Chytej.cz

Sumec nad metr a půl - "nezabíjet, převézt na jiný revír." necteno

8.8.2012 | fila | 33.642 zobrazení | 234 odpovědí

Převoz trofejních ryb,tam kde je nezabijou.:)Kon­krétně sumec.Už mě deptá,jak někde uděj dvoumetrovky(Ře­hačka,Záplavy­Dyje,Vranov),ja­ko samozřejmost a za pár let už tyhle ryby budou jenom na Ebru,Pádu,nebo …Viz sumec 2009,Jizera 1,dva metry osumdesát…udír­na..Jsem možná naivní,ale třeba je tady cvok,kterej už to dělá a pouští sumce tam kde maj šanci přežít..

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 23. srpna 2012 ve 14:07 ® džigit reakce na …

MIG-35> jj,vyudit a zavařit.Kam se hrabe tuňák :-))

reagovat
Čtvrtek 23. srpna 2012 ve 13:59 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

hrdobec> Co třeba vyudit a poté zavařit?? Ale chápu tě.. Tůhle sem vzal 85 sumíka a baštilo ho 5 lidu 2 dny.

• tom → Gulášek je též mooc dobrej. Já nejradši stejky s pupíku bo vyuzenýho.

lunimus> Co si o mě myslí ostatní rybáři, když pouštim rybu na to prdim.. Vono jim je taky fuk, když „sakujou“ rybu co bych pustil co si o nich myslim.

reagovat
Čtvrtek 23. srpna 2012 ve 13:38 ® -tom-

hrdobec> A když se hodí do mrazáku? Osobně jsem nebyl schopnej sníst ani tu devadesátku štiku, tak jsem jí půlku zamrazil a jak byla v zimě dobrá :-)

Jinak co jsem slyšel, ze sumce je prej luxusní guláš (nebyl dokonce v jednom dílu Jak na ryby?) :-)

Mig-35> jop, co by za to daly děti v Africe :-D

reagovat
Čtvrtek 23. srpna 2012 ve 13:28 ® hrdobec reakce na …
hrdobec
  • tom → štika a sumec nejde v tomhle ohledu srovnávat. Candát je taky nejspíš pořád chutnej i když má metr. On se i ten dvoumetrovej,cca 50kilovej sumec určitě sežrat dá po nějaký vhodný úpravě,ale mě to připadá jako velká nenažranost bo nikdo na světě takovou rybu nedokáže sežrat a tak se většina masa rozdá sousedům a známejm. Já vemu semtam rád rybku kolem metru a máme jí s panimámou vždycky naněkolikrát a pokaždý mě přitom napadne co asi tak někdo dělá s rybou 10krát těžší za kulinářský orgie :-)
reagovat
Čtvrtek 23. srpna 2012 ve 13:13 ® lunimus reakce na …

MIG-35> jj … hovoris mi uplne z duse …

Na vela miestach som sa stretol, ze je tam nejaka ryba premnozena … raz je to sumcek americky, inokedy slnecnica, ostriez a ine … no a rybari ktori maju za den 100 „nahodnych“ zaberov od tychto mensich premnozenych ryb, su casto tak frustrovani, ze tie ryby vyhadzuju do krikov aby tam uschli zaziva …

ja tvrdim jedno … ak sa rozhodnem rybu zabit, preto, ze by ma ostatni miestni rybari zabili, ak by ma videli tuto rybu pustat spät, tak ju zabijem preto, ze ju chcem zozrat – z ucty k tomu zivocichovi, aby bol z neho osoh … A je mi jedno, ze ten sumcek americky ma potom len nejakych 10–12cm … ak mi to vadi, tak jednoducho nejdem do lokality s ich nadmernym vyskytom :-)

reagovat
Čtvrtek 23. srpna 2012 ve 12:38 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35
  • tom → Pokud víš co a jak tak i 2m sumejš je konzumovatelnej! Leč příprava zabere hromadu času… Znam lidi co berou velký sumce, udí a je to lahůdka!!

