Chytej.cz

První prut na přívlač, případně plavanou necteno

30.3.2012 | DzariN | 27.218 zobrazení | 46 odpovědí | upravit

Ahoj, jsem tu novy a byl bych moc rad, kdyby mi nekdo mhl poradit s vyberem prvniho rybarskeho prutu a navijaku. Chci se specializovat predevsim na privlac, ale byl bych rad kdyby byl pruta castecne pouzitelny i na plavanou. Chci chytat predevsim na mensich rekach, pouze vyjmecne na vodni nadrzi. Cenovy storp jsem si stanovil na 2 000,– za jeden prut a navijak, ale po procteni par diskusi a prohlidek eshopu, by to mozna slo dostat na max. 3000. Pro prut jsem temer rozhodnut a to pro Mivardi Avantgarde Spinn 2,1 m 5 – 28 g, pripada mi jako dobry pomer cena/kvalita. Delsi moc nechci, protoze useky, kde planuji chytat nejsou vzdy lehce pristupne. Jen nevim jestli jsem se rozhodl pro spravnou gramaz (cilova ryby, pstruh, stika, okoun a dalsi dravci). Jaky by byl podle vas idealni navijak pro tento prut? Pripadne rad si prectu jakakoliv jina doporuceni i ohledne toho jestli vlasec nebo pletenku atd.

Budu se tesit na odpoved a verim, ze se mnou budete mit trpelivost, kazdy nejak zacinal :)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Sobota 7. dubna 2012 v 15:32 ® Segoves reakce na …
Segoves

siri> nejčastěji klasický uzel do očka nevím název oproti tomu stroftu je ten rozdíl znát já na raptory chytal dlouho a nic proti němu nemám za tu cenu je to dobrej vlasec ale příde mi že se hodně rychle opotřebovával a po čase snadno praskal ať už v uzlu nebo mimo

reagovat
Pátek 6. dubna 2012 ve 13:39 ® siri reakce na …

Segoves> Co jsi pouzil na tom Raptoru za uzly? Ja uz jiny vlasce nepouzivam, vsecko vazu bud ‚chirurgickym‘ (vlasce k sobe) ci uni uzlem (vse, co ma ocko) – a skoro vzdy, kdyz to trhnu, je to mimo uzle…

reagovat
Neděle 1. dubna 2012 ve 13:30 ® skwor reakce na …
skwor

Segoves> Technium má snad 5,0:1, to je akorát. Myslím že i to Ryobi má stejně.

reagovat
Neděle 1. dubna 2012 ve 13:28 ® Segoves reakce na …
Segoves

skwor> fakt? a já myslel že nám ho právě zčořil z adlera:D to se ho poptám díky…já sem přemejšlel na aernosem ale rozhodl sem se pro to ryobi…to technium má nějak jinak ložiska ne? já sem zvyklej na 5:2:0 on má nějak 4:7:2 nebo tak nějak…jak se to vlastně projevuje?

reagovat
Neděle 1. dubna 2012 ve 13:20 ® skwor reakce na …
skwor

Segoves> Ze zahraničí ho nedávno kupoval kolega jarysek, zkus mu napsat. Vzal jsem Shimano Technium 2500 FC.

reagovat
Neděle 1. dubna 2012 ve 13:12 ® Segoves reakce na …
Segoves

skwor> no to sme dva ale jestli přídu na to jak se nakupuje z amériky tak si ho objednám tam bez dopravy tam vyšel na 1600 ikdyž já než se k tomu dokopu tak ho doprodaj i tam :-D a co si sehnal toho zaubera nakonec nebo jinou mašinku?

reagovat
Neděle 1. dubna 2012 ve 12:43 ® skwor reakce na …
skwor

Segoves> Zaubera 2000 jsem chtěl taky, jenom mi ho v té akci vyprodali nějak moc rychle :-D Tak jsem se poohlédl jinde a zatím se mi nová mašinka zamlouvá. Víc uvidíme po vyzkoušení.

reagovat
Neděle 1. dubna 2012 ve 12:27 ® Segoves reakce na …
Segoves

DzariN> ta daiwa se mi líbí měl sem v ruce 240 nebo 270cm byl to lehoučkej prut jak píše osprey velmi příjemnej já ho chtěl na woblery okolo 10cm nebo menší shadrapy ale prodavač mi nedokázal říct jak je zvládá tak ti moc neporadim

s tim navijákem jestli je to blu arc chybu neuděláš zauber to sice neni ale co sem četl tak je to solidní strojek a nějakou dobu ti vydrží cenově je srovnatelnej s ryobi oasys ten teda neznám ale možná by bylo lepší připlatit si pár stovek a koupit si ryobi arctica kamarád si jí pořídil a je super taky do ní pudu pokud mi jí nevyprodaj :-)

akorát už překračuješ ty tři litry zase je to tvůj první prut a první sezonu si to budeš hlavně ošahávat a zjišťovat co ti jak sedí na navijáku nešetři ale toho prutu od mivardy bych se nebál a zbylí peníze můžeš vrazit do dalšího vybavení

reagovat
Neděle 1. dubna 2012 v 1:07 ® osprey reakce na …
osprey

DzariN> Odkazy ti nefungujou.

