Vyhledávání
Vlastný rybníček
5.6.2012 | lunimus | 13.971 zobrazení | 33 odpovědí
Priatelia … mam na vas len cisto teoreticku otazku, k rieseniu ktorej sa zrejme tak skoro nedostanem, takze to berte prosim tak, ze je to len pre zaujimavost :)
Ak by som si chcel zalozit vlastny rybnicek, aka je jeho minimalna velkost sirka x dlzka x hlbka tak, aby mohol byt rybnicek samostatne zivotaschopny, bez nutnosti pravidelneho krmenia atd. Kedze sa jedna o teoreticku rovinu, tak by som chcel jeden ako pstruhovu vodu a druhy s nasadou kapra a stuky. Druha cast otazky je ake je idealne zlozenie osadky, aby sa to bolo schopne dalej udrzovat samo. Skratka, aby si cely rybnicek dokazal nastavit svoj vlastny biorytmus.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 12. června 2012 ve 22:58 ® Frk reakce na …
-
pak už přeji jen úspěchy…
reagovat - Pondělí 11. června 2012 v 11:40 ® osprey reakce na …
-
lunimus> Nemusíš na to zas tak pomalu. U nás někdo nasypal do pískovny perlíny sotva se usadil kal za lžicí bagru. Pokud tu nádrž napustíš, už v horizontu týdnů se začne tvořit plankton. Dá se to urychlit i kýblem vody z rybníka – nemusíš pak čekat, až si tam ty organismy najdou cestu samy (v přírodě se to děje třeba na peří vodních ptáků).
reagovat - Pondělí 11. června 2012 v 0:17 ® lunimus reakce na …
-
osprey> Dakujem
casu mam naozaj celkom dost a nemam sa kam ponahlat a minimalne kym su deti tak male ako su teraz, tak takyto „rybnicek“ na zahrade nie je celkom bezpecny … takze este min 4–6 rokov mam cas zhanat informacie
No a zaujimalo by ma este, ze ak tam necham 2 roky len samotneho perlina, ci to bude dostatocny zaklad, aby som mohol pridat ostrieza (okoun), pripadne ake ine ryby nasadit a nechat namnozit sa tak, aby som tam mohol chovat aj ostrieze.
Z väcsich ryb uvazujem vypustit tam par kaprikov, alebo pleskacov (cejn) … ale to bude mat zrejme 2–3 roky cas (po napusteni)
reagovat - Neděle 10. června 2012 ve 23:01 ® osprey reakce na …
-
lunimus> Dávej tam ty ryby postupně, pomalu, velké a dravé nakonec. Nepospíchej. Klidně polovina té plochy může mít hloubku menší než metr.
Nedávej tam střevličku východní (sklony se přemnožovat), amura (ničí vegetaci), sumce (žravý, ale málokdy ho uvidíš), úhoře (nikdy ho neuvidíš).
Dobrý je perlín. Je to taková odolná agilní ryba, která je ve vodě vidět. Bude se rozmnožovat a dovolí ti tam mít nějakého dravce. Doporučuju štiku. Jednu. Větší ryby si vyber dle osobních preferencí. A nepřežeň to s počtem.
reagovat - Neděle 10. června 2012 ve 22:33 ® lunimus reakce na …
-
Frk> sorry, ale peniaze fakt neries … nie som ziaden studentik, co nema predstavu o prachoch. Mam velmi dobru robotu a vseobecne nemam problem s peniazmi … i ked je pravda, ze mame s manzelkou dohodu, ze na „blbiny“ (rozumej moje konicky) si musim zohnat peniaze mimo rodinneho rozpoctu … … a ked si vezmes, ze niektore z mojich konickov su fakt dost nakladne, tak zistis, ze rybnicek za „stvrt mega“ nie je problem … zober si napr. ze rocne vyhodim cca 100–250 tis korun za horolezecky vercajch vratane inych nakladov na „expedicie“ … druha vec je, ze tento moj konicek vie byt aj celkom vynosny …
Ak si precitas poriadne zadanie diskusnej temy, neriesi financie, ani to, ako sa to neda, ale riesi co vsetko treba preto, aby mi jazierko fungovalo samostatne. A spominal som to aj vo viacerych predchadzajucich prispevkoch, ze tato diskusia neriesi zdroj financovania …
A uz fakt neviem, ako to mam povedat pre vsetkych, nech neriesia financnu stranku problemu … v tejto otazke su peniaze naozaj az na poslednom mieste.
