Chytej.cz

Klub přátel češtiny. necteno

6.8.2012 | JHolc | 9.729 zobrazení | 64 odpovědí

Pánové, vím, že chytej.cz je rybářský server a naším společným zájmem je tedy rybaření. Ale to co tu poslední dobou vidím za paskvily mě pěkně štve. Neřeším detaily, nikdo není dokonalý, ale všechno má své meze. Co si o tom myslíte vy? Myslím, že by nebylo od věci přidávat i některé „perly“ které se v diskuzích vyskytují. :-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 7. srpna 2012 ve 13:32 ® Fryw
Fryw

Kdybych musel žít v lese, tak bych si ke křesadlu a nožíku přál ještě lano. Nožík a křesadlo na jaro, léto a podzim. No a to lano na zimu…

Chtěl bych reagovat na jeden z argumentů pro podporu hrubek a patvarů v textu, který se poměrně často objevuje. Tj. „nejsme na češtinářském webu“. Proč to teda řešit v časopisech, odborných knihách atd. Protože by to prostě nikdo nečet a každého by ***** že za něco takového utratil nebo že něco takového musí prostě číst…

Snažím se nedělat hrubky a jiné chyby. Když je udělám, je mi stydno…

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 ve 12:50 ® osprey reakce na …
osprey

MIG-35> Jsi v tom lese s nožíkem a křesadlem schopen přežít léto nebo léta? Já možná léto – pokud se naučím používat to křesadlo, se kterým jsem ještě neměl tu čest.

Na zimu bych asi potřeboval víc věcí. Minimálně sekeru, abych si postavil srub.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 ve 12:17 ® nnnap
nnnap

přezto = přesto

vydim = vidím

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 ve 2:17 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

džigit> :-D Písek je víska!!! Já se jen přesunul o pár km blíž k lesu. Vlastně do lesa… Za měšťana sem se nikdá nepovažoval! 90% svojho čásku sem trávil a trávim v lesíku. A věř, že tam sem schopen přežít léta jen z nožíkem a křesadlem… Nepodceňuj jč indoši!! ;-) Na to sem vážně hrd na svojí jihočeskou národnost a souznění s přírodou!! 9-)

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 ve 2:03 ® džigit reakce na …

MIG-35> těžce mi připomínáš kolegu z cihelny,nedaleko Protivína.Taky původem městskej…

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 1:59 ® MIG-35
MIG-35

kubas> :-D Njn většinou se pohybuju na webech, kde se to hemží mládeží.. Jak sem tu kdesi psal, píšu jako prase!! :-/ Tu se snažim, leč chybyška se sem tam vloudí… Tak gomen, gomen! (to je promiň, promiň, leč po cizácku..) Nerad se do někoho navážim či mentoruju. ;-) Pokud někdá sklouznu do kamsi, klidně si zaperli, sem na to zvyklej. A nechtěj, abych psal jako píšu jinde to by ste se potlemili a mysleli si, že sem totál dement a to já rád, když si to lid myslí… Věřim na osobní kontakt i když ten je zprvu též troche rozpačitý. :-D Jo a i občas sem ignorant, obvzlášť večír, když nevidim na klávesnici skrze tmu a pár promilé. :-)) Večinou přilítnu k pc, v rechlosti něco nabušim a zase si mažu po svym. Z čj sem měl vždy horší známku. No a mládež ta na to s prominutím sere totálně.. Škoda i když sám jazyk český mršim tak tohle si fak nezaslouží.

Tino> No asi krapítek stárnu, knih sem přečet mooc a koukni na má čeština. :-D A to se tu snažim nebýt za idioma. Ale uh dávno mi netrápí násor druhých a i přez to se tu snažim. Leč sem tam to nevyjde. Safráááá :-D

JHolc> A jen do nás-nich! Třeba se to posune k lepčímu. Pravda, že mobil, net a pc, fuckbuk aj tomu pomáhaj moc. A hlavně anonimita pisálků. Píšu, že pro mě je nambr van osobní kontakt. Obrásek pisatele si dělam až po Xtym přízpěvku a i tak se snažim neosudit, nehodnotit, leč někdá to fakt nende. Zastávam moudro: zameť si před svym prahem… a já mam co mést. ;-)

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 1:46 ® noba reakce na …
noba

džigit> kdo ví jestli né i školník:-)

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 1:45 ® noba
noba

:-) ten by se z toho ale pak musel zákonitě zbláznit. Dá mu pětku, pak druhou a co s tím pak může dělat dál? Musí zasáhnout rodič. Není to tak dávno co jsem si tím prošel taky. Těch facek:-)

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 1:43 ® džigit reakce na …

regulus> myslim,že aj fyzikař by měl dilema :-))

