Chytej.cz

Těžký začátek s přívlačí, aneb potřebuji rady necteno

22.9.2012 | Jirkasss | 10.221 zobrazení | 56 odpovědí

Zdravím Vás kolegové s prosbou o radu. Nějakou dobu se věnuju lovu ryb na položenou a plavanou a myslím celkem úspěšně, ale letos mi to nedalo a pořídil jsem si první vláčák. Předtím jsem nikdy nevláčel a ani dravce nechytal. Nyní jsem byl asi 6× vláčet na různých revírech a ani ťuk. Vůbec nevím, kde dělám chybu tak bych chtěl alespoň poradit na která místa se teď soustředit – kde vláčet, na co, kdy …je to pro mě opravdu španělská vesnice :-) Předem všem díky za rady, snad se mi konečně poštěstí i na vláčku ;-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Pátek 12. října 2012 ve 21:46 ® jajco reakce na …
jajco

lucan> Nevím co to je za naviják,ale měl sem v ruce cormorana corcrast,taky nevím přesnější označení,ale popis v e-shopu ho popisuje slušně,bohužel realita a kvalita žádná.

reagovat
Pátek 12. října 2012 ve 21:36 ® lucan
lucan

Ok říká to víc vláčkařů, že je lepší s přední. Ryobi Ecusima neznam, ale nevypadaj špatně. Ještě jsem našel Cormoran ul gt 5pif 50. Co myslite?

reagovat
Pátek 12. října 2012 v 17:45 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

lucan> No vidíš, já mam na kapro prutech bajťák. Bojovku na přívlačáku. Ale protože mam víc proutí jak navijáků tak to různě přehazuju. Pokud si na fídru zvyklej na předek tak bych ho volil i na tu přívlač. Ale je to fakt u každýho jinat a těžko se radí. :-93;

reagovat
Pátek 12. října 2012 v 17:22 ® kubas reakce na …
kubas

lucan> Nejnižší naviják, do kterýho bych reálně šel je Ryobi Ecusima.

reagovat
Pátek 12. října 2012 v 17:14 ® Stroft reakce na …
Stroft

lucan> Rád bych ti poradil, ale myslím, že to nejde:-(( Vlastně jde-začni intenzivně šetřit.

reagovat
Pátek 12. října 2012 v 17:02 ® lucan
lucan

Ohledně brzdy nevim. Na kaprákách mám bojovku, na feedru přední, a na přívlač nevim

reagovat
Pátek 12. října 2012 v 16:58 ® lucan reakce na …
lucan

Je mi jasný,že lepší by stál kolem 2000,–. Myslim slušnej v nižší cenové relaci ;-)

reagovat
Pátek 12. října 2012 v 16:49 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

lucan> Lepčí naviják do 1000kč? Počkej až dorasí troutkiller ten ti to vysvětlí. :-D A s tou brzdou záleží na co si zvyklej bo zvykneš. Já radši přední, ale to je u každýho jinak. ;-)

reagovat
Pátek 12. října 2012 v 16:34 ® lucan
lucan

Zdar všem. Začínám s přívlačí. Koupil jsem si prut Shimano beast master bx spin 2,4m, hmotnost 197g, 10 oček, zátěž 10–30g. Poradte prosím nějakej slušnej naviják do 1000,– Je na vláčení lepší přední, nebo zadní brzda?

reagovat
Sobota 29. září 2012 ve 22:31 ® fila
fila

Objednej si pana Fikara,za ty prachy se to vyplatí.:) http://www.privlac.cz/…v-cesku.html?…

reagovat
Úterý 25. září 2012 v 8:02 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

nnnap> Co by říkali, darmoužrouti? Mušej držet hubu a krok, když žijou z našich peněz. :->

reagovat
Pondělí 24. září 2012 ve 21:36 ® nnnap reakce na …
nnnap

Fryw> …Já vláčím hlavně gumy…

co na to lampasáci říkaj?:-D

reagovat
Pondělí 24. září 2012 ve 20:32 ® troutkiller

Pepa čadek jednou napsal že učit lidi chytat ryby je blbost,něco na tom bude.

reagovat
Pondělí 24. září 2012 v 17:50 ® pak96
pak96

urcite zkus změnit misto, já bych jeste vyzkousel změnit rychlost navijeni spise zpomalit, ale to uz zase zalezi spise na nastraze na kterou chytas

reagovat
Pondělí 24. září 2012 v 15:12 @ mladej Boháček reakce na …
  • tom → Pěkně jsi to popsal.
reagovat
Pondělí 24. září 2012 ve 14:46 ® Fryw
Fryw

Záleží co se kde bude vláčet. Já vláčím hlavně gumy a to kdyžtak není takova tragedie. Víc mě štve že přijdu o lanko… Taky jsem byl 5 dní na řece kde jsem si skvěle zachytal a neutrhl vubec nic (no ale krátkou zastávkou u rybníka cestou domů jsem to hned dohnal).