reagovat - Neděle 10. června 2012 ve 21:22 ® Frk
-
hele, uvědom si, že už teď mluvíš o čtvrt mega a ještě si ani nekopl…
reagovat - Neděle 10. června 2012 v 11:58 ® lunimus reakce na …
-
osprey> o.k … zoberme teda priklad, ze mam 200m2 rybnicek ovalneho tvaru s dvoma „jamami“ 2,5m so sedlom medzi nimi v hlbke 1,5m a vzdialenost najhlbsich miest je cca 8m … dno je tvorene piescitou hlinou a drobnymi kamienkami + par väcsich kamenov. Filtracia je korenova – pohon cerpadla mala veterna elektraren s akumulatorom – vykon cerpadla cca 6500L/hod – t.j. pretocenie objemu rybnicka cca 1× za 2 dni. V jednej casti rybnicka su nasadene lekna, v pobreznej zone je rakos.
v akom obdobi (a kolko po napusteni vodou) odporucas nasadit prve rybky, ake a kolko … v akom slede, resp. podla akeho ukazatela pridat dalsie ryby a ake?
Som clovek relativne trpezlivy a kludne mozeme hovorit o idealnych casoch .. nepotrebujem nic urychlovat … a povies, ze prve rybky treba nasadit az po roku, tak tam pojdu az po roku a ak povies ze dalsiu nasadu inych ryb treba dat az po prvom nerese povodnych ryb, tak sa toho budem drzat
No a dalsia otazocka, akym rybam sa mam vyhnut? Napr z dovodu, ze sa mi budu nekontrolovane mnozit na ukor ostatnych ryb?
Dakujem :o)
reagovat - Sobota 9. června 2012 ve 13:42 ® osprey reakce na …
-
lunimus> Na začátku bude přirozená potrava prakticky na nule. Začni s pár rybami a postupně přidávej. Čím víc ryb, tím větší míra filtrace (nebo znečištění, když se na ni vykašleš).
Pořeš si zimování (nějaké hluboké místo). Ale jinak většina té plochy by neměla být zbytečně hluboká.
reagovat - Sobota 9. června 2012 v 7:52 ® lunimus reakce na …
-
FInnnp> jj .. toho som si vedomy, ze take zahradne jazierko s plochou cca 200m2 nie je sranda … preto som zacal zhanat teoreticke informacie na co si treba dat pozor
… ze to nemusi byt lacne a väcsinou byva rozpocet aj 3× taky, ako sme si na zaciatku predstavovali, tak s tym pocitam … urcite si pred slavnostnym vykopom spocitam vsetky realne naklady v konkretnych podmienkach a vzhladom k tomu, ze peniaze su len druhotny produkt prace, tak tie sa vzdy nejako zozenu
… skor by ma teraz naozaj zaujimali veci okolo rybej osadky, kolko a akych ryb tam mozem dat, aby sa boli schopne uzivit prirodzenou potravou?
reagovat - Sobota 9. června 2012 v 1:10 ® FInnnp reakce na …
-
Já ti to nechci rozmlouvat.Ba naopak.Já takovým věcem fandím.Jen jsem ti vlastně chtěl říci,že to není sranda.