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 1:38 ® regulus reakce na …
regulus

noba> a natož učitelem češtiny … :-D

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 1:36 ® noba
noba

Mě osobně přijde naprosto zvrhlé, když se někdo nedokáže písemně vyjádřit ve svém rodném jazyce. Já být rodičem jednoho nového kolegy tady, tak se hambou propadnu.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 1:01 ® džigit

nnnap> v občerstvovni sem byl dišo,ale v u jezera za páně Rouleho :-)) Fajny synek ten Leopold,enem někdy dost nervni.A my zme se táááááááááááááááák snažili :-))

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:56 ® nnnap reakce na …
nnnap

džigit> v hospodě. Čověče, jaks branil to naše zřizení?:-D

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:45 ® džigit reakce na …

regulus> tuš Ti ani nevim,ja tam byl ešče s lidovu armadu :-))

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:39 ® regulus reakce na …
regulus

džigit> ani si nedovedeš představit, s jakou radostí jsem napsal příměr pro tvoji chacharštinu když mě to napadlo … :-D :-D :-D

A jinak je mi jasný, že s havířem si není radno zahrávat a voda v Radnicích je hluboká … ;-)

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:31 ® džigit

regulus> a včil se synku vem,že sem lopata od glajzu,střikla robotu v ručnim se zbijakem a v neposlednich rokach blby policajt,bo v posledni řadě sem obyčejny vratny…
Enem počkej až se dorvu k pravidlam českeho levopisu :-))
Ja, a na turki mi nesahej,bo tatarak maš tež rad :-)

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:24 ® regulus reakce na …
regulus

Tino> chat a konec konců i servery typu chytej jsou naprostá tragedie na udržení si jakési štábní kultury spisovné češtiny. Já jako spousta ostatních píšu byť doufám bez výraznejch hrubek jak se říká,tak jak mi zobák narostl, protože pokud bychom tu všichni psali absolutně spisovnou češtinou, byl by to asi děs a popravdě by tu konverzace vypadala poněkud divně. Takže v tomto směru je dle mýho dobře, že každý používá i v psané formě svůj dialekt a tím mám na mysli i džigitovu čínstinu smíchanou s turečtinou :-)) .

Problém ale nastane, pokud člověk mezi tímto hantýrováním na chytej, případně jinde píše i normální korespondenci, je jedno jestli jen maily nebo něco jiného, kde je naopak žádoucí psát spisovně a jakýkoliv slangový výraz je nevhodný, prakticky tam je spousta překlepů, protože jsme zvyklí psát tak jako tady.

SMS pokud to píšeš bez diakritiky, tak jak je dnes moderní, je taky asi zlo, ale protože raděj zavolám než bych se psal se zprávou, tak to nemohu objektivně posoudit.

Pokud se týká těch starších a sečtělých, jak jsi naznačil, tak bych to tak černě neviděl, možná starších i když spousta přečtenejch knih neuškodí, asi jo, ale spíš je to ovoce našeho současnýho tragickýho školství.

reagovat
Úterý 7. srpna 2012 v 0:01 ® kubas reakce na …
kubas

Tino> No mně je 20let, tudíž si nemyslím, že jsem ten „starší“, ale se*re mě to neuvěřitelně. Právě proto, že je to z větší části pouze tou leností a ignorací.

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 23:58 ® nnnap
nnnap

ono i ten starší člověk byl kdysi normální číslo, neznamená to, že by musel zůstat mluvnicky nedotčen proto, že je mlád. Všichni jsme byli mládi, ne mladí, a do škol už nikdo dodatečně nechodil. Proč tedy mají starší lepší češtinu? Že čtou? Že četli? Za ty roky zapomeneš. Prostě i to hovado blbé, se štyrkami zhora dolů, mohlo mluvit česky, chtělo-li. Buď je to zdravotní omezení nebo ne sebeúcta.

Hoši, já jsem ty Vaše parchanty také nějaký čas hlídal, než přijdete z fachy domů, to co leze ze současných škol je NEUVĚŘITELNÉ.

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 23:49 ® Tino
Tino

myslím, že na způsob vyjadřování si stěžují spíše lidé starší a sečtělejší. Asi je to o tom, že člověk, co přečetl spoustu knih má prostě tu češtinu trochu v oku, než týpek co používá ke komunikaci sms a chat.

Osobně mě nejvíc vytáčí nesprávné používání „Y“ v příčestí minulém. Na saabistickém fóru mám pověst češtinářského prudiče. To, že jsem dostal zase práva na editaci článků, bylo taky z důvodu, že je nebavilo věčně sahat do článků a opravovat chyby, co jsem jim poslal. :-) A to si nemyslím, že používám pravopis úplně správně.

