Chytej.cz

Začátečnická výbava - feeder a přívlač necteno

25.10.2012 | Chmur | 18.972 zobrazení | 89 odpovědí

Ahoj lidičky, mám na vás jako začátečník několik otázek ohledně výbavy. Letos jsem začal rybařit. Zkoušel jsem zatím více méně pouze kaprařinu. Dopustil jsem si mnoha chyb, začátky byly kruté a drahé. Nicméně mě to baví a hodně.

Příští rok bych chtěl zkusit další možnosti rybolovu – feeder a přívlač. Proto prosím o několik rad ohledně výbavy. Jsem z Liberce. Chci lovit na menších a středně velkých řekách a nádržích do 100 ha. Co se týká mojí pro feeder a přívlač možné výbavy – mám navijáky Mivardi Morpheus FD 4000 a Baitrunner 6000 (oba navijáky mi doporučili v prodejně a nejsem s nimi moc spokojený), které používám při kaprařině.

Prut na střední přívlač (měřím 170 cm, ryby do jednoho metru) do 1 000 Kč + naviják do 1 000 Kč. Prut na feeder – chci dva, takže co nejlevnější, ale aby se zároveň na ně dalo chytat + naviják.

Pokud byste mi doporučili nějaké univerzální navijáky a k nim vhodné vlasce, které lze použít na kaprařinu, feeder i přívlač, budu moc rád. Případně nějakou vhodnou kombinaci.

Díky předem za rady a odpovědi a pokud vás můj dotaz z nějakého důvodu vytočil, za shovívavost a nereagování.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 3. listopadu 2012 v 1:17 ® Palushko reakce na …

Ja nevravim ze je zly, zdolavat na nom rybu je nadhera. Ale nahadzovat s nim a viest nastrahu, hlavne gumy je uz umenie. A na silnejsej rieke je to priam trapenie. Ten prut ma daleko od univerzalneho.

reagovat
Sobota 3. listopadu 2012 v 1:09 ® cujo reakce na …

osprey> jasně, však se taky bavíme o prutu za pár korun, ale pro začátek plně dostačující. Až se naučí základ vláčení, tak může postoupi o level dál. Je lehčí přesednout z trabanta na volvo než naopak…

reagovat
Pátek 2. listopadu 2012 ve 22:58 ® osprey reakce na …
osprey

cujo> Co by nevydržel, materiálu je tam dost. Pro ty, kdo nástrahy spíš tahají, je to plně dostatečný prut.

Pro citlivou práci s nástrahou jsou lepší lehčí pruty se špičkovější akcí, protože když s tím prutem rychleji pohneš, tak se špička zapomíná, kde byla a navíc na to potřebuješ dvakrát tolik energie, co s prutem, který je lehčí a ostřejší.

reagovat
Pátek 2. listopadu 2012 ve 22:52 ® cujo reakce na …

MIG-35> jo jo, je až s podivem co vydrzi :-))

reagovat
Pátek 2. listopadu 2012 ve 22:49 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

cujo> Na forcemastera 10–30g mam sumejše 146 a pár větších štiček. Pro mě dobrj prut, krásně se ohybá. :-D

reagovat
Pátek 2. listopadu 2012 ve 22:35 ® cujo reakce na …

Palushko> forcemaster jsem dostal jako dárek a než jsem koupil speed master, tak jsem ho k vode tahal radsi nez tuzsi. Bylo docela zajimavy vidět co ten proutek o gramazi do 20gr za litr dokaze. Paradne sem si treba uzil, kdyz jsem na 5 cm woba tahal 90 sumika nebo kdyz na nem visely stiky 70+ Neznamema, že kdyz nestoji 5 litru, ze je na prd…

reagovat
Pátek 2. listopadu 2012 ve 21:51 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Chmur> Jj budeš to muset poslat tam, kde si to koupil. Tak to prostě je. Já reklamoval na tropiku a obratem mi přišlo nové zboží.

reagovat
Pátek 2. listopadu 2012 ve 21:09 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> Pokud budeš reklamovat, budeš jim to muset poslat zpátky. To je riziko internetového nakupování. Ale naprostá většina cajku ty dva roky vydrží. Já ještě reklamaci neřešil. Jenom jsem kupoval náhradní díl na prut, který jsem přerazil vlastní vinou.

reagovat
Pátek 2. listopadu 2012 ve 20:55 ® Chmur

Já se nechlubím. Jsem rybář samotář…:-) Jen mám trochu strach kupovat něco přes internet kvůli reklamaci…U ry­bářských potřeb s tím nemám moc zkušenost…

reagovat
Pátek 2. listopadu 2012 ve 20:46 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> Pořád se ještě rozhoduješ nebo to bereš jako balík?

