Vyhledávání
Klub přátel češtiny.
6.8.2012 | JHolc | 9.728 zobrazení | 64 odpovědí
Pánové, vím, že chytej.cz je rybářský server a naším společným zájmem je tedy rybaření. Ale to co tu poslední dobou vidím za paskvily mě pěkně štve. Neřeším detaily, nikdo není dokonalý, ale všechno má své meze. Co si o tom myslíte vy? Myslím, že by nebylo od věci přidávat i některé „perly“ které se v diskuzích vyskytují. :-)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 16. srpna 2012 v 6:46 ® MIG-35
-
No uh to nejni co bejvalo!
reagovatPřed X léty sem mluvil fáákt domře, ale jak to člověk nepoužívá tak zapomíná. Taky sem se učil sám, ale pár vejletů do španěl. mluvících zemí pomohlo moc. Jen je třeba jet sám, by tě nikdo nevotravoval s češtinou. Pak to de rychle. Teda aspoň mě..
Zajímalo by mi co ti pan gůgl řek na pinche??
- Středa 15. srpna 2012 v 17:43 ® JHolc reakce na …
-
MIG-35> What the fuck r u talking about?
reagovatNo, moje španělština pro samouky byla na tebe krátká, ale strýček google pomohl. Odpouštím ti
- Středa 15. srpna 2012 v 10:00 ® Bigpista reakce na …
-
MIG-35> Týýýý vole! Já umim jen Buenos dias muchacho, me llamo Jorge. Donde esta de la zapateria? A pak už jen cerveza, ron, el vino tinto.
reagovat - Středa 15. srpna 2012 v 8:37 ® džigit reakce na …
-
MIG-35> mu dáváš
reagovat - Středa 15. srpna 2012 v 1:25 ® MIG-35
-
JHolc> Que bueno! Me gustas mucho esta pinche buena lengua!
reagovatPerro tu tiene que visitar paise donde se hablar espaňol…
Este muy diferente paises!
Perro tengo que madrugar.
Buenas noches pendejo…
- Středa 15. srpna 2012 v 1:13 ® JHolc reakce na …
-
MIG-35> Na češtinu není čas, učím se španělsky.
reagovat - Středa 15. srpna 2012 v 1:01 ® MIG-35
-
Koukám, že češtináří se nám vypařili na ryby bo kamsi… Tak co je s váma?? Je dost co posuzovat, soudit a umravňovat!!
reagovat - Sobota 11. srpna 2012 v 11:34 ® MIG-35 reakce na …
-
kety.vydra> Ale jo trocha sem fanda anime a manga.
reagovatTed sem čet knihy od Patricka Chauvela,přečet sem je v okamihu. Konečně zase knihy co mi uchvátily a sem rád, že sem si je koupil.
- Sobota 11. srpna 2012 v 9:46 ® kety.vydra reakce na …
-
MIG-35> Manga?
Si děláš prdel…To budeš hóóódně velký fanda
Osobně se „přiživuju“ na členství robky-ta je knihomol.Naběhne do knihovny,nabere 30 knížek-tituly a autoři,o kterých jsem neslyšel a za měsíc vrací přečtené
reagovatJá si dám autory (co znám od školy
) a teprve teď se probírám „povinnou“ četbou
Ale Decameron od Boccacia jsem vzdal už po 50té stránce
.Momentálně louskám Cimrmana,i když ho znám.
- Sobota 11. srpna 2012 v 9:19 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Je mě to jasný.
reagovat - Pátek 10. srpna 2012 ve 22:53 ® MIG-35 reakce na …
-
regulus> Jo i já to tak vidim… A za mě: nikdy sem toho moc nenapsal ni na papír ni do počítače. Při psaní žádný opravný prostředek chyb nepoužívam. A taky to tak občas vypadá. Ale četl sem a to tak, že moc! Jenže jsem zřejmě vyčerpal vše co se mi líbilo, bo mi něco mohlo dát. Samotnýho mi to prudí, ale nebudu číst úplně vše jen, abych četl, měl rozhled a slovní zásobárnu. Ale mušim se pochlubit zakoupil sem si onehdá 2 knihy. Noviny ignoruju a z časopisů to byl kdysi reflex. Teď převážně manga-komix. Pohybuju se většinou mezi mládeží, jak na webech tak v reálu a mohu potvrdit, že je to možná ještě horší než píšeš. Žádná slovní zásoba a to vyjadřování. Neschopni popsat věc, výraz… Takže uh se asi v tý řiti nycházíme.