reagovat - Sobota 9. června 2012 v 0:27 ® lunimus reakce na …
-
FInnnp> neboj sa … s kopanim fakt nebude problem … ak si precitas par prispevkov dozadu, tak si viem vybavit kopanie na miestnom druzstve v ich pracovnom case za spalenu naftu, basu piva a 2 flase vodky … ak budem chciet tak aj vratane odvozu zeminy …
Ak nie je problem s bagrom, nebude problem ani so zeriavom … jediny naozajstny naklad bude folia a jej zvaranie …
Takze ak sa rozhodnem pre zahradne jazierko, tak sa nebude jednat o ziadnu zavratnu ciastku. Dalsia ec je, ze ako som spominal, jedna sa v tomto okamihu o teoreticke riesenie, kde ma financie netrapia … a ked sa uz rozhodnem do toho ist, tak tiez ma peniaze trapit nebudu. Ak si budem rybnicek budovat ako sucast MVE, tak to bude trochu nakladnejsie, lebo budem musiet dokladovat stavebne upravy a ich bezpecnost na okolie, ale s ohladom na investiciu a navratnost MVE to bude o5 zanedbatelne
reagovat - Pátek 8. června 2012 v 18:32 ® FInnnp reakce na …
-
Bigpista> A tu horu hlíny mu odveze kdo.
reagovat - Pátek 8. června 2012 v 17:55 ® Bigpista reakce na …
-
FInnnp> Mluvil o vykopání, ne o zbudování. A zdůrazňoval, že mu to vyhrabe známý.
reagovat - Pátek 8. června 2012 v 16:59 ® FInnnp reakce na …
-
lunimus> Tak jestli jsi myslíš,že ti vyjde vykopání bazénu na 100 éček tak to jsi kup radši plastový bazének v OBI.Jen folie 1,5 mm ti vyjde tak na 20 000 Kč.Pak ti jí někdo musí svařit,protože to lepit není moc dobré.Pod folii jde ještě písek a geotextilie.Už vůbec jsi nedovedu představit,že to budeš dělat sám.Tak asi 90% jezírek je osázeno velkými kameny které musíš koupit,dovézt a položit na což potřebuješ jeřáb.Pak to potřebuješ kolem jezírka různě upravit.No není to srandá.
reagovat - Pátek 8. června 2012 v 15:11 ® lunimus reakce na …
-
nnnap> v prvom rade sa jedna o teoreticku rovinu a k realizacii sa dostanem az raz jednoho dna … co mozno bude o rok, mozno o 10 a mozno o 20, alebo aj vobec …
Cize skor ma to zaujima z teoretickej stranky, ale s tym, ze viem o par ludoch co nad tym uvazuju mozno viac ako ja a toto forum moze byt pre nich studnicou inspiracie
… mojim primarnym cielom je postavit si vlastnu MVE (mala vodna elektraren) … je este otazka, ci bude len prietocna, alebo bude mat aj malu zbernu nadrz (cca do 200m2)
reagovat - Pátek 8. června 2012 ve 14:51 ® nnnap reakce na …
-
lunimus> úživnost vody půjde ruku v ruce s živinami ve vodě a obávám se, že bahňák nebude zamýšlenou ozdobou zahrady. Tedy jestli chceš čistou vodu, rostlinky a mělko, tak se o techniku neobejdeš a zapomeň na ryby, spíše tedy ten koncept přesněji pojmenuj. Jde ti tedy spíše o o ozdobné jezírko? Aha, přečetl jsem si zadání. Takže kalňák s kupkou hnoje vprostřed. Pro kapry. Nebudeš mít moc teplou vodu na pstruhový? Máš dobrý průtok pro přívod studené okysličené vody? No, jednoduché to mít nebudeš. Na jednom místě podle mne velmi rozdílné požadavky na prostředí.
