Vyhledávání
Parmy na Otavě
15.6.2012 | osprey | 11.570 zobrazení | 107 odpovědí
Vážení, poslední dobou začínám mě přestávají bavit diskuze na síti, bez reálného završení.
Trápí mě úbytek parem v jihočeských řekách, zejména na Otavě a rád bych s tím nějak pohnul. Podle mě je problém v nedostatečné přirozené reprodukci druhu. Viděl jsem vody daleko regulovanější, špinavější, protékající městy a parem tam bylo dost ve všech velikostech.
Zajímalo by mě, jestli by se dalo touto cestou shromáždit pár lidí a pokusit se něco udělat.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 19. června 2012 v 16:03 ® HaD reakce na …
-
Jo, možná hloupej nápad. Já myslím, že je především nutné odborně zjistit, jaká vlastně situace je. Zadat to třeba na Univerzitu v ČB někomu jako bakalářskou práci, nebo něco v tomto smyslu. Zdůrazňuji slovo odborně. Názory založené na „očích“ a úlovcích, jsou myslím málo.
reagovat - Úterý 19. června 2012 v 15:47 ® osprey reakce na …
-
David Havlíček> Jsem pro udržovat místní genofond. Zatím tu nevymřely.
reagovat - Úterý 19. června 2012 v 15:46 ® Bigpista reakce na …
-
David Havlíček> To mi nepřijde vhodné. Pokud mají v Otavě problém s rozmnožováním, tak to na jihu nepomůže a na severu uškodí.
reagovat - Úterý 19. června 2012 ve 14:24 ® HaD reakce na …
-
osprey> a co převoz pár dospělých kusů odněkud ze severu? Samozřejmě s vědomím a v koordinaci s MO?
reagovat - Úterý 19. června 2012 ve 14:19 ® Bigpista reakce na …
-
CeP> Díky za info. Slyšel jsem, že to letos moc nevyšlo, ale nevěděl jsem podrobnosti.
reagovat - Úterý 19. června 2012 ve 13:55 ® alexdelpiero
-
u nás na svratce přímo pod mostem kde chodí tisíce lidí jeseni přes 50cm běžně, tisíce cejnů, boleni kolem 70cm i víš, ostroretky a parmy kde jsem v životě žádnou nechytl..
reagovat - Pondělí 18. června 2012 v 10:00 ® osprey reakce na …
-
CeP> Rozhodně mou pohotovost nikdo neprověřil. Pokud budu sedět doma, jsem za 40 minut na fleku.
Každopádně to, co píšeš, je mnohem optimističtější. Krom těch velkých podouství si přidej jeseny kolem 50 cm (byli tam v dubnu, dva). Města jsou v současnosti zarybněna kvalitní bélou rybou mnohem lépe než úseky volně v krajině.
reagovat - Pondělí 18. června 2012 v 0:45 ® CeP reakce na …
-
osprey> abych to upresnil. v reakci na Bigpistu jsem myslel ze by misto desitek ryb napocital sotva jednu desitku ktere by staly za rec. za ty 4 odlovy bylo pochytano sice vice nez 10 kusu kdy ale ve valne vetsine prevazovali mlicnaci a kdyz se povedla jikrnacka, nechtela davat. dal jsem pri odlovech zaregistroval i kousky 25 – 35 cm a celkem dost podoustvi kolem padesati. letos se seslo nekolik okolnosti ktery odlovu neprospely. pomerne teply konec dubna kdy se voda oteplila o neco drive a pak stavebni prace na „povodnovych opatrenich“. dno je tam uplne prebagrovane a hejno parem stalo doleji, jen kousek nad ceduli a na byvale trdliste nenajizdely. mozna se jim dole libilo vice, to nevime, ale je to misto pro odlov naprosto nevhodne. letos to proste nevyslo a musime doufat ze pristi rok bude lip. ohledne pozvani k odlovu neni problem, ale je to akce ktera se neplanuje dopredu. vse zavisi na teplote vody a pohybu ryb v trdlisti. pak nasleduje telefonicke svolani lidi v pohotovosti a do dvou hodin je po vsem. je otazkou jak budes v pohotovosti i ty.
reagovat - Neděle 17. června 2012 ve 23:14 ® osprey
-
Díky všem za info.
