Chytej.cz

První prut na feeder necteno

31.3.2012 | Mrakoš | 31.003 zobrazení | 100 odpovědí

Dobré ráno vespolek, možná to bude jarem, ale mám chuť pustit se v rybařině do něčeho nového. A proto pokukuju po feedrovém prutu. Nikdy jsem na to nechytal a tak bych si při jeho výběru nechal rád poradit. Chytám jen na stojácích protože tekoucí nepstruhovku mám moc daleko. Chytám na malých rybnících, nad hlavou spoustu větví. Házím to většinou kousek od břehu, někdy jen na délku prutu. Ryby jsou tu hlavně malý kapříci do 40, cejni a podobná havěť. Baví mě tahat i čudly. Nevím jakou gramáž mám zvolit, a pak jakou akci prutu. Nejspíš parabolickou, ale jak zjistit že jí ten který prut má? A cena? 1500,– bude muset stačit. Vzhledově se mi líbí Robinsony, a hlavně je mají u nás v krámě. Budu rád za nějaké tipy. Dík

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 16. dubna 2012 ve 14:12 ® džigit reakce na …

cottage> 3k jako 3 koruny ;-) A těch Mivardi se neboj,klidně bych si ji dal i na svůj a ten stál přes pět

reagovat
Pondělí 16. dubna 2012 ve 14:04 ® cottage reakce na …

No právě :-) , asi to moc řeším. Až to zlomím, pak teprve bude čas si nadávat a shánět :-) .

reagovat
Pondělí 16. dubna 2012 ve 13:44 ® džigit reakce na …

cottage> víc než 3k dáš za všechny :-))

reagovat
Pondělí 16. dubna 2012 ve 12:45 ® cottage

Jak jsem psal, vše je vyčtené na netu. Jestli je i kvalita u Mivardi dobrá, tak to je jen dobře. Já se raději jen prvně informuji, nerad bych skončil jak švagr který po zlomení špičky u Colmicu marně shání novou (originál).

Hodně uvažuji i o Sema Ammesia, proto bych rád získal info ohledně budoucnosti. Dávat víc než 3k za prut, na který za dva roky špičku neseženu se mi prostě nechce. Případně čekat 1–4 měsíce na SPRO…

reagovat
Pondělí 16. dubna 2012 v 8:44 ® džigit

cottage> nevím,kde jsi přišel na ten mínus u Mivardi.Já potřeboval vyladit „do jemna“ feeder od Draků a výběr+kvalita je v pohodě.Výběr je velký,jak průměrů,tak „uncáží“ :-)) Pouze lehký mínus za dostupnost na Profíka.Jinak je třeba ozkoušet,neb jsou všeobecně o dost měkčí,než bys u daného označení čekal.
Ještě jsi opoměl Cormoran,ovšem tam jsou na mě nějak moc velké očka a nějak mi to vzhledově nesedělo.Což ovšem neznamená,že se s nimi nedá :-) Ovšem nějak zvlášť jsem je nezkoumal

reagovat
Pondělí 16. dubna 2012 v 0:47 ® osprey reakce na …
osprey

cottage> Potvrzuju, že zlomit Shimano špičku není jen tak. Zatím jsem to nedokázal (hádám od roku 2004 nebo 5). Ale nedokázal jsem to ani u jiného prutu, celkově od roku 2002. To ty malé vody, kde většinou chytám.

