Chytej.cz

Prenášanie rýb do súkromných revírov

6.6.2012 | lunimus | 18.460 zobrazení | 130 odpovědí

Priatelia … verim vo vasu inteligenciu, a ze moj prispevok nebude hnacim motorom vasich „ziskov“.

Ako zacinajuci rybar som sa az dnes dozvedel, ako si niektori rybari zarabaju na zivobitie a to prenasanim ryb zo zväzovej vody do sukromnych rybnikov. Udajne sa takto bezne prenasaju kapre nad 10Kg a taky kapor 10–15Kg sa da predat na sukromnej vode niektorym majitelom aj za 500€ a pocul som ze trofejny kapor 22Kg siel do urcitej sukromnej vody za 2500€. Je to bezne a je to normalne? Rybu sice dotycny rybar nezje a nie je teda klasickym mäsiarom, ale miestnu vodu tym z mojho pohladu vyrazne ochudobni …

Aky je na vec vas nazor?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 18. června 2012 v 19:07 ® mascha
mascha

já to tady tedy nečetl celý, ale už padl nějaký rozumný důvod, proč určovat nějakými pravidly, co si má počít rybář s legálně nabytým úlovkem?

Já 99% pouštím, zbytek většinou rozdám, sám jím jen duháka. Ještě se mi to bohužel nestalo, ale kdybych chytil nedejbože velkýho kapra a vedle mne někdo řekl, že ho za tolik a tolik koupí, napíšu ho do papírů a bez výčitek prodám. Ne jen proto, že kapr je pro mne ekl, ale proto, že je jen na mně, jestli ho pustím, sním sám nebo se slepicema nebo daruju nebo vymněním za oběživo. Jsem lovec a mohu s úlovkem zacházet podle svého. Důležitý je dodržovat daný pravidla, třeba pracovat na změně pravidel, který mají logiku (míra a hájení okouna má logiku, K70 nemá logiku). vymýšlení pravidel pro zamezení prodeje ulovených ryb logiku nemá. A nebo jo, ale já ji nevidím a budu rád za ukázání. Ale neplést si pojmy s dojmy. To že někomu se nelíbí prodej trofejních ryb z toho důvodu, že by si je sám lapil, je jeho problém, a ne logika.

reagovat
Sobota 9. června 2012 v 18:26 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

David Havlíček> 1Mara to postřehnul dobře:-D :-D :-D Přečti si to ještě jednou:-D

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 14:29 ® nnnap reakce na …
nnnap

Kazan> :-D no ještě aby ses natento krknul. :-)

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:56 ® Kazan reakce na …

nnnap> :-D myslím že ne ;-)

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:55 ® nnnap reakce na …
nnnap

osprey> já samozřejmě toto všechno chápu a vůbec proti tomu nebrojím. Ani lidsky s tím nemám problém. Pouze poukazuji na to, že kolorit nářků nad nepravostmi je našim pokryteckým pláčem. Proto se tyto situace neřeší a pokud si nebudeme ochotni sáhnout hluboko do svědomí, nemá cenu si stěžovat. Chytejte si kluci jak chcete a co chcete.

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:50 ® nnnap reakce na …
nnnap

Kazan> prostor pro hasiče.

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:33 ® Kazan reakce na …

nnnap> Nepatřím mezi lidi kteří musí za sebe nechat odmakat práci rybkou, nachytat bych si je uměl v tom není žádný problém ale na co, když po každém výlovu rybníka se jich v bahně valí stovky. Kdo chytá na rybku může si je jen posbírat, případně koupit v kdejakém ryb. obchodě. I když je zakázáno přenášet ryby mezi revíry, nikdo nekontroluje zda nastražená rybka byla chycena v daném revíru, případně prodejce u svých rybek neuvádí že je s nimi třeba možno chytat pouze na Orlíku.
To že na živou rybku nechytám a svým způsobem se mi to příčí, přesto zde nanapadám rybáře používající tento styl lovu. Zároveň nikoho neposílám v klepetech na veterinu, takže trochu zvolni chlape;-) Prostě jsem jen vyjádřil svůj názor, tak ho prosím respektuj.

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:19 ® osprey reakce na …
osprey

nnnap> Představ si, že přijedeš ve čtyři ráno na přehradu a jsi rybičkář. Do půl sedmé to loví, pak je konec.

