Chytej.cz

Parmy na Otavě necteno

15.6.2012 | osprey | 11.568 zobrazení | 107 odpovědí

Vážení, poslední dobou začínám mě přestávají bavit diskuze na síti, bez reálného završení.

Trápí mě úbytek parem v jihočeských řekách, zejména na Otavě a rád bych s tím nějak pohnul. Podle mě je problém v nedostatečné přirozené reprodukci druhu. Viděl jsem vody daleko regulovanější, špinavější, protékající městy a parem tam bylo dost ve všech velikostech.

Zajímalo by mě, jestli by se dalo touto cestou shromáždit pár lidí a pokusit se něco udělat.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Pátek 15. června 2012 v 16:15 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

MIG-35> To kakao není z rašeliny, to je obvykle spláchnutá hlína.

Luccini> Nevím, mám pocit, že pro obnovu zasažené oblasti je právě dost zásadní, jestli tam zůstane to mrtvé dřevo. Při porovnání odtěžených oblastí s těmi, které nechali svému osudu se právě dost liší ta druhová skladba, která tam prospívá.

reagovat
Pátek 15. června 2012 v 15:46 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

osprey> Ta tu rašelinu ti můžu potvrdit! :-> Je to vidět i na barvě vody. Jak zaprší a příde sem kakao ze šumavy tak ryby neberou. :-93;

reagovat
Pátek 15. června 2012 v 15:36 ® Luccini reakce na …

Bigpista> JJ, ale za me tomu muzou lesnici pomoci, kdyz se cast lesu prokaci(zvlast tech napadanych) a vysazi se nove druhove rozmanite stromy. Pak se daji nasledky zmirnit.

reagovat
Pátek 15. června 2012 v 15:11 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Luccini> To je jasný, že já už to neuvidím. Ale pořád si myslím, že to za to stojí. Že dlouhodobý přínos té změny je cenější než mých pár popíchaných ryb.

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 14:57 ® Luccini reakce na …

Bigpista> Nechci ti brat optimismus, ale ja videl co se muze stat. U vas to zatim neprobehlo, ale to neznamena, ze to muzete nechat plavat. Priroda si poradi,ale trva to treba 20–30 let, protoze pro prirodu ta doba nic neznamena, ale ty uz se tam s tema rybama neuvidis.

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 13:59 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Luccini> Nebudou. Podívej se do NP Šumava. Tam, kde to je pár let po kůrovci už příroda dělá divy. Jedle, buky, jeřáby. Nejsem zastánce ekofašos, ale v tomhle se mi zdá, že mají pravdu. Vychcípají lesy, které tam byly uměle vysazené v 17. a 18. století místo původních smíšených lesů.

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 13:49 ® Luccini

Jinak jeste doplnim, ze sem 20let mel moznost sledovat horskou ricku, ktera prave tou kyselosti z raselinist, byla silne zasazena. Podotykam, ze se jedna o horni usek kde vteka do prvni obce a zadne dalsi vlivy tam nejsou. Zkouselo se vsechno mozne, sypal se treba vapenec na zbaveni kyselosti, ale dokud na vrsku hor nedorostly lesy do rozumne velikosti, byl to marny boj. V soucasne dobe se jedna o jeden z nejlepe zarybnenych useku. I kdyz to bude take tim, ze az sem moc rybaru nezabloudi. A jen tak pro upresneni:Za to odlesneni a poskozeni lesu, ktere zpusobilo poskozeni celeho ekosystemu lesu a reky mohl kurovec. Tak sem zvedav co nam ty Sumavsky ekoteroristi reknou za par let az tam budou reky uplne mrtve a lesy suche. Schvalne co svou cinnosti asi tak zachrani??????

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 13:48 ® HaD
HaD

To je těžká otázka a odpovědi už víceméně padly – pokud jsou na vině kormoráni, je asi zvýšení počtů nejreálnější (řešením kormorání otázky, vysazováním). Pokud složení vody, nelze zřejmě nic jiného než se s tím smířit. Sázet rajčata do čistého písku smysl nemá. A ještě existuje jedna varianta, kterou Tě potěším i nepotěším, ale připustit ji musíš – jsou tam, jen o nich nevíš. Ne vždy a všude se projevují a parma není vždy snadnou ulovitelnou rybou. Na kontě jich mám určitě hodně přes stovku a často, i když jdu na místo, kde jsou, stejně nechytnu. A to vím stoprocentně, že tam jsou.

