štěstí je, když tě nikdo nevidí, žes ho vytáhl. Protože v opačném případě se tam už měsíc nedostaneš. Candát 100+ je otázkou času, který tomu může lovec candátů pravidelně a v klidu věnovat. Takže se to dá počítat na desetiletí. U mně teda určitě.

reagovat
Čtvrtek 15. listopadu 2012 ve 20:41 ® osprey reakce na …
osprey

jižan> Tak to taky. Co je to štěstí? Muška jenom zlatá? :-))

Nebo je to padnout dobrý flek na přehradě, stoupnout si ve správný den pod novomlýnská vrata, nečekaný záběr při sumčí vláčce nebo při trollingu, zažít den, kdy se můžou candáti zbláznit a je jedno, co tam hodíš?

To všechno může být štěstí. Můžeš tak chytit životní rybu, ale nemůžeš s tím odchytat několik sezón. Kdo chce chytat velké ryby pravidelně, ten na štěstí spoléhat nemůže.

Ale na druhou stranu – bude candát 100+ víc o umění nebo o štěstí? Tam už je to podle mě minimálně půl na půl.

reagovat
Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 19:58 ® jižan reakce na …

BoBo-Falknow> asi se na štěstí při lovu díváme každý pod jiným úhlem.

reagovat
Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 18:39 ® MIG-35
MIG-35

Tak dneska sem si ověřil, že je dobrý bejt ve správnej čas na správnym místě. :-> A mít z prdele mega kliku… :-D

reagovat
Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 0:05 ® osprey reakce na …
osprey

jižan> Víme, že nejen. Ale bez něj to nejde.:-)

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 23:37 ® jižan reakce na …

osprey> Ok, tak jsi mě přemluvil, je to o štěstí:-)

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 22:28 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

MIG-35> To chápu …

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 22:18 ® osprey reakce na …
osprey

jižan> Jo, tvrdý patro a když se to nechytne na kraji, je problém. No a to je to štěstí.

Třeba u sumce ho mám. Tahám i slušné a na malé woby, trojháky jsou jak harmonika a zatím mi spadli jen dva krátce po záběru. Když nespadnul hned, šel ven. A opravdu klika. U candáta nebyla.

Nebo poslední spadlá metrovka na Alandech. Měl jsem ji minutu u lodě a celou tu dobu Prutos nemohl rozmotat podběrák. Nikdy s tím problém nebyl, jenom tenkrát. A než ho rozmotal (v klidu jsem čekal, ryba nic nedělala), tak prostě jen tak lehce pohodila hlavou a vypnula se. Sice jsem nechápal jak, ale stalo se.

Letos dvě další žádnou šanci nedostaly.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 22:00 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

BoBo-Falknow> Jo štěstí je důležitej faktor! Chytam co kámoš a ten si vymlask 98cm kouska. A to chytáme dost podobně. Já nemít štěstí tak nwm jak candoš vypadá. :->

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:53 ® jižan reakce na …

osprey> Míro nejsem žádný všeználek, abych ti tady napsal co jsi udělal špatně, věřím že nic, ale když se podíváš do huby 70-ky tak zjistíš s čím máš tu čest

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:51 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

jižan> Měl jsem tím na mysli, že je to vždy I o štěstí. Jsou dny, kdy může chytat pánbůh a je to prd platné, prostě nejdou. A candát je holt o něco náladovější ryba, než jiné – proto ta zmínka, že štěstí je potřeba vždy a každý jinou měrou.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:47 ® osprey reakce na …
osprey

jižan> Samozřejmě, že jde. Ale spadlo mi těch velkých (kolem 70 cm) asi 5 za sebou a dodnes nejsem schopen říct, co jsem udělal špatně. Nevím to a pořád sedmdesátku ze svazovky nemám. Dva kolem 75 cm mám z jednoho soukromáku.

