Vyhledávání
Myslivec vs. rybář
13.9.2012 | Chorchus | 17.497 zobrazení | 142 odpovědí
Začnu ze široka, jako povídku od vody. Večer jsem se vrátil z práce a našel svého synka ve stádiu, kdy chamra přecházela v depku. „Pojď, zajdeme zavláčet a zavedu tě na nezapomenutelné místečko“. Dojeli jsme k řece, šli jsme asi kilometr, kde stále ještě seděli bobkaři a šli jsme dál a dál, řeka přenádherná, nikde příjezd autem, přenádherné meandry. Našli jsme si místečka a začali nahazovat. Podotýkám, že řeka měla na šířku něco kolem 10 m. Po chvilce jsem si všimnul, že křoví naproti se pohnulo a po chvilce se ukázala hlava. „Ahoj, co je“, ptám se. Odpověd – Kačeny. V tu chvíli mi nějak nedocvakla jeho odpověď. Pochopil jsem v okamžiku, kdy se za mými zády ozvalo – „ga ga ga ga“. V ten okamžik se ozvala dělostřelecká kanonáda a my s mladým jsme sebou okamžitě plácli k zemi a držkou ryli zemi. Po uklidnění jsme valili zpět k autu. Všiml jsem si, že na protějším břehu byli kluci lovečtí rozmístění cca co 15 m a bylo jich hafo. Tedy aspoň jsem splnil, co jsem slíbil – nezapomenutelný zážitek. Tedy můj dotaz na vykladače práva obého, znalce v oblasti myslivosti zní: jak mají kluci zajištěno, že na protějším břehu nezastřelí rybáře, aby na konci honu, při závěrečném ceremoniálu a rekapitulaci nebyl výsledek – kachna, kachna, kachna, Chorchus s větvičkou v hubě?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 9. října 2012 ve 13:03 ® lunimus reakce na …
-
Mrakoš> pisal som ti vcera vecer cez mobil, ale vidim, ze mi sem sprava nepresla … takze skusim zhrnut svoju vcerajsiu spravu
Strelba z luku nie je az tak problematicka, ako sa zda … odporucam ti zacat s tzv. loveckou technikou, ktora je dost presna. Sip zalozis do tetivy standartnym sposobom. t.j. kridelko (pierka na konci) ktore je kolme na tetivu smeruje von od madla luku. Ide o to, aby kridelko po vystrele nevytlacilo sip do strany. Zaroven hrozi, ze sa zatrhne o zakladku …
Tetivu chytis troma prstami – nie do cibulky ako to robia deti
ale tak, ze polozis posledne clanky prstov (ukazovak, prostrednik, prstenik) na tetivu cca 5cm pod zalozenym sipom.
Predlaktie je „pokracovanim“ roviny sipu. Tetivu so sipom natiahnes tak, ze klb medzi dlanou a ukazovakom (pozor nie palec) si polozis tesne pod licnu kost (ked si nahmatas na lici mas taky zlom) a presne ti tam zapasuje, ze ti ruka nebude „plavat“ po lici hore dole, ale ostane tam zafixovana …
Tymto dosiahnes to, ze koncik sipu budes mat presne pred zrenickou oka a mieris telom sipu. Predstav si, ze sip je duty (on aj v skutocnosti je) a ze pozeras cez neho ako cez rurku na svoj ciel.