Ten Exceler je jiný, bude lehčí než ty Mivardi. Na štiky bych ho nechtěl, i když samozřejmě se s tím nějaká chytit dá. Pocitově je to velmi příjemný prut, ale spíš na menší nástrahy. 20 g wobbler bych na něj nedal.

Naviják je asi SPRO Blue Arc nebo tak něco. To je kopie Ryobi. Žádná z kopií Ryobi (a že jich je), podle mě nepřekročila kvalitu originálu.

Je to tvoje volba. Nečekej, že ji za tebe někdo rozlouskne. My nevíme, kde, jak a co budeš chytat. Jsou hromady prutů a navijáků, se kterými bys mohl bez problémů chytat.

reagovat
Sobota 31. března 2012 ve 22:47 @ DzariN

Super rady :-)) ) Na MRKu mi byl doporucen tento prut

http://www.kl-angelsport.cz/…op/1-1-Pruty-​rybarske/0/5/4008-Daiwa-Exceler-Spinning-210-cm-10-​20-g

a tenhle navijak

http://www.red-fish.cz/…e-arc-710-p6​97

jak by jste to kluci srovnali s pruty od Mivardi a navijaky od Ryobi prosim? :-)) )

reagovat
Pátek 30. března 2012 ve 21:31 ® osprey reakce na …
osprey

DzariN> Mám radši přední brzdu. Je tam větší plocha lamel. Ale u menšího zatížení je to relativně jedno.

Oasys má větší podíl kovových částí. Ale Ecusima je do začátku dobrá a celkem i vydrží. Chválený naviják. Je tu v jednom ze starších Duelů, dohledej si to a přečti si i reakce majitelů. Teda hlavně ty reakce.

reagovat
Pátek 30. března 2012 ve 21:18 @ DzariN reakce na …

osprey> koukam, ze Ecusima ma nahradni civku a ta se zadni brzdou dokonce 2 … zasadni rozdil mezi Oasys a Ecusimou svym zacatecnickym okem nevidim… cim se prosim lisi? a kterou brzdu by bylo v pripade Ecusimy lepsi zvolit? :-)

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 19:16 ® osprey reakce na …
osprey

DzariN> U Oasysu jen pozor – náhradní cívka není v ceně a stojí asi 250 Kč. Samotný naviják je velmi slušný. Jednou jsem padl na tak povedený kus, že chybělo málo a koupil jsem ho.

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 17:01 @ DzariN reakce na …

Robur> jojo ty tvoje clanky o privlaci jsem cetl uz driv, taky mi to hodne dalo a castecne i pomohlo se rozhodnout pro preferovanej styl rybareni…diky :-)) )

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 16:58 ® Segoves reakce na …
Segoves

DzariN> já sem chytal na raptora 0,16 a 0,12 cena je 40 až 60 korun za 100m neni to špatnej vlasec za tu cenu ale příde mi že nemá moc vysokou pevnost v uzlu a docela rychle se opotřebuje ale třeba na ty okyše je v pohodě teď používám stroft ve stejnejch průměrech cena je okolo 130 kaček za 150m a ten rozdíl je fakt znát hlavně ta vyšší nosnost v uzlu oba vlasce najdeš v tady na stránce v duelech náčiní…

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 16:55 ® Robur reakce na …
Robur

DzariN> a na mail se díváš?

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 16:50 @ DzariN

diky vsem za dosavadni informace…zatim to vydim na nekterej z tech trech zminenejch prutu od Mivardi a navijak Ryobi Oasys 3000… no snad je to dobra volba pro me rybarske zacatky i pro penezenku… jinak s kterym vlascem mate nejlepsi zkuseno sti prosim? kazdy tip a rada i pro dalsi prislusenstvi bude mit pro me cenu zlata :-)

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 16:05 ® Segoves reakce na …
Segoves

DzariN> já jsem hodně spokojenej s prutem mivardi imperium 3–15g a jestli hledáš prut na okouny pstruhy a štiky tak bych ti ho vážně doporučil je to takoví universál nevím přesně jak se odlišuje od řady co ti doporučil osprey ale mě se sním chytalo skvěle dokonce i na tu plavačku ho někdy používám sice to neni ideální ale jde to…u toho navijáku bych se přiklonil k tomu co psali ostatní vem nějaký ryobi nebo wft

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:43 ® osprey reakce na …
osprey

DzariN> Koukl jsem Mivarďákům na web a pokud tě zajímá i okoun a pstruh, tak bys mohl jít do nějakého prutu z řady Genesis. Není tak ostrá jako Avantgarde a taková 240 cm do 22 g by ti mohla stačit.

Ale seženeš velice slušné vláčáky i hluboko pod 1000 Kč. Je toho všude plno.

Ten plavačkový prut, co radí Bigpista, je taková ukázka toho, co zhruba by sis mohl koupit. Má to 390 cm, s tím se opravdu nechá plavačka chytat.