Nikdo si nebude chtít krátit ten čas lovem nástražek.

Podobné je to při lovu na konci roku. Rybičky jsou hluboko, daleko,…

Já jsem na tom líp, páč vláčím.

reagovat
Pátek 8. června 2012 ve 13:10 ® nnnap reakce na …
nnnap

Kazan> jako pokud si nejseš schopen chytit nástražku na revíru, kde chceš líčit, pak by tě měla odvézt veterina v klepetech za ohrožení zdraví lidu.

Úplně by stačilo přidat 1 větu o usmrcení odnášené ryby a dodržování stávajících předpisů a vyhlášek. A protože to je až tak primitivní a přitom to selhává na všech frontách, ano, selhávají zde pouze rybáři, nikdo jiný, pak volání o omezení odnosu je trapnou komediální fraškou. To není o tom, že zloděj volá chyťte zloděje, to je novodobou rybářskou torturou, pánové.:-D

reagovat
Pátek 8. června 2012 v 11:54 ® osprey reakce na …
osprey

hraji> Vidíš, ani já jsem si nevšiml, že už tam ta věta o prodeji ryb není.

reagovat
Pátek 8. června 2012 v 11:49 ® Fryw reakce na …
Fryw

lunimus> až mě někdy krachne odvoz a budu nucenej ject solo, tak se domluvime a zajdem. A aby to nebylo mimo téma, tak chycené ryby prodáme soukromníkům :-D

reagovat
Pátek 8. června 2012 v 11:05 ® lunimus reakce na …

Kazan> tak potom ostane jedine zavedenie max. lovnej miery :-)

reagovat
Pátek 8. června 2012 v 9:35 ® Kazan reakce na …

David Havlíček> Davide je to vagínovina, bo lidi co chytají na živou rybku by si podle toho museli před ochodem od vody pozabíjet nástražní rybičky.:-D Což je v praxi zákaz chytání na živou rybku, ne že by mi to nějak vadilo ale ty jako sumcař by jsi asi zaplakal. I když nástražní kapříky kupuješ na sádkách, ukazaval by jsi RS třeba daňový doklad od koupených kapříků :-)
Tudy cesta asi nevede;-)

reagovat
Pátek 8. června 2012 v 8:31 ® hraji reakce na …
hraji

kamos007> víš, já když chodil do kroužku, tak jsme se učili: Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak. Věčné časy zdá se pominuly. Změnil se zákon, změnilo se mnoho věcí. A než budeš dospělý, hodně věcí se změní.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 23:02 ® kubas reakce na …
kubas

kamos007> Evidentně to nebylo dostačující… Napiš mi prosím, kdo to „kšeftování“ s rybami zakázal!?

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 23:00 ® kubas reakce na …
kubas

hraji> Radši klidně i dvakrát :-) .

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 22:58 ® kamos007 reakce na …
kamos007

hraji> tak proč jsme se to učili jak jsem kdysi chodil do kroužku???!!!

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 22:52 ® lunimus reakce na …

Fryw> rad by som si siel s tebou zachytat aj na Dunaj, ale nie preto, aby som ti ukazal, co tam mame za ryby, lebo vzhladom na moje skusenosti mi asi skor ty ukazes, ako sa lovia ryby :o)

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 22:50 ® lunimus reakce na …

nnnap> ano … bolo by to riesenim … je ale fakt, zemi vyhovuje moct si preniest rybu zivu domov … mam totiz chalupu pri Leviciach a chodime na Hron, ale moja svokra neznasa rybi pach … takze ked sme na chalupe spolu, neexistuje uchovat rybu v chladnicke … kedze na ryby chodime v sobotu, tak mi vyhovuje rybu uchovat zivu do nedele a zabit ju az v nedelu pred odchodom domov … ale beriem, ak by sa zaviedlo toto pravidlo s povinnostou usmrtit rybu pri vode, zariadil by som sa, lebo problem, ktory z toho pre mna vyplynie, je prijatelnejsi, ako vedomie, ze niekto bude prenasat ryby na sukromny rybnik :-)

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 21:37 ® hraji reakce na …
hraji

kamos007> hele, už je zase na čase, aby sis ten RŘ přečetl od začátku do konce. Protože píšeš nesmysly. Nic takového o zákazu prodeje ponechaných ryb v RŘ není.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 20:59 ® HaD reakce na …
HaD

1Mara> co by na tom bylo za píčovinu?

