Chytej.cz

Prenášanie rýb do súkromných revírov necteno

6.6.2012 | lunimus | 18.315 zobrazení | 130 odpovědí

Priatelia … verim vo vasu inteligenciu, a ze moj prispevok nebude hnacim motorom vasich „ziskov“.

Ako zacinajuci rybar som sa az dnes dozvedel, ako si niektori rybari zarabaju na zivobitie a to prenasanim ryb zo zväzovej vody do sukromnych rybnikov. Udajne sa takto bezne prenasaju kapre nad 10Kg a taky kapor 10–15Kg sa da predat na sukromnej vode niektorym majitelom aj za 500€ a pocul som ze trofejny kapor 22Kg siel do urcitej sukromnej vody za 2500€. Je to bezne a je to normalne? Rybu sice dotycny rybar nezje a nie je teda klasickym mäsiarom, ale miestnu vodu tym z mojho pohladu vyrazne ochudobni …

Aky je na vec vas nazor?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   5 4 3 ...
Sobota 30. června 2012 v 17:15 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

tony.bobo>právě že toto se týče řadovích rybářů jednoho mám přes chodbu a kolik jich znám osobně není zrovna zanedbatelné ale 8-(

reagovat
Pondělí 25. června 2012 ve 22:44 ® tony.bobo
tony.bobo

Více méně sis na tvou otázku odpověděl sám.Koukni sem tam do inzerce do nějakého rybářského časopisu.Je tam inzerátů celkem dost na výkup trofejních ryb a částky jsou velice lákavé.Peníze dělají hodně a v dnešní době obvzlášť.Každopádně si myslím že řadového rybáře by tento proces ani nenapadl.

reagovat
Pondělí 25. června 2012 v 0:09 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

superweb>ono když se budeš rybařině na trofejní úlovek věnovat a budeš znát co vše to obnáší tak určitě své ovoce přijde ale chce to opravdovou výdrž a čas.

reagovat
Pátek 22. června 2012 v 1:34 ® superweb
superweb

Presne. Vnitrne si nastavit realny cil pro danou lokalitu a situaci. Kdyz se povede, skvely pocit. Ale kdyz se povede necekany uspech, ktery se nezdal realny, je to euforie. Tim spis, ze se to jen tak nepovede.
Myslim ze kazdy, i ten deda co si jde pro 2× K50 a domu, po ty trofejni rybe minimalne podvedome touzi.

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 ve 23:57 ® HaD reakce na …
HaD

regulus> já jsem na sumce, na líny, na parmy, na okouny, na tlouště… je toho dost. Když jedu ven, toužím po rybě hodně přes dva, když jdu u nás pod jez, toužím po metrovce… Rozdíl v radosti z úspěchu není nijak až tak zásadní

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 ve 22:27 ® regulus reakce na …
regulus

David Havlíček> nehoním se za rekordama a asi jsem se nikdy nehonil, jsem spokojenej když něco chytnu, je úplně jedno co, hlavně když to má šupiny a ploutve. ;-)
Na ryby chodím kvůli relaxaci, popravdě raděj chytám v pěkným prostředí s méně rybama než tam kde je ryb hromada a prostředí stojí za …
Pokud to vezmu ze tvého soudku, tak pokud vím, seš na sumce, patrně toužíš po sumcích někde okolo 2 m (nemyslím tím, že bys jinejma rybama pohrdal, ale ten sumec bude asi dost silná motivace). Mě zase takováhle ryba (myslím velikost) vůbec neláká, ne že bych nechtěl chytit sumce, konec konců na ně chodím, ale po dvoumetrovým monstru netoužím ani trochu. Mnohonásobně větší cenu po mě má pěknej pstruh, lipan, okoun, parma … . Pokud bych si měl splnit nějakej ne nesplnitelnej, ale řekněme obtížnější sen, tak je to hlavatka kolem metru, pěkným lososem bych taky nepohrdnul.
Zůstaneme ale na zemi, jsem docela spokojenej s tím co mohu chytit tam kde chytám, takže ryby běžných velikostí, jsou tam i ty relativně větší, sem tam se zadaří, ale abych se kvůli nim nějak honil, to teda ne i když pochopitelně potěší.

Proč ale tohle píšu, nemyslím si, že by se rybařina někam posunula, spíš si myslím, že někteří rybáři si ji posunuli do říše snů. Někteří si ty sny splnit mohou a jiní ne. Je jen na nich jak vysoko si ty sny postaví a jak moc si je dokážou splnit. Je asi lépe se držet více při zemi, člověk je pak méně zklamanej.

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 ve 22:15 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

nnnap>hezky sto napsal.:-D

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 18:43 ® osprey reakce na …
osprey

David Havlíček> Já to tak beru. Proto většinu času lovím ryby, ze kterých naprosto žádný profit, a už vůbec ne ten mediální, nekouká.

