Vyhledávání
Sumec nad metr a půl - "nezabíjet, převézt na jiný revír."
8.8.2012 | fila | 33.645 zobrazení | 234 odpovědí
Převoz trofejních ryb,tam kde je nezabijou.:)Konkrétně sumec.Už mě deptá,jak někde uděj dvoumetrovky(Řehačka,ZáplavyDyje,Vranov),jako samozřejmost a za pár let už tyhle ryby budou jenom na Ebru,Pádu,nebo …Viz sumec 2009,Jizera 1,dva metry osumdesát…udírna..Jsem možná naivní,ale třeba je tady cvok,kterej už to dělá a pouští sumce tam kde maj šanci přežít..
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 27. srpna 2012 v 18:21 ® fila reakce na …
-
MIG-35> Já jsem lenoch a občas mě berou záda,ale 5 hodim občas vydržím.Ten orel je kluka co jsem sním před 20ti lety začínal na letišti Vašek Šenase menuje a maká tam do teď.Bárta je legenda a toho krkouna jsem měl tenkrát od něj a Chrpu si taky pamatuju..ale jak píšu je to dvacet let..k..va..toto letí..Nemrzí mě to,lítal jsem asi deset let,ale pak jsem se dal na ryby a u toho dožiju.
reagovat - Pondělí 27. srpna 2012 v 18:16 ® fila reakce na …
-
troutkiller> Jo bylo to super,ale pak se to časově nedalo.Jo mě jednou jestřábí samice smázla vořecha(pudl s jezevčíkem),chytla ho chudinku za makovici,jako zajíce a ani se nehnul,jen kňučel.:)Ještě, že byl tak chlupatej,tak se mu nic nestalo.Jsou oba na pravdě boží,ale vzpomínky zůstávaj…
reagovat - Pondělí 27. srpna 2012 v 17:35 ® MIG-35 reakce na …
-
fila> Já vláčim od zahájení. Baví mi bejt aktivní a né sedět a čekat… Pěknej skalák!! Čí je to pipina? Moc lidu je tu nemá. Já znam Zaleše a Chrpu ty maj orlíky. Ale ty pera nedaj.
Na fotce je kříženeček mistra Bárty, ten má mega ptáky!! Tak budem psát tajně ať paňmáma nežárlí.
troutkiller> Von každej dravec v akci je nádhera!
reagovatKámoš vyléčil a vypustil z5 káně a to útočilo na ciklisti.
- Pondělí 27. srpna 2012 v 17:12 ® troutkiller reakce na …
-
fila>
reagovat)Vole
Sokolnictví je krásná zábava,jednou sem při předváděčce na orlíku viděl jek ženská málem přišla o čivavu!Borec vyslal Káně rudoocasé nebo jak se ten Jihoamerickej dravec jmenuje do vzduchu a pták místo na kuře vlítl na čokla!
- Pondělí 27. srpna 2012 v 16:56 ® fila reakce na …
-
troutkiller>dekuji od muže to slyším poprvé
reagovatPučil mi ho na chvilku kámoš,je to krásný zvíře…ten orel.
- Pondělí 27. srpna 2012 v 16:44 ® troutkiller reakce na …
-
fila>Teda chlape ty máš ale pěknýho ptáka
reagovat)
- Pondělí 27. srpna 2012 v 16:39 ® fila reakce na …
-
MIG-35>Na podzim vláčím, je všude míň rybářů,tak si ten klid užiju víc.:)Na letišti jsem lítal s Rarohem a měl jsem pár jestřábů a krkavce.S krkounem byla prdel,lepší než sokol.:)Na Té fotce to vypadá,jako Lovečák,nebo kříženec,pěknej fogl,ale to jsou všichni.Naší korespodenci asi omezíme,přítelkyně začíná žárlit.
reagovatZatím čau.:)
- Pondělí 27. srpna 2012 v 15:14 ® MIG-35 reakce na …
-
fila> Asi se začnu červenat čéčé..
reagovatJo ten klid na rybách!! Těšim se na podzim až tu ubude lidu a začnou se barvit stromy. Podzim to je moje.