Mivardi se lámou reálněji, kolega nějaké zrušil.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 23:44 ® Johny65 reakce na …

Shimano ma drahý špičky (kolem 500), ale ještě se mi jí nikdy nepodařilo zlomit. A myslim že když neudělám nějakou fatální chybu jako omotání flasce kolem špičky při nahazovaní tak jí jen tak nezlomím. Na mivardi jsem koukal na internetu a je mi sympatický že maj různý průměry a tak to asi půjde napasovat do různejch prutů ale nevím, nemám s tím zkušenosti ani s jejich kvalitou. Ale kdybych měl třeba u shimana zlomený 2 špičky tak už uvažuju o koupi třeba shimana alivia, který má dvě špičky a vyjde okolo 1 tis a měl bych to i s prutem :-) Ale zase nemám zkušenost jestli špičky sedí mezi jednotlivýma řadama u shimana.

reagovat
Neděle 15. dubna 2012 ve 21:54 ® cottage

Měl bych jeden dotaz:

Jelikož začínám také pokukovat po nějakém tom proutku zajímalo by mě, jak si stojí jednotlivý výrobci v dostupnosti, ceně a kvalitě špiček. Z toho co jsem vyčetl, je u začátečníka dost reálné zlomení špičky – a neoriginální už funguje o trošku hůře. Netuší někdo, jak je to nyní s dokupováním náhradních špiček pro feedery od SEMY? Mám informaci, že se ve výrobě nějakým způsobem bude dále pokračovat, takže náhradní špičky by neměl být až zas tak velký problém v budoucnu.

Z toho co jsem zatím vyčetl:

Shimano: plus dostupnost, kvalita mínus cena

Mivardi: plus dostupnost, cena mínus kvalita spracování špiček

Spro mínus špatná dostupnost špiček, cena

Colmic: horší dostupnost (v Brně?)

o ostatních výrobcích jsem toho zatím moc nezjistil.

reagovat
Sobota 14. dubna 2012 ve 2:00 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Johny65> Tak původně sem fídr koupil klukovi.. A nějak sem se u toho zasek. :-D

reagovat
Sobota 14. dubna 2012 v 1:06 ® Johny65 reakce na …

MIG-35> Já chytal taky na jeden, když to fakt bere tak bych dva taky nestíhal, teď to ještě na dva jde proto sem si koupil ještě jeden a taky chci zkoušet kapříky na feeder, to plánuju dělat tak že na jednom prutu mam právě nějakou hrubší nástrahu a s druhým si „hraju“ a chytám všechno třeba na červíky :-) Podobně jsme to dělali i s kamarádem, jeden prut na položenou a s plavačkou si chytáme a zkoušíme :-)

reagovat
Pátek 13. dubna 2012 ve 23:01 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Johny65> Hh jo tohle je můj první a chytam fídr měsíc! :-D Totálně sem tomu propad a i možná díky pro mě příjemnýmu prutu. Snad obe poslouží. Mě už přinesl spoustu parádních zážitků u vody. :-> A od tý doby co mam fídr mi stačí jeden prut.. stejně bych 2 nestíhal sledovat. :-D

reagovat
Pátek 13. dubna 2012 ve 22:35 ® Johny65 reakce na …

MIG-35> Tak jsem dnes zašel do jednoho obchodu tady a náhodou měli okumu solitron, měli jen medium, ale v ruce mi přišlo že to bude stačit (v porovnáním třeba s mojí catanou). Osobně se mi prut moc líbí a kdybych neměl už podobnej feeder (catana) šel bych do tohohle. Příjemná akce, špičky maj mírně větší očka, to je fajn na nahazování a zpracováním celkově moc pěknej prut, takovej štíhlej podobně jako shimana. Super je rukojeť okolo navijáku, ta se moc příjemně drží. Nejjemnější špička (asi 1 oz možná 0,75 nevím) je fakt krásně jemná další dvě jsou tužší. Tak snad se tátovi bude líbit, měl jsem v ruce i mikada od kamaráda (t-rex a matrix) a moc mě nenadchli. Osobně nejvíc dávám na to jak mi prut sedí v ruce a tenhle byl moc příjemnej. Jinak můj názor berte s rezervou, chytám na feeder chvíli tak přes pruty nejsem žádnej expert :-)

reagovat
Pátek 13. dubna 2012 ve 22:19 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Johny65> Já mam 30–70 a příde mi to v pohodě. Tak říkam zatim se žádná obr ryba nekonala. Dostal sem ještě 2 další fídry a okuma mi sedí zatim nej. :->

reagovat
Pátek 13. dubna 2012 v 0:42 ® Johny65 reakce na …

MIG-35> Moc děkuju! Asi do něj půjdu, tedy pro tátu, myslím žš měkčí akce bude vyhovovat (mě teda vyhovuje na mých prutech), chytáme zátoky a na přehradě takže vlastně skoro taky stoják :-) Akorát rozmýšlím mezi akcí 30 – 70 g a 50 – 100g, asi spíš vezmu tu druhou.

