Chytej.cz

Prenášanie rýb do súkromných revírov necteno

6.6.2012 | lunimus | 18.316 zobrazení | 130 odpovědí

Priatelia … verim vo vasu inteligenciu, a ze moj prispevok nebude hnacim motorom vasich „ziskov“.

Ako zacinajuci rybar som sa az dnes dozvedel, ako si niektori rybari zarabaju na zivobitie a to prenasanim ryb zo zväzovej vody do sukromnych rybnikov. Udajne sa takto bezne prenasaju kapre nad 10Kg a taky kapor 10–15Kg sa da predat na sukromnej vode niektorym majitelom aj za 500€ a pocul som ze trofejny kapor 22Kg siel do urcitej sukromnej vody za 2500€. Je to bezne a je to normalne? Rybu sice dotycny rybar nezje a nie je teda klasickym mäsiarom, ale miestnu vodu tym z mojho pohladu vyrazne ochudobni …

Aky je na vec vas nazor?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 20. června 2012 v 19:21 @ proc ne reakce na …

No jistě, jen říkám, že se mi nezdá tak pohoršující odnést rybu do soukromáče , samozřejmě kšeftovat s rybama je něco jiného..Ale co s tím???snad jen horní míra na všech revírech…

reagovat
Středa 20. června 2012 v 19:10 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

proc ne>to nesní dnes zde panuje biznis takže převážná část končí v sokromích revírech,po hospodách víš co stojí rybí polévka to jsem jednou slyšel a né sám,další prodej candátů v době hájení končilo a končí dál v Neštěmické knajpě Sonáta majitel pro pořádek nějaké nakoupí no musí krze kontrolu že jinak i větnamčíci dnes skoupí kde jakou ploutev už si nevibíraj jako dřív a to jsou jen zlomky o čem píšu ty hnusy sem nikdy nepustím to nelze je jeden člověk na tomto servru který měl možnost shlédnout mé foto z rybařiny já bych bli.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 18:59 @ proc ne reakce na …

Chápu Vás, ale nepovažuji to za argument…Toto se může stát i na revíru…Dostali sme se do začarovaného kruhu :-) jak jsem již řekl na některých soukromých revírech si majitel ryb váží, ale bohužel někde to vypadá přesně tak jak popisujete vy…Já osobně když chytím větší štiku a vím že na revíru, kde sem ji ulovil se pohybuje mnoho vláčkařů, kteří by ji nepustili, tak ji vemu a převezu na rybník ke kamarádovi. (pravda je, že na tomto rybníce chytáme pouze my a nikdo jiný). Nejsem zběsilý rozvážeč ryb na soukromé rybníky :-) to jistě né :-)) ), ale toto téma mě zaujalo a nezdá se mi, že převážení ryb na soukromé rybníky je nějak extra pohoršující…Pro mě je mnohem horší když někdo velkou rybu zabije a sní…

reagovat
Středa 20. června 2012 v 18:39 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

proc ne>převezení ryb ze svazovek je podle toho co píšeš nej nej ale opak jde jen o biznis majitelů soukromáků které sou především pro zbohatlíky lehce nabyl lehce pozbil.Já osobně mám spoustu soukromáků zdarma ale necodím tam jeto hnus mohl sem shlédnout kaprařinu a troubu který při záběru zasek tak razantně že zlomil prut a to myslíš je pro rybu dobré nechápu a nepochopím a to mám supr cajk.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 18:20 @ proc ne reakce na …

Neříkám, že většina ale hodně zvířat se v zajetí dožívá vyššího věku než-li v přírodě, ale není to pro ně přirozené… Samozřejmě, že štika např. 100cm ulovená na přehradě, má velkou šanci dožít.Ale oproti tomu stejná štika opět 100cm ulovená na rybníce 0,5Ha???I-když ji lovec pustí zpět, stejně časem dostane za uši.. :-(( Existuje mnoho názorů a snad i každý má něco do sebe, ale asi jediné uspokojivé řešení jak si v našich vodách udržet krásné ryby je zavedení horní míry všade..Plácnu např. štika(esox lucius)50–75cm..