Jestliže jsem kdysi vídal parmy běžně a s trochou snahy je i chytal a dnes to tak není, tak jich asi ubylo. Potvrzoval to i Sander, dokud žil. Na Blanici parma taky dodnes žije, ale moc jich tam asi nebude.
To, co bych chtěl, je zmapovat, jak to doopravdy vypadá, zjistit, jestli je pravdivá ta moje teorie s kyselostí vody a spojit všechny ty lidi, co se kolem toho umělého výtěru motají. Ideální je odlovit generačky v době, kdy se shromáždí třecí hejno a pokud bude víc lidí chodit kolem vody a vědět, kam se obrátit, je šance, že se to povede. CeP psal, že na 4 odlovy chytili jednu rybu a to je špatný.
Loni a letos byl dobrý výtěr, vytřelo se skoro všechno. Takže zajímavá informace je i to, jestli se třeba někomu povede chytit parmičku mezi hrouzky do čeřínku a podobně.
reagovat - Neděle 17. června 2012 ve 22:54 ® pemalda
-
Osprey-Ještě ti chci říct,že vím v Písku o člověku který se v líhni pokouší odchovávat parmy a posléze je vysazuje na Otavu a Blanici-několikrát tak za poslední roky učinil,ale na stavu parem sem to nezpozoroval.Mam číslo na jeho otce,jednou když sem mu ukazoval parmy na fotkách,tak mi říkal,že kdybych chytil jikerňačku před vytřenim,tak mu mam zavolat,že by ji použil na umělej výtěr.Dělá tady v Písku na svazu.
reagovat - Neděle 17. června 2012 ve 22:17 ® pemalda reakce na …
-
troutkiller>Tam jak si jezdil máme chatu,takže sem tam docela často.Strašně mě mrzí jak tam ta řeka dopadla.Když sem míval prázdniny,tak sem je trávil celé jen tady na rybách,řeka byla plná ryb všeho druhu a velkejch.Když si se podíval z betonového mostu ve vsi do vody tak ta byla plná parem,koukaly jim z vody jen ocasi a ryly,když se třely,tak by si po nich přešel řeku.Pak jak píšeš v Myšenci vytekla močůvka do vody a celej úsek řeky až po soutok s Otavou vymřel.Po dva dny plavaly mrtvé ryby od hrouzků po candáty,úhoře prostě vše.S klukama sme vytáhli několik mrtvejch štik přes metr,nej 123cm.Po několika letech se řeka vracela k normálu a pak přišla povodeň 2002 a od té doby je to mrtvá řeka,krom pár tloušťů a malinko bílé ryby které tam vyžíraj přemnožené vydry,tam není nic.Ani se tam poslední roky nedávaj kapři.Pro mě je to smutnej pohled.Já na chatu jezdim už jen na houby.
reagovat - Neděle 17. června 2012 ve 20:58 ® stump reakce na …
-
troutkiller> Já netvrdím, že tam parmy nejsou. Píšu, že už jsem tam dávno nebyl, ale kdyby nemizely, nediskutovalo by se tady o tom. Vzpomněl jsem si, že barva otavské vody byla i tehdy, před 50-sáti lety jiná. Vlivem huminových kyselin ze šumavských rašelinišť měla hnědavý odstín. Patrné to bylo právě na soutoku s Lomnicí a nezdálo se, že to nějak zásadně ovlivňuje stav parem.
reagovat - Neděle 17. června 2012 ve 20:48 ® troutkiller reakce na …
-
stump>Jako malej kluk sem se s našima jezdil celé léto koupat na Blanici pod Benešák.Lapal se tam Tlouštáky na koníky a ryba 50cm byl pro mně gigant a velikostní strop pro tuhle říčku.Potom někde vytekla do blanice nějaká sračka snad močuvka či co a otrávila vše živé,v řece sem viděl Parmy 80plus!To že parmy nejsou v řece vidět neznamená že tam nejsou
reagovat - Neděle 17. června 2012 ve 20:34 ® Bigpista reakce na …
-
osprey> Tak nevím, to tu nepíšou, že jsme spokojeni. Spokojen nemůžu být. Pokud ta ryba do řeky patří a vždy tam byla, tak to, že mizí, je alarmující. Protože to nemusí skončit jen parmou. Proto je třeba, aby se tu o tom plkalo, je třeba hledat příčiny, je třeba podporovat jakýkoliv pokus o nápravu stavu. Já o tom vím s odpuštěním PRD. Parmu jsem nikdy nechytil, Otavu nepozoruju několik desítek let, o ichtyologii nevím skoro nic. Protože mám jen svůj mdlý rozum, drobné znalosti rybích životních potřeb plynoucí z akvaristiky a povrchní povědomí o Otavě, tak tu občas plácám nesmysly, ale myslím, že jsem nenapsal nic o spokojenosti.