reagovat - Pátek 8. června 2012 v 11:31 ® lunimus reakce na …
-
FInnnp> Pokial plati, ze to budem robit ako svoje hoby, bez zapojenia firiem – rucne kopanie, resp kopanie s malym pozicanym bagrom, alebo s bagristom z druzstva vyjde vykopanie nadrze na mozno 100€ co je cca 3000 korun – jedina draha vec bude folia, ak bude potrebna a financne „narocne“ by bolo aj keby som chcel osadit do nadrze vodne rastliny kupovane v obchodoch … ale ak mas znamych, ktori uz jazierko maju, zvyknu mat casto rastlinky uz premnozene a radi sa par trsov zbavia … a ak nechces mat do 2-och tyzdnov od napustenia v jazierku dzunglu rastlin, ale mas cas, aby sa ti mohli postupne rozrast same, tak take jazierko fakt nemusi byt financne narocna zalezitost … chce to len pozemok
… pokial sa jedna o väcsi rybnik, kde su nutne aj stavebne povolenia atd., tak som nasiel v jednej diskusii realne info, kde sa hovori, ze 1ha rybnika = cca 1.000.000 korun
FInnnp> este si uvadzal, ze ryb tam mozem dat podstatne viac, ako som planoval … co to znamena v praxi? v akvaristike viem, ze existuje „vzorec“ pri malych rybach 1 ryba = 2–3L vody … existuje podobny vzorec pre rybniky? tak, aby som ryby nemusel krmit, ale aby si nasli sami prirodzenu potravu?
reagovat - Čtvrtek 7. června 2012 ve 23:16 ® FInnnp
-
Ještě jedna podstatná věc.At na rybníček svítí co nejméně sluníčko.
reagovat - Čtvrtek 7. června 2012 ve 23:15 ® FInnnp
-
Rybníček 10 na 10m je pěkná fuška.Vím o čem mluvím.To je pár nákladáků.Když jsi ho dobře naplánuješ nebudeš potřebovat žádnou filtraci.To znamená dobře osázená rostlinami v pobřežní zoně.Ta by měla být mělká.Jinak čím jezírko bude hlubší tím budeš mít čistější vodu.Ryb tam můžeš dát podstatně více než píšeš.Jestli to uděláš pod 100 000 kč budeš dobrej.
reagovat - Čtvrtek 7. června 2012 ve 23:03 ® Frk
-
To příteli je důležité. Všechno chce totiž svoje. Pokud budeš chtít mít svoje dílko, měl bys to pojmout komplexně. Podle toho jak a k čemu ho budeš využívat. Jestli s filtrací nebo bez a když, tak s jakou ..atd. Ale hlínu a hladovění? To bych si radši zařídil akvárium. Pokud tedy budeš něco pořizovat tak opravdu jen konkrétně, pak si dovolím konstatovat, že budeš mít pouze dílčí problémky, které jdou s úspěchem zvládnout.
reagovat - Čtvrtek 7. června 2012 ve 22:12 ® lunimus
-
Frk> to, ci bude na plachte, alebo na zemi zavisi od lokality, kde by sa jazierko budovalo. Ak to bude v mieste, kde je ilovita zem, resp. nepriepustna, tak plachtu netreba … aj to bude v oblasti priepustnej hliny, tak aj s foliou (prekrytou hlinou)
No a zistil som dalsie teoreticke novinky … rybnicek do 400m2 je vhodne aj filtrovat … nie je to sice nutne, v pripade, ze netrvam na priezracne cistej vode v ktorej ma clovek chut sa aj okupat … Filtraciu je mozne pohanat aj jednoduchym cerpadlom na veterny, alebo solarny pohon a netreba minat elektrinu zo siete, resp. natahovat vedenie desiatky/stovky metrov …
Co sa tyka krmenia rybiek, 100m2 je uz dostatocna plocha na vlastne zdroje … len treba dodrzat urcitu postupnost … pripravit rybnicek, napustit vodou, nechat par tyzdnov odstat, aby sa tam rozbehol vlastny biorytmus bakterii, rias, vodnych chrobakov, vodnych slimakov a ziab Nasledne treba osadit par malych ryb, ako su belice, plotice, cervenice a podobne … skratka nenarocne rybky … podla ich prosperity sa mozu dalsi rok po vytere pridat nejake kapriky a ostrieze. Ak sa rybky moc premnozuju, je mozne pridat na väcsej ploche aj nejaku stuku …
… ak nemam moznost pravidelne rybky krmit, tak preziju len najsilnejsie kusy a bude ich vseobecne menej, ako keby som krmil, ale nieco urcite prezije
reagovat - Čtvrtek 7. června 2012 ve 22:04 ® Frk
-
a bude na plachtě a nebo přírodní?