reagovat
Středa 20. června 2012 v 18:08 @ proc ne reakce na …

Samozřejmě, že štiku lze usmrtit i nechtěně jen kvuli tomu, že nástrahu zhltne moc hluboko. Ale na soukromích revírech, které já znám je způsob lovu předci jen trochu omezen (at už pouze lovem na jednoháček, nebo použití lanka atd..). Určitě majitel soukromého revíru musí mít k rybám nějáký vztah a ne , že je má jen pro výdělek, musí ho to i bavit…Bohužel na revírech v mém okolí stačí aby štika dosáhla 50cm(mnohdy ani ne) a už ,, má kudlu v zádech,, je to hrozné, snad je to u Vás lepší… Váš názor samozřejmě respektuji a nemám žádné výrazné námitky (jiný kraj jiný mrav). Ale při pohledu do vod u nás si myslím, že převezení větší štiky (nebo i jiných větších ryb) je pro ně vysvobození…

reagovat
Středa 20. června 2012 v 17:30 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

Fryw>to máš pravdu z čeho tečou prachy je prodejné to platí i pro myslivost je to to samé.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 16:38 ® osprey reakce na …
osprey

proc ne> Příliš nadšenecký názor. Takže když v řece vyrostla štika na metr, tak se tam má špatně? A na soukromáku bude šťastnější?

Majitel soukromáku si štiky kolem 60 cm snadno koupí a když se jim bude dařit dobře, za pár let mu do metru dorostou. Navíc štika se dá dotrhat na svazovce jako na soukromáku. Proto taky některé soukromáky povolují lov štik jen na gumu s jedním háčkem a i na tu jsme s kolegou Prutosem na Alandech štiku „odstřelili“. Přesný zásah do spoje dvou žaberních oblouků a vykrvácela nám pomalu dřív než jsme ji podebrali. Takže byla večeře.

Mimochodem, viděl jsem soukromáky, kde je obsádka v katastrofálním stavu. Aby majitel narejžoval, má to přesazené, ryby jsou hubené, špatně se jim hojí rány…

reagovat
Středa 20. června 2012 v 16:28 ® Fryw
Fryw

To mi přijde trošku jako odchyt zvířat a vsazení za mříže do zoo s tím, že tam se lépe nají a nikdo jim nic neudělá.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 16:23 @ proc ne

V přenášení trofejních ryb do soukromých revírů nevidím absolutně žádný problém. Ba naopak!!! Alespon mohu mít jistotu, že se dané rybě neublíží a bude se mít dobře, což je na normálním revíru nemyslitelné…Již mnohokrát se stalo, že byla trofejní ryba (štika 100+ , kapr 85+) zabita a sněděna ,, rybáři ,, .Což se na soukromém revíru nestane. Tam si rybáři ryb cení a snaží se aby se měly co možná nejlépe. Avšak dělat to pro peníze??? To bych asi neudělal, rybařina je pro mě zábava a ne způsob přivydělání. Když už přenášet rybu do soukromého revíru, tak ji nejlépe darovat, majitel by Vám jistě dovolil abyste si mohli přijet zachytat a pozorovat jak Vaše ryba roste a přibívá na váze :-) .Určitě se naše názory budou v mnohém lišit, ale všem nám jde o to aby se naše ryby měly co možná nejlépe a já to vidím takto…

reagovat
Středa 20. června 2012 v 16:01 @ jopa

Nie,,,ziaden predaj ryb do sukromakoch!!!aspon nie z vod zvazu!!!

reagovat
Středa 20. června 2012 v 15:31 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

mascha> Ještě zvaž tohle. Většina trofejních ryb už na tom s kvalitou masa není úplně dobře. Jsou to často ryby, které do své velikosti rostly hodně přes 10 let. Takže motivace takovou rybu sežrat je rozhodně menší, než motivace finanční. Škoda, že nejde zjistit, kolik z ponechaných trofejních úlovků bylo snědeno, kolik vypreparováno a kolik prodáno. Myslím, že těch sežraných bude menšina.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 15:15 ® Fryw
Fryw

A my je máme rádi, tak jim nechceme dovolit dopadnout stejně :-)

reagovat
Středa 20. června 2012 v 15:09 ® osprey reakce na …
osprey

mascha> U kapra plně souhlasím. Odvézt z řeky třeba dravce, to už mi přijde jiné.

