Vyhledávání
Myslivec vs. rybář
13.9.2012 | Chorchus | 17.496 zobrazení | 142 odpovědí
Začnu ze široka, jako povídku od vody. Večer jsem se vrátil z práce a našel svého synka ve stádiu, kdy chamra přecházela v depku. „Pojď, zajdeme zavláčet a zavedu tě na nezapomenutelné místečko“. Dojeli jsme k řece, šli jsme asi kilometr, kde stále ještě seděli bobkaři a šli jsme dál a dál, řeka přenádherná, nikde příjezd autem, přenádherné meandry. Našli jsme si místečka a začali nahazovat. Podotýkám, že řeka měla na šířku něco kolem 10 m. Po chvilce jsem si všimnul, že křoví naproti se pohnulo a po chvilce se ukázala hlava. „Ahoj, co je“, ptám se. Odpověd – Kačeny. V tu chvíli mi nějak nedocvakla jeho odpověď. Pochopil jsem v okamžiku, kdy se za mými zády ozvalo – „ga ga ga ga“. V ten okamžik se ozvala dělostřelecká kanonáda a my s mladým jsme sebou okamžitě plácli k zemi a držkou ryli zemi. Po uklidnění jsme valili zpět k autu. Všiml jsem si, že na protějším břehu byli kluci lovečtí rozmístění cca co 15 m a bylo jich hafo. Tedy aspoň jsem splnil, co jsem slíbil – nezapomenutelný zážitek. Tedy můj dotaz na vykladače práva obého, znalce v oblasti myslivosti zní: jak mají kluci zajištěno, že na protějším břehu nezastřelí rybáře, aby na konci honu, při závěrečném ceremoniálu a rekapitulaci nebyl výsledek – kachna, kachna, kachna, Chorchus s větvičkou v hubě?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 14. září 2012 ve 14:31 ® MIG-35 reakce na …
-
Ciffik> Jo dobře si to písnul!
Některých myslivců si vážim za jejich přístup. A je rozdíl mezi myslivcem a ferdou ze spolku co vozí kulovnici v traktoru.
Robur> Ale joo. Tak toho se účastní jeden max dva střelci. Tomuhle rozumim, že některý kusy musej fuč vo tom žádná. Já sem spíš příznivec šoulání. A s lukem to by bylo.
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 14:08 ® Ciffik reakce na …
-
nnnap> Ve Francii chodí na divočáky na šoulačku s lukem a šípy – to je frajeřina.
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 14:06 ® Robur reakce na …
-
MIG-35> probírka nemá s lověm společného nic, ale aspoň na tom zkusí něco vydělat. To ty nepotřebné kusy mají ulechtat?
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 14:04 ® Ciffik
-
Ona není myslivost a myslivost. Je potřeba rozlišovat. Prvně než mě někdo osočí pocházím z rodiny, kde se myslivosti věnuje už min. 5tá generace včetně mého otce a bratra. Já jsem po tom, co jsem dostal trochu rozumu ve 13 letech utekl k rybařině. Důvody? Bohužel i k myslivosti se dostali špatní lidé, lobbisté a těžcí ,,podnikatelé,, jenž z myslivosti dělají těžký byznys. Proto se čím dál častěji stávají nehody a průsery i pod vlivem alkoholu. Těmto lidem je v podstatě jedno komu dovolí po čem vystřelit hlavně, že zaplatil. Další věcí, která se mi nelíbí, že se občas vyskytnou jedinci jenž berou zákon do vlastních rukou a upravují si doby lovu – mající vlastní způsob výkladu ochrany přírody.
I přesto chápu podstatu myslivosti, její smysl a nutnost výkonu myslivosti. Myslivci byli, jsou a budou potřeba. Myslivost sama o sobě špatná není – naopak v každé učebnici se najde určitý kodex či kapitola o etiketě. Škoda, že se jimi v dnešní době řídí málokdo. Čest výjimkám.