No a ak to takto spravis a neurobis pri tom nejaku vyslovenu blbost (strhnutie tetivy, alebo madla) tak ti garantujem, ze na 20m budes urcite triafat do ciela s priemerom do 1/2 metra … a s pribudajucimi treningami sa ciel moze postupne vzdalovat a ciel zmensovat
reagovat - Úterý 9. října 2012 ve 12:51 ® Bigpista reakce na …
-
lunimus> Nějak mi vypadl smajlík, myslel jsem to jako vtip
Představa, že jedeš na sraz a z okýnka ti kouká jelen a na klíně máš posazeného divočáka
reagovat - Úterý 9. října 2012 ve 12:42 ® lunimus reakce na …
-
Bigpista> v principe by to nemusel byt az taky kriticky problem … ma to len „par“ hacikov … tuto vybavicku na zraz mojim autom zarucene nepreveziem … su to predsa len trochu objemnejsie veci a pri takto velkych akciach, ako su zrazy chytej.cz si uz nedovolim rozbalit „strelnicu“ bez zachytnych sieti a podobne a to uz potom chodime s velkym privesom … Druha vec je, ze su to naozaj zbrane … i ked ich pouzitie nie je viazane na zbrojny preukaz, ale su a teda by som musel tieto „hracky“ strazit a dohliadat na strelbu … No a tretia vec je, ze su to doooost citlive veci na zaobchadzanie a teda by som to bez dozoru urcite nenechal (na znicenie luku ho staci napnut a vystrelit bez zalozeneho sipu – na 95% ti nieco hned rupne) … ale to sa potom so mnou minie primarny ucel stretnutia – lovit ryby a kecat s kamaratmi …
Takze ked uz pojdem na najblizsi zraz, co by som chcel, tak si radsej pribalim pruty, ako luk a sipy
Ak mas zaujem si zastrielat, vieme sa dohodnut na individualnej lukostrelbe, kludne aj popri spolocnej rybacke
reagovat - Úterý 9. října 2012 v 11:00 ® Bigpista reakce na …
-
lunimus> Můžeš s sebou něco přivézt na příští sraz, ne?
reagovat - Pondělí 8. října 2012 ve 20:09 ® Mrakoš
-
lunimus> Bratislava je kapánek z ruky. Tady se tahle střelba do zvířátek taky pěstuje, je tady takovej místní oddíl při firmě co ty luky vyrábí. Překážkou je to že já střílet neumím
reagovat - Pondělí 8. října 2012 ve 12:38 ® lunimus reakce na …
-
nnnap> je fakt, ze u nas mame na odstrel peknych par politikov, ale ak sa nemylim, trend strielania politikov/prezidentov sa v poslednom case presadzuje hlavne na uzemi CR
reagovat… takze v tomto okamihu to bude asi tak, ze 3D zvierata u nas, politici u vas
- Pondělí 8. října 2012 v 10:09 ® nnnap reakce na …
-
lunimus> politickou střelnici nemáte?
reagovat - Pondělí 8. října 2012 v 9:41 ® lunimus reakce na …
-
Mrakoš> ak mas zaujem, mame pri Bratislave 3D okruh … celkovo ti viem zabezpecit cca 30 zvierat od zajaca, cez lisku, srnu, diviaka az po medveda
inac je to uplne iny level lukostrelby … a je vhodne vediet strielat aspon ako tak presne
… ale aj to vieme naucit
reagovat - Pátek 5. října 2012 ve 21:54 ® Mrakoš
- Tohle je zajímavé, takhle bych si i zastřílel. reagovat
- Středa 3. října 2012 v 11:08 ® lunimus reakce na …
-
nnnap> hehe … ved som nepisal, ze si z toho treba urobit caj proti komarom … len kyticku strcit za golier a to celkom staci
reagovat… ano je pravda, ze vratic je silno toxicky a hranica medzi liecivym mnozstvom a jedom je velmi mala, takze sa v domacej medecine prestal pouzivat davno a pouziva sa vo väcsine pripadov len na odpudzovanie hmyzu vseobecne
- Středa 3. října 2012 v 10:54 ® nnnap reakce na …
-
Fryw> docela masakristická rostlina http://bylinky.atlasrostlin.cz/vratic-obecny
reagovat - Středa 3. října 2012 v 10:33 ® Fryw reakce na …
-
lunimus> dobrá. Houby zatim nerostou tak budu sbirat aspoň vratič .-)
reagovat - Středa 3. října 2012 v 10:30 ® lunimus reakce na …
-
tak si vratic nazbieraj uz teraz … lebo na jar, kym ho najdes, tak uz davno budu komare
reagovat - Středa 3. října 2012 v 10:27 ® Fryw reakce na …
-
lunimus> super. Ja tušil že to bude tohle , ale pojmenovat jsem to nedokázal. Roste to tu, vyzkoušim. Ale asi až příšti rok