A je jasné, že v dobře vedeném soukromáku se ryba nemá proti řece se vším, co se v ní děje, špatně. I my lidi jsme původně žili v jakési „řece“ a vybudovali jsme si „soukromák“. Unikli jsme holému boji o život a jsme teď pohodlní, vyžraní a občas nás někdo chytá a oškubané pouští, aby nás mohl chytit příště zas. :-))

A tak trochu se nám po té „řece“ stýská. Tak jsme si vymysleli adrenalinové sporty, cestujeme do divočiny, rybaříme, houbaříme… Tohle je téma pro filozofy. Obyčejní lidé a možná i obyčejní kapři by si vybrali rychle a snadno – dost žrádla, klídek a pohodu.

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 14:58 ® Fryw
Fryw

mascha> chápu. Jestli si to čet všechno tak víš, že jsem vznesl pochyby jestli je tento problém opravdu tak zásadní že je hoden nějakého razantního řešení. Já nemám ty zkušenosti co tu píše ladamaj atd. Taky je jasné, že ta věc je podle předpisů jak jsou dány legální, pokud se jedná o podle předpisů chycenou rybu. Ale tato výdělečná činnost nesmí být samozřejmě soustavná. Je to morální rovina, ale přecijenom, napsal jsem tohle a dokážu to i odůvodnit.

Samozřejmě, že revíru je celkem jedno, jesli je ryba sežraná nebo prodaná. To bezpochyby. Ale vem si, že už jdou dvě možnosti, nebo teda dva důvody proč rybu vzít. 1. že ji sežeru 2. že ji prodám . Když odpadne jeden z nich, je možnost že tam ryba zůstane o něco větší.

A logické odsuzovat (v morální rovině, nikoliv represí) něco co je legální je. Zákony by dle některých teorií měly být odrazem morálky. Pokud je něco nemorální, nemělo by to být uzákoněno. Zákony musí být též legitimní. Pokud nejsou, nejsou širokou veřejností akceptovány, je na čase je měnit různými mechanismy.

Já tady nezaujimam nijaký radikální postoj a nevolám po perzekuci těch co ryby prodávají. Od toho jsem celkem daleko. Jsem si vědom co můžu říct a co ne. A tohle říct můžu, protože se mi to nelíbí.

Ale pokud takový problém existuje, pokud je možnost ryby prodávat do soukromých vod a tato poptávka vede k tomu co píše ladamaj, tak to není ok, ne? Protože ono vlastně ani nejde tak o to, že si někdo chytne za život trofejní rybu a prodá ji. V tom zas takový problém nevidím, ale vidím problém v tom, že se tady otevřel prostor pro nějaké slovování a drancování vod jen a pouze za učelem vybudování slušného korýtka pro nějakého podnikatele. A pokud tohle někdo provozuje soustavně za učelem zisku, tak to neporušuje už jen nějaké morální zásady, ale přímo i zákon. Ne ten náš rybářský, ale Obchodní zákoník, okrádá stát na daních atd…

Je to prostě poptávka která je uspokojována závažnou kriminální čiností. To už se mi jako relevantní celkem jeví.

