Chytej.cz

Střevlička Východní - Nezastavitelný problém necteno

24.5.2012 | sroubecek11 | 20.141 zobrazení | 27 odpovědí

Ahoj rybáři, jako asi většina z vás mám dost velký problém se střevličkou. Nějak se dostala k nám do rybníků. Ze začátku jsme si říkali, když byla poprvé chycená kolem 9 cm první, že se tu aspon rozmnoží a bude tu plavat více ryb. To jsme ale nevěděli co nás čeká. Během dvou let dokázala zlikvidovat věškerej potěr. Okusuje např kapříkům a hrouzkům ploutve a ryba následně uhyne. k tomuto jsem došel za pomoicí měnšáho výzkumu, kdy jsem chytil 5 střevliček a pět kapříků cca 2 cm délky a dal je do akvárka. Za stálého přísunu potravy střevlička agresivně napadá jiné druhy. Ted se snažíme zlikvidovat jí z našich rybníků. Jaký je váš názor na tuto rybu?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 29. května 2012 v 16:29 ® troutkiller reakce na …

Stroft>Což votom žádná:-)) Taky mně to už neba ale jednou ročně dáme s bandou takovej bobkařskej retrosraz:-))

reagovat
Úterý 29. května 2012 v 15:10 ® Stroft reakce na …
Stroft

troutkiller> Jasně:-) doby kdy jsem běhal po břehu s klouzákem, vytuněným chemickým světlem jsou dávno pryč. Dnes bych si při tom nudou, ukousal prsty.

reagovat
Úterý 29. května 2012 v 15:06 ® troutkiller reakce na …

Stroft>Tak to máme na mysli každej jiný Céčka:-)) )Michal David neni muj Kobyla:-)) )

reagovat
Úterý 29. května 2012 ve 14:55 ® Stroft reakce na …
Stroft

troutkiller> To já taky, protože ten kdo neměl řetízek z CÉČEK, jako by ani nebyl:-)

reagovat
Úterý 29. května 2012 v 10:48 ® troutkiller reakce na …

Stroft>Neznabohu:-)) )Já sem tak lovíval jako kluk céčka a Okouny:-))

reagovat
Úterý 29. května 2012 v 0:20 ® osprey reakce na …
osprey

Stroft> Tak si pospěš – jak se zdá, hrozí, že budeš muset střevličky dokrmovat, aby měly 15 čísel. :-D

reagovat
Pondělí 28. května 2012 v 19:27 ® Stroft
Stroft

troutkiller> Ty brko, to je nápad. Už jsem zapomněl, že se dravci dají chytat i se splávkem:-((

reagovat
Pondělí 28. května 2012 v 9:11 ® troutkiller reakce na …

Stroft>Nesmíš jí dát možnost poležet:-)) Dáš jí na pruběžák a at si to pěkně vodmaká:-))

reagovat
Sobota 26. května 2012 ve 12:09 ® Stroft
Stroft

troutkiller> Máš pravdu parde, bez střevlí bych k vodě ani nešel:-) Ale chce to pohyb, neb, když ta ruská svině leží u dna, tak v přítomnosti dravce dělá Zagorku a leží na dně jako mrtvá.

reagovat
Sobota 26. května 2012 v 7:52 ® Nerodia reakce na …
Nerodia

Nebo z toho udělat přednost chovatele ( majitelé rybníka).

reagovat
Pátek 25. května 2012 ve 23:38 ® osprey reakce na …
osprey

sroubecek11> Potěr normálních druhů ryb budeš muset oželet, rozmnožovací potenciál střevličky nemá konkurenci. Jsou doloženy až 4 výtěry ročně. Pokud nepomůžou dravci, nezbyde než nechat rybník vymrznout.

reagovat
Pátek 25. května 2012 v 19:59 ® kingkubik reakce na …

osprey>mno jelikoz otec me pritelkyne ma za barakem mensi rybnik(30×70m)a tam se taky vyskytla…rybnik je zatim bez dravcu a tak se ji tam libi naramne ale oproti reviru ktery jsem v tydnu navsivil to je jen slaby odvar…ale musim tam letos sehnat par sticek a uvidime co se bude dit…psal jsem jen co mi tvrdil kolega ktery s ni a s rybnikarenim ma dost zkusenosti pro me osobne to je zatim neznama ryba.ale velikost barva a tvar tela je opravdu uhoro-okouno-candatova:Do tom zadna:D

reagovat
Pátek 25. května 2012 v 17:37 ® sroubecek11
sroubecek11

Zadravcováno je až až. Ale ani tak se jim do nich moc nechce. Výrazně ubývá potěru kapra, plotice, hrouzka a cejna. Za to Střevliček je pořád jak nasr*no. V rybníce jsou štičky a candáti od 5 do 50 cm cca 60 kusů a asi 50 Duháků a pořád se ta ruská potvora množí a množí.

reagovat
Pátek 25. května 2012 v 15:03 ® osprey reakce na …
osprey

sroubecek11> Tak to vidíš. Máte tam rozmazlené a zhýčkané dravce. Je třeba jim důrazně připomenout, že mají žrát, co je:-))

Každopádně když není možné nechat rybník vymrznout, bude to chtít prostě dostatečně zadravcovat.

reagovat
Pátek 25. května 2012 ve 14:29 ® Tomik
Tomik

Kua kdyby jich bylo, dravci je maji moc rádi..:)

reagovat
Pátek 25. května 2012 v 10:25 ® troutkiller reakce na …

Stroft>Kámoš lape na Střevličky Okouny jak telata:-) To že dravcum nechutnaji je spíš pro zasmání:-) Navíc tahle potvurka vydrží i zamrznutá ledu kde je minimum vody,prostě ruská ryba.

reagovat
Pátek 25. května 2012 v 1:20 ® jiris
jiris

Střevlička – nejlepší základ pro candáta.