Ono fakt hodně záleží na zatížení a na tom, jaký máš cit pro cajk. Jsou lidi, co bez mrknutí oka chytají s bidlem na klácení ořechů.

Když vezmeš jako feeder tu Okumu a k tomu si vybereš vláčák (Imperium jde a tím St. Croix se budeš moct i chlubit), tak ti stačí jeden naviják Red Arc na oboje. A budeš chytat docela na úrovni.

reagovat
Pátek 2. listopadu 2012 ve 20:37 ® Chmur

Děkuji za postřehy a rady. Nakonec jsem projel vše co jste mi doporučovali a vykrystalizovalo toto: FEEDER: Okuma Solitron Feeder – 1399 Kč (s navijákem) Mivardi Axiom – 1487 Kč (možnost koupit v LBC) PŘÍVLAČ: Mivardi Imperium Spinning – 900 Kč (lze koupit v LBC) St. Croix Triumph – 1645 Kč NAVIJÁK: WFT BRAIDSPIN EXACT 4000 – 1490 Kč SPRO RED ARC W/S 1030 – 1799 Kč Naviják Shimano Exage 4000 RC – 1679 Kč

Jak to vlastně funguje s reklamací? Existuje něco jako autorizované servisy? Např. koupím prut pře internetový obchod a něco nebude v pořádku. Nechtěl bych jezdit např. do Bruntálu nebo ho posílat poštou.

reagovat
Čtvrtek 1. listopadu 2012 v 19:21 @ Palushko

Tak Forcemaster ti vobec nedoporucujem, je to extremne mekky prut, asi to najmeksie od shimana a s tym nie je vobec lahke viest nastrahy a ani zasekavat. Alivio rada rovnako je lowend, nemal som v ruke a ani nechcem :-) Beast master rady su uz ina trieda, ale aj ina cena. Exage je fajn navijak ale podla mna predrazeny. Spro viem ze robi fajn vecicky ale nemam osobne skusenosti. Niekto tu spominal Mikado Ultraviolet Twin feeder, jeden vlastnim a za tie peniaze je to pecka, extremne lahucky, stihly a s dobrou akciou. Jedine minus ma uchyt navijaku v rucke, nemam tieto uchyty moc rad pretoze nie vsetky navijaky v nich sedia dobre. Aj ked neviem ci by som uz siel do twin verzie, myslim ze po predlzeni to kazi akciu a 330cm je nepouzitelna dlzka, u mna minimalne 360cm, ideal 390. Inak privlacovy prut kup urcite 270cm, gramaz tak 5–25g ak nechces cielene lovit z lode alebo na pstruhovej rieke, je to absolutny univerzal. Ak chces vlacit v silnejsom prude rieky tak trochu pridaj na gramazi, tych 20–40g, viac nie.

reagovat
Čtvrtek 1. listopadu 2012 ve 12:41 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> ONa ta sada od Tropicu není nic moc. Jsou to nízko postavené řady od Shimana za plnou cenu. Teď je všude mraky výprodejů a seženeš věci zlevněné o 30 – 50 %. Tipy už jsem ti dával. A hledat musíš hlavně ty sám.

Kdybys fakt extra nevěděl, tak mám doma pár navijáků, co se už dva roky nepodívaly k vodě. Na cestu bych ti je možná i vyčistil a namazal.

Ten SPRO Passion se Exage podle mě vyrovná a stojí o dost míň, Alivio je měkký prut (viz níže siri) – to musíš vědět, jestli takový chceš, no a Forcemaster v téhle délce už začíná být líný a hadicovitý, ještě tak 210 cm je slušných. A cena nic moc.