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 14:06 ® mascha reakce na …
mascha

regulus> hele souhlas se vším, co píšeš, až na tu poslední větu. Vězení soukromáku versus svoboda řeky. Já byl byl v tomhle opatrnej. Pár soukromáků znám. Jednotlivá ryba je tam chytí tak max třikrát ročně (kromě dementních jesíků). Je vidět, jak ryby, zdokumentované při nákupu (ze sádek), se zotavily (uzdravení ran z výlovu apod.) a vyrostly. ryba je tu sice trochu jako děfka, jen k chytání a pouštění, ale to je na řece K70 taky. Navíc říční ryba musí bojovat s nepravidelností potravy, s nedostatkem nebo naopak přemírou vody. Hrozba chemické otravy, predátora nebo prostě masaře je bezesporu větší. Pochybuju, že by ryba byla na takové úrovni, aby dokázala vnímat a ocenit rozdíl mezi „svobodou“ v řece a „vězením“ v soukromé pískovně. Trochu zpátky na zem :-)

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 14:00 ® mascha reakce na …
mascha

Fryw> nemyslím, že by tebou vznesené argumenty byly relevantní. Například hned první: „Snižování atraktivity svazových vod.“ jak se změní atraktivita vody, když si vyberu jednu z variant sežrat / prodat? Nijak. Výsledek je stejný. Typ lidí, který ryby prodává, je bude od vody rybu brát i když bude prodej živých ryb nelegální. Neprodají třeba rybu živou, ale rozdají stejky sousedům nebo je střelí do hospody. Zkrátka, dokud je legální rybo od vody odnést, pak není logické zakazovat a odsuzovat její prodej. (a zákaz odnášení trofejních ryb ala k70 taky nemá oporu v logice, ale pouze v přáních rybářů. Revír přeplněný dokola chytanými a pouštěnými mohykány je pak zcela na úrovni soukromáku, proti kterým tu většina lidí brojí)

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 12:58 ® Fryw reakce na …
Fryw

ladamaj> a snad uplně ve všem z čeho se dá něco vytřískat

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 12:26 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

MIG-35>ale to takto fuguje snad upně po celé ČR.

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 12:15 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

ladamaj> Co chceš, zákony všeobecně sou tu pofidérní a i jejich dodržování a výklady se doost různí.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 11:56 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

MIG-35>toho nelituj že nejseš na severu není oco stát snad celej ČRS je jeden ohromnej bordel zákovy děraví jak cedník na čaj.8-(

reagovat
Středa 20. června 2012 v 7:43 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

ladamaj> Nejen na severu! To je pjůser celé republiky. :-O S převážením sem se stkal jednou, ale s pytláctvím pokaždý co sem u vody. :-((

reagovat
Středa 20. června 2012 v 1:18 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

1Mara>aspoň někdo dokáže říct pravdu jak to chodí na severu kdyby bylo hodnocení číselné tak máš 1**.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 1:01 ® 1Mara reakce na …
1Mara

ladamaj> To máš pravdu , loni jsem se tam zastavil dvakrát a dvakrát se mě chtělo blít , jednou s metrovou štikou ve vezírku a v papírech napsáno 6 kilo a pán chytal dál na dvě kačeny a ještě mě skoro přeměřoval , abych náhodou nebyl od něj míň jak 20m. a podruhé debila co má nahozeno dva kapráky a 30m. od nich vláčí okyše jakoby se nechumelilo !

reagovat
Středa 20. června 2012 v 0:45 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

regulus>Musím podotknout a jen stebou souhlasit.Jistě se toto odehrává na spoustě revírech a vůbec otom nepochybuji.

