Chytej.cz

Candát

7.11.2012 | revoke | 28.341 zobrazení | 197 odpovědí

CandátAč je candát mezi rybáři často skloňovaným slovem, jeho úlovky už tak časté bohužel nejsou. Nevěřím však tomu, že by to bylo malým počtem ryb. Ba právě jsem přesvědčen o opaku! Domnívám se, že candátu je dost a i velkých, jen je neumíme chytat.

Zakládám tedy toto fórum pro ty rybáře, kteří se chtějí podělit nebo poučit o chytání této krásné ryby. Kapraři toho o kapraření napovídali dost, podělme se tedy i my ostatní o naše know-how, diskutujme o tom, zda se vám víc osvědčila rybička nebo umělé nástrahy, jaká je jejich nejosvědčenějši velikost a barva, zda lépe berou ráno nebo za tmy, jestli jim vadí nebo nevadí lanko, co říkají na hluk a světlo na břehu, či jsou dále nebo blíže u břehu, jak candáty najít a či je lepší řeka nebo stoják.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 14. listopadu 2012 v 16:30 ® Robur
Robur

vždyť přece není problém chytat cíleně candát 90cm

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 16:28 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Martin Mošna> Nebreč, jsem na tom taky špatně. Letos jsem si uvláčel svého prvního a zatím i posledního. A jak tu píšou kluci – náhodně mezi okouny.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 16:20 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

osprey> To se lehce říká vytáhni jich pár…

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 12:19 ® osprey reakce na …
osprey

Martin Mošna> Zajeď na přehradu a vytáhni jich pár slušných. Pokud nebudeš mít z řiti kliku, možná během té doby pochopíš, o čem tu jde řeč.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 ve 12:11 ® troutkiller reakce na …

BoBo-Falknow>Což to určitě:-)) )Ale mám kámoše a ten je fakt umí.Několikrát sem zažil že sem přijel do zátoky dostal instrukce kde jsou a světe div se fakt tam hejno bylo:-)) )

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 11:58 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

troutkiller> O štěstí je to VŽDY, jde jen o to, snížit jeho nutnost :-) Proto tady i jinde pořád hledáme rozumy ;-)

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 11:23 ® troutkiller reakce na …

BoBo-Falknow>Já osobně mám pocit že ty Céčka lapu spíš náhodou:-)) )Jako vedlejší produkt lovu Okyšu.Nej mám 94cm a to na první nához při lovu Sumcu.I když to byl macek tak bych se nikdy neodvážil napsat že Céčka umim chytat.Je to o štěstí a náhodě.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 7:07 ® Martin Mošna
Martin Mošna

Vy po těch candátech ale jdete…

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 0:16 ® osprey reakce na …
osprey

sliver> Nechci se na něj vázat. Chci pochopit pár věcí. A chci mít možnost kouknout se pod sebe když… Když cokoli.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 0:15 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

sliver> Jasné, proto je dobře, že máme net a každý může napsat, jak to chodí u něj. Třeba to někomu pásne na jeho vodu.

Větší candáti tu jsou, to vědí hlavně bobkaři :-) Musím se ještě sakra učit, abych dosáhnul i na ně.

reagovat
Středa 14. listopadu 2012 v 0:01 ® sliver reakce na …

osprey> jo, ale záleží na období.

Místa jsou základ.

Echo je dobré, ale já se na něj moc nevážu, jen zhruba.

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:53 ® sliver reakce na …

BoBo-Falknow> nilského okouna jsem taky neviděl. U nás 70 loví trochu jinak než okouni. A kde jsou 70, jsou i 90+ . Je to tajemná ryba, nikdy nevíš.

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:50 ® osprey reakce na …
osprey

sliver> Jako sumci znamená výrazné zálovy na hladině?

Já tady vídám zálovů obecně dost málo. Možná navštěvuju špatná místa. Letos v té kajakářské euforii mám víc naježděno než odchytáno, ale je to i tím, že neznám vodu. Hledám. Ryby mají čas. Pokud něco zajímavého najdu, soustředím se na jeden flek.

A potřebuju to echo. Rád bych znal odpověď na pár otázek.

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:42 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

sliver> Tak tolik štěstí jsem neměl :-) Ani se zalovením velkého candáta, ani nilského okouna. Chtěl bych zažít obojí.

Já jsem psal o normálních rybách do sedmdesáti čísel, tak nějak jsem tu otázku pochopil, že tazateli jde o candátí střední proud, ne o excesy :-D

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:36 ® sliver reakce na …

BoBo-Falknow> nebudu to teda prodlužovat. Viděl jsi někdy lovit pořádného candáta ? Nebo spíš slyšel ? To se dá srovnat spíš s nilským okounem.

