Chytej.cz

Začátečnická výbava - feeder a přívlač

25.10.2012 | Chmur | 19.074 zobrazení | 89 odpovědí

Ahoj lidičky, mám na vás jako začátečník několik otázek ohledně výbavy. Letos jsem začal rybařit. Zkoušel jsem zatím více méně pouze kaprařinu. Dopustil jsem si mnoha chyb, začátky byly kruté a drahé. Nicméně mě to baví a hodně.

Příští rok bych chtěl zkusit další možnosti rybolovu – feeder a přívlač. Proto prosím o několik rad ohledně výbavy. Jsem z Liberce. Chci lovit na menších a středně velkých řekách a nádržích do 100 ha. Co se týká mojí pro feeder a přívlač možné výbavy – mám navijáky Mivardi Morpheus FD 4000 a Baitrunner 6000 (oba navijáky mi doporučili v prodejně a nejsem s nimi moc spokojený), které používám při kaprařině.

Prut na střední přívlač (měřím 170 cm, ryby do jednoho metru) do 1 000 Kč + naviják do 1 000 Kč. Prut na feeder – chci dva, takže co nejlevnější, ale aby se zároveň na ně dalo chytat + naviják.

Pokud byste mi doporučili nějaké univerzální navijáky a k nim vhodné vlasce, které lze použít na kaprařinu, feeder i přívlač, budu moc rád. Případně nějakou vhodnou kombinaci.

Díky předem za rady a odpovědi a pokud vás můj dotaz z nějakého důvodu vytočil, za shovívavost a nereagování.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Neděle 28. října 2012 ve 14:48 ® Chmur

Má se jednat o nové zboží, takže žádný vyřazený nástrahy …snad:-)

reagovat
Neděle 28. října 2012 ve 14:47 ® Tino reakce na …
Tino

skwor> jenže na to přijde až když je zkusí. Nebo se zeptá a pak si vybere pár variant od každé velikosti. Ale úspěch mít nemusí… ono je to taky strašně o rukách… snažím se gumovat už tři roky a teprve letos jsem pár ryb na gumu chytil. Ale spíš náhodně

reagovat
Neděle 28. října 2012 ve 14:20 ® skwor reakce na …
skwor

Chmur> Otázka je, kolik z těch nástrah bude vůbec správně chodit, podobných věcí je plné aukro a moc z toho vesměs lákavě nevypadá. Nešel bych do toho.

reagovat
Neděle 28. října 2012 ve 13:57 ® Chmur

Dostal jsem přes bazar tuto nabídku: " MP-440–190Kč, Cobra 400 s rychlos­klopnou kličkou 160Kč nebo HB-40 s baitrunnerem – 480Kč. V příloze zasílám foto 28druhů malých (4–6cm) zvukových woblerů 1ks-25Kč, na krabici název Fishing Tackle. Dále zasílám foto 24ks plandavek. Větších zvukových woblerů firma Feile Fishing 1ks-40Kč – mám více druhů než je na fotce. Twistry se závažím v těle 1ks 15Kč. Třpytky s peříčky (rotačky a plandavky) 30ks – 300Kč"

Zaujaly mě ty nástrahy. Myslíte si, že je to výhodná nabídka?

Díky

reagovat
Neděle 28. října 2012 v 0:43 ® lunimus reakce na …

Chmur> tak na tomto portali toho mas o love ryb naozaj dost :-)

reagovat
Neděle 28. října 2012 v 0:39 ® Chmur

Tak já k vodě chodím docela často. Všechno jsem se tak nějak učil sám. Na něco se zeptal v obchodě. Ale rád čtu, tak proto jsem se ptal.

reagovat
Neděle 28. října 2012 v 0:00 ® Mrakoš

Feeder jsem prostě vyčet. Koupil, navázal, namíchal, zakrmil zasekl a vytáh – přesně podle toho co jsem se dočet. Vláčet jsem se učil sám. Dodnes netuším jestli to dělám „správně“ :-)

reagovat
Sobota 27. října 2012 ve 23:10 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

lunimus> knížek sem přečet moc, videí zkouk mral, ale u vody je to úplně jiný! Navíc každej sme individuum a robíme to po svym. Já určitě. 100 rad a pokud se nepřesvědčim na vlastní kožu, dělam to tak dál. Choď k vodě, chytej a uvidíš co ti sedí pak se třeba zeptej co je třeba vylepšit… ;-)

reagovat
Sobota 27. října 2012 ve 23:00 ® lunimus reakce na …

Chmur> mozem len a len potvrdit Ospreyove slova … tiez som totiz zaciatocnik.