reagovatOsobně nemam s komárama moc problém (ani klištatum moc nechutnám) a když už tak z toho nedělám vědu. Ale kamarádi mě občas vytáčí těma svejma „au“ „fuj“ „plesk“ , vono to na rybách ruší. Tak až zase začnou tady s timto tak jim vrazim do huby votypku vratiče obecného a bude klid
- Středa 3. října 2012 v 10:20 ® lunimus reakce na …
-
Fryw> tiez som sa dlhe roky venoval skautom a i ked v ramci lukostrelby by chlapik moc neuspel, tak okrem pozitivneho bodu, ktory som uz spomenul ma u mna dalsi plusovy bod, ze sa venuje deckam
co sa tyka tej rastlinky, co spominas, jedna sa o vratic obycajny. Par info o nom najdes na http://cs.wikipedia.org/…_obecn%C3%BD
poznamka, nie je nutne pouzivat len suseny vratic, ani to na seba nemusis mazat, staci si strcit za limec kosele zväzok cerstvo natrhaneho vratica … a pre cloveka to nepachne nijako extremne … ale pre hmyz je to nieco, ako pre nas latrina
reagovat - Středa 3. října 2012 v 9:56 ® Fryw reakce na …
-
lunimus> On to je podle dalších videjí nějakej skautskej vedoucí a ty videa asi budou hlavně pro děti. Já na to narazil náhodou, a zaujalo mě jedno video nak tery ale bohužel už nemužu narazit. Ukazoval tam nějakou rostlinu kterou na sebe mazal s tím, že ma odpuzovat komáry a jinej obtížnej hmyz. Rád bych to vyzkoušel ale právě jsem nepoznal co to bylo za rostlinu a video zdá se už nenajdu.
Já jsem lukostřelbou netknutej absolutně, ale jakožto člověk puvodně vyučenej v technickym oboru mam trošku vyhrady k těm zásekům do materiálu kterej je potom značně namáhanej na ohyb.
Toho člověka neznám ale je mě sympatickej tim že děla to co děla, v dnešni době kdy je pro děti ta nejlepší zabava tvrdnout doma…
reagovat - Středa 3. října 2012 v 9:08 ® lunimus reakce na …
-
Fryw> pohodicka
… ono pre cloveka, co si luk este nerobil a ani ho nedrzal v ruke (resp. sa problematike lukostrelby nevenuje) je to mozno super video … chlapik sa totiz tvari dost suverenne, ako keby ulovil s lukom minimalne bizona
… pritom ked si pozries vzdialenost na ktoru strielal, bola cca 12 krokov … ked chodim na teambuildingove akcie, ludia, ktori v zivote nestrielali strielaju na cca 17–20m a po kratkej instruktazi rovnako presne, ak nie presnejsie
Ale ako som napisal, je super, ze taketo video na webe vobec je, lebo ukazuje sirokej verejnosti, ze to fakt nie je nic co by sa nedalo zvladnut
reagovat - Středa 3. října 2012 v 0:30 ® Fryw reakce na …
-
lunimus> Díky za pěknej komentář, teda vlastně perfektní analýzu. Já jen tak procházel, tak jsem to sem hodil
reagovat - Úterý 2. října 2012 ve 23:01 ® lunimus reakce na …
-
Fryw> pozrel som si to video … ale ze by sa presne podla toho dal urobit luk … no neviem, ci by som po zhliadnuti bol mudrejsi … tieto info, co su vo videu su uplne prirodzene a vie ich uz davno kady, co co i len trochu uvazoval nad vyrobou luku …
co sa tyka luku, ktory si ten typek urobil, tak takyto luk mu bude fungovat „dobre“ max tyzden-dva … pouzil cerstby kmen stromu – v momente ako zacne schnut, sa mu zacne skrucat a zacnu sa menit pomery v luku do takej miery, ze sa mozno stane nepouzitelny … tiez ako pouzival macetu na vyrobu zakladneho tvaru, tak si hned na zaciatku dal par riadnych uderov smerom k najkritickejsim bodom ramien a po pravde povedane moc neverim, ze ten luk z ktoreho strielal na konci bol ten isty, ako ho na zaciatku vyrobil z pna stromu
Ak to bral ako luk vyrobeny v ramci prezitia, skor by som sa rozhodol nestracat energiu vyrobou takehoto luku, ale by som si vyrobil jednoduchy penobscotsky luk, ktory vznikne zviazanim „snopu“ pruznych prutov dvoch dlzok v strede. Kratsie pruty budu tvorit vnutornu konstrukciu, dlhsie vonkajsiu. Po zviazani stredu zviazes konce dlhsich prutov na konce kratsich. Vznikne ti tak vlnovka z dlhych prutov a kratke sa ohnu do obluka (ale opacneho, ako potrebujeme) ako som spomenul, kratke pruty su zvnutra, takze nasledne sa napne tetiva