Koukal sem, žes sokolničil. Co si měl za ptíci? Mam pár kámošů co sokolničí. Taky úžasnej lov, ale toho času co tomu musíš dát!! V září jedu pomoc kámošovi na moravu čistit voliéry. Dává mi za to péra na moje indiánsý cetky. Tak snad i zalítáme. Ať se ti daří!!
- Neděle 26. srpna 2012 ve 21:19 ® fila reakce na …
-
MIG-35> no chlape moc pěkně si to napsal,fakt…nebál bych se pod to podepsat..Četl jsem si to na Probošťaku a ač za dva dny ani fous,užil jsem si v bivaku i noční průtrž mračen(fakt do toho neteče
reagovat) a klídek,jak to jde jen na rybách.Nemuset ráno do háku mazal bych na nástražáky.:))Takže já dík za Tvůj.
- Neděle 26. srpna 2012 v 0:51 ® MIG-35 reakce na …
-
fila> Dělal sem na záchraný stanici živočichů.. Takže samý mrzácí co musíš živit ty! Hromada vraždění pro to, aby žili ty co by venku zdechli… Pro mě nesmyslný vraždění z nějakýho lidskýho popudu. Jo baví mi lov, zdolávání, ale to co věčinou přichází po tom uh ne!! Zabil sem desetitisíce a to nekecam. Lovim a zabíjim pro sebe a svojí rodinu, ryby zbožňujou. Většinou ulovim, zabiju, připravim a nejim. Ale zbožňuju pohled na moje děti co se cpou až maj boule za ušima. Mam velkou úctu ke všemu živýmu. A pro mě je živej i kamen. Když beru život tak s omluvou a obětinou. To je můj styl. Je to koloběh: něco umírá, proto, aby další žil. Tak to mam já. Sme na vrcholu potravního řetězce. Někdy Bohu žel, ale je to tak. To nejni omluva mojeho zabíjení.. Každym svym pohybem, nádechem zabíjíme!!! A co je trofejní kus?? Každej má hranici někde jinde. Stačí se chovat s úctou ke každýmu tvorovi. mam radši zvířata než lidi. Sou upřímný, neprzní a neomezuje je to zasra lidský myšlení. Ale každej má jinou cestu, kterou si musí nandat sám. Je třeba pátrat v tom co sídlí v lebce a hrudníku.
reagovatDík moc za tvůj příspěvek.
- Sobota 25. srpna 2012 ve 20:19 ® fila reakce na …
-
SURF> tak to mame stejny nazor.
reagovat - Sobota 25. srpna 2012 v 11:42 ® SURF reakce na …
-
fila> Já si názorů Míry vážím. Právě proto, že se snaží o nadhled a celkové posouzení stavu řekněme, přírody, svazu, rybářů, lovu, atd. Mě neprudí. Mě těší.
Pokud o nich trochu přemýšlíš, tak rozšiřují tvoje obzory.
reagovat - Sobota 25. srpna 2012 v 9:05 ® fila reakce na …
-
Omluva,to byl článek od Fikara a zmotal jsem to se Zubatým světem od Tebe.:)
To je jasné,pár diskuzí,jsem četl.
reagovatPodle mě se snažíš vidět věci v globálu a posuzuješ nezaujatě,to se tady moc nenosí a hodně lidí to vyprudí.
- Sobota 25. srpna 2012 v 0:17 ® osprey reakce na …
-
fila> Ne, velké štiky na přehradách nejsou moje parketa a nikdy jsem je tam nelovil. To byl někdo jiný.