reagovat
Čtvrtek 1. listopadu 2012 v 0:33 ® siri

Chmur> Chmur> Cece, kvalitnejsi pruty… :-) Kdyz si priplatis par stovek, nemusi to zrovna znamenat hned lepsi kvalitu, spis to nebude mit vliv zadnej. A SPRO pry dela dost dobry veci, naproti tomu to Shimo je furt entry level kategorie, tady bude cenovy rozdil delat podle mne jen znacka. Ale to bych nevidel jako zasadni problem, spis jde o to, ze obecne je Shimo znamy tzv. ‚hadicemi‘, mekcimi pruty – a ted mi nejde o to, ze dnes jsou ‚trendy‘ spis tuzsi rakosky, ja mam mekci pruty rad (a neberu plky, jako ze s tuzsimi se nahazuje presneji, staci naucit se hazet…), :-) ale pises, ze chces chytat na rekach. Na chytani v proudu se mekky fidrak fakt nehodi, radu Alivio osobne neznam, takze Ti nereknu, jestli to u ni tak je, ale kazdopadne si ten klacek dojdi zkusit na krame. Jinak levny a tuzsi pruty vetsinou najdes u polskych znacek – Mikado, Jaxon, Dragon, Robinson – jde obvykle o cinskou, nekdy korejskou (podle mne lepsi) :-) vyrobu, z grafitu o vyssi hustote. A pokud bych priplacel, tak predevsim za navijak na tu vlacku. Nejlip taky Korea made… :-)

reagovat
Středa 31. října 2012 ve 23:33 ® Chmur reakce na …

Ještě ne, ale pravděpodobně do toho půjdu…postupně. Na přívlač si ale koupím Shimano Forcemaster AX Spinning 240 L…ten prut za 2000 mi přijde pro mě jako zbytečný luxus.

reagovat
Středa 31. října 2012 ve 21:44 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> Takže jsi vzal tu várku od Tropicu?

reagovat
Středa 31. října 2012 ve 20:58 ® Chmur

Tak už se mi ozvali od Hastrmánka i Tropicu a nabídli mi pruty a naviják. Musím napsat, že se chovali velmi vstřícně. Škoda, že ten pán, co se mnou jednal, zároveň neprodává v obchodě místo těch ženštin. Ale to je jiná věc. Tak co mi nabídli? Hastrmánek – opravdu se snažili držet peněžního limitu Feeder prut: 2870360 PRECISION , firma SPRO, 3,60m 3 špičky, od 30 gr do 90 gr., cena 1029,– Kč Přívlač: 2864270 PRECISION , firma SPRO, 2,70m, 40 – 80 gr, 1029 Kč Naviják: PASSION , firma SPRO, 7 ložisek, přední brzda , cena 969,– Kč.

Tropic: Zde se mnou pán mluvil přes telefon a doporučoval mi to co vy – trochu si připlatit: Feeder prut: Shimano alivio CX 12 (1397 Kč) Vláčecí prut: Shimano Forcemaster AX Spinning 240 L (1 209) nebo mi doporučoval si připlatit a koupit Shimano Beastmaster BX Multi-Zander 240–270 (2 039 Kč) Naviják: Naviják Shimano Exage 2500 RC (1585 Kč)

Tak jsem se rozhodl nešetřit a radši si koupit kvalitnější pruty a naviják.

Ještě jednou dík za rady.

reagovat
Úterý 30. října 2012 ve 23:30 ® osprey reakce na …
osprey

Mrakoš> Měděnej drát seženeš. Dají se i předimenzovat trojháčky. Ale nedělám tyhle věci. Tam, co dostanu zatíženého Jointeda, dostanu jiný wob nezatížený.

reagovat
Úterý 30. října 2012 ve 20:12 ® Mrakoš reakce na …

jajco> Jestli seženu ten pásek. Už ho tu dlouho neměli.

reagovat
Úterý 30. října 2012 v 19:54 ® jajco
jajco

Mrakoš> Taky mě štvalo,že jdou málo zanořit.A něco málo s tím dohodíš dál.Zkus víc namotat na zadní trojhák,aby se nezachytával přední trojhák za lanko.

reagovat
Úterý 30. října 2012 v 19:43 ® Mrakoš reakce na …

jajco> dobrej typ, dík

reagovat
Úterý 30. října 2012 v 19:38 ® jajco reakce na …
jajco

Mrakoš> Jointeda sem zatížil,na oba trojháky sem namotal olověný pásek a zanořit jdou dobře.Pro mě jednička v noci na candoše.

reagovat
Úterý 30. října 2012 v 18:49 ® Mrakoš reakce na …

osprey> To už je na mě moc vysoký levl :-)
Jointed mě překvapil tím jak jde špatně zanořit, ale rybkám se celkem líbí. Mám pocit že spíš záleží na štěstí, zaskočit rybu která chňapne po něčem co se mihlo kolem. Nebo vytočenou k nepříčetnosti když jí ze sevření utekla jiná štika a teď jde po všem co se hýbe. Jinak starý štiky nejspíš dobře rozeznjí co je a co není ryba. Ty už toho musely vidět… To jsou ale jen moje pocity. Postupně se do toho dostávám, ale nemám od koho opisovat.

