Chytej.cz

Sumec nad metr a půl - "nezabíjet, převézt na jiný revír." necteno

8.8.2012 | fila | 33.950 zobrazení | 234 odpovědí

Převoz trofejních ryb,tam kde je nezabijou.:)Kon­krétně sumec.Už mě deptá,jak někde uděj dvoumetrovky(Ře­hačka,Záplavy­Dyje,Vranov),ja­ko samozřejmost a za pár let už tyhle ryby budou jenom na Ebru,Pádu,nebo …Viz sumec 2009,Jizera 1,dva metry osumdesát…udír­na..Jsem možná naivní,ale třeba je tady cvok,kterej už to dělá a pouští sumce tam kde maj šanci přežít..

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 9. srpna 2012 v 18:16 ® osprey reakce na …
osprey

fribble> S tímhle souhlasím.

reagovat
Čtvrtek 9. srpna 2012 v 18:11 ® fribble reakce na …

osprey> Nebudeme se přít – princip je, že tahat sumce na malé vody je blbost. A tahat velké za prachy soukromníkům je na rozbití huby.

reagovat
Čtvrtek 9. srpna 2012 v 17:57 ® osprey reakce na …
osprey

fribble> Nevím, jak vypadá násaďák u vás. U nás je to ryba kolem kila.

A jestli máš představu, že sumec žere 365 dní v roce pořád stejně, tak já ji nemám.

Měli jsme metrové sumce v chovném rybníku naší MO, kde byla skutečná násada kolem půl kila. Kdybys měl pravdu, neslovili bychom ani šupinu.

V reálu ten sumec někdy žere, jindy nežere, takže paušalizovat mu to na nějaký denní průměr nemá cenu. Celkové množství potravy bych u té metrovky viděl tak na 10 – 15 kg ročně. Přírůstek na váze tak do dvou kil.

reagovat
Čtvrtek 9. srpna 2012 v 17:52 ® osprey reakce na …
osprey

CeP> Masařka není sumec. Násaďáci jsou pro masařky. Masařka násaďáka může. V neomezeném množství. Protože si zaplatila povolenku.

reagovat
Čtvrtek 9. srpna 2012 v 17:52 ® fribble reakce na …

osprey> Myslíš, že při tom, co svaz nasazuje, jsou 2ks na den a jednu metrovku nějak moc?

reagovat
Čtvrtek 9. srpna 2012 v 17:41 ® CeP reakce na …
CeP

osprey> zapomněl jsi na koeficien masařky. :-D

reagovat
Čtvrtek 9. srpna 2012 v 16:48 ® osprey reakce na …
osprey

fribble> 1500 násaďáků pro 2 – 3 sumce? 500 – 750 násaďáků na sumára a rok? Hergot…

Ale s hlavní myšlenkou příspěvku souhlasím.

reagovat
Čtvrtek 9. srpna 2012 v 16:11 ® fribble

Nechci dělat chytráka, ale pár fousů jsem za život chytil. Ryby nejím, ale je třeba rozlišovat, kde jsem co chytil. Na Orlíku nebo Slapech 2m po vyfocením pustím, ale na 5ha svazovém rybníku dostane po hlavě i metrovka. Těch 1 500 kapříků násady je tak krmení pro 2–3. A to je možná problém i převážení (když opominu infekci atd.) Dneska jsem spíš svědkem toho, jak se chlapi vytahují, že z Orlasu přivezli tři 80ky a jsou v bývalém místním revíru cca 2 ha. A když stojí za to, je na soukr. vodě za hotové. Sumec ano, ale tam, kam patří – na velké vodě a pro ty, co k němu mají dost úcty !!!

reagovat
Čtvrtek 9. srpna 2012 v 10:57 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

troutkiller> Asi ták. ;-)

