Vyhledávání
rocny vykaz o ulovkoch a nasledne vysadzovanie ryb
17.9.2012 | lunimus | 6.116 zobrazení | 16 odpovědí
Mam jednu otazku: Akym sposobom funguje vysadzovanie ryb do riek a rybnikov? resp. ked odovzdam na konci roka rybarsky listok, predpokladam, ze rybarsky zväz vyhodnoti, ze tu sa z vody zobralo X kaprov, Y stuk a Z inych ryb, tak v principe tam asi podobny pocet vysadi (resp. mala by vysadit) nazad … alebo sa mylim?
Je niekde v tychto vzorcoch zapocitane, kolko ryb si odnesu pytliaci, pripadne nieco ich tam zozerie?
Poviem, o co sa mi teraz jedna … Ci by nebolo fajn, aby si aj rybari, ktory vela ryb pustaju nezapisali v priebehu roka par fiktivnych ulovkov na ktore maju zakonny narok.
Na jednej strane by sa tak sice mozno dosiahlo, ze ryby v danej oblasti budu mat ine druhove zlozenie, nez je optimum, na strane druhej sa ryby i tak rychlo vyberu a stav sa dostane do normalnych cisel …
Aky je na to vas nazor?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 18. září 2012 v 10:07 ® lunimus reakce na …
-
hraji> tak tomu moc neverim
ak dotycny bol schopny prekracovat limity s rybarskym listkom, tak ich bude prekracovat aj bez nich
… u nas by si ten clovek posedel 2 roky v base za pytliactvo …
osprey> jj … to mas pravdu
reagovat… dokonca prave uvazujem, ze by sa sice na jednej strane asi vyvolal tlak na väcsie zarybnenie, ale ako pises, to sa deje len z vyzbieranych penazi, takze by mi zrejme nasledne zdvihli cenu povolenky
- Úterý 18. září 2012 v 9:09 ® hraji reakce na …
-
lunimus> včera jsem narazil při kontrole na revíru na zcela opačný případ. Narazil jsem na rybáře, který se snažil maximálně omezit počet ryb v revíru, i za cenu přestupku proti zákonu. Počítám, že si dva roky nezachytá
reagovat - Úterý 18. září 2012 v 1:28 ® osprey reakce na …
-
lunimus> Svaz je tak jako tak limitován penězi, které vybere na povolenkách.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 21:45 ® lunimus reakce na …
-
nemyslim si, ze vela rybarov bude chciet menit druhove zlozenie, ale v principe takmer kazdy, co tam sedi chce, aby tam bolo viac kaprov … tak tento napad mi prisiel ako jedna z ciest, ako to docielit
reagovat - Pondělí 17. září 2012 v 16:14 ® hraji reakce na …
-
lunimus> to je v pořádku, ptej se, budeš dostávat odpovědi.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 v 16:14 ® reakce na …
-
lunimus:Úprimne,koľko rybárov si želá,aby sa na rybníku menilo druhové zloženie?Základ je nasypaný kapor a aby ho bolo dosť.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 v 15:55 ® lunimus reakce na …
-
jj … presne to som napisal aj v topicu tohto fora, ze predpokladam, ze by sa mozno zmenilo druhove zlozenie, ale kedze k nasim revirom chodi dost rybarov „chyt a zozer“ tak pocitam aj s tym, ze by v rybniku ostali nakoniec ryby zastupene v idealnej miere …
berte ma stale prosim ako rybara zaciatocnika, ktory o rybach vie svoje len z akvaristickeho sveta. Tam ked vidim, ze mi nejaka rybka v spolocenskom akvariu chyba, viem si ju bud dopestovat v chovnych nadrziach, alebo kupit v akva shope. Tam chybajucu rybku ale vidim … ale v rybniku sa nachadzaju ryby, ktorych pocet je odhadnuty na zaklade povodneho odhadnuteho poctu + dosypane ryby – vylovene ryby a teda jediny kontrolny ukazovatel je ulovkovy listok … Preto mi ako zaciatocnikovi napadla otazka, ktoru som polozil
A je v mojom zaujme sa dozvediet o rybach co najviac, preto mi prosim nemajte za zle, ak sa obcas opytam mozno aj na totalnu kravinu
reagovatA dakujem vsetkym za vysvetlenie problematiky
- Pondělí 17. září 2012 v 15:40 ® reakce na …
-
lunimus:Ako píše hraji,vôbec sa nezaťažuj pripisovať nejaké fiktívne úlovky.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 v 15:30 ® hraji reakce na …
-
lunimus> chápeš, že tento přístup by vedl k tomu, že v rybníce, kde se může uživit v pohodě například 250 kaprů, bude najednou 500 kaprů a budou strádat hlady. Za prvé, ryba neporoste, za druhé, když tam přijde nějaký rybář chyť a zabij, velice rychle vám tu obsádku zase naředí na přijatelnou mez. Takže co tím „nadlepšováním“ statistik vlastně dokážeš? Nic!