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 13:39 ® regulus
regulus

Bigpista> když to vezmeme do detailu, tak si nikdo z nás nedovede představit jak řeky vypadaly třeba v předminulým století nebo středověku. Jistě, tam kde to teklo v přírodě, bylo všechno OK, ale jakmile se to dostalo k městečku, tak všechny sračky končili v řece, pokud tam nebyly svedeny, tak je tam spláchl déšť. V řece se pralo, často i umývalo, čističky žádný, takhle to například vypadalo na Oltecu začátkem minulýho století (viz obrázek), je to bejvalej mlýnskej náhon, tam prostě skončilo všechno a náhon skončil ve Svratce. Doposud to bylo tak maximálně mýdlo s jelenem a hovna. Pak nastala doba chemií a fosfátů a začala být potřeba to aspoň trochu čistit, protože už toho bylo tolik, že by pod každým větším městem tekla zapáchající stoka, tak se čistilo, ale ne tak dokonale. Dneska jsme ekologičtější a tak čistíme intenzivněji, agresivněji a možná by nebylo od věci v tý vodě trochu těch sraček nechat.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20628.jpgfoto/forum/2012/th-img20629.jpg
Pátek 15. června 2012 ve 13:05 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

regulus> To jsem právě chtěl říct. Hnojiva a fosfáty silně podporovaly růst řas, které zas žral vodní hmyz a parmy tak měly dost potravy. Pokud zmizely hnojiva, tak je ta voda hladovější. Takže možná právě nastal ten paradox, že díky čistější vodě ubyly ryby.

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 12:53 ® troutkiller reakce na …

osprey>Nebudu se s tebou přít ale na Otavě Parmy jsou a pěkný.Když je čistá voda tak se na ně jezdim koukat na biku jak převraceji kameny a hledaji nějakou mnamku:-) Nejsou teda velký tak 50–60cm.

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 12:48 ® regulus reakce na …
regulus

Bigpista> nepřipadne mi, že by se díky těmto sračkám nějak výrazně snížila úživnost vody. Otava je dá se říct asi tak ekvivalent Svratky, za Pískem je na tom asi stejně jako Svratka nad Brnem, protekla 4-mi menšími městy kde jsou nyní určitě nové čističky. V této souvislosti mám už delší dobu podezření, že z těchto čističek vytéká až moc čistá voda, možná až skoro sterilní, nejsde o fosfáty a podobný sračky, ale třeba jen o nějaký bakterie který chybí jiným organismům ve vodě, takže se jim nedaří a ve finále tento řetězec končí u ryb. Další možností je antikoncepce, která tu někde už taky byla zmiňovaná, ale na to si myslím že vzhledem k počtu obyvatel v povodí asi tak horký nebude.

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 12:45 ® Luccini reakce na …

regulus> Oprey ne, ale Lesy ČR musí, nebo Šumava dopadne jako Jizerky před 30 lety(nebo jak je to dlouho). Až teď se to začíná zlepšovat. A podle mě zato taky může kyselost vody z rašelinišť, jenže ta kyselá voda se běžně do řeky nedostává, protože to jenom povrchovka a pokud je v pořádku lesní porost v okolí, tak ji nikam nepustí. Jakmile zmizí z okolí les, voda se začne dostávat do potoků a tahle voda je horší než městské splašky, v rašelinových jezírkách přežije snad jen jeden druh nějakého brouka jestli si správně vzpomínám.

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 12:34 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> kyselá voda, seš si jistej, že to může být příčina. Pokud vezmu v úvahu co se tu dělo, tak bývaly kyselejší deště, to mělo určitě vliv na PH toků, jak velkej netuším. Vem si severní Čechy, jedna chemička vedle druhé v minulosti prakticky bez odsíření, severočesi mi asi potvrdí že v souvislosti s Labem se o čistotě vody nedalo ani pípnot a přesto tam parmy jsou. Kdybys viděl jakejma barvama hrála Svratka v 70 a 80 letech, tak bys nevěřil, že tam můžou být nějaký ryby a parem tam bylo jako sraček i kusy 70–80 cm některým do metru moc nescházelo.
Pokud ti to nějak pomůže tak jsem ochoten ti změřit PH Svratky a Svitavy, kde parmy jsou a zdá se, že se jim tam daří, ony jsou obě řeky taky podstatně čistější než v minulosti, ale zase průzračná voda v nich není.

Taky by mě zajímalo co konkrétního bys s tím chtěl dělat? Je možný že u vás parmy zdecimoval kormorán, s tím nijak moc nepohneš, pokud se příčina jak jsi psal příliš kyselá voda díky rašeliništím na Šumavě, tak s tím asi taky moc nenaděláš, té rybě se tam prostě dařit nebude, jediný co by se mohlo udělat, ji tam dosazovat, ale pokud se jí tam nebude dařit, tak normálně zdrhne (pokud bude moct) tam kde jí to vyhovovat bude.

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 12:24 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

osprey> S těmi umírajícími lesy máš pravdu. Je to hodně vidět. Na složení vody, která ze Šumavy teče, to má vliv určitě. Další fakt je, že v Otavě ubylo látek typu fosfátů, nitro hnojiv a podobně. Řeka se sice vyčistila, ale je méně úživná. Nemůže to souviset i s tím?

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 12:15 ® osprey reakce na …
osprey

Robur> Já tvrdím, že kyselá voda. Holt Šumava – rašelina a umírající lesy (kdo tvrdí, že jsou OK, ať si zajede na Plešné jezero). Jeden z prvních kroků by měl tuhle domněnku potvrdit nebo vyvrátit.

reagovat
Pátek 15. června 2012 ve 12:07 ® Robur
Robur

stejně je to divné, proč tam u vás není. Aby nakonec řešení nebylo zregulovat, zašpinit, postavit město.-D.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1