Další z „pravd“ je, že bolen má moc kostí a proto ho hromada rybářů zabije a zahodí. :-O Nevadí mi, když si lovec veme úlovek, vadí mi, když ho pak vyhodí.. Na tyhle: bídu a hlad!!! :->

reagovat
Čtvrtek 23. srpna 2012 v 10:56 ® lunimus reakce na …
  • tom → nemam realnu skusenost, ale podla mojich skusenosti napr s kaprom mozem povedat, ze kym som nechodil na ryby (co je cca 1/2 roka) tak ked som si kupil kapra na vianoce cca 2,5–3,5kg, tak mi chutil a chutil mi celkom dost a sem tam som si kupil kapra aj cez rok. Potom som zacal chodit na ryby a 2,5kg kapra som si zobral z vody a zistil som, ako ta ryba chuti naozaj a je to neporovnatelny rozdiel v chuti. A zjedol som uz aj cca 5 kiloveho kapra a bol vynikajuci … co 5kg z Tesca uz je nic moc …

Podobne to bude asi aj so sumcom. Ak hodis 2metrove hovado na stol niekomu, kto to v zivote nejedol, tak sa bude oblizovat za usami. Ak ho hodis na stol niekomu, kto „zozral“ stovku metrovych sumcov a vie ako to ma chutit, tak pri 2m kuse to pozna hned, ze to ma menej kvalitne mäso vhodne pre neho na hnoj …

Nemyslim si teda, ze by sa to nedalo zjest, ale ide o to, kto ma ako vycibrene chutove bunky z inych podobnych kuskov :-)

reagovat
Čtvrtek 23. srpna 2012 v 10:42 ® -tom- reakce na …

Fila> Jasně, nikde taky netvrdím, že to maso bude stejně kvalitní, jen mě zaráží až tak moc radikální přístup („hodí se to na hnůj, nedá se to žrát“) – a teď samozřejmě nemyslím jen tady na serveru, ale je to v rybářský obci docela obecně slyšitelný. Přijde mi to jako jedna z těch obecných „pravd“, který všichni papouškujou a přitom snad ani neví proč. Možná je to u sumce jiný, proto jsem se ptal, měl jsem ho jen jednou v životě a to ještě malýho, ale třeba u štiky mi nepřijde nikterak strašidelnej rozdíl mezi padesátkou a devadesátkou, i u tý velký jde pořád o zatraceně dobrý maso.

reagovat
Čtvrtek 23. srpna 2012 v 7:41 ® džigit reakce na …

fila> no vidíš,u prasat na výrobky je to naopak.Z ročka nikdy neuděláš správnej uherák či čabajku :-))

reagovat
Čtvrtek 23. srpna 2012 v 7:36 ® Kazan reakce na …

fila> samozřejmě vím na co narážíš, ale takovej chleba se sádlem, posolenej a s cibulí, kam se na to prdí dvoumetrovej sumec:-D

reagovat
Čtvrtek 23. srpna 2012 v 1:03 ® fila reakce na …
fila
  • tom → Tvoje karta mi moc neřekla..Přesto odpovím,tak aby si to pochopil.:-) Tvrdá roštěná je stará kráva,prase 350 kilo samej tuk a většinou chované na sádlo,proto všichni papaj radši telecí a prasata kolem sta kilo se chovají na šunku.Co si vybereš?Šunku,nebo chleba se sádlem?
reagovat
Středa 22. srpna 2012 ve 14:24 ® osprey
osprey
  • tom → A proto taky tři čtvrtiny lidí sežerou sumce 200+ .

Já jedl osmdesátky, které dotáhli synci z výlovu a stodvacítky, co jsem ulovil (pro hnidopichy – vzal jsem si sumce v životě třikrát). Rozdíl je znatelný, ta malá ryba je jemnější a chuťově jasně lepší. Ale stodvacítka pořád dobrá.

Pak jde jen o tu hranici, kdy se to už někomu nezdá dost dobrý. K tomu je třeba připočíst, že pak je toho masa dost velká hromada.

Kazan> Zatím se celou dobu hřešilo na to, že tam pár velkých pořád ještě je.

reagovat
Středa 22. srpna 2012 ve 13:20 ® Kazan

K zamyšlení: když se budou brát sumci kolem metru, jak pak nějaký může dorůst dvou metrů
Když se ve vodě bude nechávat dvoumetrové hovadko, pokud z vody nezmizne nebo nechcípne, nemůže jeho místo zaujmout mladší generace.