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 15:50 @ proc ne reakce na …

No jasné radost mám z každého úlovku ale někdy větší někdy menší…Jinak Davide super přirovnání :-D

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 15:07 ® HaD reakce na …
HaD

nnnap> :-D

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 15:01 ® nnnap reakce na …
nnnap

David Havlíček> třeba nové heslo! „Nemusíte létat! Stačí když kape!“:-D

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 ve 14:51 ® HaD reakce na …
HaD

osprey> Problém tkví především v tom, že rybařina se nám posunula hodně směrem k „rekordům a trofejím“. Trochu se z toho vytrácí ta radost z pobytu u vody, čekání, pohoda, umění se radovat i z běžné ryby. Soukromáky se přizpůsobují a i Ty bys musel, pokud bys chtěl být úspěšný. To, že to není dobré, na tom se shodneme, ale co s tím? Jak rybáře přesvědčit, že rybařina není jen o rekordech, když jim to třeba ten bloňďatej píčus rve pořád do hlavy?

Miluju srovnání a napadlo mě takové, možná, úsměvné. Přirovnal bych to k sexu – to je přeci taky zábava. Copak pokaždé měříme dobu styku, hlasitost vzdechů a vzdálenost doletu našich „reprezentantů“? Bavme se, užívejme si rybolov a když se povede něco pěknýho, buďme rádi. Buďme ale rádi i když to bude „obyčejné“ :-)

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 ve 12:09 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

osprey>máš naprostou pravdu také bych to řešil jinak.

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 11:52 ® osprey reakce na …
osprey

proc ne> I u nás se štiky masí hlava nehlava. Ale když tu chytím metrovku (zatím se mi to nepovedlo, ale neznamená to, že tu nejsou), jak je možné, že tu vyrostla? A proč by ji měl vzápětí někdo chytit, když se jí dařilo tolik let unikat?

Soukromáky jsou dnes narvané rybami a majitelé už jen potřebují doplňovat ztáty.

Je třeba zlepšit chování k rybám a úroveň kontroly revírů, ne zachraňovat ryby převozem na soukromáky.

Soukromák je byznys a převážení ryb na tento typ revírů taky.

A kdybych já vlastnil revír, po prvotním zarybnění bych moc ryb nedokupoval a už vůbec ne přestárlé trofejní jedince.

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 10:33 ® regulus reakce na …
regulus

proc ne> vykašli se na vykání, na to se tu nehraje.

Odpověděl jsem tak, jak na mě tvoje příspěvky působí, připadne mi že si idealizuješ soukromáky, ale mohu se mýlit a to že jsem to přirovnal k safari byl slovní obrat. Ale je to jen diskuse na nějaký téma, 100 lidí, 100 názorů …

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 7:46 @ proc ne reakce na …

Váš komentář se skládá z většiny věcí co jsem již napsal, jen body nejsou chronologicky… :-) (+ soukromáč sem ani v jednom z komentářů neoznačil jako safari ani jiným synonymem..)

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 1:11 ® regulus reakce na …
regulus

proc ne> máš svůj názor, ale ne ve všem máš pravdu. Tvoje přenášení ryb na revír kde může chytat jen někdo se mi nelíbí, ale jak jsem už psal, současná legislativa to více méně umožňuje. Co mě ale trápí daleko víc, je to, že žiješ v bludu. Pokud jsem tvoje příspěvky dobře pochopil, tak se domníváš, že soukromé revíry jsou jakési safari, rezervace pro velký ryby, kde je o ně s láskou a péčí postaráno. Vyvedu tě z omylu, není to pravda ani omylem. Další tvůj omyl je ten, že na svazovkách nejsou velké ryby, ony tam jsou a ještě větší než na soukromácích, jen nejsou tak koncentrované v jednom rybníce protože tam vyrostly. Velikost ryb je jako pyramida, na určité části toku nebo v jednom rybníku může přežít v té velké velikosti jen jeden nebo pár jedinců, nemůže to být plný trofejních ryb. To jsou zákony přírody a tak to má být. Když to vezmu na konkrétní příklad, tak 80 cm kapr z řeky a metrovej ze soukromáku, to se vůbec nedá srovnávat a to po všech stránkách, ten říční ti dá víc práce než ho dostaneš z vody než to vypasený prase ze soukromáku.

Pokud se týká těch šaškáren s podložkou a třeba i desinfekcí, tak z toho mám humor, ryba je sice na podložce, ale následuje ňuchmání, focení, různý štelování ryby … , já to řeším tak, že seru na podložku a pokud to jen trochu jde, tak na ryby nesahám a odháčkuji ji ve vodě. Rybu fotím jen ve zcela ojedinělých případech a asi nemám za celou dobu co chytám jedinou fotku s rybou.