Překvapuju hodně lidí – ale ne vždy jenom v dobrém.
reagovat - Sobota 25. srpna 2012 v 0:06 ® fila
-
osprey>zase si mne trošku překvapil..Snad jsem se nespletl,ale před časem jsem zhlédl video o přívlači s Jerky a přísahal bych,že jsi to ty.Moc mi to nešlo,tak jsem to zabalil…Nevím,jak to bylo staré,ale vím, že si kdysi lovil velké štiky a četl jsem i několik článků…:Velké štiky na přehradách,kde popisuješ,jak smázla racka z hladiny a podobně..Hodně jsem se tady naučil a především dověděl od lidí,jako ty a Had.Dík a věř, že si toho vážím…
reagovat - Pátek 24. srpna 2012 ve 23:44 ® osprey reakce na …
-
fila> Já na tohle konto omezil lov na UL vláčku, píchání pidipstruhů, plavanou a feeder na čudly apod. Snažím se chytit takové ryby, že kterých budu mít radost. Ani jich nemusí být moc.
reagovat - Pátek 24. srpna 2012 ve 23:36 ® fila reakce na …
-
MIG-35>Respekt k soupeři…vystihl si to přesně..Já mám k trofejním rybám úctu..moc jsem jich nepochytal,ale všechny plavou.Ryba mi chutná,leč zpracování mě neba a poslední 3 roky mám lepší pocit,když pouštím, než když klepnu.:)Vemu zažranou,stane se,ale co vláčím jen gumy,tak není třeba.Štiku ani candata jsem neměl 3 roky a okouna jsem ani neochutnal.Otec byl řezník,tak nevím,kde se to ve mě vzalo.Jako sokolník jsem zabil stovky zvířat pro dravce a nevadilo mi to.Asi stárnu.:) Ps:První příznak byl,když jsem prodal po 6ti letech dvě krajty ,bo mi začalo být líto potkanů.:)
reagovat - Pátek 24. srpna 2012 v 9:19 ® MIG-35 reakce na …
-
hrdobec> Jo je to fajn, když vidíš borce 3h zdolávat monstrum a pak ho s úctou a respektem pustí!!
reagovatNedělá to každej, ale 99% lidu s kterejma se tu potkávam. A to sou rybožrouti veliký, ale prostě tam je ten respekt k soupeři.
A tak to maj se všema rybama. Sem rád, že mi takovýhle lidi učí a berou mezi sebe!!
- Pátek 24. srpna 2012 v 0:29 ® Juraj
-
- tom → Sníst se dá všechno, co se hejbe, až na pár jedovatých vyjímek. (15 let u armády a instruktoři na přežití vždy tvrdili v kostce totéž).
Záleží hodně na kuchaři. Nikdy mi nechutnala štika. Jednou jsem chytil větší a vzpomněl si, jak se můj strýc bouchal v prsa, že až on udělá štiku, tak změním názor. Dovalil jsem mu jí a nestačil se pak olizovat. Čím je kuchař šikovnější, tím je to větší bašta, i když ten samý základ většina lidí nekáže dovést k takovému výsledku. Ne vždy to ale platí. Když jsem byl na základní vojenské službě, tak jsme měli vyjímečně zručného kuchaře. Obaloval řízky tak bravurně, že je k tomu vůbec nepotřeboval.
reagovat - Čtvrtek 23. srpna 2012 v 16:48 ® osprey reakce na …
-
- tom → On tyhle problémy reálně nikdo neřeší. Většina lidí se zoufale snaží věřit tomu, že to ještě dlouho vydrží tak, jak to bylo.
U sumce nehraje roli jen úmrtnost (u těch velkých otlapkaných a stokrát vyfocených jistě nemalá), ale i to, že si dávají fakt pozor. Z pohledu vláčky je to problém. Dneska nahodíš na lovící rybu a ta často okamžitě přestává lovit a odjíždí. Myslel jsem, že mi pomůže kajak, ale mám pocit, že o ni o mě vědí daleko víc než když jsem lovil z břehu.