V case, ked nasu rodinku pochytil „osial“ rybarstva, kupil som par knih. Po pravde neprecital som z nich ani jednu … len som ich prelistoval a precital len par zaujimavych pasazi … ale az potom, ako som zistil pri vode, co vlastne neviem …

a i tak som sa 75% toho co uz viem naucil prave tu na tomto portali, lebo som tu cital vela clankov a vela som sa pytal … uz boli zo mna obcas aj nestastni (a obcas zrejme su zo mna nestastni stale) 15% som sa naucil pri vode od inych rybarov, 7% vlastnymi chybami a pokusmi a len 3% z kniziek.

reagovat
Sobota 27. října 2012 ve 22:45 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> Oba největší české rybářské servery ti poskytnou tolik informací, že žádnou literaturu potřebovat nebudeš.

Zbyde ti na lepší prut a naviják.

reagovat
Sobota 27. října 2012 ve 21:03 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Chmur> Povim ti jak to dělam já. Něco počtu na netu a pak juchů k vodě to prubnout. Nejlepší je práx. Večinou chytam na ty nejjednodušší montáže. Sám sem jednoduchej tak proč si to ztěžovat?? :-93; Dneska je toho takovej kopec, že než bych to všechno nastudoval tak je sezona v řiti. Třeba u fídru jen prodlužuju bo krátim návazec a obměńuju nástrahu. U přívlače woblery, třpitky, gumy… Nebaví mi vymejšlet nějaká extra vychytávky. Chci bejt venku u vody. Dost často i něco chytim.

reagovat
Sobota 27. října 2012 ve 20:31 ® Chmur

Chci se ještě zeptat, zda byste doporučili nějakou vhodnou novější a hlavně názornou literaturu – feeder, plavaná, položená, přívlač. Já vlastním 1000+1 rada pro rybáře + ještě dvě jejichž název si teď nevybavím.

reagovat
Pátek 26. října 2012 ve 23:20 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> Tak to jsem taky zvědav. Samozřejmě, cokoli doporučí, bude použitelné, toho bych se nebál. Ale jsem fakt zvědav, jak moc se budou snažit, aby optimalizovali poměr cena – výkon v téhle transakci.:-))

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 19:52 ® Chmur

Díky za rady. Napsal jsem teď do dvou obchoddů Tropicu a Hastrmánka, aby mi doporučili feederový prut, prut na přívlač a k nim vhodné navijáky s tím, že nechci za ten komplet dát víc jak 4000 Kč. Tak jsem zvědavý. Písnu co mi doporučili. Jestli mi tedy odepíšou.

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 19:38 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> Netřeba se omlouvat. Fór je v tom, že rybářské náčiní je jistý druh nářadí. No a když se má nářadí vybrat, je potřeba přesně vědět, co se s ním má dělat.

Například nástraha pro okouna má 1 – 15 g, běžně 2 – 5. Nástraha pro štiku 2 – 150 g, běžně 10 – 30. Ne, že by se nemohla chytit na menší, ale prostě preferuje větší kořist a nikdo nechce chytat štiky kolem 30 cm (okouny ano).

Takže pokud hledáš nejuniverzálnější univerzál, tak běžná hmotnost nástrahy by pro něj měla být tam, kde okoun končí a štika začíná – tedy 10 – 20 g poctivě počítáno.

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 19:12 ® Chmur reakce na …

Díky. Omlouvám se za ten LBC kraj.

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 18:41 ® osprey
osprey

Chmur> To je odpověď na nic. Je to jako bychom řešili výběr auta a na dotaz, po jakých cestách s ním chceš jezdit, jsi odpověděl, že po různých cestách v Libereckém kraji.

Po téhle odpovědi ti prut do 12 g nedoporučím. Nemáš vůbec představu, jak se bude chovat (i když i s takovým metrovou rybu vyndáš – já mám letos metrového sumce na prut do 14 g).