Velkou vyhodou tohto luku je moznost skladania roznych sil lukov, ked zistis, ze ti je luk slaby, vymenis pruty za silnejsie, alebo ich par pridas. Samozrejme musis pruty ukladat rovnomerne a na striedacku aby si nemal vsetky hrube konce hore a tenke dole
) Vyroba takehoto luku je nenarocna, je rychly a silny
Co sa tyka sipov z videa, proti omprovizovanemu hrotu nemam v principe namietky, ale pierka (letky) by mali byt rozlozene rovnomernejsie a urcite sa daju vybrat aj rovnejsie pruty ako mal ten chlapik … Pri strelbe by som siez nedrzal sip medzi prstami … to je totalna konina … nebudes strielat o nic presnejsie, akurat si sip zbrzdis … ak nemas zakladku, tak ako drzis madlo luku, tak si sip volne polozis na palec … medzi palcom a madlom mas malinku drazku, ktora je viac nez dostatocna … no a o technike strelby z videa by som tiez vedel napisat cely roman … skratka je vidno, ze chlapik z videa je totalny samouk a robi to tak ako si mysli, ze je to spravne, i ked to je „jemne“ odlisne od spravnej cesty
Co sa vsak tyka videa, kvitujem na nom, ze chlap ukazal, ze sa vyroby luku netreba bat a ze i ked si nevytvorim dokonaly luk hned na prvy krat, tak strielat sa z neho bude dat
reagovat - Úterý 2. října 2012 ve 22:13 ® lunimus
-
MIG-35> pre teba by mohol byt zaujimavy 3D terc … ak by si chcel, viem zabezpecit rozne zvieratka v zivotnej velkosti
viac info v SS/SZ
reagovat - Úterý 2. října 2012 ve 22:11 ® Fryw
- Výroba primitivního luku reagovat
- Úterý 2. října 2012 ve 21:51 ® MIG-35 reakce na …
-
lunimus> No já sem teď odkázanej na kupovanej karbon a pořádnej terč by se taky hodil…
reagovat - Úterý 2. října 2012 ve 21:51 ® lunimus reakce na …
-
Dalous> inac ak ti este mozem poradit pri tvojom „odpanovani“ … ak si este nestrielal z luku, odporucam si najst aspon na uvodnych par lekcii instruktora, ktory pri strelbe vysvetli co a ako …
Je to prakticka skusenost, ktoru som si overil na vlastnej kozi … zacal som strielat bez instruktora ako samouk … a klasicky som nabral milion zlozvykov a zlych navykov, ktore mi branili v presnej strelbe, zle som pouzival chrbtove svaly, tetivu som po vystrele „odhadzoval“ cim som ju rozvibroval a vniesol som dalsiu smerovu nepresnost do vystrelu atd … Ked som zacal strielat pod instruktorom, tak som mal vazne problemy tieto navyky zmenit a chvilu mi trvalo sa nasledne dostat sam na instruktorsku uroven … Instruktori sice nie su zrovna najlacnejsi, ale fakt to stoji za to … tych par uvodnych hodin je viac nez dostatocnych, aby clovek mal na com budovat
ked budes mat zaujem o nejake dalsie rady, kludne sa na mna obrat, co viem poviem, co neviem si vymyslim
reagovat(resp. sa opytam skusenejsich – okrem ineho aj olympionikov
- Úterý 2. října 2012 ve 21:29 ® lunimus reakce na …
-
MIG-35> hehe … to si nemysli, ze som si zacal tieto homemade sipy vyrabat hned od zaciatku
… tiez som zacal s klincami, najskor pripevneny zboku kusom dratu, ale po par vystreloch bolo treba hroty upravovat, potom som zacal experimentovat so zapustenim klinca a neskor az ako vyssi level som si zacal vyrezavat z plechu „ziletky“
stary slameny madrac je fajn, tiez som mal jeden cas podobny terc, kym bezdaci nenasli miesto, kde si ho odkladam a nerozhodli sa, ze je este stale dostatocne pouzitelny na ine nez strelecke ucely
Som panelakove dieta – sidliskovy indian, takze so skladovanim tercovnic som mal vzdy problemy … ale na takom sidlisku sa vzdy naslo zopar kartonov, ktore stacilo pozbierat popri kontajneroch, odniest na pole (nastastie som vyrastal na sidlisku, kde sme mali 500m za barakom kolajnice a za nimi pole) no a po ceste nazad som sa zastavil v zbernom dvore a este som dostal aj 2 koruny za zber papiera
reagovat - Úterý 2. října 2012 v 19:50 ® Chorchus reakce na …
-
Dalous> Já taky š-pičatil hřebíkama a lukostříl špendlíkama. Jinak dostaneš taky koupit už vysušené jasanové dřevo jako polotovar pro výrobu luku. Pokud budeš mít zájem, tak ti to pošlu přes SZ ať neděláme reklamu.