Ale dokud ta ryba žije, tak tam aspoň je.
reagovat - Čtvrtek 23. srpna 2012 v 16:40 ® Libor reakce na …
-
hrdobec> jj chápu, no však ty to znáš, lidi se namlsali a těch velkech sumců pro všechny co by je chtěli, tolik není. Je prostě hodně lidí. A teď je milion sumcařů s extra heavy vercajkem co brečí že chytají sumce do jednoho metru.
Ostatně ono opravdu dřív (15–20let) tolik sumců opravdu nebylo. Pamatuju na velkou vlnu masivního vysazování, kdy se páni z organizace chlubili tím, jak si sumcem odpomůžou od bílé ryby která všechny otravuje při lovu kaprů. Povedlo se jim to, a ještě jim poté pomohl kormorán. Sumec se ale v revírech myslím i úspěšně tře. Okouna na něj.
reagovat - Čtvrtek 23. srpna 2012 v 16:32 ® hrdobec reakce na …
-
- tom → Já bohužel nevim co s tim a i kdybych věděl,tak by to
nejspíš nikoho nezajímalo
- tom → Já bohužel nevim co s tim a i kdybych věděl,tak by to
nejspíš nikoho nezajímalo
- Čtvrtek 23. srpna 2012 v 16:30 ® hrdobec reakce na …
-
MIG-35> No ono je to tak,že ty menší ryby se nikdy uplně nevychytaj protože jich je hodně a tak nějakej ten kraken z nich semtam vzejde,zatimco velkejch ryb je vždy a v každý vodě podstatně mín než prcků a tak se jejich rabování projeví o dost rychleji. Takovou vodu,kde se velký ryby pouštěj ti docela závidim
reagovat - Čtvrtek 23. srpna 2012 v 16:28 ® -tom- reakce na …
-
hrdobec> Velká pravda, rybářskej tlak je na některých místek opravdu brutální. Jenže co s tím? Uzavírat celý úseky? Třeba na několik let? Nebo povolit chytání jen každej druhej rok? To by jen zvýšilo tlak na těch zbylých místech. Absolutní zákaz masení? Snad, byť by to znamenalo vlnu držkování. Navíc pak vyvstává otázka, jestli by to pomohlo. Tuším Osprey tu pár měsíců zpět psal o tom, jak vysoká je úmrtnost ryb, který se pustí zpět do vody. Takže Bůh nebo čert ví, zda by výsledky nebyly jen o pár drobných procent lepší. Sice dobrý každý jedno z nich, ale řešení to taky není (myšleny ryby celkově, sumec zrovna taková hajsavka asi není).
Nezávidím těm, co tyhle problémy musí řešit, fakt ne
reagovat - Čtvrtek 23. srpna 2012 v 16:26 ® hrdobec reakce na …
-
Libor> Tak já to bral podle toho dědka co jich lapnul 30v sezoně,ale ti ostatní mohli chytit samozřejmě třeba kulový,takže těch 300 byl jen příklad. Samozřejmě,že všeho moc škodí a kdyby ti strejcové požírali ryby kolem metru,kterejch tam bylo hodně,tak by bylo vše v pořádku. Oni ale brali i opravdu velký sumce a těch je hodně opravdu jen na několika revírech. Dneska na tomto úseku řeky chytit sumce 150 plus je náhoda,zatimco před pár lety to šlo,takže je to jako se všim,muže za to člověk
reagovat - Čtvrtek 23. srpna 2012 v 16:25 ® MIG-35 reakce na …
-
hrdobec> Zasejc na druhou stránku, když pustim 2m pašáka (a toho bych 100% pustil) a budou se brát ty metrový tak z čeho ty velký maj dorůst??
reagovatTam kde chytam se od 130cm pouští. Až na vyjímky… A jak sem ti psal letos se tu těch kol 2m vytáhlo požehnaně. A všichni sou z5!