reagovat - Neděle 17. června 2012 ve 20:24 ® stump
-
Nevím jak to v současné době na Otavě vypadá. Už dlouho jsem tam nebyl. Mé rybářské začátky jsou však s touto řekou spjaty. Pár let před napuštěním Orlické přehrady jsem zde trávil každé prázdniny. Z počátku jsem pytlačil, později jsem chytal i s povolenkou a parma byla, kromně tlouště, mým nejčastějším úlovkem. Později jsem jezdil do říček, t.j. na soutok Lomnice a Skalice. Kousek pod tímto soutokem končilo vzdutí přehrady a parma tu nebyla žádnou vzácností. Nedovedu si Otavu bez parem představit.
reagovat - Neděle 17. června 2012 ve 20:15 ® Barr reakce na …
-
osprey> v textu je nějaký překlep,trochu mu nerozumím(při té příležitosti se omlouvám za z v 7.p.,hrozmé),ale já na něco již rezignoval,resp.se smířil s tím stavem co je.Nejsou zubři,medvědi,zajíci,koroptve,bažanti,nebudou ani parmy.Včera ve vzácné chvilce prázdné řeky bez vodáků jsem měl pocit,že jsem ji měl na prutě,ale vyvlíklo se to,aniž bych to viděl…v nejvyšší čas,přijížděla velká kolona a musel jsem jít na břeh.Ale spíš to byl velký tloušť,nikdy jsem ji tam za 27let nechytil,je to začátek mimopstruhové vody. Pamětníci mně vypravovali,že se parmy chytali i v Sušici,o parmách jsou zmínky i v Liškových zápiscích ze Žichovic.
reagovat - Neděle 17. června 2012 v 19:09 ® pemalda reakce na …
-
osprey>Tak já určitě se stavem kolem mého bydliště spokojen nejsem.Loni sem měl jednu na prutu a byla to jediná kterou sem viděl.Letos sem neviděl ani jednu a to chodim kolem vody pořád.Včera i dnes sem obcházel břehy a koukal na prosluněnou řeku a místa kde by mohli být a nikde žádná a nachodil sem toho dost.Letos sem navíc nechyt ani podoustev a je to letos první rok kdy sem neviděl podoustve se ani třít.Každej rok sem věděl o pár trdlištích a letos nikde nic.Možná se ještě budou třít nevim,před 4 lety sem taky viděl trdliště až kolem 20 června.Zajímalo by mě jaký máš plán co se týče těch parem?
reagovat - Neděle 17. června 2012 v 15:19 ® osprey reakce na …
-
Barr> Každá země má svoje ryby. Ale podívej se. Sice jsme tu splkli, ale v zásadě jsou všichni přítomní se stavem parem tady na jihu spokojeni.
reagovat - Neděle 17. června 2012 v 10:41 ® Barr reakce na …
-
osprey> škoda,že ve Skandinávii nejsou.Tamní řeky a okolí bez lidí by se k ní hodily.
reagovat - Sobota 16. června 2012 v 19:05 ® osprey reakce na …
-
Barr> První ryba, kterou jsem na Otavě viděl, byla parma. Tenkrát na začátku 90. let na řadě míst běžně skákaly. Dnes je to naprosto výjimečná věc. A proč ji chytat? Tak ti nějak nevím, proč chytám. Ale půl sezóny v háji a v papírech mám jednoho kapra. Takže kvůli masu to, zdá se, nedělám.