Alivio> Neospravedlňuj se.. jen: půl hodiny mu trvalo než se lapil.. zdolávačka hodinku. Ale než sem ho dotáh od vody a následně zpracoval. :-O Takže zlatej metrovej!! :->

reagovat
Čtvrtek 9. srpna 2012 v 9:16 ® troutkiller reakce na …

MIG-35>Taky mám kámoše kterej dvojku chytl,sám sem o ni dvakrát přišel:-(( Chytáme Sumce výhradně na vláčku a nemyslim si že 2m Fous je u nás až taková vzácnost.Takovej Orlas je velkejch Sumcu plnej jen je lapnout:-(( Kámoš co se potápí mně jednou vzal na ponor a docela sem se divil co je pod hladinou za hovádka:-)

reagovat
Středa 8. srpna 2012 ve 22:43 ® Shrek
Shrek

Mě se líbí, jak se každej druhej ospravedlňuje, že ho zabil, ale měl k tomu milión důvodů – já bych stotřicítku bacil po šišce bez mrknutí oka a bez jediné slzy. Jsem lovec, ryba je má kořist. Legálně a s veškerou důstojností ulovená. A když rybu pustim, tak ne proto, že bych měl morální výčitky ze zabití, ale jednoduše proto, že nemám potřebu syslit maso do mrazáku.

Jinak k otázce – s převozem také nesouhlasím – stres, jiné chemické složení vody, možnost zavlečení parazitů a nemocí do jiného revíru – kašlat na to.

reagovat
Středa 8. srpna 2012 ve 22:24 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

hrdobec> No dle vlastní zkušenosti je to vo štěstí… Loni sem lovu věnoval 2 měsíce. Každej den mooc hodin u vody a … Jedna 146ka, kterou sem za trest zožral. Fíla promine :-D ale hlad je svině a nakrmit toliko hlaových krků dá zabrat. :-> Dneska bych ho pustil 9-)

reagovat
Středa 8. srpna 2012 ve 20:28 ® hrdobec
hrdobec

MIG-35> souhlas,štěstí je nejdůležitější faktor a jěště i hodně trpělivosti

reagovat
Středa 8. srpna 2012 ve 20:20 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Libor> :-D aj tys mi prokouk… :-)) Ale do francouzáckejch keplů nedélám. ;-)

hrdobec> Znam 3 lidi co lapli kol 2m. A to se u vody pohybuju krátce. Jo je hromada faktorů, který ovlivňujou úspěšný lov. A podle mýho je to hodně vo štěstí, ale možná se mejlim. A velký ryby tu sou. To je jako, kdyby někdo tvrdil, že tu nejsou kpšíci kol 1m. Taky sou, ale nechytaj se každej den. :->

reagovat
Středa 8. srpna 2012 v 19:31 ® hrdobec
hrdobec

MIG-35> Já netvrdim,že se to nepovede nikomu,jen je to vyjímka a myslim si,že nikoho jinýho komu se povedlo u nás lapnout víc jak jednu dvojku znát taky nebudeš. A lidi o kterejch jsem se zmínil vědí dobře jak se sumci chytaj,jen je tu těch velkejch prostě globálně málo,o tom neni pochyb. Ale připouštim,že jsou revíry kde to muže bejt jinak,jako třeba pravděpodobně ten váš. Nicméně to nemuže v žádnym případě uspokojit rybářský touhy všech sumcobijců a tak drtivý většině musej holt stačit malý ryby bo na většině vod je velikánů jak šafránu.

reagovat
Středa 8. srpna 2012 v 19:10 ® Libor reakce na …
Libor

MIG-35> tak teď jsi vyjmenoval celou řadu vozů Peugeot :-)

reagovat
Středa 8. srpna 2012 v 19:03 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

hrdobec> Loni kolaga běhen 14ti dní 207 a 210… :-93; Von je taky rozdíl jakym způsobem ho chcáš lapit. :-> Letos se chytli 205, 190, 198 a těch „menších“ dost i na to, že to moc nekouše! :->

reagovat
Středa 8. srpna 2012 v 18:51 ® kubas reakce na …
kubas

hrdobec> S prvním odstavcem naprosto souhlasím :-) .

