Vyhledávání
Myslivec vs. rybář
13.9.2012 | Chorchus | 17.617 zobrazení | 142 odpovědí
Začnu ze široka, jako povídku od vody. Večer jsem se vrátil z práce a našel svého synka ve stádiu, kdy chamra přecházela v depku. „Pojď, zajdeme zavláčet a zavedu tě na nezapomenutelné místečko“. Dojeli jsme k řece, šli jsme asi kilometr, kde stále ještě seděli bobkaři a šli jsme dál a dál, řeka přenádherná, nikde příjezd autem, přenádherné meandry. Našli jsme si místečka a začali nahazovat. Podotýkám, že řeka měla na šířku něco kolem 10 m. Po chvilce jsem si všimnul, že křoví naproti se pohnulo a po chvilce se ukázala hlava. „Ahoj, co je“, ptám se. Odpověd – Kačeny. V tu chvíli mi nějak nedocvakla jeho odpověď. Pochopil jsem v okamžiku, kdy se za mými zády ozvalo – „ga ga ga ga“. V ten okamžik se ozvala dělostřelecká kanonáda a my s mladým jsme sebou okamžitě plácli k zemi a držkou ryli zemi. Po uklidnění jsme valili zpět k autu. Všiml jsem si, že na protějším břehu byli kluci lovečtí rozmístění cca co 15 m a bylo jich hafo. Tedy aspoň jsem splnil, co jsem slíbil – nezapomenutelný zážitek. Tedy můj dotaz na vykladače práva obého, znalce v oblasti myslivosti zní: jak mají kluci zajištěno, že na protějším břehu nezastřelí rybáře, aby na konci honu, při závěrečném ceremoniálu a rekapitulaci nebyl výsledek – kachna, kachna, kachna, Chorchus s větvičkou v hubě?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 2. října 2012 ve 14:17 ® lunimus reakce na …
-
osprey> jj … klasicka chybicka zacinajucich strelcov
boja sa, aby im sip nepreletel niekam prec, tak strielaju do drevenych dosiek … ad1. sip tym hrozne trpi a skor dojde k jeho nevratnemu poskodeniu, ad2. ako si pisal, sa sipy potom naozaj tazko vytahuju …
nevhodne terce su tiez napr z polystyrenu a inych krehkych materialov, ale napr celkom fajn material je tiez par vrstiev z karimatky
reagovat - Úterý 2. října 2012 ve 13:18 ® osprey reakce na …
-
lunimus> No, fakt ses rozjel.
S tím terčem jsem to bral tak, že průměrný začátečník popadne luk a jde si někam zastřílet. Ten můj handmade měl tak 7 – 8 liber a tahat šípy ze vrat nebyla sranda
reagovat - Úterý 2. října 2012 ve 13:05 ® lunimus
-
fuu … pozeram, ze som sa trochu rozpisal … Osprey, nechces to hodit ako clanok?
… nie to bol len for … moj prispevok v principe nema vela spolocneho s rybolovom, takze clanok z toho nerob
reagovat - Úterý 2. října 2012 ve 13:03 ® lunimus reakce na …
-
Dalous> ahoj … chcelo to po mne uz par inych ludi, takze trochu literatury, co mam v PDF som hodil na lukostrelba.jediny.sk/lukostrelba.zip
ako pise Osprey, vyrobit luk nie je ziadna sranda … teda zalezi od toho, co od luku ocakavas … Ak chces robit luk z dreva, tak potrebujes rovnomerne rasteny kus, dobre presuseny a stiepany … nech mas po celej dlzke vlakna celistve … Dolezite je, aby si material uberal nasledne len z vnutornej strany a bacha na to, aby si uberal rovnomerne a naozaj po troskach a opatrne … Dolezita vec je, aby si si tam pri vyrobe hodil pomocnu tetivu, ktorou budes luk priebezne kontrolovat … v principe ju potahas cca 10cm a budes sledovat, ako sa ti spravaju ramena … ked budes s ramenami spokojny, skusis tetivu potiahnut postupne na 15–20–25–30 cm a zakazdym budes upravovat ramena, tak aby sa ohybali idealne … a velky pozor, aby si ramena nepretazil … to totiz urobis len raz a robis novy luk