U přívlače platí ty stejné zásady jako u každyho jinyho chytání. I ten bobkař nechodí na určity misto jen tak z buhdarma. Ale místo si podle něčeho vybere, stejně tak jako vercajk a nástrahu.

Hlavně být často u vody a zkoušet. Pak už to tak nějak přijde…(zkušenosti a ryby)

reagovat
Pondělí 24. září 2012 ve 14:30 ® 

Ahoj – on to není jen těžký začátek. To je těžký lov vůbec sám o sobě chytat dravce na vodě kde nejsou. Jsou to 100vky nachozených km a 100vky naházených hodin. Utrhnuté tisícovky.. S tím je důležité se na začátku hned smířit a pak už tě to možná bude (po prvním vysněném záběru) bavit.

reagovat
Pondělí 24. září 2012 v 0:36 ® jepice-zruseno reakce na …

Asi máš pořád smůlu jako já. Já vláčím ale dlouho a občas štěstí sedne i na vola jak se říká, a od tý doby to pořád zkouším. Kdybych ale kdysi nezjemnil na tlouště a okouny (dřív jsem je tahal bez problémů na plavanou), tak bych na tom byl většinou podobně jako ty. Nejjednodušší je vláčet tam, kde je hodně normálních ryb. Ty dravci se tam chodí nažrat. Druhá varianta bývá ta, že v daném místě, ač hezkém, normálních ryb moc není. Sedí tam možná dravec a náhodně splutá čudla dostane obvykle hned za uši.

reagovat
Neděle 23. září 2012 ve 22:25 ® Pikeperch
Pikeperch

Zdravím. Myslim, že odpověď od toma vystihuje úplně všechno. Chci jen říct, že jsem měl úplně stejné problémy. Chce to opravdu vydržet, zkoušet různé lokality a nástrahy. Štěstí se postupem času dostaví Přijdeš na to, co které rybě vyhovuje a potom se přívlač stane skutečně zábavnou ;-) Jenom nesmíš hned ze začátku čekat zázraky (Nikdo netahá ryby každý den! ;-) )

reagovat
Neděle 23. září 2012 ve 13:00 ® -tom-

V první řadě, pokud jí nemáš dobrou, zapracoval bych na přesnosti a technice hodů – je třeba se trefovat přesně jak potřebuješ, půlmetr vedle než zamýšlíš už je často moc – nejde ani tak o trefení stanoviště ryby (i když taky), ale o nástrahy, pakliže ti to lítá všude možně, tak se nedoplatíš. A pokud netrháš, děláš ve vodě neustálýma nepřesnýma náhozama moc velkej bordel a plašíš.

Druhá věc – začínal bych s UL vláčkou na menších vodách a šel po malých rybách (tloušti, okouni…), protože tam budeš mít samozřejmě daleko větší šanci záběrů, líp a rychleji si vše osaháš. Takže jemnej proutek, slabý vlasce, malý nástrahy. A tím myslím opravdu malý – miniwoblery, atp. Samozřejmě při tomhle druhu vláčky ject bez protihrotů, jinak zprasíš zbytečně strašně moc ryb- malý nástrahy nezřídka polykaj hluboko, tak ať je vyndání rychlý a jednoduchý.

Třetí věc – hodně lidí, nevím proč, se vyhejbá rotačkám, což absolutně nechápu. Pro mne je to suveréně nejoblíbenější a nejúspěšnější nástraha a třeba největšího duháka i štiku jsem dal zrovna na ně. Dneska každej metá gumy a woblery, ale o rybáře s rotačkou hlavně na mimopstruhovce pomalu nezavadíš. Samozřejmě to chce používat ty kvalitní, třeba Meppsky, s úplně levnýma nemám dobrý zkušenosti, tam si je člověk musí hodně přizpůsobit, aby byl jejich chod co k čemu. Lepší je rovnou koupit kvalitu a jen vyměnit trojháček (klidně i za jednoháček, mám s nima v pohodě zkušenosti, většinou stačí). Zkrátka – sahal bych hodně po rotajdách, je i relativně jednodušší je vodit, než třeba některý gumy.