reagovat
Středa 8. srpna 2012 v 16:58 ® fila reakce na …
fila

hrdobec-přesně to jsem si myslel a proto mě trošku naštvala poznámka,když neumíš chytit velkého sumce jeď na Ebro.Jsi zřejmě jedinej sumcař ,kterej se zapojil do diskuze.Díky Petr

reagovat
Středa 8. srpna 2012 v 16:32 ® hrdobec
hrdobec

fila> Sumců nad metr a půl na drtivý většině revírů hodne neni a je zajímavý,že opak tvrděj vždy jen ti,kteří ho bud vůbec a nebo skoro vůbec neloví. Nějakej wocas řekne,že je sumec přemnoženej a všichni se toho chytnou jak houno košile:-) Pár revírů na jižní Moravě skýtá zcela jistě dobrý vyhlídky na velkou rybu,nicméně v globálu je u nás šance na sumce kolem 2metrů minimální a komu se to poštěstí jednou za život tak ten má obrovskou,ale skutečně obrovskou kliku. A štastlivců,kterým se to povedlo podruhý bude jak šafránu a já nikoho takovýho neznám.Naopak znám dost kluků,kteří ačkoli jsou šikovní rybáři a sumce lovit umí,tak i přesto proseděli několik sezon u vody bez jedinýho kontaktu s vysněnou rybou. Nicméně převážet ryby mi nesedí a já toho svýho tuzemskýho fešáka, ( čekal jsem na něj 5 let,cca 50nocí v sezoně,pro představu jednoduchosti ulovení dvojky u nás)pustil zpátky do řeky,kam dle mě patří. Kdyby u nás totiž plavalo takový množství obřích sumců,jak se mnozí domnívají,pak by ho na těch našich poměrně jednoduchejch říčkách a rybníčcích chytil téměř každej kdo se na jejich lov zaměří a věnuje tomu dostatek času a to se zcela jistě neděje.

reagovat
Středa 8. srpna 2012 v 16:03 ® fila reakce na …
fila

troutkiller-skoda:-(( Ale,chapu,taky bych se zdrahal prozradit dobrej flek nekomu koho neznam.;-) Cilene zkousim sumce druhym rokem a bavi me to vic a vic.Mam ty drzky fousaty rad.:-)

reagovat
Středa 8. srpna 2012 v 15:37 ® troutkiller reakce na …

fila>Nechci páč od jisté doby s tím mám špatnou zkušenost:-((

reagovat
Středa 8. srpna 2012 ve 14:15 ® fila reakce na …
fila

troutkiller-nechces to trosku upresnit?:-D

reagovat
Středa 8. srpna 2012 ve 13:26 ® troutkiller reakce na …

kubas>Je to jak v Norsku:-) Tresku mám rád ale když jí máš po desátý po každé jinak tak se těším na krupičnou kaši:-)) )

reagovat
Středa 8. srpna 2012 ve 13:19 ® kubas reakce na …
kubas

troutkiller> No i ty největší masařky by měli problém si myslím :-D .

reagovat
Středa 8. srpna 2012 ve 13:07 ® troutkiller

fila>Taky o takovém revíru vim:-))

reagovat
Středa 8. srpna 2012 ve 13:06 ® troutkiller reakce na …

kubas>Hele to nevim ale znám pár pelikánu co by jim od těch Céček pomohly:-)) )

reagovat
Středa 8. srpna 2012 ve 12:52 ® kubas
kubas

troutkiller> Není už náhodou někde ve Španělsku na přehradách zákaz pouštět candáty zpět do vody? Něco jsem zaslechl, nevím co je na tom pravdy :-) …

reagovat
Středa 8. srpna 2012 v 11:08 ® fila reakce na …
fila

hraji:Dik,pristi rok tam planuju ryden dovolene.

reagovat
Středa 8. srpna 2012 v 11:01 ® hraji
hraji

fila> Dyje 5, Dyje 6 a Dyje 7.

reagovat