reagovat - Pátek 10. srpna 2012 ve 21:59 ® regulus reakce na …
-
sus1> nenudím, jenom bohužel shrnutí smutnejch faktů, alespoň z mýho pohledu …
reagovat - Pátek 10. srpna 2012 v 11:40 ® lunimus reakce na …
-
sus1> hehe … ale pisal suvislo a mudro
reagovat - Pátek 10. srpna 2012 v 11:18 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Ty se asi nudíš,vid? … než jsem to po tobě přečetl ??!!
reagovat - Pátek 10. srpna 2012 v 0:36 ® Tino
-
ke čtení knih. Myslím si, že knihy čtu jen o něco méně než dříve. Je pravdou, že kdysi jsem přečetl celé oddělení Sci-fi literatury naší knihovny. Okresní, takže to nebyla nějaká dvou regálová knihovna v místech kde lišky dávají dobrou noc. S tím asi souvisí i to, že když nevím co je správně, tak si na papír dám obě verze a vyberu si tu, co mému oku více lahodí – ve většině případů správně.
V dnešní době nechodím do knihovny a knih už si také tolik nekupuji, ale koupil jsem si Kindle a sehnal zdroj s 12.000 svazky. Takže mám ještě nějakou dobu co číst. Za těch dva a půl roku jsem přečetl asi stovku titulů.
Naposled jsem rukou psal souvislý text (asi stránku) před třemi roky a musím se přiznat, že jsem se na to musel hodně soustředit, abych něco neposmolil.
reagovat - Středa 8. srpna 2012 ve 13:26 ® regulus reakce na …
-
Luban> ani omylem, su splachovací, šak my dva Lubánku dycky dobrý a prdel musí bejt ne???
reagovat - Středa 8. srpna 2012 v 10:51 ® reakce na …
-
regul:Dúfam,že si sa neurazil,potreboval som si trochu rýpnuť:)
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 ve 23:28 ® regulus reakce na …
-
Luban> no vono se to dycky nějak zvrtne, si řeknu, že napíšu pár slov a ......
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 ve 20:02 ® Shrek reakce na …
-
Luban> neslíbil nic
reagovatJen mi jeho příspěvky štymujou
- Úterý 7. srpna 2012 v 19:18 ® reakce na …
-
Alivio:Kurva čo ti ten regulus sľúbil?:D
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 v 18:41 ® MIG-35 reakce na …
-
osprey> Jasná věc!!Aspoň něco co mohu ukázat já tobě…
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 v 18:39 ® Shrek reakce na …
-
Luban: s čistým svědomím říkám ANO. Robur, Regulus a Osprey – tito tři, když napíšou nějaký delší text, tak to stojí za to a čtu celé. Po sobě nečtu raději ani ty kratší příspěvky.
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 v 18:37 ® reakce na …
-
regulus:Páčia sa mi tvoje príspevky,strohé,krátke,poučné:D All:Ruku na srdce,prečítal to niekto celé?:D
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 v 18:24 ® osprey reakce na …
-
MIG-35> Mám špatnou termoregulaci a mizerný záda. Nevím, jestli bych dal zimu v nějakým přístřešku zbudovaným technologií, při níž by byl jediným nástrojem nůž.
Ale uvidíme. V listopadu a prosinci budu jezdit na přehradu a můžeš mi ukázat křesadlo.
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 v 17:34 ® Shrek
-
Tak teď už jen Regulovi přičtěte nějaké Fishbony za článek
Teď bez legrace – když jsem šel do první třídy, uměl jsem si sám číst pohádky (plynule, jednoduchá slova) a chodil jsem do krámu pro mléko a rohlíky a uměl jsem si přepočítat peníze. Co ta děcka umí dnes?
Regule, máš naprostou pravdu.
