Chytej.cz

Šňůra na sumčí přívlač necteno

27.9.2012 | JKemr | 14.251 zobrazení | 63 odpovědí

Zdravím rybářské kolegy. Potřebuju radu ohledně kvalitní šňůry na sumčí přívlač. Letos jsem měl nějakou „no name“ s kterou jsem udělal životního sumíka 165cm, ale během krátké doby se šňůra začala třepit a tak se musím poohlédnout po nějaké nové a kvalitnější.

Díky všem za cenné rady a typy.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 28. září 2012 ve 20:55 ® JKemr reakce na …
JKemr

Labe do 3metru hloubka, velmi silny proud v podjezí. Nastrahy plandy, wobler do 60g. Lovene ryby az 170cm. Lov z lode nebo ze brehu na vzdalenost do 50metru. Chtel bych nejaky kolem 3m. S touhle delkou je v mem pripade pouzitelny jak z lodi tak ze brehu.

reagovat
Pátek 28. září 2012 ve 20:28 ® kubas reakce na …
kubas

JKemr> Kde s tím chceš chytat?

reagovat
Pátek 28. září 2012 ve 20:21 ® JKemr reakce na …
JKemr

Nejaky konkretni navrh?

reagovat
Pátek 28. září 2012 ve 20:14 ® kubas reakce na …
kubas

JKemr> Podívej se po prutech Sportex, tam se asi nespálíš :-) .

reagovat
Pátek 28. září 2012 ve 20:08 ® JKemr
JKemr

Vsem moc diky za nazory. Jeste nejake doporuceni co se tyce znacky snury? Jeste bych se rad zeptal na prut. Ja mam jen obycejnej forcemaster MH 10–40g a zvlanul sumika 165c m ze brehu z proudneho Labe, ale je dost tezkej a hrozny kopyto. Mate nejake doporuceni do ceny 4000Kc? Moc diky

reagovat
Pátek 28. září 2012 v 19:23 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> Však já taky v drtivé většině chytám pletenku s návazcem jako ty.

Ale víš co je to v noci z kajaku? To bych po záběru pod špičkou prutu mohl taky vystoupit z lodi. Podobně tahačka.

Ozval jsem se na podporu Piscicapuse proto, že to tu málem vypadalo, že se s tím vlascem ten sumec snad ani vytáhnout nedá.

Mám tam dole větu: Uznávám převahu pletenky při sumcovláčce, ale ten vlasec není tak beznadějný.

Tož asi tak.

reagovat
Pátek 28. září 2012 v 0:55 ® Piscicapus reakce na …

kubas> také se nepovažuji za znalce, natož všeznalce, ale rozum stále beru (si myslím).
Každý máme vlastní názor a že nás je, že? Právě proto se tu scházíme.

;-) ;-)

A člověk bez vlastního názoru? Hmmm, ale i tací jsou.

reagovat
Pátek 28. září 2012 v 0:39 ® kubas reakce na …
kubas

Piscicapus> Neříkám, že mé zkušenosti jsou nějaké extrémní, ale nějaké už jsou a minimálně na utvoření vlastního názoru mi postačí :-) .

reagovat
Pátek 28. září 2012 v 0:29 ® Piscicapus

kubas> nepochybuji o tvých zkušenostech a jsem rád, když se vyjádříš. A nejen ty, každá diskuze přináší poznání či porovnání…
Používám jak vlasec, tak šňůru a obojí mi vyhovuje, samozřejmě s ohledem na způsob lovu.

reagovat
Pátek 28. září 2012 v 0:23 ® kubas reakce na …
kubas

Piscicapus> Bez vlastní zkušenosti bych se k tématu nevyjadřoval… Naposledy jsem měl letos půjčen prut určen k sumcovláčce s vlascem na asi 15minut a mám na dalších několik let vystaráno :-) .

reagovat
Pátek 28. září 2012 v 0:15 ® Piscicapus reakce na …

kubas> ono by se to mohlo zdát složité, ale je to tak snadné. Na toto téma jsem se tu nedávno už vyjádřil.
Jen dodám, že mám vlastní zkušenosti a na jejich základě stavím své názory.

reagovat
Pátek 28. září 2012 v 0:10 ® Piscicapus reakce na …

sethy> každý si jde vlastní cestou.
Osobně nemám rád, když něco musím. Ne, rozhodně nemusím a když něco musím, tak musím abych byl. Ale to sem nepatří, byla by to další masáž.

Jo a jsem rád, že ses našel a vyprdl jsi se na masáže.

reagovat
Pátek 28. září 2012 v 0:00 ® kubas
kubas

osprey, Piscicapus> Nedokážu si představit třeba lov s vlascem na 30m s 25g hlavou už jen kvůli tomu citu, natož záseku. Navíc jsem měl občas strach zdolávat rybu i s mou 50lbs Power Pro, natož s vlascem třeba na 15kg. Přiznávám je to i o hlavě(nejen) a i proto bych vlasec na sumcovláčku v mých podmínkách nikdy nechtěl :-) . Navíc na smekacím navijáku mně to nepřijde úplně vhodné házet „prádelní šňůrou“, u multíku je to trošku něco jinačího.