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 20:38 ® 1Mara
1Mara

nnnap> To je ale píčovina cos napsal :-)) stačí napsat, že ponechaná ryba se musí před odchodem z revíru usmrtit :-))

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 19:47 ® nnnap
nnnap

stačí napsat, že ponechaná ryba se musí před odchodem z revíru usmrtit a máte po kšeftech. Jinak se bude jednat o upytlačenou rybu. Je to tak jednoduché, až je z toho zřejmé, že to tak nikdo nechce.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 19:22 ® kamos007
kamos007

kubas> rybu, kterou chytím a má míru si mohou ponechat, nebo darovat, ale nesmím s tím obchodovat to je někde v RŘ

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 ve 12:31 ® Fryw reakce na …
Fryw

lunimus> teď jsem tu zas :-) ale vozí mě spolužačky tak si nerozhoduju o volnym čase. Ale někdy pojedu sám a mohl bys ukazat co mate v Dunaji za ryby .-) Po pravdě, přemyšlim o nějakym ubytovani tu a možna aj slovenské povolence, jestli by to bylo možné. Ale zatim jsem tak vytíženej že nechodim ani u nás v čr na ryby :-/

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 11:43 ® nnnap reakce na …
nnnap

lunimus> to by ses divil, kolik je mezi bohatými lůzrů. Zejména jejich dětiček. Třeba todle bolševické pometlo http://www.lidovky.cz/…ahranici.asp?….

Já samozřejmě vím, o čem píšeš. Ostatně je to kolorit těchto webů. Přitom je to dost komická záležitost, která se dá velice jednoduše zařídit, chce to jenom chtít. Opravdu v kolektivu to nepůjde. To je na tom pikantní- odkud se volá a kam. Do vlastních řad. Většinově tvoří svaz to, co ho tvoří. A proč to tak je? Vytváří prostor jednotlivcům legálně přechcat ostatní. Zaplatit deset, odnosit sto. To je kolektiv panečku! Mě je naopak zcela šumák, jestliže někdo odnese nebo prodá 20 kilovýho kapra. Já si neléčím mindráky, u vody. Spíše mi vaděj socanský lakoty, které vyberou pokladničku ostatním a berou každýho kapra jenom proto, aby si ho mohli šoupnout do svý komůrky a přepočítávat si je tam. Skrblíci. Mě nevadí, že nedostanu za své peníze trofejní rybu, na to mám zoo, ale to, že jsou mé peníze rozkradeny sockami. Když si vemu, co jsem si nalovil na stádních vodách, za ty prachy, a co dostávám na soukromém revíru- nebe a dudy. No ale na soukromém mám kapra v povolence dráž než v obchodě, ale čeká tam na mě. Budu chtít prasátka- zaplatím si povolenku na prasátka.Tam mne třeba, budu li si ho chtít odnést vyjde kilo i na 400korun. Já ovšem volím lov jedlých ryb. Nemám chuť- nelovím.

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 10:46 ® lunimus reakce na …

nnnap> rozumiem tomu, co hovoris … a ano, je pravda aj to, ze zrejme 20 kilovy kaprik sa bude mat lepsie v sukromnej vode, ako v zväzovej – bude mat dostatok stravy a riziko, ze ho niekto zozerie, je podstatne mensie … ale je nefer, aby sa niekto takymto sposobom obohacoval na ukor inych … ad1 rybar, ktory rybu vynesie na ukor inych rybarov, ad2 sukromna voda, ktorej je ponuknuty oproti ostatnym sukromnikom, ktori tuto moznost nedostanu, alebo si takehoto kaprika legalne kupia … skratka moj nazor je, ze to nie je spravne, napriek tomu, ze sa vsetko zrejme deje legalne … a nie vsetci su tak bohati, aby si mohli dovolit chodit na sukromnu vodu, pripadne niektori sa jej vyhybaju zo zasady … no a kastovanie sa na bohatych a luzu sa mi tiez nezda spravne …