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 23:34 ® JHolc

nnnap> Víš, já tohle fórum nezaložil kvůli nějakým občasným hrubkám, tvarům sloves, čárkám… To nás dělá čas od času většina. Ale především kvůli příspěvkům, u kterých vážně pochybuji, že je píše rodilý mluvčí.

Cílem nebylo ani nikoho zesměšňovat, i když zpětně mi dochází, že v místní poměrně malé komunitě to nevyjde.

Čeština je krásný, hravý jazyk, má spoustu forem, nářečí, slangů, dvojsmyslů, atd. Tak proč se ji nenaučit používat?

Pokud mi někdo opraví chybu, kterou dělám pravidelně, třeba z nevědomosti, budu mu vděčný. Ale abych se musel soustředit na pouhý smysl příspěvku, kde v několika větách je deset překlepů a padesát hrubek (s nadsázkou) to ne.

Přitom by stačilo jen prokázat trochu úcty ostatním členům chytej tím, že si to po sobě přečtu a opravím…

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 23:13 ® nnnap
nnnap

taky jsem přemýšlel, jakým způsobem spíše pomoci někomu, kdo má evidentně problém. Nemyslím si, že zesměšnění je nejlepším způsobem, jak si zjednat pořádek v mluvě. To je pravdě blíže netolerance, frustrace.

Spíše jsem přemýšlel nad nenásilnou, neadresnou formou samodomo svépomoci. Například Láďovi bych si neodvážil korigovat příspěvky, to bych si vyslechnul, a možná po právu.

Já bych tedy navrhl formu: vidím problém, opakovaný, u určité osoby, tedy píšu neadresně pravidelně opakovanou mluvnickou chybu někoho do nějakého češtinářského koutku, společně se správným tvarem, případně drobným zdůvodněním.

Myslím si, že toto by bylo akceptováno většinou, i tou potrefenou. Něco jako " Rybáři sami sobě." Kdo chce čte, kdo nechce, nečte.

Dejte vědět, co si o tom myslíte. Já třeba budu vděčný za opravu minimálně 2–3 hrubic, které jsem tu určitě nasekal i když jsem se tedy vyjímečně snažil neudělat žádnou. Třeba si nejsem jist tvarem slovesa vyslech-l, nul? Přece jenom jsem ze školy už nějakých, minimálně 20 minut.

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 22:42 ® JHolc reakce na …

regulus> Asi máš pravdu, ale kdyby se třeba jen jeden chytil za hlavu a začal psát jako člověk, bylo by to fajn…

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 22:37 ® JHolc reakce na …

Libor> Takhle to myšlené nebylo. Vola ze sebe ten dotyčný udělá sám svým projevem. Vola ze sebe občas udělá každý, chtě nechtě. :-) Ale mám dojem, že někteří pisatelé si asi neuvědomují, že svým psaným projevem tady na chytej uráží část místní komunity. Protože to, že si po sobě nic nepřečtou (nebo přečtou a nestojí jim to za opravu) je podle mě projev neúcty.

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 22:36 ® Shrek
Shrek

Pravda co píše Regulus – také jsem již rezignoval. Pravdou je, že hrubku člověk může udělat, mě spíše vadí novotvary – zkratky typu qodě, qůli, z5, sk8 apod.

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 22:31 ® kubas
kubas

Středa 25. července v 11:54 ® Martin Mošna

MIG-35> ja taky mněl stadion s22 a nerozbijel se nikdy se mi nerozbyl jediny co jsem musel delat taky bylo lit benzin s olejem a čistit trisku v karburátoru.

První perla :-D

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 22:28 ® kubas reakce na …
kubas

JHolc> No vidím to kolem sebe, bohužel bude hůř Cecilko :-(( .

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 22:28 ® regulus
regulus

Vážený kolego, já už rezignoval, protože by mě z toho muselo trefit a to nemluvím o sem tam překlepu, to se může stát každýmu, ale jsou tu jedinci, kteří snad jak to tak vypadá nechodili ani do základní školy. Ve finále tě ještě zjebou, že seš cimprlich. Ale z jedné strany máš pravdu, alespoň prdel si z toho tady můžeme dělat i když nepočítej s tím, že by se dotyční chytili za nos a alespoň trošinku se zamysleli nad tím co píšou, bohužel … :-((

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 22:25 ® Libor
Libor

JHolc> "dělat ze sebe vola snad nikdo nechce… ", takže budete dávat perly sem aby jste z něj udělali vola dvojnásobnýho :-93;

reagovat
Pondělí 6. srpna 2012 ve 22:15 ® JHolc

kubas> No, občas mi to přijde jako google překlad ze svahilštiny nebo něco podobného… :-D Horší už to snad nebude.

reagovat