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:41 @ DzariN reakce na …

osprey> tak jsem koukal no obzvlast ta Artica je luxusni, ale finance trosku jinde… kazdopadne jestli je ten Braidspin kvalitni, jak rikas tak ty penize to vypada dobre :-) to je celokov? :-) http://www.tropicliberec.cz/…pin-gii-3000 tahle velikost muze byt nebo vy jsi to videl jinak? :-)

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:35 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

DzariN> Na tu levnou plavačku bych doporučil třeba tohle: http://www.fish-pro.cz/…tdetail.aspx?…

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:29 ® osprey reakce na …
osprey

DzariN> Lepší by byl o číslo menší. Tohle je na prut, který si vybíráš, moc veliké. Dal bych to na nějaký 270 cm do 50 g.

Když ho neseženeš, mrkni na to WFT. Jsou to s ohledem na cenu hodně dobré navijáky a dost vydrží. Braidspin, Ecusima, Oasys nebo kdyby ses chtěl praštit přes kapsu, tak Arctica.

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:23 @ DzariN reakce na …

osprey> diky moc, tve rady urcite vyuziju… mozna jeste chvili pockam jestli se nenamane nejaka brigadka nebo nejaky peniz a tim mi to ulehci rozhodovani :-) …jinak co se tyce te Vivy, tak asi jedinej co se tu prodava je tenhle… http://www.mlsport.cz/…lure-spin-40

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:17 ® osprey reakce na …
osprey

DzariN> Jo, souvisí to s velikostí cívky, ale sranda je, že to není jednotné. 3000 od Daiwy je víc než od Shimana nebo od Ryobi.

Jestli s tím chceš chytat plavanou, tak jdi aspoň do té 240 cm. Shimano bych na to dal 2500, Ryobi (WFT, SPRO) 3000, protože 2500 nedělají a 2000 je dost malá a Daiwu 2500. Na Alure jsem se nedíval, jak tam mají ty velikosti popsané, ale točil jsem si s tím nedávno.

A jinak ten Mivardi Avantgarde je poměrně tvrdý ostrý vláčák. Ve 28 g skvělý na štiky, na pstruhy a okouny to bude drsné, na plavačku bych to vůbec nechtěl. Ale ten kompromis je tvoje volba. Není prut, který by tohle všechno dal. Alternativou je za litr naviják (třeba to Alure nebo WFT Braidspin), za litr vláčák a za litr něco delšího na plavačku.

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:09 @ DzariN reakce na …

osprey> diky :-) … jeste jeden dotaz k navijaku, kdybych se rozhodl koupit ten privlacovi prut Mivardi velikost 2,1 pripadne 2,4 metru, tak jaka velikost navijaku se nejvice hodi??? Vidim, ze casto se pouzivaji u navijaku cisla napr. 2000, 3000 atd. tusim, ez to souvisi s velikosti civky, mozna s tim kolik metru se da namotat, ale moudry z toho dvakrat nejsem … :-)

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:04 ® osprey reakce na …
osprey

DzariN> Pro začátek vlasec. Je levnější a uživatelsky mnohem milosrdnější než pletenka. Naviják má dvě cívky, tak bych doporučil 0.18 a 0.22 mm.

Dole jsem ti dal jeden odkaz, ale už jsi to četl, tak ještě jednou sem. Koukni tam na navijáky.

http://www.adler-wft.cz/

Dal jsem ti

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:02 @ DzariN

…no budu nakonec cim dal vic zmatenej, aby mi pak zbylo na trpytky, woblery a dalsi veci :-D … ale moc dekuju za rady, cennim si toho :-)) … btw ta Viva allure vypada za ty penize vic nez slusne…diky za tip :-)) … jinak uprednostnujete klasicky vlasec nebo pletenku? popripade, jake sirky :-))

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:02 @ DzariN

…no budu nakonec cim dal vic zmatenej, aby mi pak zbylo na trpytky, woblery a dalsi veci :-D … ale moc dekuju za rady, cennim si toho :-)) … btw ta Viva allure vypada za ty penize vic nez slusne…diky za tip :-)) … jinak uprednostnujete klasicky vlasec nebo pletenku? popripade, jake sirky :-))

reagovat
Pátek 30. března 2012 v 15:01 ® osprey
osprey

DzariN> A ještě jedna věc – přívlač a plavaná kladou na prut zcela odlišné nároky. Například plavaná vyžaduje poměrně dlouhý prut kvůli kontrole vlasce, přívlač spíš kratší kvůli práci s nástrahou.

Detailnější rady těžko dávat. Z tvého dotazu vyplývá, že bys nejradši chytal všechno, ale reálně prut na štiky a na okouny jsou dvě sakra rozdílné věci. Samozřejmě je možné koupit si prut, se kterým utaháš většinu menších nástrah, vytáhneš okouna i štiku a klidně s ním nahodíš i splávek, ale míra toho kompromisu je na tobě.

reagovat
Pátek 30. března 2012 ve 14:57 ® džigit

tak a máš to.Chtěl si jeden prut a navi a už máš plnou skříň :-))

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1