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 10:19 ® ladamaj
ladamaj

Fryw>oni je ze sádek levněji nemaj levněji to přijde když si je odvezou ze svazovek.Holt sme v ČR v zahraničí by to nešlo takto drancovat.Nejhorší natom je že sem zažil že rybář měl nachytáno na Nechranicích 120ks candátů v době hájení zavážel čnůry s nástrahou a ještě se tím chlubí přímo veliteli RS Kadaň no myslíš že je vše v pořádku a takhle bych mohl pokračovat i u jiných ryb.8-(

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 10:00 ® nnnap reakce na …
nnnap

lunimus> nepíšu nic o rybách. To je dosypávaný rohlík, jak v supermarketu. Teď to funguje tak, že si zaplatíte, všichni spravedlivě, soudružsky, rohlík se dosype a každý si urve co může. Pak se poperete a přes pokladnu hurá s plným košíkem.

A když chci za svoje peníze svoje- tak si nechám rohlík dovézt, naberu si kolik potřebuji, na pokladně zaplatím a na druhé zůstane, a když ubývá, je dovezen další. Takhle tam na mě čeká i větší vánočka, kterou by lůza narvala do košíku jako první.

Jasně, zapomínám na vaše práva. Jak napsal teď bratr kalousek- oni kradou i v poledne!

reagovat
Čtvrtek 7. června 2012 v 9:33 ® lunimus

kamos007> nepoznam detailne zakony CR, ale obavam sa, ze nemas pravdu. Plati toti, ze ak mas riadne zapisanu vychadzku, ak si riadne zapises ulovok a neprekrocis tym svoj denny limit, tak si rybu mozes prisvojit … Akonahle je ryba tvoja, tak so svojim majetkom si mozes legalne robit co chces. Mozes ju legalne zozrat, mozes ju legalne darovat svojej rodine, susedom a mozes ju dat kludne zozrat sliepkam a mozes ju kludne aj predat. Jedina vec, co musis spravit v pripade predaja, je priznat danovemu uradu dalsi prijem a odviest dane. Ak ale rybu darujes majitelovi sukromneho rybnika a on ti daruje napr 1000€, tak mam pocit, ze dary nepodliehaju zdaneniu …

Takze v principe sa nemusi udiat absolutne nic nelegalneho …

ale tak ako napisal Fryw, je to svojim sposobom kradez z moralneho hladiska. Btw. Fryw – ty si bol v BA a ani si sa neohlasil? :-)

nnnap> bohuzial si nie som celkom isty, ci mozem celkom suhlasit s tvojim nazorom, ze ak je voda statna, ze aj ryby su statne … urcite to tak nie je, preto ze voda sice statna je, ale ma ju v sprave rybarsky zväz. Statu je jedno, ci tam su, alebo nie su ryby. Ale rybarskemu zväzu nie a preto tam kazdorocne sype ryby – svoje ryby a za svoje peniaze. Ryby teda su majetkom rybarskeho zväzu a plavu v statnej vode … Je to podobne, ako ked si napr. postavis dom na statnom pozemku, kde sice mozes dostat dlhodoby prenajom i stavebne povolenie, ale tym sa ani tvoj dom nestane statnym, ani pozemok pod domom sa nestane tvojim … typickym prikladom su horske chaty … Alebo dalsi priklad z Bratislavy zo zlatych pieskov (vypadovka z BA smer Trnava). Jazero Zlate Piesky patri tusim organizacii STARZ, ktora sa venuje rekreacnej cinnosti a prevadzkuje areal ako kupalisko. Kvoli eliminacii vodnych rias a ineho bordelu sem nasadili amury. Rybarsky zväz ma so STARZom dlhodobu zmluvu o prenajme vody (nieco podobne ako ked je statom povereny na spravu inej vodnej plochy) a SRZ sype do zlatych pieskov svoje ryby – kapre, stuky, sumce a neviem co este … Rybari vykonavajuci rybarske pravo tu smu lovit vsetky druhy ryb, ktore sem vysadil rybarsky zväz. Amura tam nedali ani jednoho a teda ak ho niekto z rybarov chyti, je povinny ho vypustit, bez ohladu na to, ci ma alebo nema lovnu mieru …

Takze neplati rovnica: statne vody = statne ryby

reagovat