Pokud dokážu ještě pár let chytat, prolomím to. Ale to štěstí u té velké ryby potřebuješ. Samozřejmě tím netvrdím, že umění je nepodstatné. Umět to a vědět co a jak, to je základ.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:43 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Martin Mošna> Asi tak jak píšou páni rybáři níž! Viděls někdy candáta 70+ ??? Až ho někdy uvidíš či chytíš, budeš psát jinak. Tady taky nejni až zase takovej problém lapit candíka 40–50cm. Ale až někdy budeš mít na prutě pořádný hovado a uvidíš ho na vlastní bulvy tak ti 50ka příde jako mimino. :->

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:40 ® jižan reakce na …

osprey> já ti nevím, podle mě jde hodně věcí ovlivnit.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:36 ® jižan reakce na …

osprey> pořeš, budu se těšit na pěkné fotky:-)

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:34 ® osprey reakce na …
osprey

jižan> Občas taky, Ríšo. Mě největší candáti spadli. A to jsem moc ovlivnit nemohl. Byl tam prut i do 60 g, celkem silný vlasec (0.22 a víc), ale prostě spadli. Letos mi největší taky spadnul.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:25 ® jižan reakce na …

Martin Mošna> Martine třeba časem zjistíš, že k tomu aby jsi byl úspěšný nepotřebuješ zas tolik štěstí.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:24 ® osprey reakce na …
osprey

jižan> Dobrá volba. Já jsem v kajaku trochu omezen prostorem a potřebuju i GPS. Přes zimu to seriózně pořeším.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:23 ® osprey reakce na …
osprey

Martin Mošna> Protože jsi úplně mimo a bavíš se tu o věcech, o kterých, nezlob se, skoro nic nevíš.

To, co sem tam chytáš, jsou candátci. Vláčet opravdu pěkné candáty není žádná sranda. Potřebuješ něco vědět, něco umět a mít i vybavení. Štěstí ti pomůže jednou dvakrát, na to se spoléhat nedá.

Já candáty vláčet neumím, i když jsem jich v životě chytil přes stovku, možná i dvě. Umět, to znamená je najít (sám), odhadnout denní dobu, kdy jsou aktivní, zvolit nástrahu a chytat. Opakovaně kdykoli v průběhu roku.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 21:05 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

jižan> Ted nevím o čem mluvíš

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 20:42 ® jižan reakce na …

Martin Mošna> a o jaké trošce píšeš?

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 20:29 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

cujo> To je zas něco jinýho…

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 19:56 ® cujo reakce na …

Martin Mošna> když jsem byl malej, tak mlynářům stačilo ke štěstí pár voltů z agregátu a malej průtok náhonem :-)

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 19:40 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

jižan> Rybařina je vždy trošku o štěstí.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 19:25 ® jižan

BoBo-Falknow> Myslíš že je to vždy o štěstí? Znám pár borců kteří štěstí nepotřebují, ty jenom prostě znají.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 17:37 ® MIG-35
MIG-35

Martin Mošna> Jo v Makru určo maj i filety. :-))

Bigpista> Nic si z toho nedělej tento rok to je s candošema nějaký mizerný. Viděl sem vytáhnou pár slušnejch kousků, ale to byli náhoďácí. :->

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 17:23 ® jižan

osprey : uvažuji o tomhle http://www.rybyrybkyrybicky.cz/…-Mark-5x-DSI , ale ještě nejsem pevně rozhodnutej.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 17:15 ® kubas reakce na …
kubas

Martin Mošna> Sodoma Gomora… Umět něco chytat a vědět kde to nachytat, jsou dvě rozdílné věci :-D .

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 17:00 ® Martin Mošna
Martin Mošna

Bigpista> Já nebrečím…ja jích muzu nachytat…vim kde…

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 16:48 ® Bigpista
Bigpista

Robur> Ale já nemám problém něco cíleně chytat. Já mám problém něco cíleně i necíleně chytit :-D

reagovat