Jo slýcham story jak se před 20ti lety na stejnym ůseku vytáhlo přez 100 sumárů. Já to nezažil a asi uh nezažiju…
Uvidíme jak se věc vyvrbí. Je hodně mladejch rybářů, kteří maj rybařinu jako relax a rybu jako soupeře ne jako žrádlo.
- Čtvrtek 23. srpna 2012 v 16:18 ® hrdobec reakce na …
-
osprey> Bohužel,podle toho co se u vody děje a spousty názorů rybářů v diskuzích,si timhle projdem stoprocentně. Já osobně mám jídlo velice rád,dalo by se říct,že žeru jako hovado
reagovata semtam si dám i nějakou tu rybku na grilu nebo uzenou,ale nějak mi nejde,pokud ulovim trofejní exemplář (jakéhokoliv druhu,nejen sumce) vidět v něm jen kus masa do udírny. To je ovšem u nás velmi rozšířenej jev,chytim rybu,pochlubim se ostatnim rybářum třeba v hospodě a oni se mě nezeptaj jak bojoval,jakej to byl zážitek,jak dlouho jsem na něj líčil atp,ale zeptaj se na čem bude a když odpovim,že jsem ho pustil tak kroutěj nechápavě a nesouhlasně hlavou pul hodiny
- Čtvrtek 23. srpna 2012 v 16:16 ® Libor reakce na …
-
hrdobec> to měl tedy ten úsek cca 20 hektarů, no a každý rok 300sumců? To je podle mě na tuto vodu moc.
Co jiné ryby? Bylo jich méně? Všeho moc škodí, i sumce.
reagovat - Čtvrtek 23. srpna 2012 v 15:07 ® osprey reakce na …
-
hrdobec> Jo. A tímhle stavem si musíme projít, protože jinak prostě lidi neuvěří.
Oni pořád skuhrají, že ve vodě nejsou ryby a jen se tam nějaké objeví nebo se ukáže po nějaké povodni (to mají ryby hlad a žerou), že to až tak tragické nebylo, okamžitě se to vyzabíjí.
Současný systém není schopen dát nám víc, než co máme.
reagovat - Čtvrtek 23. srpna 2012 ve 14:48 ® hrdobec
-
- tom → Na 40kilo masa co ti zbyde z dvoumetrovky už musí bejt sakra
mražák
Ale když ho někdo má tak to je taky varianta,to je jasný. Ono stejně tahle a podobný diskuze budou do pár let zbytečný bo žádný velký sumci u nás nebudou a chytat se bude hojně jen drobot. Velkej sumec se chytne jednou za sezonu,tak jako před nástupem dnešního sumcařskýho náčiní. Víceméně všechny sladkovodní giga ryby světa jsou ohroženy nadměrnym lovem,u sumce to tak zatim neni,ale dopadne to uplně stejně a u nás ještě mnohem dřív . Je přece logický,že ryba,která potřebuje v našich podmínkách dejme tomu 25let pro dosažení 2M délky, se při dnešnim tlaku,všeobecnýmu vědění jak na ně a nekompromisnímu cajku v revíru znova jen tak neobjeví. Dám příklad z mě blízkýho revíru.Je to usek řeky cca 4km dlouhej a pruměrně 50m širokej. Znám tam rybáře,na sumcích je deně a před pár lety chytil i přes 30ryb za sezonu. Všechny je sežral a moc mu chutnali.
Podobně smýšlejících sumcařů je na tomto useku asi 10 což známená,že se tu ročně chytlo a sežralo asi 300sumců. Nedavno jsem dědka potkal a brečel mi ,že má 40docházek a 5záběrů,z toho 3ulovený sumce kolem metru. Dobře mu tak,hladovi,sám si pod sebou podřízl větev bo chytat ted nemá co a jinam on v životě nevyjede,takže sumcařina tak jak ji měl rád pro něj nadobro skončila. A tak to dopadne nakonec všude,jen podle rozlohy vody někde dřív a někde později.
- tom → Na 40kilo masa co ti zbyde z dvoumetrovky už musí bejt sakra
mražák