ked ti moc nezalezi na vzhlade a necakas od luku vela, len si chces na chalupe zastrielat, tak mozes spravit ramena napr zo starsich beziek … idealne, aby si zohnal este drevene bezky
Ak mas zaujem o kladkovy luk, tak bez dostatocnych znalosti z oblasti strojarskych vypoctov ti to neodporucam robit. Jedna sa hlavne o to, aby si bol schopny vypocitat sily na tetivu v razoch … ak by totiz pri tychto silach doslo k jej pretrhnutiu, mohlo by to skoncit veeelmi skaredo … zober si napr moj luk, kde mam tetivu zo splietaneho oceloveho lanka priemer 2,5mm to keby sa pri vystrele roztrhlo a svihlo ma krizom po tvari, tak … No a nejde tam len o vznikajucu silu na tetive, ale aj o to, ze pri kladkovom luku mas kladky uchytavane excentricky, aby si dosiahol efekt, ze maximalnu silu natahujes cca v 1/3 naprahu a „vzadu“ drzis uz len zlomok napinacej sily … pri kladkovom luku ti tetiva prechadza od stredu jednej kladky smerom k druhej kladke, ktora je opasana, tetiva prechadza dalej zadnou stranou spät k prvej kladke a cez nu naspät na os predchadzajucej kladky … trochu zlozito to znie, ale skratka mas tam 3× natiahnutu tetivu, kazdu inej dlzky … to znamena v praxi, ze ak hlavnu tetivu napinas, kazda sa ti nejakym inym sposobom napina a teda musis mat presne spocitane aj nutne uhly opasania kladiek a miesta vstupu tetivy do kladky atd … skratka musis dosiahnut, ze tetiva bude namahana idealne … a nesmie sa v ziadnom bode pretazovat … a to by som bez prislusnych znalosti fakt nerobil …
Btw. ramena na mojom kladkovom luku (btw. je robeny na kolene, takze presne viem, kolko je tam uskali) su zo sklolaminatu … co je material, ktory mozes tiez pouzit na vyrobu ramien pri beznom luku … Vyhodou sklolaminatu je, ze si ho mozes presne vrstvit podla potreby, vratane sklotextilnej vystuze, pripadne mozes kombinovat rozne materialy, cim dosiahnes ine vlastnosti ramien, napr ich rychlejsi navrat do povodnej polohy, tvrdost, tuhost, pocet cyklov atd …
Co sa tyka tercovnice, s vyberanim sipov som nikdy nemal vaznejsi problem … staci vhodne zvolit material tercovnice v kombinacii s vhodnymi sipmi …
napr nemozes pouzit na tenucke karbonove sipy slamenu tercovnicu – sip si ani nevsimne, ze do niecoho narazil … pre slamenu tercovnicu su idealne hrubsie drevene sipy … tie vsak nemozes strielat z kladkovych lukov, resp. ani zo silnejsich a ryclejsich lukov … pri vystrele totiz dochadza k „priehybu“ sipu … hrot este stoji, kym koncik uz je tlaceny tetivou … pri akejkolvek nekvalite dreveneho sipu moze dojst k jeho rozstiepeniu a volny koniec sa moze zapichnut do ruky, kde drzis sip … toto riziko je v principe pri akomkolvek nekvalitnom drevenom sipe a akomkolvek luku, ale stupa hlavne s vymetovou rychlostou (kladkove luky su pren kriticke) a tiez riziko stupa so silou (ale hlavne rychlostou) Zas je hlupost do dreveneho luku napr typ longbow pouzivat duralove, alebo karbonove sipy … skratka vsetko ma svoje presne miesto urcenia …
ale vratim sa k tercovniciam … daju sa kupit profi tercovnice (nie su dokonca ani moc drahe) z ktorych sa sipy vytahuju naozaj bez problemov … ale napr ja som zacinal s tercom poskladanym z kartonovych krabic … pre natahovu silu 24,5 KG mi stacil terc o hrubke cca 12–15cm … ide o to, ze sip prerazal vela samostatnych vrstiev a kazda mu vzala kusok energie, pritom karton je dost pruzny a vzniknute diery tesne lemovali sip a pri treni dochadzalo tiez k strate energie … no a sip sa väcsinou zapichoval tak do polovice dlzky tela a pritom sa dal celkom lahko vytahovat … nevyhoda takehoto terca je nestalost v poveternostnych podmienkach (musi byt suchy) a tiez mal obmedzenu zivotnost (pocet vystrelov) … ta sa dala ciastocne predlzit vzajomnym posunom, alebo vzajomnym otocenim jednotlivych vrstiev … … inac co sa tyka profi tercovnic, dnes nie je problem ich tiez zohnat v specialnych upravach – 3D makety roznych zvierat v zivotnej velkosti …