Myslím, že je to o zvážení, přístupu k dané vodě, lokalitě a o střízlivém posouzení stavu rybí obsadky. A o tom, nakolik se moje jednání v danou chvíli může projevit do budoucna. Vzít či nevzít, toť otázka;-)

reagovat
Středa 22. srpna 2012 ve 13:04 ® -tom-

Dotaz:

Je hodně velikej rozdíl v chuti u sumce třeba 150cm a 200cm? Tak nějak si říkám, že to snad nemůže bejt až takovej rozdíl, aby se to „nedalo žrát“ a „hodilo na hnůj“.

Celkově mi tyhle povídačky o naprosto nechutným mase velkých ryb připadají směšný. Kdyby byl člověk jó gurmán, znalec a labužník – beru, ale proboha, vždyť tři čtvrtiny ČR žerou masokombinátový sračky napuštěný chemií…

reagovat
Úterý 21. srpna 2012 ve 20:13 ® fila reakce na …
fila

kamikadze> bylo to myšleno obráceně z rybníčku na řeku, kde není tak hojný a měl jsem na mysli sumce kolem dvou metrů a ty se často nechytají.Už mi tu vysvětlili, že je to blbost a dal jsem jim za pravdu.Pustit a nechat to na něm.:)Proti konzumaci sumců kolem metru nic nemám,ale osobně bych nezabil žádného sumce.:)To je každého věc.

reagovat
Úterý 21. srpna 2012 v 19:56 ® kamikadze

To je ten sumec tak nutný v každém rybníčku?Na malém rybníce poznáte jak mu chutná,ale tam nechytáte.

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 15:45 ® vanas2

v tom s tebou souhlasim

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 15:45 ® vanas2 reakce na …

v tom s tebou souhlasim sumec neni zas takovejzrout lidi jsou horsi

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 15:22 ® vanas2 reakce na …

ahoj davide podle me se sumec posledni dobou zameril na candaty a okouny jelikoz jsou to ryby spodniho pasma je pravda to co pises o nasadach priklad je lipenska prehrada strejda je tam hospodar a RS a jeho bracha taky RS .MEL JSEM MOZNOST NEKOLIKRAT jit s nima na kontrolu a poznat to z druhe strany.tech vysazenych kapru co ty mistni pobijou zkovavaji to vsude a jsou denno denne u vody .potom zavolaj svym znamym a je tu cela republika do 2 tydnu je po nasade a i pri castych kontrolach to nejde uhlidat .i kdyz sumec neco sezere oproti rybarskemu tlaku je to malo nejvetsi nepritel pro vody a ryby je sam rybar

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 ve 12:20 ® kubas
kubas

Ta debata mi připomněla jeden vtip :-)

Slepý a hluchý hrají na zábavě.

Slepý se ptá hluchého : „Už se tančí?“

Hluchý : „Proč my už hrajeme?“

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 ve 12:09 ® osprey reakce na …
osprey

David Havlíček> Já netvrdím, že tvrdíš:-))

Já ti jen ukazuju, že Juraj může mít ze svého pohledu stejně dobře pravdu jako ty. Celý ten váš spor mi přišel nešťastný, proto se do toho montuju.

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 11:59 ® HaD reakce na …
HaD

osprey> Opakuji: netvrdím, že sumci nežerou kapry! A odhadovat či dokonce hodnotit podíly bez potřebných informaci nemůže nikdo z nás.

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 11:52 ® osprey reakce na …
osprey

David Havlíček> Vysazení kaprů, to je pro sumce gáblovačka na měsíc. V první řadě je po transportu pěkných pár ryb na tom tak špatně, že je stačí jen sebrat. Pak na to vlítne dav rybářů, spousta ryb se popíchá a při typickém vlídném zacházení se řada těch ryb udržuje v mizerné kondici dobu.

Já netvrdím, že to tak je. Ale tyhle umělé zásahy jako je vysazování, přítok vody s rybkami z rybníka apod. umějí dravci houfně využívat.

