Chytej.cz

Základní výbava necteno

25.3.2012 | Chmur | 35.612 zobrazení | 59 odpovědí | upravit

Ahoj. Jsem úplný začátečník a chystám se koupit základní výbavu na lov ryb – kaprařinu. Udělal jsem si sumář toho, co bych měl teoreticky potřebovat. Budu vděčný, když mi napíšete, zda je něco z toho zbytečné nebo naopak mi něco zásadního chybí. Případně se třebas nějaké věci navzájem vylučují. Díky. Ceny jsou podle Tropic Liberec. Když mi poradíte, kde sehnat lépe a levněji, taktéž díky moc. pruty – sheakspeare cypry corp, 1+1, 1 590 Kč naviják – konger iron corp 660 1+1, 1 390 Kč pletená šňůra microfuse – 2×100 m, 440 Kč holiny afars – 1 000 Kč vezírek sitex classic 75×30 – 3 kruhy, 139 Kč caiman signalizátor 1+1, 592 Kč JSA mini box – 25 Kč JSA fish broky 70g, hrubé, 32 Kč ropala set multifunkční nůž, 169 Kč ropala RMKS brousek, 79 Kč sona podběrák S401/7/Al, 269 Kč giants fishing sedačka, chair Senso, 1 399 Kč falcon balsový splávek – 2×, 57 Kč vidlička, 2×, 120 Kč háčky Venturieri s očkem, 10 ks, 28 Kč

Celková cena se pohybuje kolem 7 000 Kč

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pondělí 9. července 2012 ve 14:07 ® Malinko reakce na …
Malinko

Chmur> Hodně doporučovanej je Colmic, ja mám skoro na všem Colmic Fenreel power. Nekroutí se a řekl bych, že je i dost pevnej. A na navazce Mikado T-Rex, maj to v takovejch malejch civkach po 25m a krásně se to vejde do kapsy.

reagovat
Pondělí 9. července 2012 ve 13:27 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> Zdůrazním znovu jednu větu z předchozího příspěvku. Naprostá většina navijáků má kličku přestavitelnou na pravou i levou stranu. Koukni na to, ať zbytečně nechytáš s každým navijákem jinak.

reagovat
Pondělí 9. července 2012 ve 12:08 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Chmur> S tímto vlascem jsem chytal a i když nepatří mezi špičku, chytat se s tím dá. Kde ti to praská? V uzlu? Uzel musíš před dotažením navlhčit (třeba naslinit), vydrží pak mnohem víc. Kroucení můžou způsobovat krmítka nebo zátěže. Při tažení vodou mohou některé tvary krmítek rotovat a tím kroutí vlasec. Obvykle to řeší asymetrická zátěž (těžiště zátěže je mimo osu tvořenou vlascem). Pokud budeš měnit vlasec, není problém nechat kus starého jako podvin. Dělá se to běžně. Jinak mě tedy dost vyděsila představa kombinace levo a pravorukého navijáku. U většiny navijáků jde klička přešroubovat na druhou stranu.

reagovat
Sobota 7. července 2012 v 8:48 ® Chmur

Ahoj zkušenější kolegové. Tak jsem si pořídil něco z výše uvedené výbavy. S pruty jsem zatím spokojený, s děličkou více. Lépe mi sedí v rukách. S navijáky je to horší. Taky jsem zaplatil v začátečnickou daň. Nechal jsem si dát dva navijáky s odlišnou brzdou (jeden přední, druhý zadní) a odlišným postavením kličky (jednu má na pravou ruku a druhou na levou). Z počátku to byla schíza, ale už jsem si zvykl. S čím mám největší problém jsou vlasce. Doporučili mi v obchodě Mivardi Feeder and Carp. Zdá se mi, že ten vlasec se hodně trhá a hrozně kroutí. Je to jen můj dojem nebo dělám něco špatně? Chci se zeptat, zda byste mi doporučili nějaké jiné vlasce na položenou a feeder. Nevadí, když si nechám vlasec od Mivardi jako podklad pro nový (svážu je), i když budou mít rozdílnou tloušťku a ten nový bude silnější? Jakou tloušťku doporučujete? Nejde mi o chytání trofejních ryb, ale běžnou rybařinu začátečníka. A jaké vlasce byste doporučili na návazce? Díky za odpovědi. Petrův zdar

