Chytej.cz

Feedrová guma necteno

23.10.2012 | lunimus | 16.859 zobrazení | 40 odpovědí

Priatelia … zachytil som informaciu, ze aby sa mi ryby tak moc netrhali, ze sa do montaze zaraduje tzv. feedrova guma, ktora tlmi prudke vypady ryby. Predpokladam, ze ak by to bol vseliek, tak by sa to stalo „povinnou“ castou vybavy kazdeho rybara … Na druhej strane vsak viem, ze to moze dost pomoct pri rybolove. Ake su vsak uskalia pri pouziti feedrovej gumy a ake su jej nevyhody? Ake uzly pouzivate na spojenie s vlascom? Pouzivate medzi vlasec a gumu obratlik? Aku hrubku gumy pouzivate v kombinacii s akym nadväzcom. Resp. ak je mozne to vyjadrit akonejaky nasobok pevnosti alebo pomer kmenovy vlasec: guma: nadväzec (napr 0,3:0,5:0,18) Pripadne ak mate nieco, na co by ste ma chceli upozornit, sem s tym :)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Pátek 26. října 2012 v 11:36 ® kerob reakce na …
kerob

osprey> jisteze tam komplikace jsou… vic uzlu, vyssi vysledna cena montaze, vetsi pracnost – vic casu potrebneho na navazani. Ja osobne vyhodnotil feederovou gumu jako vec, bez ktery se snadno obejdu a ktera me osobne neumi prinest nic, co bych potreboval – na montaz mi staci hacek, vlasec a zatez (vetsinou nepouzivam ani to krmitko). Co se montazi tyka, zastavam nazor, ze mene je vice.

reagovat
Čtvrtek 25. října 2012 v 19:17 ® osprey reakce na …
osprey

Jarda Š.> K tomu krmítku něco vést musí – vlasec nebo guma, žádná komplikace tam není. Dovolí to použít tenčí návazec, aniž by to cejn uklepal o krmítko. Nic víc, nic míň.

reagovat
Čtvrtek 25. října 2012 v 18:27 ® Jarda Š. reakce na …

lunimus> U montáží s neprůběžným krmítkem (paternostery, balatony) se někdy dává guma ke krmítku. Osobně jí nepoužívám, protože nemám rád komplikované montáže.

reagovat
Čtvrtek 25. října 2012 v 1:36 ® osprey reakce na …
osprey

rgb23> Mikrokoužek – pokud je v některých případech obratlík moc nápadný. Technicky je to stejné.

reagovat
Čtvrtek 25. října 2012 v 1:24 ® rgb23
rgb23

Je to jako v sexu, s gumou je to jiné, ale bezpečnější:-) Zpět k tématu a vážně… Úskalí je, že klouže v uzlu, stačí na volném konci udělat zarážku z dalšího uzlu, celé to dotáhnout a je po problému. Všelék to rozhodně není a celou sestavu to „zgumovatí“,ale při použití pletenky, medium prutu s tenčím kmenovým vlascem, pickerování, dá se díky gumě zachránit lecjaká divočejší ryba. Vážu ji přes obratlíky a jinak to ani neumím:-)

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 22:32 ® lunimus reakce na …

osprey> Dakujem :-)

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 22:28 ® osprey reakce na …
osprey

lunimus> Průměr kolem 0.40 mm, délku tak 8 – 15 cm (většinou).

Jak se to váže, to mi nikdo neřekl, tak jsem si chvíli hrál a od té doby to vážu takhle. Drží to.

http://www.chytej.cz/…derove-gumy/

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 22:12 ® lunimus reakce na …

osprey> jj … to som pochopil, ze to ma tlmit razy … ale som technik, strojar a tak ma zaujima podstata veci nie preto, ze by som to chcel pravidelne pouzivat, ale som skratka zvedavy :-) … napr nedavno som si vyrobil maly vyvijac vodika … za cca 10 minut som ziskal 20mll zmäsi cisteho vodika a kyslika … nepotrebujem robit velky vyvijac, ktory bude pohanat 15MW turbinu … staci mi vediet ako to funguje :-) … max si skusim este postavit „malu“ vodikovu zvaracku (vodik s kyslikom hori pri teplote cca 2000°C a ocel sa tavi cca 1473°C – v zavislosti od obsahu C, pripadne inych legujucich prvkov (ak by tu bol nejaky rypak :-))

ale nazad k tej gume … je mi jasne, ze pri chytani, kde bude krmitko pri feedri dane na hokejku a na priebezno, tak sa ryba nema do coho zapriet pri prudkom vypade a ak mi to odpruzi prut, tak je to o.k. … ale ked pouzijem paternoster montaz, tak sa mi väcsia ryba moze utrhnut voci krmitku, ktore je napevno …

Takze si nemyslim, ze by som ju mal pouzivat uplne vsade, ide mi len o to, ake su prakticke skusenosti s feedrovou gumou, ake pouzit priemery resp nosnost – ci to ma byt pevnejsie ako kmen, alebo ako nadväzec, alebo to ma byt slabsie, dalej ma zaujima ake uzliky pouzit na spajanie … lebo mi je jasne, ze ak je to raz guma, ktora je pruzna a mäkka, tak klasicky uzol sa mi bud zakusne a system brutalne oslabi, alebo sa naopak rozviaze :-)

nnnap> do mijho fishbordelu sa mozno ani nedostane, ale ako som napisal v uvode tejto reakcie, som strojar a zaujima ma hlavne podstata riesenia :-)

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 21:49 ® nnnap
nnnap

jistě, nebylo to myšleno zle, své uplatnění najde, ale jak už sem napsal v jednom příspěvku, stala se jednou z nejrychleji nepoužívaných věcí v mém fishboordelu. Možná do trenek, ale spíše to s ní dopadne jako s roburovýma šprckama.

Jestli narazím na nějaký limit fídru, použiju jinou techniku a už se nesnažím fídrem ulovit vše. Užiju si prostě jiný způsob. Mě to je celkem jedno, vozím k vodě min 5–10 prutů. Prostě jebnu do auta 2 futrály a neřeším.

reagovat
Úterý 23. října 2012 ve 21:43 ® osprey
osprey

Moc si to komplikuješ, je velká skupina lidí, co feedergumu vůbec nepoužívají, já jen občas.

Smyslem té gumy je tlumit rázy a přetížení vzniklá při prudkých pohybech ryby. U spousty montáží to není třeba nebo se to znatelně projeví až když jdeš s návazcem do extrémní tenkosti.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1