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 ve 23:37 ® sethy reakce na …
sethy

osprey>

Piscicapus> Gumy – vlasec – sumec – cit na vzdálenost 20m a víc?
Už jen proto nepoužívám vlasec. Pro lov na vláčkou z lodě možná, woblery možná, ale jako univerzál, kdy měním gumy a woby ne! (nosit k vodě 2 multíky a přehazovat je pořád vážně nehodlám.
Leta jsem chytal s pletenkou, pak se na 2 roky vrátil k vlasci (masáž z chytej a mrku), letos jsem se musel vráti kvuli citu k pletence + na konci silný vlasec (na vše krom pstruhovláčky). Rozhodně nelituju!

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 ve 22:33 ® Piscicapus reakce na …

kubas> chtěl bych vidět tebe v extrémních podmínkách.
Víš, něco jiného je teorie a něco jiného praxe a ano, v klidu používám vlasec o nosnosti 15kg…

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 ve 22:31 ® osprey reakce na …
osprey

kubas> Jaký reálný tah podle svého přesvědčení vyvíjíš v té chvíli, kdy odvracíš tu rybu od stromu?

Zvedneš na prutu pětikilovku?

A největší dardy dostává ten cajk v rázech – a ty vlasec celkem solidně tlumí.

Mám dvě sestavy na sumcovláčku – na smekáči mám pletenku na 28 kg, na multíku vlasec na 15 kg (0.45 mm). Budeš se divit, ale považuju ty sestavy v mnoha ohledech za rovnocenné.

Přesto při lovu ze břehu dávám přednost té s pletenkou. Hlavně kvůli záseku. Naviják, na kterém je namotaná, má brzdu s maximálním odporem 10 kg (a takových moc není). Takže až ji budu chtít servat, budu muset držet cívku – nebo nastane situace, že tu deklarovanou nosnost mít nebude, na což stačí s pletenkou párkrát přejet po kameni.

Uznávám převahu pletenky při sumcovláčce, ale ten vlasec není tak beznadějný, jak se ti to možná jeví. Hlavatkáři vlasec dodnes preferují (mimo jiné kvůli tomu, že má lepší chování za mrazu – ale loví s ním i když nemrzne).

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 ve 22:17 ® kubas reakce na …
kubas

Piscicapus> Bych tě rád viděl, jak budeš v extrémních podmínkách otáčet sumíka 150+, když se rozhodne zajet do stromu :-) . Pokud používáš vlasec o nosnosti 15kg, tak každý provozujeme jinou sumcovláčku a náš lov má jen několik podobných písmen v názvu…

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 ve 22:05 ® Piscicapus reakce na …

kubas> na těžkou přívlač používám vlasce o nosnosti cca 15kg a ještě se mi nestalo, že bych vinou vlasce přišel o úlovek.

Nevím, proč se dav honí za nesmyslnými parametry.

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 ve 21:53 ® kubas
kubas

Piscicapus> Sežeň mi vlasec v průměru 0,28mm , který bude mít nosnost 25+kg.

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 ve 21:29 ® Piscicapus reakce na …

kubas> ano, máš pravdu, uživatelé vlastnosti šňůr a vlasců většinou znají (dejme tomu) a podle svých (dejme tomu) zkušeností upřednostňují to anebo ono.

Z vlastní zkušenosti vím, že u těžší a těžké přívlače převyšují vlastnosti vlasce vlastnosti šňůry. U „jemnější“ přívlače samozřejmě rád šňůru používám a využívám její vlastnosti.

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 ve 20:57 ® kubas reakce na …
kubas

Piscicapus> Všichni víme jaké jsou výhody a nevýhody vlasce oproti šňůře. Tím spíše u sumcovláčky… Z mého pohledu se není o čem bavit :-) . Neznám nikoho, kdo by cíleně vláčel sumce s vlascem, nečekaně…

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 ve 20:29 ® Piscicapus reakce na …

kubas> nevíš si rady nebo tvá zkušenost?

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 v 19:57 ® macek2
macek2

posílám nějaké fotky které se mi podařily udělat během zdolávání.

reagovat
foto/forum/2012/th-img21103.jpgfoto/forum/2012/th-img21104.jpgfoto/forum/2012/th-img21105.jpgfoto/forum/2012/th-img21106.jpg
Čtvrtek 27. září 2012 v 19:46 ® macek2
macek2

JKemr> I já ti doporučuji šnůru jako kolega ,sethy" Fire Line Braid pro mě top šnůra vláčim s 0,30mm a musím říct že obstála perfektně,poslední uvláčený sumec v Italii měl 200cm.

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 v 18:25 ® sethy
sethy

Fire line braid (ne klasická fireline) 0,28 nebo 0,30 a na konce 0,80 vlasec proti šutrům. Spokojenost nehledám nic nového..

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 v 17:45 ® kubas reakce na …
kubas

Piscicapus> Kolik je 1+1?

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 v 17:37 ® Piscicapus reakce na …

kubas> a ještě, mohl bys zopakovat to, co je všeobecně známo?
To víš, opakování, matka moudrosti.

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 v 17:32 ® Piscicapus reakce na …

kubas> přečti si i mou reakci a klidně dvakrát.
No, klidně i vícekrát.

reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 v 17:23 ® kubas
kubas

Piscicapus>

1. Na to myslím netřeba odpovídat, to je obecně známo.
  2. Na to myslím netřeba odpovídat, to je obecně známo.
  3. Otázka je postavena na tom JAKÁ šňůra a né na tom, jestli vlasec nebo šňůra. To je samo o sobě dosti vtipné :-) .
reagovat
Čtvrtek 27. září 2012 v 17:00 ® Piscicapus

Proč ne vlasec?
V čem je vlasec horší?
Co je vtipného na používání vlasce?

reagovat