reagovat
Čtvrtek 12. dubna 2012 ve 22:52 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Johny65> Můj první fídr. Maximální spokojenost! :-> Zatim sem na něm měl nej kapšíka 55 a akce prutu krása. Parádně de cítit ryba při zdolávání suprově pracuje. :-> To je, ale můj pocit. Mam radši měkčí proutí. A chytam převážně stoják.

reagovat
Středa 11. dubna 2012 ve 21:04 ® Mrakoš reakce na …

osprey> Díky za tip, i když jsem ho v ruce neměl, věřím ti a beru tu Okumu. Peníze netisknu a pokud je to dobrý proutek za super cenu tak není co řešit. Už se těším až s ním zatopím cejnům a podobný „havěti“:-))

reagovat
Úterý 10. dubna 2012 v 11:47 ® osprey reakce na …
osprey

Mrakoš> Špičky to má uhlíkový a na tu cenovou kategorii je to OK, akce je v základu spíš špičkovější (dokud třeba jen házíš), při zdolávání ryby se to postupně ohýbá dál a dál, takže poleno to není.

V téhle cenové relaci (a v rámci toho, co jsem viděl) podle mě jeden z nejlepších prutů.

reagovat
Úterý 10. dubna 2012 v 11:16 ® Johny65

Ahoj, chci pro taťku taky feeder prut a okuma solitron mi byl taky doporučenej, bohužel si tady na něj nikde nemůžu sáhnout ale vzhledově vypadá pěkně a cenově ještě víc :-) Kdybyste měl ještě někdo o něm nějaký info tak ho nahoďte.

MIG-35> Jaký je třeba tvůj pocit z něj?

Jinak osobně mám shimano catana bx medium a ted jsem si dokoupil multi medium (obyc medium sem uz nemoh sehnat a na tohle mi udelali jeste cenu). Mě catana vyhovuje, začínal jsem s ní a pokryje mi tady kde chytám většinu situací, BX medium ma špičky 1,2 a 3 oz to multi ma kupodivu 2,3 a 4 oz. Jinak je měkčí, já osobně to mám třeba radši, líp se mi s tím zdolává ryba, preferuju to i pri muškaření, ale tam zase neni potřeba nahazovat těžký krmelce. Na hodně daleký hody bych volil asi jiný prutm, ale i s tímto se dá hodit slušně.

reagovat
Úterý 10. dubna 2012 v 11:04 ® Stroft reakce na …
Stroft

Mrakoš> Tvá volba, ale zpátečnický krok. Do teď si chytal jeden na těžko druhý na splávek.Teď budeš chytat oba dva na těžko:-)

reagovat
Úterý 10. dubna 2012 v 8:24 ® Mrakoš reakce na …

osprey> Hmmmm, tak další favorit, i podle toho co jsem o Okumě čet v diskuzi na MRKu. Špičky u Shimana jsou dost drahý, myslíš že by mi ta nejjemější na stojáku stačila? Abych hned nemusel dokupovat. A Okuma je má laminátový?

reagovat
Úterý 10. dubna 2012 ve 2:12 ® mirmen

http://www.tropicliberec.cz

telepicker DAM onliner ( ve 240 nebo 270 cm ), 10 – 50 gr.