reagovat - Úterý 2. října 2012 v 16:22 ® Bigpista reakce na …
-
Dalous> Použij česko-slovenský slovník. Věta zní: Kontaktuj mě přes SZ (soukr. zprávu)
reagovat - Úterý 2. října 2012 v 16:14 @ Dalous
-
lunimus> Super text! Dekuju za takoveto zkusenosti a upozorneni. Zatim se rozhlizim co se tyka lukostrelby a zbavit se lukostreleckeho panictvi:). Pri vyrobe luku bych chtel mit dobry pocit z toho ze jsem ho vlastnorucne vyrobil a ze je to fcni,takze zatim nezalezi na sile, precizni presnosti atd.. Ja byl v mladi spise pistolnik co strilel prisavky nebo raubir s prakem:) Sklolaminat me zaujal, ale prece jen neni nad praci se drevem:)V praci mi cesta k zipu hlasi chybu, ze nemam pristup k datum. Takze jak mi bude doma fungovat net, tak vyzkousim stahnout tam. Urcite uvazuju o zakoupeni vecicek. Rad te vyuziju jakmile si nastuduju co se ke mne vlatne hodi. Priznam se ze mi nejak nedocvakava co je ss – viz tva veta – tak ma kontaktuj cez ss…
reagovat - Úterý 2. října 2012 v 15:48 ® MIG-35 reakce na …
-
osprey> Hh taky sem svoje samodomo šípy špičatil hřebíkama.
Asi budem stejného kmene.
lunimus> Jako terč mam starou slaměnou matraci proloženou kobercema.
reagovatKde je to hodně prostřílený občas šíp projede dál než bych chtěl a letky sou v riti.
- Úterý 2. října 2012 v 15:36 ® lunimus reakce na …
-
osprey> ano … toto je tiez pravda, ze pri tychto homemade sipoch to za ten pocit stoji pri dopade sipu, zaduneni a ako sa ten sip rozkmita … clovek sa potom citi ako naozajstny indian
… ale tam sa klinec tiez pouziva len na „nizsich leveloch“
… ja som si zvykol urobit hrot zo silnejsieho plechu cca 2–3mm hrubka v tvare kosostvorca a na jednom konci je dlhsi trn so sirkou tela sipu … sip som sam nastiepil, vsunul som tam trn a hrubou nitou som hrot upevnil, pricom s ovinmi treba ist dost vysoko nad rozstiepene miesto … cele sa to este spevni glejom. Sip bol potom pekne vyvazeny a nevychyloval sa po vystrele z osi a hlavne to vyzeralo podstatne lepsie, ako s klincom
Letky som robieval z peria sliepok, ktore som kradol u tety na dedine, ked sme ju boli 2× do roka pozriet a vzdy si zo mna robila srandu, ze som indian a ja ako mlade ucho som bol na to patricne hrdy
… len potom viac zamrzelo znicenie, alebo stratenie takehoto sipu
reagovat - Úterý 2. října 2012 v 15:17 ® osprey
-
lunimus> Šípy jsem si dělal taky sám, ale hrot z hřebíku (klinec) skutečně po pár zásazích rozštípl dřík šípu a štvalo mě to. Ale ten pocit, když prkno zaduní a klepe se v něm tři čtvrtě metru dlouhý šíp, to za ten pocit u šestnáctiletého kluka stojí.
Jenže to dnes většina šestnáctiletých ani nezjistí.
reagovat