Ak sa chces venovat lukostrelbe, tak uplne zakladna vybava – t.j. luk, sada sipov, terc sa da kupit do 200,–€ (cca 5.000,–CZK) Pri kupe luku je dolezite, ci si pravak/lavak, tvoja vyska, dlzka ruk a sila Ak by si mal zaujem o nejaku masinku, tak ma kontaktuj cez ss … nebudem tu verejne robit reklamu na jeden z najlepsich (ak nie vobec najlepsi) obchod na Slovensku … a viem ti cez nich zabezpecit prakticky cokolvek, co sa tyka lukov, kusi, fukaciek, prakov a vsetkeho prislusenstva
reagovat - Úterý 2. října 2012 v 11:43 ® osprey reakce na …
-
Dalous> Výroba luku je dost náročná, záleží na požadovaném výkonu a celkové kvalitě. Já si dělal luky v 16 letech. Napínací síla tak 3 kg, reálný dostřel asi 60 m (po křivce).
Takže jde o to, jestli chceš obyčejný luk, kladkový, jestli máš snahu spíš o střelbu v duchu olympijské disciplíny nebo něco v terénu.
A dobře zvaž výkon toho luku. Vem si, že u těch nejvýkonnějších bude zajímavé už jen tahat šípy z terče.
reagovat - Úterý 2. října 2012 v 11:24 @ Dalous reakce na …
-
lunimus> Ahoj, rad bych si nastudoval nejakou teorii o lukostrelbe (typy luku, sipu, na co je jaky vhodny, jak si luk vyrobit atd.) a kusich. Pote bych rad presel na praxi. Rad bych vyuzil tvych znalosti a databanky a poprosil, zda-li by jsi mi mohl zaslat nejake pdf k nastudovani.Knih existuje zrejme spousta, ale clovek, ktery ma prehled doporuci to co obsahuje kvalitnejsi informace. Jinak vedete zajimavou diskuzi. Nastesti sef neni dneska v praci:)
reagovat - Středa 19. září 2012 ve 13:04 ® MIG-35 reakce na …
-
hraji> Tak já sem takovej „svůj“ nadšenec do luku. Z kuše sem střílel a nebavilo mi to. Sem tam si picnu na střelnici s pistolky, flinty či jinýho tvůrce randálu. Ale tam mi vadí ten rachot. Z lukem si vyjdu na zahradu a střílim, hledam klid v sobě. Občas i potěší střed, ale to nejni můj hlavní cíl. Sem tam ze zvědavosti kouknu na netu jak lověj. Já bych lovil jen z krajní nouze a ta je doufam daleko. Každýmu prostě sedí a bavího něco jinýho.
reagovat - Středa 19. září 2012 ve 12:55 ® hraji reakce na …
-
MIG-35> já se přiznám, že jsem na F&H rád sledoval reportáže z lovu jelenů pomocí luku. Je to prostě jiné, než ze vzdálenosti 80 metrů zamířit puškohledem z posedu a v ideální pozici vystřelit. Bitvy mezi lukostřelci a střelci z kuše nesleduji a nestuduji.
reagovat - Středa 19. září 2012 ve 12:35 ® osprey reakce na …
-
CeP> Ano, lom plný vody by byl ideální. Vysadil bych si tam ryby. Perlíny.
reagovat - Středa 19. září 2012 v 9:34 ® CeP reakce na …
-
hraji> kdepak. to by pro ne byla slepa ulicka. prumernemu ceskemu rolnikovi se musi navsteva u vody vyplatit takze bych to videl spis na elektriku nebo granat.
reagovat
k otazce samotne bych se priklonil spise na stranu myslivce kusostrelce. z meho laickeho pohledu budu mit s kusi pevnejsi drzeni a postoj tak bych myslim lepe zacilil. k tomu nejaky ten lom vody.. - Středa 19. září 2012 v 9:33 ® MIG-35 reakce na …
-
hraji> Hh tys to zasejc rozetnul.
reagovatZlatý střílení na neživej terč čimkoliv.