Čtvrtej bod – barvy nástrah volit podle vody (čistá, zakalená…), hloubky a samozřejmě podle očekávaný ryby. Jenže někdy nechytíš okouna na červenou ani kdyby ses zbláznil a sotva tam dáš „obyč“ měďěnku, chodí jeden za druhým. Zkoušet, hrát si, testovat, užívat si to. Jen zase nejít do extrémů a neměnit nástrahu každej druhej hod, i takový lidi znám :-))

s tím souvisí Pětka – poznej svýho „nepřítele“ a jeho eldorádo Je třeba znát chování cílový ryby – jestli je radši v proudu, v tůni, pod hladinou nebo v hloubce, samozřejmě i v závislosti na denní hodině a ročním období. Stejně tak co tvoří nejčastěji její potravu, čemu dává přednost, má-li potravu na vybírání, jakým způsobem a kde útočí, atd. Je poměrně volovina jít vláčet a nevědět pořádně co. Pokud budeš jen tupě čekat, co se ti tam pověsí, tak se většinou stane, že se tam nepověsí nic, nebo alespoň nic extra zajímavýho.

Bod šest – vytrvat, vytrvat, vytrvat. A když to stále nefunguje, něco změň. Nemusíš hned nástrahu, ale styl vodění – rychlejc, pomalejc, agresivnějc, atp. A hlavně se nedržet dogmaticky rad, pouček a návodů, někdy je to zkrátka celý postavený na hlavu a funguje to, co by člověka normálně ani nenapadlo :-)

reagovat
Neděle 23. září 2012 v 11:02 ® spike reakce na …
spike

Jirkasss> Zrovna na těch odstavných ramenech je to s přívlačí dost těžké. Není tam dost kaprů, natož pak dravců.

reagovat
Neděle 23. září 2012 v 10:00 ® Mrakoš

Hlavně jen tak neplácej vodu. Přemýšlej kde ryby jsou, dívej se, prostě je hledej (třebas u rákosí, padlého kmene, ústí potoka…). Když je najdeš tak pak můžeš zkoušet je přelstít. Když nevíš že tam ta ryba je tak se moc brzy přestaneš snažit. Přitom stačí změnit nástrahu nebo přijít jindy na stejné místo a pak voda se otevře a budeš tahat jednu čudlu za druhou. Vyzkoušej si všechny typy nástrah a hraj si s nima. Některý je zábava tahat i bez ryb :-)

reagovat
Neděle 23. září 2012 v 9:07 ® kerob
kerob

Hlavne musis vydrzet a nepodlehat depresi. Ja kdyz zacinal pred vice nez 20 lety vlacet, tak tech vychazek bez ryby bylo strasne moc. Vlacka neni bobkareni, o rybu se musis aktivne snazit, premyslet kde ma ryba stanoviste, kde a kdy lovi a na co ji prelstit. Promennych je hodne a jen zkusenosti rozhoduji o vysledku snazeni.

reagovat
Neděle 23. září 2012 v 8:26 ® MIG-35
MIG-35

Já když začínam a nejni to tak dávno. Tak sem prostě vzal proutek, pár nástrah co sem měl a vyrazil k vodě. Pak sem házel a házel a házel. Těch vycházek bez záběru sem měl moc. Ale neodradilo mi to a baví mi to moc i když sem víc bez záběru než s rybou na prutu. Vydržáj pijaňér třeba něco příde. ;-)

reagovat
Neděle 23. září 2012 v 1:17 ® osprey reakce na …
osprey

Jirkasss> Nemůžeš chytit rybu, která tam není. Nemyslím v revíru. Tam, co chytáš – v tom místě, v té hloubce.

Krom toho, když už tam je, tak musí být hladová, zvědavá nebo naštvaná, aby to vzala.

Vláčet je čím dál těžší. Buď vydržíš nebo odpadneš.

Vláčet můžeš kdekoli, kdykoli a na cokoli – ale ne všechno najednou.

reagovat
Sobota 22. září 2012 ve 23:19 ® Jirkasss

Zapomněl jsem v okolí Morava 7 – a spousta odst. ramen.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1