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 0:52 ® regulus
regulus

mascha> ta věta o svobodě a vězení byla řekněme taková trochu filozofická otázka, zkus se nad tím zamyslet tak, že ryba žila celej svůj dlouhej život v řece, kde jí sice nikdo nesypal pravidelně žrádlo, ale mohla si plout kam chtěla a když si nedávala majzla, tak ji sem tam možná někdo chytil nebo taky ne, na soukromáku je zavřená na X hektarovým rybníku, možná má i víc žrádla, ale taky podstatně víckrát visí na háčku.

Pokud se týká majitelů soukromých revírů, tak osobně znám 3, dva z nich to dělají s láskou a rozumí tomu, navíc jsem přesvědčen, že by si rybu ze svazovky nevzali a jeden je prostě ten šmejd. Jaký procento majitelů soukromáků v tomto státě je normálních a jaký procento šmejdů netuším, ale alespoň doufám, že těch prvních je většina.

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 23:25 ® Alov
Alov

Klucí, nemůžete chtít po svazu nějaké radikalní změny. Oni klucí tam sedí, jsou šťastní, že tam ještě nějaký ten pátek vydrží a něco si odkloní. A nějaké převážení ryb jim je u zadnice. Jediným opatřením by bylo, kdyby se ryba v případě ponechání musela neprodleně killnout (ono by to bylo pro spoustu ryb i možná lepší).
O maximálních mírách už toho bylo napsáno tolik, že se to neustále opakuje dokola. Já tvrdím, že by toto mělo být v kompetenci každé MO, aby takto konala dle potřeb revíru (ne rybářů) a ne jako doteť, že MO navrhne a ÚS buď schválí nebo ne. Ony celkově ty ÚS jsou k hovnu. Doteť nechápu jejich funkci ve svazořetězu.
No každopádně rok 2014 se nám kvapem blíží, tak uvidíme, co nám zbyde. A snad by měl v tomto magickém roce vyjít zcela nový, revoluční rybářský řád. Na to se těším. Už mě nebaví nosit plné pouzdro dodatků a dodatků k dodatkům. Ale po pravdě nic světoborného nečekám…

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 22:55 @ proc ne reakce na …

Ano v pořádku aspon budu zas o něco moudřejší…Člověk se zde mnoho dozví :-) kdyby diskuze tady četli všichni rybáři vypadalo by to jinak.Jen abych to schrnul ohledně přenášení ryb z revíru do soukromáče. Jak tu již bylo řečeno zadarmo s úmyslem bezpečného dožití ryby to udělá málo kdo. Za peníze?Určitě ne…(rybaření je zábava),+ k nedostatku potravy…Určitě sem tím nemyslel všechny revíry…to rozhodně ne…Jen říkám že se občas stane že štiky na některých rybnících tak trochu živoří, ale to jsou jen výjimky. PS: jaký je Váš názor na zavedení horní míry ryb?…Mělo by to smysl?A nebo je to jen zbytečnost, kterou by dodržovali poctiví rybáři pro které je puštění velké ryby samozřejmostí a masaře by to nezastavilo…

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 22:30 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

proc ne>určitě stvím názorem nesouhlasím ale každej nato máme jiný názor je pravda že seš mladej ale to neznamená že bys byl blbe.to určitě bych si nedovolil říct i když sem o mnoho starší.Kazan se ti zde snaží říct jak to chodí a jaká je situace,kté uživnosti sy myslím že nemáš tak uplně pravdu nebudu se dohadovat.Dělal sem pro organizaci spoustu věcí sem velice dobrý přítel našeho hospodáře jezdíval sem i na semináře ale žeby byli naše vody neůživné a ryba by vnich nedorostla do kapitálních úlovků uplnej nesmysl.Jedinou věcí je že se ryba vysadí a masřky to stačí do 14 dní zplundrovat na mé MO se při vysazování ryb voda UZAVÍRÁ MIN. NA 14 DNÍ aby se ryba rozplavala a otom to je ryba je nakoupena ze sádek a když jí pustíš do normální vody která není uzavžená tak sežere vše a to se ke všemu drží v hejnech.