Potřebuješ prut 240 – 270 cm s maximální odhozovou zátěží 20 – 40 g (čím blíž ke 20, tím víc okoun, čím blíž ke 40, tím víc štika). Výběr je na tobě. Nejuniverzálnější prut je podle mě nějakých 240 cm do 25 – 30 g. Jde s ním ze sucha i z lodě, zdolá okouna i metrovku štiku a nabídka je široká.

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 17:21 ® Chmur reakce na …

Chci chytat vše, co mi revíry v LBC kraji a moje schopnosti (zpočátku velmi nízké hádám) dovolí. Bude se zřejmě jednat hlavně o okouny, možná candát či štika do jednoho metru.

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 15:34 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> Z toho, co tu je, je zajímavý ten Zauber za 1500 Kč. Je otázka, jak bys třeba využil vláčák do 12 g. Možná jo, možná ne, já nevím, co chceš chytat a na co chceš chytat.

Pokud jde o nástrahy, lidi většinou neprodávají staré, ale poměrně nové, se kterými se jim špatně chytá nebo jim nevěří.

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 15:18 ® Fryw
Fryw

Pokud jsou ty nástrahy výrazně levnější než nové z obchodu tak to cenu má. Ty háčky u nástrah se stejně časem otupí, někdy zdeformují atd. Taháš to někdy po dně, někdy se to sekne do vázky atp. proto se brousí, nebo mění. Je to háček stejně jako když chytáš na tu kaprařinu, je třeba s ním něco udělat, pokud není ostrý jak by měl. Někdo je mění hned při koupi za jiné, kterým věří…

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 15:10 ® Chmur

Děkuji za rady. Poctivě jsem prošel bazary a našel několik pro mě přijatelných tipů (s tím, že ti prodávající nejsou tak daleko, aby nebyl možný osobní odběr: Pruty Norstream Ultra UL-90-ULF 2.74 gramáž 2–12g – 1 200 Kč SHIMANO BEAST MASTER MULTI ZANDER – 1 000 Kč Navijáky Ryobi Zauber 3000 – 1 500 Kč Okuma Distance Surf 60 FD – 900 Kč Cormoran Rodeo GTi 11PiF – 1500

No a pak jsem se díval na stránky tropicu a hledal nejoblíbenější produkty: Pruty Norstream Ultra UL-90-ULF 2.74 gramáž 2–12g – 1 200 Kč, stáří 2 měsíce, 2× u vody SHIMANO BEAST MASTER MULTI ZANDER – 1 000 Kč Navijáky Ryobi Zauber 3000 – 1 500 Kč Okuma Distance Surf 60 FD – 900 Kč Cormoran Rodeo GTi 11PiF – 1500

Můžete se k tomu nějak zasvěceně vyjádřit?

Pak se chci ještě zeptat na jednu věc. Někteří lidé prodávají v bazaru nástrahy na přívlač. Myslíte si, že má smysl je kupovat? Nemohou být třebas otupené háčky? Možná se ptám hloupě.

reagovat
Pátek 26. října 2012 ve 12:13 ® Fryw
Fryw

K těm feederum mam právě morpheus 4000 FD. Dá se to s nima. Kdybych se měml rozhodovat jestli dát víc do prutu a vydržet to tady s tím navijákem, a nebo levnější prut + novej naviják hned, tak bych měl poměrně jasno…

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 11:48 ® Fryw
Fryw

Letos jsem si koupil dvě levny mikáda v akci (golden lion). A mě stačí, přijde mě to jako dobrej kup za ty peníze (myslim 1400 v akci 1+1). Dražší mikádo nemůže byt teda špatny. A je pravda že ikdyž nosím k vodě oba pruty, dost často ten druhej ani nevytahuju.