reagovat
Úterý 10. dubna 2012 ve 2:08 ® mirmen

na zarostlé malé vody s hustým obrostem bych doporučil spíš picker než feeder ( délka pickeru je od 210 do 300 cm). Pro začátek by klidně mohl stačit teleskopický picker 240 cm s transportní délkou 60 cm od DAMu za cca 470 Kč + poštovné. Akci ale neznám, prut jsem v ruce neměl. Vzhledem k tomu, že budeš stejně lovit nejspíš na dálku do 10–15 m ( a pravděpodobně používat kmen o nosnosti 4 kg ±, tak by tenhle pikřík mohl i stačit.

reagovat
Úterý 10. dubna 2012 v 1:14 ® osprey reakce na …
osprey

Mrakoš> Tohle jsem měl nedávno v ruce. Líbilo se mi to už před rokem, teď s tím chytá MIG-35. Za ty prachy dost slušný.

http://rybar.braunstar.cz/…itron-feeder

reagovat
Úterý 10. dubna 2012 v 0:00 ® Mrakoš reakce na …

Stroft> No, většinou to u mě vypadá tak že chytám jedním prutem na těžko a druhým na splávek ze dna. A co má větší úspěch tak na to předělám i druhý prut (nebo pak chytám jen na jeden). Občas ten feedr proutek zneužiju i na plavanou, ale opravdu jen někdy. A chci si vyzkoušet nový věci, proto ten feedr. Docela jsem uvažoval o tom plavačkovým prutu, ale nakonec vyhrál feeder.

reagovat
Pondělí 9. dubna 2012 ve 23:35 ® Stroft
Stroft

Mrakoš> Přečetl jsem si tvé zadání a vrtá mi hlavou, proč feeder. Pro to co popisuješ je ideál plavačkový Match proutek.

reagovat
Pondělí 9. dubna 2012 ve 22:18 ® Mrakoš reakce na …

osprey> Neosahal, bude to na objednávku. A vezmu ho. Stejně ho budu provozovat v kratším stavu, většinou. Věřím že bude fajn.

reagovat
Neděle 8. dubna 2012 v 16:18 ® osprey reakce na …
osprey

Mrakoš> A vzal sis ten prut do ruky? Kamarád Catanu s tím mezikusem měl a líbilo se mu to, mě se to nelíbí. Pár lidí ti tu napíše, že Catana je žvejka, ale mám doma i větší žvejku a dokážu jí najít uplatnění.

Jde hlavně o tvůj subjektivní pocit a způsob, jak hodláš ten prut používat. Sama o sobě je Catana slušný prut, já bych vyzdvihl hlavně velmi solidní (byť drahé) špičky. Ale zatím jsem žádnou špičku od Shimana nezlomil – a to párkrát letěla do řeky i s krmelcem.

Na kratší vzdálenosti, s lehčími krmítky, na stojaté nebo jen mírně proudící vody, by to mohl být fajn.

reagovat
Sobota 7. dubna 2012 ve 12:00 ® Mrakoš

Tak jsem tu znova :-93; V prodejně mi nabídli Shimano Catana BX Multi Light Feeder za dobrou cenu 1750,– Je to ten se zkracovacím dílem. Bude lepší než ten vengeance? Mohl by být, je to vyšší řada. Jen ten zkracovací díl nevím jestli je spíš k užitku nebo ke škodě? Nedělá to pak prut moc tuhým???

reagovat
Středa 4. dubna 2012 v 11:36 ® osprey
osprey

džigit> Mě toho z těch začátků taky dost zůstalo. Ale můj první feeder se mi podařilo prodat. Důvod – naprosto stupidně řešená ohybová křivka, spodní díl byl měkčí než střed prutu. Dokud jsem na tom neměl fakt velké ryby, tak jsem nevěděl, jak je to nepříjemné a omezující.

reagovat
Středa 4. dubna 2012 v 9:52 ® Mrakoš

džigit> První kup je vždycky trochu loterie. Uidíme. Vybírám si jen prut, ne manželku :-))

reagovat