Co se týče tématu. Myslivci vždy musí oznámit data společných honů na patřičný úřad – u nás se občas vyskytnou i informační tabule kolem rybníků. Myslivec nesmí vystřelit na hladinu – vodní ptactvo se zásadně střílí ve vzduchu. S tím obydlím a střelbou v obydlených oblastech je to těžší – záleží tuším na vzdálenosti a použitém střelivu brok/kule. Ale to by vám spíše napsal bratr. Tak či tak, zkušený myslivec dobře vedený blbost prostě neudělá. Tyto průsery mají povětšinou na starosti hosté s plnýmy kapsami. Netrpělivost a ukvapenost dělá svoje – často i alkohol. Připomenul bych scénu z mého oblíbeného filmu s Tomášem Holým – Za trnkovým keřem. ,,Už jste někdy střílel vysokou?" ,,Jednou,…zajíce." Zažil jsem hony, kde vypráskali podnapilého hosta z honu jak psa – ikdyž to byl největší sponzor. Naopak byli i tací, co raději riskovali průser než by přišli o prachy. Co se kontrol na alkohol ze stran policie týče naprosto na prd. Kontolují se z 99% jen střelci. pamatuji jeden hon, kdy před kontrolou policie bylo cca 15 honců po kontrole se z 5 stali střelci…
Takže asi tak. Ona myslivost je fajn a řekl bych, že má něco do sebe. To co z ní však dělají poslední dobou lidé a peníze (včetně některých myslivců) je děs. Rybařina není o moc lepší, nicméně se pořád můžem zašít někam hluboko mimo civilizaci k řece a je fajn. Taky máme o něco menší pravděpodobnost smrtelných zranění. Pro mě je ještě důležité to, že ačkoliv ukojím loveckej pud, drtivá většina úlovků žije dál…
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 13:50 ® MIG-35 reakce na …
-
Robur> Jo to je pravda, ale co to má s lovem společnýho? Zabíjení?? Kus odsud má týpek zubry. Přjeli bohatý pašácí si ho picnout pro trofej za tučnou odměnu. Picli a ani se neobtěžovali se s nim dál zabejvat. Hurá zapíjet. Přijel jim profík preparátor, kterej se jim o zbytek postaral.
nnnap> Tu je to taky samý hovádko! Loni, když měli naháňku na pjasátka tak se ani neobtěžovali s dohledáváním.
reagovatPak po lese nacházíš pošlí, hnijící prasata. A kdo by chtěl potkat raněnýho kňourka, že?
- Pátek 14. září 2012 ve 13:26 ® nnnap
-
v mém okolí jsou jenom hovada. Aťsi dělá každej co chce, ale bez kvéru. Chceš si krmit žvížátka, krm si. Chceš si picnout bažanta. Picni si. V bažantnici. Chceš masíčko? Kup si. V oboře. Poraženo profíkem, tj. řezníkem. A do lesa pustit hospodáře se psy. Není třeba nic odlovit kvérem!
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 13:22 ® Robur reakce na …
-
MIG-35> co jsem tak pochopil, tak na těch krmelištích se dělá hlavně probírka „nepotřebných“ kusů a ti pseudolovci jsou pak i méně nebezpeční. Prý ty trofejní kusy stejě musí třeba vyřadit a nahánět je po lese je asi nefektivní, Ale nejsem nimrod, to jsem tak jako pochopil mezi řečí.
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 13:14 ® MIG-35 reakce na …
-
osprey> Tak povl najdeš ouplně všade! Nechtěl sem nějak páni myslivce urazit, leč sem se potkal spíš s tim povlem. Navíc mi nepříde moc velká zábava picnout si zvíře v oboře kam chodí na krmeliště na pár metrů. Další zhovadilá zábava zbohatlíků co si věší na stěnu trofeje. Stejně tak mi příde divný věšet si preparovaný ryby na zeď. Ale každej sme jinej.
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 12:44 ® osprey reakce na …
-
Robur> Jde o to, že třeba tady Libor je taky myslivec. A neřekl bych o něm křivé slovo – dělá to pro krásu toho koníčka a rozhodně ne proto, aby zastřelil co kde lítá.
Pak jsou tací, co skutečně chtějí střílet za každou cenu, porušují předpisy, riskují a tak.
Samozřejmě střelná zbraň je střelná zbraň. Já maximálně uvláčím potápěče nebo někoho trefím krmítkem.
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 12:32 ® Robur reakce na …
-
nnnap> to je jednoduché, jsem Sokol a nikdo si na mne nedovolí, páč se ví, že mám v záloze věrnou gardu, a to je nějaká síla.
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 12:30 ® nnnap
-
že se nikdo nenaváží do paličkování nebo do Sokolů. To vážně nechápu.
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 12:23 ® Robur
-
kerob> Osprey spíš myslí to urážení myslivců jako bezmozky, alkoholici atp. To že má myslivec krochnu a rybář max. prak či kobru je asi jasné.
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 12:19 ® kerob reakce na …
-
osprey> hlavne ty nasledky jsou jiny
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 12:15 ® osprey reakce na …
-
MIG-35> Proč by to mělo být u myslivců jiný než u rybářů? Jsou ti dobří a taky nějaký ten póvl.