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 21:34 @ proc ne reakce na …

Určitě se nechci hádat, je mi 19let a tak určitě nemám tolik postřehů a zkušeností jako Vy, jen si myslím, že celkově na soukromých revírech mají ryby kvalitnější přísun potravy než na normálním revíru, třeba se pletu, ale tak to vidím já.A taky na soukromáči má ryba větší šanci vyrůst do rekordních rozměrů než na mnohých revírech…

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 21:20 ® Kazan reakce na …

proc ne> samozřejmě, není soukromák jako soukromák, všude je to o lidech a pravidlech. Potíž je v tom že spousta lidí nechce nějaká základní pravidla slušnosti zacházení s rybou respektovat ať na soukomáku tak na svazovém revíru. Majitel privátní vody si to většinou ohlídá, na svazovém revíru pokud není přistižen RS je to potíž.
Co týká toho dostatku potravy, nemyslím že by svazové vody byly neúživné, tam je spíš problém v tom že se vysadí druh ryby do revíru kam nepatří. Jinak dostatek nevhodné potravy může být pro ryby také zničující.

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 21:00 @ proc ne reakce na …

Souhlasím, že vše je o charakteru. Naprosto souhlasím, že úlovek z revíru má mnohem větší cenu než-li ze soukromáče to je samozřejmé. Já osobně jsem vyrazil na soukromý rybník abych si ulovil ryby o kterých si u nás mohu nechat jen zdát-konkrétně jesetera…Určitě ne na všech soukromých revírech se s rybami zachází nešetrně. Určitě je vše o charakteru. Když majitel řekne, že rybář musí mít s sebou podložku pod ryby,háčky bez proti hrotů,dostatečně velký podběrák,musí s rybou zacházet šetrně a co možná nejrychleji ji vrátit zpět do vody. Tak mám hned dobrý pocit, že se pro ryby předci jen něco dělá a dbá se na jejich bezpečí. A už je na rybářích jestli budou podmínky poctivě dodržovat a nebo jestli jsou to jen blbci co rybu trápí přes hodinu na břehu, nechají jí vyválet v písku, při focení jim padá na zem a za celou dobu ji ani jednou nepolejou žábry vodou…Tím že se má ryba na soukromém rybníce lépe než na revíru jsem nemyslel to že by nedostávala každodení záhul od rybářů, ale hlavně to, že má zajištěn dostatek potravy což na hodně revírech není samozřejmostí..

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 20:38 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

Kazan>konečně zde poda jeden slušnej rybář jak to opravdu chodímáš 1*:->

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 20:37 @ proc ne reakce na …

Nevím jestli s tím někdo něco udělá do budoucna, ale zatím jim to prochází…

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 20:30 ® Kazan

Celé je to jen o charakteru, kolik je těch lidí co dodají do soukromáku rybu zdarma s odůvodněním aby se měla lépe. Přinejmenším z toho budou profitovat tím že tam pak několikrát půjdou chytat grátis. Zbytek jsou šmejdi kteří to dělají jen a pouze pro prachy, ať už to nacpou do soukromek nebo dodají do restaurací a větnamčíkům, zas jen za prachy.
Dost opatrný bych byl u tvrzení že se na soukromáku má ryba lépe a že se dožije většího věku. Na rozdíl od jiných zvířat, rybám je tam při krmení několikrát ročně natržená huba, což se o ostatních zvířat držených v zajetí samozřejmě neděje. Na rybu to samozřejmě působí stresově, takže dost pochybuju o tom že jí to přidá na zdraví. Nakonec některé ryby na soukromkách mají docela solidně pokřivené huby od háčků. Další argument který mluví pro svazové vody, je hodnota úlovku, každý úlovek ryby z volné vody má větší hodnotu než hektarového kaprodromu. Poměrně nesouhlasím s argumentem že rybě u soukromníka nehrozí otrava atd. já si myslím že je to stejné jako kdekoliv jinde, jen zde bude lepší vymáhání náhrady škody, na rozdíl od svazových vod je zde ryba majetkem příslušného provozovatele.

Na závěr, neříkám že vše v ČRS a MRS je OK, ale uvědomte si že ze zahraničí nám tento systém poměrně závidí. Zaplatíte povolenku a můžete chytat po celé republice, zeptejte se třeba anglána na to samé, řekne třeba, no já jsem si zaplatil na tři revíry, na víc jsem už neměl. Proč si tedy nechat drancovat revíry od šmejdů kterým vlastně nejde vůbec o rybařinu a ryby ale pouze o vlastní prospěch.

reagovat
Středa 20. června 2012 ve 20:04 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

proc ne>a myslíš že stím někdo něco udělá!!!

reagovat
Středa 20. června 2012 v 19:43 @ proc ne reakce na …

Ono je více problémů ,ale to aby se člověk zbláznil.(Odnášení podměrečných ryb, odnášení více kusů ryb, lov dravců před zahájením atd..) Lidi jsou už jak sarančata…

reagovat
Středa 20. června 2012 v 19:34 ® ladamaj
ladamaj

proc ne>co stím tvrdej postih pro vístrahu a každej řadovej rybář když to uvidí by to měl okamžitě hlásit ale holt naše zákony toje perla národa.

reagovat
novější starší
Stránky:   5 4 3 ...