reagovat
Pondělí 29. října 2012 ve 23:17 ® osprey reakce na …
osprey

Mrakoš> Chytaly dost dlouho a zejména ta Jointed toho přes 60 cm moc nechytila. Nejde jen o velikost, ale i o celkový projev, ovládání a hloubku, do které to dostaneš.

reagovat
Pondělí 29. října 2012 v 19:23 ® Mrakoš reakce na …

osprey> Já ti nevím, myslíš že si můžeš vybrat velikost štiky tím že zvětšíš woblera? Já v tom nevidím rozdíl, ta kudlička mi stejně startuje na všechny velikosti. A když jsem si hrál u břehu s 4 cm hornetem, přál bych ti vidět co se za ním přitáhlo za krokodýla.

Nakonec o každej wobler stejně přijdu. Mrzí mě to, ale nezabráním tomu. U mě se žádnej penze nedočká.

reagovat
Neděle 28. října 2012 ve 23:53 ® osprey reakce na …
osprey

Mrakoš> Jointed 9 S a Shad Rap 7B. Pořád je mám, orvané až běda. Do vody už nemusejí, jsou pod penzí.

Navíc jsou malé a šly na ně štiky do 60 cm. Dnes se za takovými nehoním (ale ty větší mi moc nejdou).

reagovat
Neděle 28. října 2012 ve 21:56 ® Mrakoš reakce na …

osprey> Pamatuješ si ještě který rapalky to byly? Tak nějak mívám sice kapsy plný nástrah, ale nakonec stejně používám jednu nebo dvě. Za ty bych pak sice nedal ruku do ohně, ale do vody pro ně vlezu. Mají pro mě zvláštní cenu když vím co jsem na ně chytil. A líbí se mi ty dírky po zubech co si nesou z boje.

reagovat
Neděle 28. října 2012 v 19:25 ® osprey
osprey

Chmur> Je jedno, jestli je to nové nebo ne. Jde o to, jak to chodí a jestli to upotřebíš.

Kdysi jsem měl dvě Rapaly a chytaly jak draci. A vystačil jsem s nima, jen jsem pro ně každou chvíli lezl do vody.

Dneska mám zbytky gum z dávných dob. Jsou tak mizerně udělané, že se mi je ani nechce házet do vody. S nožem a kusem plastu si udělám věci, kterým budu věřit víc.

Tyhle nákupy jsou výhodné jen někdy a nikdo ti neřekne, jestli uděláš dobře, když to koupíš. Třeba jo, ale klidně taky ne.

A naviják do pětikila mi nikdo nevnutí. Kdysi jsem dostal čínskou kopii švýcarského nože – všechny čepele byly na jedno použití, vývrtku jsem na první flašce napřed narovnal a pak utrh. Proč myslíš, že jsou ty navijáky tak levné? Tam kde má být obráběná mosaz, tam je odlévaný hliník, tam kde má být hliník, je plast.

Na čem chceš, do prčic, ušetřit? Na tom, že koupíš věci, které jako naviják jen vypadají? Toužíš vláčet s něčím, u čeho za měsíc po nákupu při otočení kličky ucítíš každý zub?

Jako student jsem celou zimu nežral, abych měl na pořádný naviják a mám ho už 20 let. Pořád je plně funkční a normálně s ním chytám.

reagovat
Neděle 28. října 2012 v 19:17 ® fR4Nk13
fR4Nk13

Dalo by sa chytat aj z dobrym pickerom. Zubac, kapor, stuka /mensie vody/, vsetko ryby do 70cm, uplne v pohode. Vlacim z B.draft/Mikado pickerom stary model do 40g. Spicu mam od Mivardy. Ma 2oz. Z nou nie je problem zasekavat pri vlaceni aj na vecsie vzdialenosti. Je to taky lahucky prutik z velkou silovou rezervou, 2 v jednom.

reagovat
Neděle 28. října 2012 v 16:32 ® Mrakoš

Chmur> Vidím že to moc řešíš, abys pak nepřebral. Na tvým místě bych koupil ty tři věci co ti doporučil Osprey a ušetřil bych si spoustu času ,najetých kilometrů a možná i zklamání z vybraných věcí. Ono u bazarových prutů nikdy nevíš kde s nima kdo klepnul. Mimochodem ten feeder od okumy mám a napsal jsem na něj recenzi. Je to tady v encyklopedii.

reagovat