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 v 17:17 ® regulus
-
V kontextu předchozích příspěvků ohledně vývoje, technologickýho nestíhání atd. si trochu rejpnu a pokusím se srovnat dnešek a dobu před 25-ti lety z pár hledisek, které mají možná na současný stav vliv.
Mírně zneužiju toho, že pamatuju o kapinku víc než mnozí co sem chodí a udělám pár takovejch srovnání.
1/ Psaní
Ruku na srdce a to všichni, kdy jste naposledy (kromě ve škole a do školy) napsali delší souvislej text rukou, myslím tím třeba dopis (ne e-mail). Před 25 lety jen velice malé procento lidí umělo psát na stroji (systém datel se nepočítá), v dnešní době valná většina naší populace umí psát na stroji (na klávesnici počítače), značná část i rychleji než kdyby to psali rukou, takže se dá říct, že se to díky rozvoji technologií byli nuceni naučit nebo se prostě jen naučili něco co dříve ve svojí podstatě nepotřebovali. Z druhé strany asi těžce upadá psaní rukou, lidé si nepíší dopisy, ale e-maily a SMSky. Věřím, že spousta starších kteří hodně používají počítač by měla problém si vzpomenout jak se píšou některá psací písmena, především ta méně používaná.2/ Čtení
To se asi také posunulo směrem k počítačům, méně lidí, dost možná hodně málo si kupuje noviny a časopisy, značnou část si lze přečíst na internetu, jak je to s knihama těžko soudit, lidé co moc knihy nečetli byli vždycky, ale u dnešní mladé generace je to možná ještě trochu horší než to bývalo, ale to je z mojí strany čistě spekulace. Domnívám se, že z různých příčin čtou knihy méně i ti starší a kolikrát i tací, co četli hodně, bohužel se mezi ně musím taky započítat, zatímco jsem dříve přečetl za rok několik desítek knih, tak v poslední době je to naprostá katastrofa, už si ani nepamatuju, kdy jsem naposledy nějakou knížku četl.3/ ovládání technologií
Tak tohle jde ruku v ruce s vývojem, zatím co před 25 lety byl vrchol toho co se používalo možná dálkové ovládání k televizi, předvolba na autorádiu a automatická pračka, co je osobní počítač vědělo jen pár jedinců a v té době to ještě byly různý Sinklery, Atari a podobný, z dnešního pohledu směšný hračky. Díky technologickému vývoji se lidí byli nuceni naučit tyto technologie ovládat a tak nějak se s nimi sžili, nic jiného nezbývá.4/ používání převzatých výrazů
Tohle je už možná trochu pro lingvisty. I dříve bylo spousta zažitých zkratek, které se při běžné mluvě používaly a dalo by se říct, že nikdo nepoužíval plné znění, asi klasicky JZD, ONV, KSČ, OPBH atd. To ale byly povětšinou zkratky českých názvů. Dneska také jsou zažité zkratky, asi nejzažitější je SMS, WIFI, WEB ale i třeba PC. Pokud si vezmeme tu první, tak nic nebránilo tomu aby se používala česká KTZ (krátká textová zpráva), u těch ostatních ve většině související s výpočetní technikou už to tak nějak vychází z toho, že z angličtiny vychází všechny počítačový terminologie a nikdo se tím nejspíš nechtěl zabývat, doba obrození už je dávno v čudu. takže raděj řekneme e-mail než elektronická zpráva, WIFI než bezdrátová síť, no a v neposlední řadě mezi lidmi co se počítači zabývají daleko více je naprosto běžné, že místo českého základní deska použijí termín board, místo počítačové skříně case atp. Tohle co jsem popisoval je tak nějak opřeno o jakousi logiku, cizí výraz je zažitý, všichni ví oč jde a je kratší než jeho případný český ekvivalent. K smíchu nebo možná i k pláči mi už ale připadne, pokud někdo hledá prodavače, ale pozice se jmenuje sales assistant nebo dokonce sales manager, nedávno jsem se s kýmsi bavil, už jsi nevzpomenu jak tu pozici nazýval, ale ve finále byl vlastně skladník. Takže používání BTW, THX, LOL, IMHO atp., na chatu, webových serverech a v SMSkách vlastně jen kopíruje obecný stav.Pokud si to všechno shrneme, tak se vlastně nelze divit, že to vypadá jak to vypadá. Pokud už píšeme delší souvislý text, není problém jej bez problémů opravit, smazáním, přesunutím, kopírováním, protože ho píšeme v textovým editoru, který nám většinou automaticky opraví alespoň ty největší hrubky a překlepy. Díky možnosti rozsáhlé editace, aniž bychom si to uvědomovali nad tím co píšeme méně přemýšlíme (nehrozí, že bychom to museli psát znovu aby to nebylo poškrkané). Všeobecně méně čteme, to má dozajista také vliv na výrazovou kulturu a hojné používání převzatých výrazů, zjednodušování, má také dozajista svůj vliv na náš písemný i verbální projev.