reagovat - Pondělí 17. září 2012 v 15:27 ® nnnap
-
zrušme formuláře. K čemu jsou?
reagovat - Pondělí 17. září 2012 v 15:23 ® lunimus reakce na …
-
a neviedlo by to k nicomu, ani keby som zohnal 25 rybarov „chyt a pust“ a vsetci by sme napisali po 50 kaprikov z konkretneho rybnika? … ved 1250 kaprov uz nie je zanedbatelny pocet … alebo si to ako zacinajuci rybar stale len idealizujem?
reagovat - Pondělí 17. září 2012 v 15:15 ® hraji reakce na …
-
lunimus> je to přesně tak, fiktivní záznamy o ponechaných rybách k ničemu nevedou.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 14:54 ® lunimus
-
cize ak si realne ponecham za rok 5 kaprov 3 stuky a 1 sumca, ale fiktivne zapisem, ze som ich odniesol od vody celkovo 50 a v dnoch, kedy som neulovil svojho kaprika som nalovil 7Kg karasov, ostriezov a neviem coho este, tak s tym nicomu nepomozem?
resp. ak toto spravim ja a 25 dalsich rybarov „chyt a pust“ reviru „venuje“ 50 kaprov, tak to nebude podklad pre zarybnovaci plan pre dalsie obdobie?
A doplnim este otazku, ak je to tak, ako pise Osprey, ze na zaklade statistik dochadza k prerozdelovaniu penazi medzi MO, predpokladam, ze tieto peniaze sa asi nebudu prerozdelovat medzi funkcionarov v ramci odmien, ale ze sa vratia do skvalitnenia obhospodarovanych revirov, alebo sa mylim?
Cele to zhrniem komplexnou otazkou: Ma realny vyznam spravit „par“ fiktivnych zaznamov, aby sa skvalitnil konkretny revir?
Napr, mam rybarsky listok ja + dve moje deti … to znamena, ze si legalne mozem odniest 150ks kapra … ak ich vezmem realne len 10 za rok a zvysnych 140 vykazem, ze som ulovil na jednom konkretnom rybniku ovplyvni to zarybnovaci plan v dalsom obdobi? (mozno az v horizonte 2–3, mozno 5 rokov, ale bude to mat vplyv?
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 14:06 ® osprey reakce na …
-
hraji> Myslím, že na základě statistik úlovků dochází k přerozdělování peněz vybraných za povolenky v rámci celosvazového lovu.
Zarybňovací plán je jasný.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 13:59 ® hraji
-
Nevím jak je to na Slovensku, ale v Moravském rybářském svazu to je tak, že údaje o ulovených a od vody odnesených (ponechaných) rybách nejsou v žádném případě podkladem pro vysazování ryb v následujícím roce. Jediným podkladem pro vysazování ryb je zarabňovací plán schválený orgánem státní správy na úseku rybářství. Hospodář na revírů může zohlednit výsledky sumarizace úlovků a vysadit u některých druhů víc ryb, ale nesmí vysadit méně, než udává ZP. Abych to vysvětlil, v ZP revíru je 500 ks lína. V roce 2012 se uloví pouze 54 kusů. Hospodář nemůže říct, že jich tam mnoho zůstalo a tak vysadí v roce 2013 jen těch 54 kusů. Fakt, že ryba zapsaná je automaticky dosazená se mezi rybáři traduje a vede je to k tomu, že úmyslně píšou do přehledu o úlovcích ryby, které ani neulovili, protože doufají, že o to víc se vysadí. Ale je to jen pověra.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 13:32 ® osprey
-
Je to složitější a pytláky nebo přirozenou predaci nebere ve výpočtech nikdo v úvahu.
Na revíry postižené kormoránem se ale dodatečně něco vysazuje.
reagovat