reagovat
Pátek 6. dubna 2012 v 10:04 ® Mrakoš

Místo policajtů mezi očka tam dám malou vidličku z větvičky. Když to zvednu tak spadne a já to nemusím sundavat. Když mě nebaví dávat pozor tak si vezmu prut do ruky dám vlasec pod ukazováček, lehnu si, zavřu oči a chytám „na cit.“ To když mi třeba bolí oči ze slunce. Sedačku nenosím, místo toho mám celtu a kousek karimatky co se po přeložení vejde do batohu.

reagovat
Čtvrtek 5. dubna 2012 ve 21:36 ® nnnap
nnnap

klidně si kup ty indické svingry. V polsku mě vyšel na 70 korun, ještě mi vybral funkční. U nás se prodává přebalený za cca 150 Kč a nepřebral mi ho:-D Oceníš to při větru. Tedy jestli nemáš přehnaná očekávání, tak ti ho indové splní za 2,5 piva. Já jsem si nevšim na nich ničeho, co by mne mělo zvláště rozčilovat a co bych přes srdce nepřenesl. Prakticky za jedny cigára.

reagovat
Čtvrtek 5. dubna 2012 ve 21:13 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> Ano, s univerzálnějším teleskopem obsáhneš snadno jednodušší plavanou i položenou.

Co se týče swingerů, z toho asi bude dost kontroverzní záležitost. Já bych to například na takové to základní běžné chytání nechtěl. Jenže to už je zase celé o tom, za za tím prutem nebo pruty budeš dělat.

Předšpičkový policajt stojí pár korun a je to nádherně citlivý detektor záběru. Policajta mezi očka si zase snadno uděláš z čehokoli.

A možná tě úplně vyděsím tím, že pokud to trochu bere, dá se chytat i na cit – s vlascem v ruce. Pak nepotřebuješ vůbec nic.

Jestli to jenom trochu jde, zkus jít s někým na ryby, ať si uděláš lepší představu, co bys vůbec chtěl.

reagovat
Čtvrtek 5. dubna 2012 v 18:04 ® dandydm reakce na …

Chmur> Všechno záleží na tom, kdo Tě bude učit já bych doporučoval začít s bobkařinou, ale pořádně se dívat co se kolem mě děje.

reagovat
Čtvrtek 5. dubna 2012 v 11:43 ® Chmur

Díky za rady, i když mi jde z toho hlava trochu kolem. Když to shrnu. Co se týká plované či položené (chápu dobře, že na oba typy mi dobře poslouží jeden prut?) mi pro začátek doporučujete levný teleskop (nebo levnou děličku) do pěti set korun. K tomu asi, protože to není tak náročné, postačí nějaký levnější naviják. Dále lepší než policajti jsou swingery. Mohli byste na základě zkušenosti doporučit nějakou konkrétní kombinaci? Co se týká feederu, lepší bude nějaká levnější dělička (mohl by někdo poradit konkrétněji) a trochu lepší naviják (kolem 1000 Kč). Ještě jednou díky za každou radu.

reagovat
Úterý 3. dubna 2012 v 11:23 ® nnnap
nnnap

U navijáku na ceně vůbec nezáleží. Jestli je za 500 nebo 10 000. Záleží na konstrukčním řešení, materiálu a zpracování. Takže stačí najít takového výrobce, co to všechno spustí za pětikilo a je to. :-)
Tedy záleží opravdu pouze na subjektivním pocitu toho kterého majitele navijáku. Ano, mimo práce naviják ještě plní funkci sociálního robertka- uspokojí nejrůznější sociální, psychologické potřeby majitele. Někdo je rád, že s tím za pár kaček vymr dal, někdo, že se to blejská, jinej, že to dobře točí. Já třeba teču, když točím kličkou svého kapřáku. Teču z toho strojku, né z kapra. Vlastně chytám kapry jenom proto, že jinak bych se s ním nepotěšil.
Tedy je podle mne zcela zbytečné, řídit se při nákupu cenou. Je třeba se identifikovat a podle toho nakupovat. A respektovat při tom samozřejmě obecné požadavky stran typu, velikosti, zpřevodování, brzdy a spol. Cenu bych nikdy neřešil. I zadavatel otázky se identifikoval a napsal, že by ho potěšil dobrý naviják za cca 700 Kč/ kus. Dobrá rada tedy je ta, která se vejde. Ani já neumím potěšit. Nejlevnější co mám je malá okuma za 900 a ta je dobrá. A ten kapřák stojí krapet víc než chce dát za celou výbavu i s kaprařskou válendou. Ale je dobrý a není třeba drahé věci ostouzet a nepoužívat.