Na závěr snad jen to, že jak to tak vypadá, čeština v původní podobě se řítí do řiti …
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 v 16:33 ® MIG-35
-
osprey> Léta, Míro léta.. A to nejni chlubení.
reagovatOd 5ti let lítam po lese a měl sem a mam dobrý učitele! Křesadlo je pohoda, když na to máš to co potřebuješ. A na co srub?? Přístřešek zbuduješ vždy a na zimu si zvykneš.
Po 14ti dnech v típí v zimě, kdy bylo –30 sme tam chodili v tričku, zatim co návštevám byla ziminka. Všechno je o zvyku. Sme zdegenerovaný civilisací! Místo telepatie používáme mobil… Hromadě lidu příde nemožný třeba přejít žhavý uhlí a dá se! Dyk víš co je tělo za super „mašinu“.
- Úterý 7. srpna 2012 v 15:51 ® lunimus
-
osprey> S kresadlom nie je problem urobit ohen. Uplne staci, ab si to raz videl (ale ani to nie je potrebne) a dokazu to male deti. Moj osobny rekord je ziskanie plamena pod 3 sekundy … horsie je to, ak by si mal zapalovat ohen trenim driev, ale aj tam existuju finty, ktore vyrazne pomahaju zalozit ohen a tam mam rekord okolo minuty, ale videl som chlapika, ktory ma bezny cas okolo 10s
co sa tyka jazyka, bohuzial je to velmi podobne aj so Slovencinou … a stretol som sa medzi mladymi dokonca s nazorom, ze na co bude ovladat dokonale gramatiku rodneho jazyka, ze mu staci ovladat pravopis v ramci anglictiny …
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 ve 14:03 ® Fryw
-
Debata na tohle téma proběhla na „veřejnoprávní“ televizi. Hosté ve studiu obhajovali šířící se negramotnost v České republice. Že se s tím nedá prý nic dělat. Smutné že to byli vyučující základní, středních ale i vysokých škol. Lidé v naší historii bojovali za gramotnost národa, vzdělání, pokrok společenský i vědecký. Proto jsou z nich uznávané osobnosti. Jeden z ukazatelů životní úrovně v daném státě byla a je i gramotnost. Samozřejmě existuje i opačný názor, který tvrdí že rostoucí negramotnost nevadí. Že nevadí upadání jazyka, tím i kultury a národní identity, tím degradace ducha a celé společnosti. Někdo tvrdí že to je normální a že se s tím nemá nic dělat, protože s tím prý nic dělat nejde. že to je možná i dobře. Je smutné, že lidé s tímto názorem mají možnost nějak významně zasahovat do dění v tomto státě.....
reagovat - Úterý 7. srpna 2012 ve 13:45 ® nnnap
-
já bych si vzal čtyřkolku, zlatej mástrkárd, iphone s internetem, někde kolem závory do lesa, aby mi tam mohli vozit ty hambatý burgery.
Tak obecně, proč ne česky. Ale jazyk nestíhá vývoji technologie. Krutě nestíhá. To skončí krutou paskvilizací jazyka. Ale proč brečet. Buď si pozici obhájí, jakože ne, nebo se jazyk už tolikrát přizpůsobí většinové debilitě. Turizmus a podobné jakešoviny.
reagovat
Prostor k paskvilizaci se nabízí zejména zvětšující se potřebou vyjádření emocí, v psaném textu, třeba. To je legitimní potřeba.