Já najčastěji střílim na fidorky sou hezky kulatý a maj spousta barev. I mi chutnaj.
- Středa 19. září 2012 v 9:33 ® nnnap
-
pro rolníka určitě kush. Přece jenom na luk bych dal vyšší papíry. Nerad bych seděl u fídru s šípem mezi očima. A to ani u varianty Ch&P Cush, s šípem s přísavkou.
reagovat - Středa 19. září 2012 v 9:05 ® hraji
-
A při chytání ryb jsou na tom líp myslivci kušostřelci a nebo myslivci lukostřelci? Je bowfishing jen slepá ulička a přejde na kušofishing, aby ho mohl provozovat průměrný český rolník? Takových zajímavých otázek se předestírá…
reagovat - Úterý 18. září 2012 ve 23:00 ® osprey reakce na …
-
Mrakoš> Ony ty slavné lučištnické bitvy u Kresčaku a Azincourtu byly trochu složitější. Frantíci si to celé podělali špatnou disciplínou a taktikou.
Fakt je, že u Kresčaku stříleli lučištníci z kopce a suchými tětivami a janovským kušmenům dělalo potíže na ně dostřelit. Druhá věc je, že měli mít pavézy na ochranu při nabíjení, ale francouzské velení tak pospíchalo do boje, že nepočkalo až jim to trén doveze a poslali je tam bez nich.
reagovat - Úterý 18. září 2012 v 10:19 ® lunimus reakce na …
-
Mrakoš> je fakt, ze z kuse moze strielat ludovo povedane pouceny „blbec“, kym strelba z luku vyzaduje neustaly trening … A kedze vojakov (profesionalnych vojakov) bol nedostatok, tak v municnom sklade sa valali kuse a v case vojny zverbovali rolnikov, tych kusok chytrejsich postavili ku kusiam, vysvetlili im princip nabijania a strelby … ale padol medzi nich prvy sip a rozutekali sa, lebo nemali moralku …
Pokial sa ale jednalo o stret profi armady kusostrelcov a lukostrelcov, tak dostali zas na frak luky, preto ze sa lukostrelci nedostali na dostrel a kusostrelci, i ked nie s takou rychlostou opakovanych vystrelov dokazali udrzat dostatocny odstup lukostrelcov, resp. ich eliminovat natolko, aby ich dorazili svojou ziskanou pocetnou prevahou, ked sa uz lukostrelci dostali tak blizko, aby mohli pouzit svoje zbrane …
Co sa tyka vymeny tetivy, tak na luku sa tetiva meni podstatne jednoduchsie, ako na kusi a pri silnych kusiach to v bojovych podmienkach ani nebol schopny nikto urobit, kym lukostrelci si pravidelne vypinali a napinali luky, takze vymena tetivy nie je problem
reagovat - Úterý 18. září 2012 v 6:15 ® Mrakoš reakce na …
-
Díky, dal sis s tím ráci, je vidět že tě to baví
reagovatPrincipu už rozumím. Vím že šéf uvažoval i o výrobě kuší, ale upustil od toho kvůli spoušťovým mechanismům. Asi nesehnal dodavatele. Já neznám nikoho kdy by střílel z kuše, zato spoustu lukostřelců. Možná je to tím že u nás frčel Vinetů a Robin Hood.