reagovat
Úterý 3. dubna 2012 v 10:49 ® nnnap reakce na …
nnnap

regulus> na velikosti záleží, né že ne.
Hele buď 10×120m na brojlera nebo 100×12m na granuláče. Vono to vyjde nastejno. Ono ten krmelec s olovem se minimálně vyrovná odporu i třpytky, řekl bych. Ty zvýšené nároky bych řešil materiálově a velikostně.

reagovat
Úterý 3. dubna 2012 v 8:24 ® Robur
Robur

za 4 roky si udělám 2× raodst koupí lowendového navijáku, pokus na něho spadnu a zlomím ho, tak bych stejně zlomil asi i ten dražší a pokud mně ho někdo čórne nebo ho někde zapomenu, tak to nebude tak bolet:-D . Každý si musí svoji volbu obhájit. Navíc beru jako výzvu hledání dobrých a levných věcí.

reagovat
Úterý 3. dubna 2012 v 1:08 ® Fryw reakce na …
Fryw

regulus> Navijáky si už vyhrnovaly rukávy, ale tohle je uklidnilo :-D Do toho rozpočtu by se vešel mnohem lepší naviják, než ten morpheus, a asi by to byla lepší volba. Taky když jsem vzal do ruky třeba nějaky shimano, prohlidl, zatočil kličkou tak mě bylo hned jasny že to je jiná liga než to mivardi. Zatím ale fungujou, až přestanou, ohlásím to. Je pravda, že kdyby byla poptávka po bait runneru na kaprařinu, tak bych o kategorii do 500 mlčel. Na klasickou bobkařinu a experimenty jsem si tak levný naviják ze zkušenosti dovolil poradit. Na pořádnej naviják musím asi ještě rybářsky dorůst.

reagovat
Úterý 3. dubna 2012 v 0:21 ® regulus
regulus

Fryw> pochopitelně neznám všechny navijáky, ale z toho co jsem alespoň držel v ruce, tak ty pod pětikilo byly snad všechny tragédie (myslím v posledních pár letech), další věcí je to, že pokud pominu „cenu za značku“, tak levnější naviják asi bude vyroben z levnějších komponent, tím pádem nejen že míň vydrží, ale taky třeba s vůlema to není žádná hitparáda, což souvisí s chodem a v neposlední řadě tohle všechno kromě méně kvalitního materiálu a zpracování způsobuje ještě větší opotřebení, prostě jak začne být něco trochu vyklechtaný, tak se to pak vyklechtává čím dál tím víc. V těchto navijácích bývají kovový součástky často nahrazovány umělohmotnejma, nemusím asi psát co vydrží víc.
Psal jsem jenom svůj názor, prostě nekupuju nic co má předpoklad, že vydrží podstatně méně něž něco jinýho o něco málo dražší a podle toho i radím, pokud sis všimnul, tak neradím nějaký šílenosti za dva tisíce apod., ale naviják pod litr a to jen z toho důvodu, že kolega na začátku hodlal investovat nějakejch 7 tisíc za vesměs ptákoviny, takže je předpoklad, že peníze až tak limitující faktor nebudou.