Nepsal jsem, že nemáš pravdu, psal jsem o černobílém vidění. Ti sumci tam určitě žerou i cejny, ale současně mohou významnou měrou žrát ty vysazené kapry – zvlášť pokud zjistí, jak snadná to může být kořist. A pokud zrovna žerou kapry, tak nežerou cejny.

U nás třeba vydra žere všechny ryby, ale jak se vysadí, tak prudce stoupne podíl lovených kaprů.

Pravděpodobně máte pravdu oba, přinejmenším každý kus a je pak zbytečné to hrotit.

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 11:01 ® hrdobec
hrdobec

Juraj> Proti některejm kolegům rybářům je sumec amatér a ne predátor :-) Viděl bych to tak,že lidem chutná zcela jistě víc kapr než cejn a vzhledem k rostoucímu počtu rybářů se zdá bejt logický,že kapři a líni mizej a cejni ne. Pokud se dokonce množej,pak to naopak nebude se sumcem v revíru nejspíš žádná sláva,protože na úbytku bílé ryby se jeho přemnožení pozná určitě nejrychleji.

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 10:56 ® HaD reakce na …
HaD

Kazan> Doplnil bych, ze to není výhra v neprimerenem množství.

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 10:14 ® Kazan reakce na …

David Havlíček> Jak píšu níž, nemyslím že sumík je na malou vodu nějaká výhra, ale dost mi štve, že se na něj hodí automaticky veškerý nedostatek ryb.

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 10:04 ® HaD reakce na …
HaD

Kazan> to je zhruba jedna z teorií, které mám v rukávu a jsem rád, že jí vyřkl někdo jiný. Nejsnazší je to vždy hodit na nějakého nejlépe tajuplného a nepolapitelného predátora.

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 10:01 ® HaD
HaD

osprey> samozřejmě že nezpochybňuji, že šli do línů. Jenže tam to není podle mne o tom, že by si vybírali, ale o tom, že je lín trouba, co leze po dně až sumcovi vleze až do tlamy a jak je známo – co „škrtne“ sumcovi o vousy, to mu většinou skončí v hubě (pokud je to velikostně OK). Nehledal bych v tom vybíravost. A ti cejni versus kapři? Nezlob se na mně – to že při zakrmení berou hlavně cejni a dřív to tak nebylo – to opravdu není žádný důkaz o tom, že je sumci nežerou. Sumec sežere všechno na co narazí a dokáže to uchvátit a polknout. Mluvit o nějakém vybírání je hloupost.

Odbočím k odbočce: asi bych nekoukal. Nějakou dobu už se okolo vody pohybuju ;-) Nicméně i kdyby se sumci po nasazení kaprů krátkodobě orientovali na ně, hovořilo se o pár kusech a šlo by tedy také jen o pár kusů. Nepředpokládám, že by hladověli a roztahovali žaludky teplou vodou znaje den a hodinu kaprorautu :-) Taky teorie, jedna z možných. Mám jich v zásobě ještě několik ;-)

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 9:58 ® Kazan

Juraj> svého posledního letošního sumíka (kousek přes metr)jsem vytáhl na Orlasu na vláčejácké pětatřicetimi­limetrové kopýtko. Myslím že nemá smysl rozebírat, ty spousty záběrů od trofejních nebo alespoň velkých dravců co přijdou každoročně rybářům na mrňky nástrahy. Na našem hektarovém rybníčku byl sumík cca 1,5m samozřejmě, i on byl ten co všechno sežral, hlavně ty kapry. (Tím nemyslím že to byla pro rybník nějaká výhra, že ho tam nějaký debil donesl coby necelou devadesátku z Orlíka)Sumík už je dva roky na pravdě boží a čoveče, voni ty kapři potvory furt mizej. Samozřejmě, hlavně si je vyžerou rybáři sami, netvrdím, že si z toho každoročně nasazeného koláčku kaprů, sumík svůj díl neukousne. Zimův rybník neznám v životě jsem tam nebyl a jestli jsem našel správně na netu, a jedná se o ten samý, mělo by to být dvouhektarové prdítko. Pokud to není nějaká krutá pařezovka, sumíci tam proti rybářům nemají prakticky šanci. Toliko můj názor.

reagovat
Čtvrtek 16. srpna 2012 v 8:23 ® džigit

vydatný večírek zde proběhl… :-))

reagovat