reagovat - Středa 6. června 2012 ve 14:06 ® lunimus reakce na …
-
Bigpista> sesternica ma jazierko s plochou cca do 10m2 a ma tam tolko Koi kaprov, ze by s tym uzivila i sumca, nie to stuku :o)
btw. co sa tyka takto malych rybnickov, tak neviem, ci si vedia chytit svoj vlastny biorytmus … preto som vlastne zalozil aj toto forum … ale ak by bolo treba prirobit filtraciu, tak celkom fajn by mohla byt korenova filtracia – t.j. cast rybnicka je dost plytka, vyplnena strkom a pieskom a v tejto casti su nasadene rastliny s rel. bohatym korenovym systemom a cerpana (filtrovana) voda sa vypusta z druhej strany tejto plytciny, tak aby sa vracala do jazierka prave cez korenovy system
… len je este otazka, ako velka bude musiet byt tato filtracna plocha …
a este jeden tip, filtrovanu vodu nepustaj priamo do korenoveho filtra, ale do mensieho jazierka, kde sa budu usadzat kaly a prepadom z jazierka pojde voda ku korenom a nasledne do hlavneho rybnicka.
reagovat - Středa 6. června 2012 ve 13:52 ® Bigpista reakce na …
-
osprey> Štiku/y bych přihodil až v případě nutnosti
reagovat - Středa 6. června 2012 ve 13:40 ® osprey reakce na …
-
Bigpista> Jak myslíš, že bude probíhat redukce tvých 10 perlínů za pomoci 1–2 štik? A okouni budou redukovat nebo budou redukováni?
reagovat - Středa 6. června 2012 ve 13:29 ® Bigpista
-
hraji> Hloubka by měla být dostatečná, na místě, kde bych to teoreticky budoval, nebývají tuhé zimy.
reagovat - Středa 6. června 2012 ve 13:27 ® timbab reakce na …
-
lunimus> Ručně nic kopat nebudu,mám to na vsi zařízené jako ty
reagovati s odvozem zeminy.
- Středa 6. června 2012 ve 13:17 ® lunimus
-
hehe … bager je technicky detail … nepodstatny detail … a zvlast nepodstatny na dedine, kde mam chalupu … bager moze byt za PHM + basu piva a 2 flase vodky, nehovoriac o tom, ze chlap z druzstva to navyse urobi cez svoj pracovny cas … a takto to funguje pomaly na kazdej dedine … takze bager fakt riesit netreba … nehovoriac o tom, ze bazen 30m3 som mal vykopany rucne za 1 den … a keby bolo zle, tak pozicovna naradia a stavebnych mechanizmov ma bezne male bagriky k dispozicii za rel. smiesny peniaz …
a co sa tyka tvojho rozmeru jazierka, tak to musis mat rucne vykopane za 2, max 3 vikendy … ak tam nemas zrovna skalu
reagovat - Středa 6. června 2012 ve 12:37 ® timbab reakce na …
-
lunimus> A už máš sehnanej bagr?
reagovatJá chci dělat 10×5 a kubíků to bude požehneně.
- Středa 6. června 2012 ve 12:32 ® lunimus
-
hraji> Myslim, ze obaja mame v plane rybnicky s hlbkou 1,5–2,5m co je zrejme dostatocne
reagovata ked uz Bigpista prezradil svoje uvahy o velkosti, tak ja som uvazoval nad niecim podobne velkym (malym) ako minimum a zrejme max, ktore si budem moct aj vzhladom na jestvujuci pozemok doivolit je cca 8×25m – t.j. cca 200m2