Jinak co se týká navijáků, tak největší záhul dostává při vláčce, plavaná je na druhým místě a feeder na třetím. Bobkařina zas až tak náročná není, nahodíš třeba 10× za odpoledne, u feederu když jdou ryby 50×, u plavačky třeba 70× a u vláčky 100×. Znásob si to počtem vycházek a dojdeš k docela zajímavejm číslům. Za 3 nebo 4 roky třeba toho vláčení, jak si myslíš, že na tom bude LowEnd naviják a naviják řekněme střední třídy. Vůbec to není o velikosti a váze montáží, ale počtu otočení kličkou.

Jen z tohoto důvodu jsem radil na feeder to co jsem radil, protože ty navijáky mám a připadne mi na tento účel vhodnej.

Jinak pokud se tvůj naviják cítí dotčenej, že jsem jeho kolegy ve stejné cenové relaci nazval shitem, tak se mu omlouvám … :-D

reagovat
Pondělí 2. dubna 2012 ve 22:36 ® Fryw reakce na …
Fryw

Mrakoš> Já si myslím, že pokud si osaháme dražší navijáky, tak se náš pohled na ten low end možná dost razantně změní, ale právě jsem ještě nedospěl k tomu, že bych cítil potřebu nějak výrazně připlatit. Tady jsou ale jinčí mazáci a s jejich zkušenostma se nemůmžu vůbec měřit. Nemám takový přehled a tak bohatou zkušenost. Ale na druhou stranu právě morpheus mám a nemůžu akceptovat že to je shit, protože to bych přeci v pohodě nechytal, nýbrž bych si pucoval ruce od něčeho hnědého…

reagovat
Pondělí 2. dubna 2012 ve 22:22 ® Mrakoš reakce na …

Fryw> Vidíš to. Taky jsem s aliviem 2500 RB odvláčel stovky hodin, mrskal s ním 10 cm slidery ,velký plandavky a jiný záležitosti a pořád maká pěkně. A vymáchal jsem ho skoro při každý vycházce. A nic mu není, akorát ta klička už je taková oblýskaná. Takže moc nechápu co se tady pořád kolem navijáků řeší. Takže už jsme dva. :-))

reagovat
Pondělí 2. dubna 2012 ve 22:02 ® Fryw reakce na …
Fryw

regulus> Ahoj. Nemám zkušenost s dražšími navijáky, proto se zeptám. Podle fora jsem zjistil že mi morpheus přišel poštou v květnu 2011. Za minulou sezonu jsem měl ± 100 vycházek a tento naviják za 416 kč byl vždy semnou. Používal jsem ho na chytání na těžko s malým olůvkem, nebo s klasickým odlitým krmítkem naplněným šrotem a tahal jsem s nim i woby kolem 10 cm. Nijak se to na něm na první pohled nepodepsalo. Jako shit mim to nepřijde, jelikož svůj učel plnía v jeho používaní nevidím žádný zádrhel. Zatím žádná závada a naviják je jako nový. Používám ho na menší vody, kde nehážu nijak extra daleko. Na daleky nahozy mam k delším prutům jiné navijáky, ale taky podobné cenové relace. Za 1000 kč mam jediný naviják, ale ten ma natolik odlišné parametry a učel, že to srovnat nejde. Nemám tu zkušenost, jak jsem řekl, tak proto se ptám, co víc mi nabídne na běžnou chytačku jednou tak drahý naviják?