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 9:58 ® troutkiller reakce na …

Alov>Máš recht!Já sem to vykunil k dokonalosti tím že jeden fídr s baitem nahodim na Kapře a s druhym si hraju:-))

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 9:38 ® lunimus

Tiez som zaciatocnik … ale mozem povedat, ze ak minulorocny, alebo 2 roky stary model fungoval spickovo a nepotrpis si na najnovsie imidzove zalezitosti, tak tieto starsie veci kupis za naozaj slusny peniaz a v spickovej kvalite – samozrejme spickovej pre nas zaciatocnikov a pretekar by k tomu asi mohol mat svoj koment :-)

Ja mam feedrove pruty 2 … jeden dlhodobo pozicany a jeden som kupil na inzerat za 15,–€ … je to sice Mikado, ale som s nim viac nez spokojny … a za tu cenu by som lepsi asi nezohnal :-)

… takze druha moja rada je, obzri sa aj po nejakych bazarovych veciach … obcas sa tam najdu fakt pekne kusky :-)

reagovat
Pátek 26. října 2012 v 7:44 ® Alov
Alov

Absolutně souhlasím s tím, co napsal Osprey. Feeder Ti zatím stačí jeden. Taky to tak mám. Teda Feederů mám víc, ale chytám vždy tak, že jeden prut si hodím na kapra klasicky a s druhým si hraju s feederem. Ono někdy to jde tak, že si nedokážu představit obsluhovat 2 feedery.
Za sebe bych Ti jako feederový prut doporučil
http://www.pro-rybareni.cz/…twin-feeder/?… tenhle. Mám ho taky a bomba. Je sice dražší než bys chtěl, ale neveřil jsem, jak často využiji variabilní délku Pokud chytám na řece nebo prostě na kratší vzdálenost či někde po stromama, chytám s délkou 3,30 m. Pokud chytám na delší vzdálenost a potřebuju dál nahodit, tak volím délku 3,90. Fakt jsem s ním spokojený. Hodně štěstí při výběru :-)

reagovat
Čtvrtek 25. října 2012 ve 23:46 ® osprey
osprey

A co se týče vlasců, moc to rozdělení na feederové, vláčecí a kaprařské neřeš. Například na feeder a přívlač jsou požadavky prakticky stejné, hlavní je malá průtažnost, oděruvzdornost a minimální tvarová paměť.

reagovat
Čtvrtek 25. října 2012 ve 23:42 ® osprey
osprey

Podívej, kolego. S navijáky nejsi spokojen – a v téhle cenové relaci nikdy pořádně nebudeš.

Reálně potřebuješ: 1 vláčecí prut, 1 feederový prut, 1 naviják pro oba společný s návinem vlasce 0.18 a 0.22 mm (2 cívky).

Přehnané šetření nemá cenu. Teď je ve výprodejích dost věcí. Vláčák v rozmezí 1000 – 1500 Kč seženeš, feeder si kup fakt jeden, ale slušný – kolem 1500 Kč by neměl být problém. Za 1500 Kč (někdy i líp) už seženeš i slušný naviják. A na něm fakt nešetři, vláčka i feeder dávají kolovrátkům zabrat. A uvědom si, že tím výdaje nekončí – u feederu krmíš a ne málo, u vláčky trháš nástrahy.

Projdi si zdejší diskuze a akce na velkých e- shopech (určitě něco najdeš na tropicliberec.cz, gammarus.cz, rsp-fishing.cz a dalších).

Můj tip: http://www.rybarsky-market.cz/…default.aspx

http://www.rco-fishing.cz/…itron-feeder (vzít variantu 360 cm do 70 g)

http://www.adler-wft.cz/…N-exact-4000

reagovat
Čtvrtek 25. října 2012 ve 23:38 ® MIG-35
MIG-35

Jak už si zjistil na rady obchodníků se nedá moc spolehnout… Na oboje témata jak fídr tak přívlač tu je článků hafec! Stačí jen hledat, klikat a číst. Určitě bych nešel do těch nejlevnějších věcí. Taky sem nedávno začínal a pořizoval toho kopec a chtěl ušetřit. Neušetříš!!! Po čase zjistíš, že to stojí za prd a budeš se poohlížet po něčem lepšim. Takže budeš obměňovat, vylepšovat, ladit. Jak se říká zlatá střední cesta. Každýmu sedí něco jinýho a preferuje třeba jinou značku se kterou je spokojen. Nenech se unést, zajdi do obchodu, oshej si proutí, okoukni naviják. Pak se ptej. Konečná volba stejně bude na tobě. ;-)

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1