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:30 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

sliver> Ještě jinak – nenapsal jsem to zrovna dobře. Velcí okouni u nás loví hlavně v noci a jejich lov je snadno zaměnitelný s candátem, jak jsem psal níž :-)

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:26 ® osprey reakce na …
osprey

BoBo-Falknow> Já tam ten kajak na noc ještě nedotlačil. Po nocích dělám. Ráno jsem tam ale býval i za tmy. Zalovení nikdy žádné, s rozbřeskem začali okouni srkat – tu a tam.

V minulých letech jsem candáta mezi okouny občas ulovil, letos ne. Pokud mám záběr, přijde hluboko a navíc je to (pravděpodobně) malá ryba.

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:25 ® sliver reakce na …

osprey> umím jako každý. Akorát na ně častěji narazím, když je teda čas.

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:21 ® sliver reakce na …

BoBo-Falknow> ironie v žádném případě. Fakt je to pro mě novinka. U nás loví spíš jako sumci. Asi jsou víc hladoví než u vás.

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:17 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

osprey> Jasný, je na každém, co si z toho vybere, pokud si to chce přetočit o 180, nic nezmůžu, a po pravdě ani nechci :-)

Klasické lovení okounů, kdy lítají rybičky z vody a za nima jede vejíř srkajících okyšů, zná každý. O tom asi psát nebudu. Řeč je o nočním lovu okounů kolem čtyřiceti čísel. Těch samozřejmě nejezdí početná hejna – jde o pár kusů. Letos jsem nocí u vody strávil opravdu hodně (doma mají pocit, že až moc :-) ) a klasické okouní srknutí nebylo ani jednou. Prostě jen cca dva metry od břehu vyletí z vody pár rybiček – nic víc, nic míň. Je to okoun, nebo candát? Můžu usuzovat jen z úlovků, kde mám oba druhy jedna ku jedný…

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:08 ® osprey reakce na …
osprey

BoBo-Falknow> Ironie. Sliver ryby umí.

Já nevím, okouni srkají, vídám to celkem často. Lovit candáty jsem viděl párkrát. Jestli myslíš to, že něco plaší rybičky, tak dejme tomu. Na mělčinách pískoven se občas dají okouni a menší candáti potkat i víceméně pohromadě. Ale jen někde.

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:05 ® osprey reakce na …
osprey

jižan> Asi tohle:

http://rybar.braunstar.cz/…rance-x-4--2

Ale věnuju zimu studování problematiky, třeba změním názor.

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 23:04 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

sliver> Tak teď nevím, ironie, nebo míněno vážně? :-)

kingkubik> Jasně, přesně takto to mělo vyznít ;-)

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 22:53 ® kingkubik reakce na …

BoBo-Falknow> u nas nejsou ani maly ani velci boleni znamena to ze tam nemame ani candaty?:D

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 22:47 ® sliver

candátí aktivita je snadno zaměnitelná s okouní, aha. To si teda propříště musím zapamatovat.

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 22:36 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Candátů je dost, jen není tak jednoduché je chytit. Prostě je jednodušší chytit štiku, nebo okouna. Vzhledem k tomu, že každý candáty lapat nezvládne, předpokládá se, že nejsou. Přispívá k tomu i to, že jejich aktivita není tak dobře vidět a je snadno zaměnitelná právě s okounem.

Jen pro porovnání: Kdo dokáže pravidelně chytat velké boleny? Málokdo, přitom spousta rybářů ví, že na revíru jsou. Jasně, jejich zalovení je tak charakteristické, že je hned jasno :-)

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 22:30 ® nnnap
nnnap

magické oko je myslím zelená do piva. Postavíš panáka zelené do krýglu s pivem .

reagovat
Úterý 13. listopadu 2012 ve 21:50 ® jižan reakce na …

osprey> Já mám na ty hloubky názor takový, že to vytažení je pořád jenom v nás. Nelovím v nějakých extra hloubkách, max. 16 metrů, ale ještě jsem nenašel, nebo neviděl céčko, které by to nerozdýchalo. Prostě vím, kde lovím a tak přizpůsobuji zdolávání. Samozřejmě že se bavíme o přívlači, rybička a sešitý jícen je jiná kapitola.

O jakém oku uvažuješ? Taky chci pořídit něco novějšího.

reagovat
Pondělí 12. listopadu 2012 ve 23:01 ® osprey reakce na …
osprey

jižan> Nepospíchám. A mám to o dost těžší. Například v tom, že se pohybuju v rozmezí hloubek, kde ryba vytažení nemusí rozdýchat.

Příští rok koupím magické oko. Uvidíme, jestli mě to někam posune.

reagovat
Pondělí 12. listopadu 2012 ve 21:31 ® jižan

osprey> vše má svůj čas. Já se to učím už devět let:-)

reagovat