reagovat
Pondělí 2. dubna 2012 v 16:50 ® regulus
regulus

Chmur> S těma teleskopama si to ještě promysli. Mám takový svý vlastní kritérium, že složená udice nesmí být delší než 120cm, neber to jako vzor, je to prostě jenom moje řekněme dogma, důvody neřeš. No a kvůli tomu mám 3 teleskopický matchky protože při délce kolem 4m je složená dělička trojdíl dlouhá skoro 1,5m, čtyřdíl jsem nesehnal a možná se ani nedělá, tak jsem sáhl po teleskopech, ale věř mi, že sehnat ten čtyřdíl, tak si raděj koupím děličku. Mám raděj delší i vláčecí pruty a dalo mi dost práce sehnat je v třídíle, ale sehnal jsem, protože vlášet s teleskopem si fakt nedovedu představit. Teleskop není fatálně blbě, ale ta dělička je opravdu v mnoha ohledech lepší. Pokud se týká feederu, tak tam snad úplně nejvíc, do telefeederu bych nešel ani omylem a konec konců nejsu první kdo ti to tady píše, ten kaprovej prut nebo co je ten první bych být tebou taky přehodnotil. S navijákama mají kolegové taky pravdu, naviják do 500,– Kč je shit, není třeba kupovat něco extra drahýho za dva litry apod., ale naviják kolem tisícovky je rozumnej kompromis.
Ještě bych měl jednu připomínku, možná se mnou nebudou jiní souhlasit a jako člověk co na těžko prakticky nechytá to zase až tak prakticky nevím, ale připadne mi, že pokud tě ta sedavá rybařina láká a budeš se tomu alespoň částečně věnovat, tak než kupovat nějaký policajty (čihátka) jestli by nebylo lepší koupit swingery (to je něco takovýho http://www.red-fish.cz/…2-kusy-p2142 ), ten odkaz ber jako abys věděl co myslím, vzal jsem první co google nabídl, nějakej kaprař ti jistě poradí který jsou dobrý a který nebrat, to já netuším, připadne mi lepší, že to při záseku spadne samo, nemusíš to rozmotávat a sundávat, je to přidělaný k vidličce takže to neztratíš, prostě mi to přijde praktičtější i když je to dražší než ti policajti.

Ještě typ na naviják, přesto že tento obchod je obecně drahej jako sviňa, tak vyprodávají starý modely a myslím, že třeba na ten feeder by tento http://www.kajman.cz/…0-p-173.html nebo tento http://www.kajman.cz/…0-p-174.html byl docela dobrá volba, možná by nebyl marnej i nějakej větší i na ty kapry, taky máš celou řadu http://www.kajman.cz/…-c-3_19.html?… , třeba by ti vyhovoval i ten se zadní brzdou, to je na každým. Navijáky jsou to slušný, mám jich několik.

reagovat
Pondělí 2. dubna 2012 v 16:18 ® Fryw
Fryw

Chmur> Ahoj. Vybral bych si taky podobně. Ale ten feeder určitě děličku.

Oblíbil jsem si vlasec od mikada, řady T-rex. Používal jsem nebo používám vlasce o udávaných průměrech 0,14 , 0,18, 0,22 , 0,24 , 0,28 , 0,3 . Prodává se 300 m za 110 kč. Spokojenost. Nikdy jsem ho neutrhl, na oděr taky nijak zvlášť netrpí. Pevnost v uzlu je dobrá. Tu 0,22 mám třetí rok a není důvod ji měnit.

Mám mivardi morpheus. S přední brzdou, velikost 4000. Dobře navijí, jde hladce. Teď si nevybavuju jestli ho mám teprve 2. nebo už 3. sezonu. Ale kdysi jsem se tady radil co pořídit za levný naviják (protože v té době jsem se k rybaření vracel po poměrně dlouhé pauze a v podstatě jsem řešil stejný problém jako teď ty) a na základě doporučení jsem koupil tyto navijáky. Jsem s nimi spokojený. Nijak ho nešetřím (zkoušel jsem s nim několikrát vláčet větší woblery, chytání s krmítkem bylo běžné) a nejeví žádné známky opotřebení, a chod navijáku taky nijak neutrpěl. Těžko říct, jak dlouho vydrží, ale zatím je jak nový. Za víc peněz koupíš lepší naviják, to je dost pravděpodobny. A nejspíš i dýl vydrží.

reagovat
Pondělí 2. dubna 2012 v 10:13 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Chmur> Mam většinu prutů teleskopy..:-> Ale fídr a přívlačáky mam děličky. U děliček ti každej poví, že je lepší akce prut. Špičky u tele se daj přepravovat v tubusu. A jak píše Osprey- do 500 kč (vlastní zbytečně drahá zkušenost!) stojí za nic. :-D

reagovat
Pondělí 2. dubna 2012 v 8:43 ® Robur
Robur

telefídr nebrat, je to nepraktické, ato tak, že velmi. Páč si uvědom, že špičku nezasuneš a zůstává ti bokem od udice.