A co se týká střetnutí luko a kušostřelců. Četl jsem že kuše prohrávaly, bylo jich totiž vždy podstatně míň než lukostřelců, měli horší výsvik a chyběly jim zkušenosti. Francouzi si najímali Italské kušištníky, ale proti anglické lavině šípů neměli šanci. Jednu bitvu se střelci z kuší ani nezapojili protože krátce sprchlo a s mokrou tětivou to nešlo. Lukostřelci měli povinnost mít u sebe náhradní tětivu takže jí jen vyměnili a střílelo se dál. - Pondělí 17. září 2012 ve 22:25 ® lunimus reakce na …
-
Mrakoš> tak som to schematicky nakreslil … Tam, kde je spustaci mechanizmus, je na kusi taky „vystupok“. Okolo neho polozis lankovy napinak (do drazky polozis stred napinaku). Haciky zahaknes do tetivy co najblizsie k pazbe a volne konce napinaku tahas smerom dohora rovnomernym tahom. v ockach na hacikoch vznika „kladkovy“ efekt a ty tahas len polovicu napinacej sily kuse. No a aby som nezabudol, tak este je vpredu na pazbe strmen, ktory musis pred tym samozrejme prisliapnut nohou
A to je cely zazrak pri napinani kuse
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 22:05 ® lunimus reakce na …
-
Mrakoš> … prave som pozrel to video, co je pod kladkovou kusou … to co hovoris, ze si ziskal podla neho ciastocnu predstavu o napinani, tak tam je presne pouzity lankovy napinak, ktory vyuziva efekt kladky … bohuzial prave spominany efekt tam nie je vidiet, takze ti to skusim nakreslit a popisat, len mi daj par minut casu na kreslenie
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 21:58 ® lunimus reakce na …
-
Mrakoš> kuse maju obrovsku vyhodu v moznosti pouzit takmer neskutocnu napinaciu silu, ktoru nedrzi strelec v rukach, cize sa nechveje pred vystrelom
Na napinanie existuju rozne mechanizy, od jednoduchych napinakov, ktore vyuzivaju kladkovy princip (jedny z najcastejsie pouzivanych u „slabsich“ kusi), niektore typy pouzivaju pakovy system, ine „rumpalovy“ … Kedze sip je tiez dost masivny, plati pre strelivo to iste, ako som pisal pri sipe vystrelenom z luku par prispevkov dole …
Obrovskou nevyhodou vsak je nemoznost rychleho opakovania strelby, co je vsak eliminovane dostrelom
Dobri lukostrelci dokazali udrzat vo vzduchu aj 10 sipov, udajne jeden indian udrzal vo vzduchu 16 sipov … ale to je uz predchodca samopalu
V praxi vsak vo vojenskych stretoch lukostrelci prehravali suboje s kusostrelcami, lebo kym sa likostrelci dostali na dostrel, tak boli postreilani z kusi … akonahle sa vsak dostali na dostrel, bol amen s kusostrelcami …
btw. 200 librova kusa nie je ziadnou vynimkou … drzal som v ruke 264,5 librovu kusu ale ta uz strielala na 2km ale tiez dost slusne kopala po vystrele
inac ak budes chciet podebatovat o lukoch viac, tak mozeme pripadne aj cez sukromne spravy, pripadne ti mozem poslat par PDF o lukoch atd … Myslim, ze ako instruktor lukostrelby a kusostrelby by som nieco malo okolo toho mohol vediet :o)
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 21:07 ® Mrakoš reakce na …
-
džigit> Jo, na tom videu je natahování vidět. Tak už mám trošku představu.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 20:58 ® Mrakoš reakce na …
-
Jak se to natahuje tak to netuším, ale asi ne tak jako luk
reagovatShodou okolností jsem se dostal k výrobě luků, už 14 dnů se tím živím. Proto mě vše kolem docela zajímá.
- Pondělí 17. září 2012 ve 20:48 ® džigit reakce na …
-
Mrakoš> oukni tady
reagovathttp://www.zbrane-vzduchovky.cz/…carbon-lite/
- Pondělí 17. září 2012 ve 20:46 ® nnnap reakce na …
-
MIG-35> já jo. Postavím se na tětivu a dva to natáhnou.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 20:29 ® MIG-35 reakce na …
-
Mrakoš> Dyk sis sám odpověděl- napínací síla. Dokážeš si představit natáhnout luk 200lbs?? Já ne.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 20:19 ® Mrakoš
-
Jelikož lukostřelci byli mimo anglii vzácní (chce to dlouhodobý trénink), začaly se vyrábět kuše. Z těch moh střílet fakt každý. Zaujalo mě že moderní kuše mají kolem 200 lbs napínací síly. Máte s nima někdo zkušenost? Jak si stojí ve srovnání s lukem?