Měl jsem tu kdysi na stavbě jednoho, ten by zastřelil i zvíře obklopené davem lidí uprostřed přírodní rezervace.
reagovat - Pátek 14. září 2012 ve 12:11 ® MIG-35 reakce na …
-
nnnap> Mě příde, že jich je víc i bez pár promile nebezpečnejch a bez mozku!
reagovatA přesně jak píšeš, nejdřív pálí a pak se diví. Neříkam, že nejsou vyjímky.
Beru maso od kámoše a ten si 10× rozmyslí než vypálí!! 1 musí mít jistou, že tam nikdo nejni a za 2 jistotu dobrý trefy.
- Pátek 14. září 2012 v 11:19 ® nnnap
-
recept na redukování myslivců:
Vylosuje se 1 myslivec z honu. Umyje a nastrouhá se do kastrolu. Dáme na silnej plamen a mícháme tak dlouho, až se z puštěné šťávy odpaří, redukuje, alkohol. Poté naplníme formičku a po vychladnutí jej použitelného předáme vedoucímu leče. Takto redukovaný myslivec má šanci se chovat jako člověk. Tedy používá nejdříve mozek a pak až pálí.
reagovat - Pátek 14. září 2012 v 11:07 ® kerob
-
uz 2× jsem se schovaval pod podemletej breh a broky sustily ve strome nade mnou…nic moc zazitek, ale hadat se s ozbrojenejma pitomcema nehodlam. Nemam myslivce rad.
reagovat - Pátek 14. září 2012 v 10:27 ® nnnap reakce na …
-
Alivio> muhehe, to je snad docela rozdíl, ne?
Asi bude nutné při takovémto počínání volat státní policii. Jdete kolem řeky s děckama na procházku a dostanete broky od hastrmana s flinlou mezi oči? Jestli se to děje, musí se to řešit. Dokud nebudou první bez papírů, bude se to stávat pořád. Jinak proti redukci myslivců mezi sebou nic nemám- kdo čím zachází, tím také schází.
reagovat - Pátek 14. září 2012 v 8:14 ® Shrek
-
Přesně jak píše Regulus – MĚLI BY střílet proti nebi. Ale je myslivec a myslivec, stejně jako je rybář a rybář.
reagovat - Čtvrtek 13. září 2012 ve 20:33 ® Kazan
-
Ona je otázka co říkají pravidla ohledně střelby a druhá věc je skutečnost
reagovatKaždy rok někdo skončí od myslivce postřelen, v horším případě zastřelen. Kachny většinou někde odchovají jako brojlery a oni pak nechtějí potvory létat ať již z důvodu že jim přistřihnou křídla aby jim nevzaly předčasně čáru. No a když kachny nelítají tak se to do nich našije úhel neúhel přímo na vodě. Své by o tom mohl vyprávět kámoš co na Žernosekách zavážel s loďkou a při palbě mu o loď zvonily broky. Nakonec tetka když nejednou dostala divokou kachnu se podivovala jak je možné že jsou střelené do zad
- Čtvrtek 13. září 2012 ve 20:22 ® regulus
-
To je nářez …
No myslivec nejsu, ale tak nějak jsem zaslechl, páč pár pernatejch taky znám, že oni nesmí kačeny střílet na zemi, ale až když letí a mám takovej dojem, že mi kdosi říkal, že zbraň musí být minimálně pod nějakým úhlem od země, plus to co psal MIG, směrem k obydlím a tak. Takže pokud by jste s mladým nevzlétli, tak by jsi s tou větvičkou v hubě skončit neměl, ale to je jenom teorie …
Ale myslím, že ti bude odpovězeno, je tu pár lidí co jsou podobojí.
reagovat - Čtvrtek 13. září 2012 v 19:00 ® MIG-35
-
Co sem se bavil se „zelenáčema“ tak by neměli střílet proti lidu. Ani, když nejni vidět, ale je v dálce třeba stavení či jiná civilizace. Ale kačeny sou kačeny… Párkrát se mi stalo, že sem byl u vody a najednou ratata a řev. Páni měli naháňku. Když sem na ně houknu co tu blbnou tak mi odpověděli, že tu nemam co dělat, že honí pjasátka. Nikde v lese po cestě žádná cedule. Tak sem je poslal k šípku a odvětil, že vykonávam rypářský právo jako voni myslivecký. Se odporoučeli já přežil. Jen mi pak vylekal kenec přeběhnivší za zády. Prostě by měli mít místo lovu označený a zabezbečený proti vstupu nelovců. Leč víš jak to chodí.
reagovat