reagovat
Pondělí 2. dubna 2012 v 0:42 ® osprey reakce na …
osprey

Chmur> Jedna věc – na navijáku bych až tolik nešetřil. Bude to chtít něco kolem tisíce. Ty věci do pětikila rychle odcházejí. Pár tipů na věci, kterým bych docela věřil:

http://www.adler-wft.cz/…PIN-GII-3000

http://www.adler-wft.cz/…ECUSIMA-3000

http://www.tahoun.cz/…lure-spin-40

Telefeeder je feederový prut, chytá se podle pohybů špičky. Když ti to někdo ukáže, bude to fajn, jinak to budou trošku divočejší začátky, než se do toho vpravíš.

reagovat
Pondělí 2. dubna 2012 v 0:41 ® noba reakce na …
noba

Chmur> feeder bych asi doporučil spíš děličku než teleskop. ve trojdílu nebude nijak extra neskladný.

reagovat
Neděle 1. dubna 2012 ve 22:59 ® Chmur

Zamyslel jsem se na vašimi radami (Fryw, dandydm, robur atd., početl si v knize a upravil jsem výběr výbavy. Pruty – vybíral jsem ty levné. Mivardi Active Telecarp 3,0m 40–80g (270 Kč) + Prut Konger Carbomaxx Tele Feeder 3,6m/40–80g (649 Kč) nebo Prut Mivardi Matrix TeleFeeder 2,7m 20–80g (850 Kč) K tomu jsem vybral tento naviják, nevím ale, zda bude kompatibilní k prutům – Mivardi Morpheus FD 2000 (440 Kč) Dále jsem vybral nějaké levné vlasce – Monofilní vlasec Shakespeare Sigma mono 1+1 ZDARMA 300m+300m (0,25 mm; 85 Kč) Broky, Extra Carp krmítko Magic Feeder (nevím, jaká je vhodná hmotnost, 10 – 40 g?, číhátko pod prut, číhátko před špičku. Plus bych samozřejmě pořizoval nějaký vezírek, podběrák a háčky. To už bych si nechal poradit přímo v prodejně. Tak snad už je to trochu vyváženější a bude to k sobě pasovat.

reagovat
Čtvrtek 29. března 2012 v 10:57 ® džigit reakce na …

Robur> já už to vzdal.Admini to neřeší a dablů přibývá a přibývá…

reagovat
Čtvrtek 29. března 2012 v 8:49 ® Robur
Robur

http://www.chytej.cz/…ciho-rybare/

reagovat
Čtvrtek 29. března 2012 v 8:47 ® Robur
Robur

ale všiml jsem si, že tam chybí v té výbavě chytrý telfona s aplikací smart chytej:-)

reagovat
Středa 28. března 2012 ve 23:06 ® osprey
osprey

Chmur> Frustrace za tím asi nebudou. On je ten tvůj výběr poměrně nešťastný. Ono by to fakt chtělo si něco osahat, zjistit, co tě přitahuje a vybrat až následně.

Tříliberní kaprová dělička je prut na kapry od deseti kil nahoru. Normální kapři do 70 cm a prakticky všechny ostatní ryby se dají bez potíží zdolat libovolným typem prutu.

Jde o to, jestli chceš metat krmelce do dáli nebo si nakrmit pod nohama, jestli by tě bavilo chytat na plavanou nebo bys radši hodil pruty do pípáků a klimbal v křesle.

Je toho moc, co rozhoduje a ty příspěvky, co se ti třeba nelíbí, se ti to snažily naznačit. Jakkoli tě ti chlapi zrovna neplácali po zádech, stál jsi jim za to, aby ti napsali svůj názor. To není úplně málo.

reagovat
Středa 28. března 2012 ve 22:47 ® nnnap
nnnap

…Dostal jsi pár dobrých rad a nějak si to přeber. Zbytek jsou opravdu kecy…
Musíš mu v tom pomoci.:-D Vždyž říkám, že v logice a analýze jsi chyběl.

reagovat
Středa 28. března 2012 ve 22:28 ® hraji
hraji

Chmur> přesně tak. Dostal jsi pár dobrých rad a nějak si to přeber. Zbytek jsou opravdu kecy.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1