Ale jednu za rok bych na prutu rád měl. Výhledově to řeším tak, že příští rok pojedu místo na sever za štikami někam na parmy. Tam, kde ještě jsou a nejsou hájené. I když pro mě hájené jsou – vždycky a všude.
reagovat - Sobota 16. června 2012 v 18:58 ® osprey reakce na …
-
troutkiller> Díky. Budu se víc koukat až pojedu kolem.
reagovat - Sobota 16. června 2012 ve 14:36 ® Barr
-
Tak jsem si to po sobě přečetl a než mě pamětníci vynadají,že parem bylo v r.1978 dost a že mnohačetná hejna těchto ryb táhla proti proudu a za nimi mnohačetná hejna podouství a jak se to blýskalo,vyskakovalo a čvachtalo,což mně vypravovovali před padesáti lety dávno zemřelí rybáři na Sázavě o řece před dalšími padesáti lety, a že seděli a koukali,televize nebyla,musím podotknout,že jsem se zmýlil a na mimopstruhové Otavě chytám od roku 1986 a to už tam parmy v podstatě nebyly,kromě několika míst s několika rybami. V r 1978 jsem chytal někde jinde.
reagovat - Sobota 16. června 2012 ve 12:17 ® Barr
-
Já si myslím,že to není otázka několika let,ale několika desetiletí.Už kolem r.1965 je možné se dočíst o mizení parmy z Otavy a jiných řek.Na vinu dávali působení odpadních vod z měst a průmyslu.Ojedinělé hejna o několika kusech je torzo přítomnosti ryb,po kterých se nazývalo celé pásmo řeky.Zažil jsem to ještě jako kluk v šedesátých létech na dolní Sázavě,kde bylo možno chytit parmy od 10.ti cm až po velké,zkrátka ve všech věkových kategoriích.To jsem na Otavě od r.1978 nezažil nikdy(ale např.u tlouště také ne,teď to nezažijete ani u proudníka,plotice,okouna).Na Sázavě to byly desítky kusů ryb.Teď už také ne,postupně parmy mizely,až po současný stav,ojedinělého chycení dospělé ryby. Na horní Otavě v současné době stačí běžný déšť a voda je hnědá.Na vině je odlesnění,mechanizovaná těžba dřeva(koleje na svazích),odvážení odpadu a jeho štěpkování i z chráněnách míst(teplárenský obchod).Podloží je z předešlé doby natolik okyseleno,že splachy z nízkým ph budou přetrvávat mnoho let. A kolik se vysazuje parmy a kapra? Jinak parma je na jihočeské Otavě celoročně hájena,proč ji chytat…
reagovat - Sobota 16. června 2012 v 8:46 ® troutkiller reakce na …
-
osprey>Vidim je když je čistá voda a svítí sluníčko,většinou podvečer.Letos sem se na ně ještě mrknout nebyl ale loni mockrát.
reagovat - Pátek 15. června 2012 ve 22:37 ® osprey
-
Bigpista> Žrádlo je, celá řada druhů se vytírá dobře a ryb ve stáří 1 – 3 roky je tu momentálně celkem dost.
Vyčištění vody neznamená, že některý druh začne mizet. Teda nemělo by.
reagovat - Pátek 15. června 2012 ve 22:35 ® osprey
-
troutkiller> U vás to je další místo – pod soutokem s Blanicí se to zlepší. S tím souhlasím. Právě to, že oba soutoky mají na parmu vliv, mi vnuklo tu myšlenku s kyselostí.
Letos se po nich podívám. Zatím jeden pokus na kdysi úspěšném místě a zero. Jako poslední tři roky pokaždé.
A zeptám se – z toho kola je vidíš pokaždé, někdy nebo jsi je párkrát viděl. Není to rýpání, prostě si chci udělat ten obrázek podle reality.
reagovat - Pátek 15. června 2012 ve 20:48 ® MIG-35 reakce na …
-
Luccini> Nee tady je to červený od rašeliny…
reagovatA plnej staf tak doufam, že se zejtra nic nechytne.
- Pátek 15. června 2012 v 16:29 ® Luccini reakce na …
-
MIG-35> jestli to vypada stejne jako tady(coz by melo)tak dejme tomu cerny
reagovat, i takovou hezkou bilou penu to dela.
- Pátek 15. června 2012 v 16:28 ® Bigpista reakce na …
-
MIG-35> Dík, taky by mě to zajímalo. Nechtěl bych ze sebe dělat nějakého znalce Otavy. Přes patnáct let jsem na ní chyběl. Ale mám k té řece vztah, tak se tu zapojuju, co mi síly stačí.
reagovat - Pátek 15. června 2012 v 16:20 ® MIG-35
-
Bigpista> Kakao je jen přezdífka toho červenýho… A dle rybářů, lovících tu přes 20 let se toto nedálo. Jak píše Míra i dle mýho je to následek huntování šumavy. A že si to ty vemu ph metr a udělam si testík.
reagovat