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 13:28 ® lunimus reakce na …
-
mirous> to nie je o tom, ze by mali sucasni polovnici prejst z gulovej zbrane na lov lukom
… tu ide o to, ze clenmi polovneho zväzu by sa mozno chcelo stat par ludi – lukostrelcov, ktori nemaju zbrojny pas
inac s tebou suhlasim, ze je to hlavne o ludoch a ich pristupe k zodpovednosti
Inac co sa mna osobne tyka, lov zivej zveri ma nikdy nejako nelakal, i ked klasicka tercova lukostrelba nie je vzdy to naj a spestrenie vo forme 3D lukostrelby je zaujimavou skusenostou … hlavne pokial vies, ze medved, ktoreho si netrafil celkom idealne ti necha sancu na prezitie, co realny medved by ta uz davno roztrhal …
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 13:26 ® Bigpista reakce na …
-
mirous> Otázka je, jestli úroveň odpovědnosti a znalosti svých možností naší lovecké veřejnosti stačí na užívání kulovnic a brokovnic. Ale jak píšeš, je to o jednotlivcích. V každé skupině jsou lidé dobří i špatní, rozumní a hloupí, slušní a grázlové. Fakt je, že znám „myslivce“, kteří by neměli dostat ani stříkací pistolku – stejně, jako znám rybáře, kteří by měli mít zákaz přiblížit se k vodě.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 13:22 ® lunimus
-
osprey> ono ide hlavne o to, ze sip ma X krat vyssiu hmotnost – tym padom väcsiu prieraznu silu … Pri niektorych puskach a niektorych typoch nabojov som v principe ochotny sa postavit naozaj dobremu strelcovi ako terc v nepriestrelnej veste … Pri luku nie som ochotny sa postavit v dvoch nepriestrelnych vestach ani detskemu luku, ani keby strielal super presny strelec …
Co sa tyka ulovenia slona, ten slon o ktorom si pocul nebol zdaleka jediny slon uloveny lukom … ten slon s 10 sipmi mal asi smolu na zlych strelcov so slabymi lukmi … viem o pripadoch skolenia slona jedinym vystrelom z kladkoveho luku …
Bigpista> co sa tyka sipu a nepriestrelnej vesty, tak obycajny duralovy sip z 30 libroveho luku ju prestreli … nie durch, ale spicka zarucene dociahne do srdca … Potom su kvalitne a extremne drahe nepriestrelne vesty, ktore maju este specialnu kevlarovu husto tkanu siet na povrchu, ktora zachytava sipy vystrelene z luku az do sily cca 50–60 libier … ale ak pouzijes tenky prierazny sip s tvrdym hrotom, tak nemas sancu … a ak pouzijes kladkovy luk cca 75libier a viac, tak obrazne povedane mozes porazit tank
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 13:17 ® mirous
-
Nechci obhajovat ani rybáře ani myslivce i když patřím k oběma. Nezapomínejte, že rybáři, myslivci, řidiči … všechno je průřez národa. Jeden střílí volavky, další bere kapry 35 cm na uzení, někdo jezdí opilý… Vždycky to bude o konkrétním člověku a o legislativě, o nastavení mantinelů a hlavně o jejich dodržování. Bohužel v době, kdy lumpárny skoro všem projdou a v nápravném zařízení se mají lépe než většina důchodců těžko očekávat nějaké zlepšení. A ještě k tomu luku – lov s ním je hlavně o odpovědnosti a znalosti svých možností. Pochybuji, že je naše lovecká veřejnost kompletně na takové úrovni.
reagovat - Pondělí 17. září 2012 ve 13:09 ® nnnap
-
Bigpista> také jen to je důležité. Vše ostatní je rozmar.
reagovat