reagovat
Středa 20. června 2012 v 0:37 ® regulus
regulus

mascha> ano, tvoje argumenty jsou zcela logické, v podstatě se s nimi nedá nesouhlasit a dá se říct, že jsou rozumné. Přesto se ti pokusím vysvětlit, proč se mi prodej trofejních ryb do soukromáků nelíbí.
Je sice fakt, že předmětem těchto kšeftů je především naturalizovaná ryba domácí která je mi vcelku fuk, o K70 si myslím to samý co ty, ale přesto mi není po chuti, že alespoň dle mého názoru jeden šupák rybář prodá jinýmu šupákovi co vlastní soukromej kaprodrom rybu která přežila ve volné vodě poměrně dlouho a to většinou značně pod cenou, protože kdyby měl stejnou rybu koupit ze sádek, dá za ni několikanásobek ceny. Pokud se týká případných dalších velkejch ryb co připadají v úvahu, tak u sumca mě to sere, u štiky sere na druhou a u candáta su přímo nepříčetnej.
RŘ nezakazuje ani nepřikazuje rybáři jakým způsobem může nebo nemůže s úlovkem naložit, takže pokud někdo chytí rybu kterou si dle legislativy může ponechat, tak ji může pustit, může si ji vzít a zbaštit, prodat nebo darovat. Jen u pstruhových vod, alespoň v MRS je trochu ošetřen takovýto prodej lososovitých ryb, ryba se nesmí uchovávat živá a nesmí se darovat přímo u vody. Nemyslím si, pokud by v RŘ byl přímo uveden zákaz prodeje ulovených ryb, že by to něčemu zabránilo, nedalo by se to uhlídat a navíc by to mohlo být kontraproduktivní (zákazy jsou od toho aby se porušovaly).
Ono je pro onen svazovej revír v podstatě jedno, jestli se trofejní ryba sežere nebo prodá na soukromák, je pryč, ale mě přijde trochu divný, že si rybáři sami zbavují vody kde chytají ryb které potěší když je člověk chytí, ale na talíři to asi žádná hitparáda nebude nebo kvůli mrzkému penízi za rybu přispívají k tomu, aby opravdu velká ryba pomalu a jistě mizela ze svazovek a stěhovala se na soukromáky.
Naštěstí se trofejní ryba nechytí každej den a je spousta rybářů, kteří ji pustí zpět, ty ryby si to zaslouží když už tolik let dokázaly přežít a nikdo je nesežral. No a dostat se z volnosti řeky do vězení soukromáku se mnohým taky možná nelíbí.

reagovat
Úterý 19. června 2012 ve 23:17 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

Fryw>No když to vezmu kole akolem tak sem znal revír kde bylo spousta trofejních amurů osobně sem tam na ně cíleně jezdil ato úspěšně kapři rovněž :-> jelikož se o tom dozvěděli z Vrbenského a také jsem dostal nabídku na odkup což je pro mne nepřípustné ikdyž k důchodu bych si slušně přividělal.Dnes tam máš problém chytnout podmírového kapříka při kontrole RS tam byl člověk kterej vlastnil jen rybářský cajk v zanedbatelné hodnotě jak ho RS řešila nevím ale když sme spolu mluvily tak mne bylo řečeno že ten revír cikorky stahovali sítěma no kde je vzali to neví ani oni od té doby tam chytáš akorát nástražky tak kde pak sou ty ryby nehledě tomu že rybáři odnáší kapry 70cm kde platí K70 jistě víš co toto znamená ale toby potom RS musela být celé dny u vody což nelze a že takovích vod je zde na severu neskutečné množství tak bez přístupu řadovích rybářů nelze něco dělat.Mo Jirkov člen RS chytá celou noc že usnul a takovích je na této organizaci spousty ale nejen RS ale i rybářů.Takže ryby z Kyjic putují rovnou do soukromího revíru a okolo jezdí klidně jejich dodávka s káděma takže ryba není ani napsaná takže loví vesele dál 1Mara ví moc dobře jak to zde chodí.Kdo to kdy zastaví nikdo není žalobce není soudce.8-(

reagovat
Úterý 19. června 2012 ve 13:00 ® Fryw
Fryw

mascha> Snižování atraktivity svazových vod. Menší příjem svazu/mo, méně vysazených ryb. Lepší postavení soukromých vod na úkor svazových na základě ryb přitažených ze svaz. vod.

reagovat
Úterý 19. června 2012 ve 12:55 ® HaD
HaD

kety.vydra> asi mi to nemyslí

reagovat
Pondělí 18. června 2012 ve 21:06 ® pepanek

mascha> Dobře jsi to napsal,sám bych to líp nesved.

reagovat