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 ve 23:57 ® osprey reakce na …
osprey

kingkubik> Já hrozně nerad chytám na živou rybku, ale měl jsem v životě období, kdy jsem chytal právě na střevličky. Zdůvodnil jsem si to, že stejně je třeba je likvidovat. Ryby je celkem žraly. Okouni, tloušti i štiky. Je to tak 10 let a bylo to vždycky v pozdním podzimu na řece.

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 ve 22:30 ® hraji
hraji

Vysaď do rybníků candáta ve velikosti, aby mohl tu střevličku žrát, a máš za půl roku po problému.

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 ve 21:56 ® dudanek

Na letošní rok je asi pozdě, ale skus si sehnat příští rok plůdek štičky nebo candáta a uvidíš ten šrumec. Jestli ti někdo tvrdí že nejede dravcům tak neví co říká. Dělám ročka štiky jenom na střevličce , na podzim mám rybník vymetený a pak zháním další rok novou.

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 ve 21:41 ® kingkubik reakce na …

Stroft> osobne jsem na ni nechytal ale od kolegy ktery nejaky ten patek pracoval na jihu cech okolo rybnikareni a ma vystudovanou ryb.skolu jsem zrovna vcera zaslechnul ze ji dravci vazne moc nemiluji…ja se s touhle rybou setkal teprve nedavno ale vcera pri navsteve mensiho rybnicku jsem se malem zhrozil…bylo jich tam natolik ze se v podstate nedalo na feeder chytat jedina moznost byla peleta a i ta vydrzela max 15 min

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 v 19:30 ® Stroft reakce na …
Stroft

sroubecek11> Dravcům nejede, zajímavý názor:-))

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 v 19:14 ® Fryw
Fryw

http://www.ceskatelevize.cz/…nozici-ryba/?…

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 v 19:10 ® Fryw
Fryw

Nakonec dost možná nic jinyho nezbude. Nevím už v jakym pořadu (Možná ryby rybky rybičky na youtube) jsem viděl rozhovor s rybníkářem o střevličce. Nebylo tam pro tebe nic pozitivního, jen o tom vymrznutí…

nerodia> já mám obavu, že jsem si ji domu přítáhnul z řeky…

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 v 19:05 ® Nerodia
Nerodia

Váš názor je zajímavý a asi máte pravdu .Ale na druhou stranu když sháním ryby na krmení mých chovanců ( terarijní zvířata,raci,dravé ryby) tam velké problémy sehnat ryby tohoto typu.Byl jsem také jednou upozorněn že se vypouští rybník kde jsou Vámi zmiňované ryby ,když jsem tam přijel a sehnal člověka co to měl na starosti tak jsem dostal zákaz si je odnést a bylo mi to zdůvodněno že bych mohl je dále šířit do dalších vod ,ale v zapěti byly odvezeny do lesa a přehnuty vrstvou zeminy a jak jsem se od jednoho místního člověka dozvěděl tak se tak přikrmují divoká prasata.A teď se zcela vážně ptám co je horšího jestli tyto ryby nebo prasata – myslím obojí .A přitom by stačil jen lepší přístup a umožnění tyto ryby sehnat jako krmivo. Ale ono je asi také ta naše povaha česká která závidí všem co mají něco jiného než já ,viz moje žádost o získání nepůvodních raků.

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 v 18:52 ® sroubecek11 reakce na …
sroubecek11

Těžké to je.. Dravcům moc nejede.. Jediné co by se prý dalo je vymrznutí rybníka a to si bohužel nemůžeme dovolit .. :/

reagovat
Čtvrtek 24. května 2012 v 18:50 ® Fryw
Fryw

O její škodlivosti toho moc nevím. Ale vím něco o její odolnosti. „Chovám“ ji doma skoro rok. Příšel jsem k ní jak slepej k houslím. Objevil jsem ji v zahradní nádrži na deštovou vodu, v zimě, kdy zatím ještě nezamrzlá voda měla tak centimetr hloubku, byla kalná. Nejspíš se tam dostala tak, že mi uvízla ve vezírku, v kádi při praní vyklouzla a zůstala tam v zapomění. Nevěděl jsem o ní, a jak voda ubyla až na takovou kritickou mez, spatřil jsem ji. Musela tam být dlouho. Vzal jsem ji domů, dal do akvária. Neměl jsem dlouho vzduchovací strojek, ale nevypadalo že by jí to vadilo. Přežila to bez uhony a teď je spokojená, krmím ji strouhankou, pouštím ji bublinky. Při krmení hodně mlaská. Ale zpět, do nějakého revíru, to se teda nepodívá…

Dokáže vydržet v malé kaluži kde se sotva celá ponoří, bez vzduchu a asi i dost dlouho bez potravy. Bude to těžké.

reagovat