Vyhledávání
Základní výbava
25.3.2012 | Chmur | 35.616 zobrazení | 59 odpovědí | upravit
Ahoj. Jsem úplný začátečník a chystám se koupit základní výbavu na lov ryb – kaprařinu. Udělal jsem si sumář toho, co bych měl teoreticky potřebovat. Budu vděčný, když mi napíšete, zda je něco z toho zbytečné nebo naopak mi něco zásadního chybí. Případně se třebas nějaké věci navzájem vylučují. Díky. Ceny jsou podle Tropic Liberec. Když mi poradíte, kde sehnat lépe a levněji, taktéž díky moc. pruty – sheakspeare cypry corp, 1+1, 1 590 Kč naviják – konger iron corp 660 1+1, 1 390 Kč pletená šňůra microfuse – 2×100 m, 440 Kč holiny afars – 1 000 Kč vezírek sitex classic 75×30 – 3 kruhy, 139 Kč caiman signalizátor 1+1, 592 Kč JSA mini box – 25 Kč JSA fish broky 70g, hrubé, 32 Kč ropala set multifunkční nůž, 169 Kč ropala RMKS brousek, 79 Kč sona podběrák S401/7/Al, 269 Kč giants fishing sedačka, chair Senso, 1 399 Kč falcon balsový splávek – 2×, 57 Kč vidlička, 2×, 120 Kč háčky Venturieri s očkem, 10 ks, 28 Kč
Celková cena se pohybuje kolem 7 000 Kč
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 28. března 2012 ve 22:26 ® nnnap reakce na …
-
Chmur> no, seš na dobré cestě. Nezačínat kaprama byla moje nejlepší rada. Já osobně třeba bych se nerad připravil o to tajemno, když zajede splávek pod hladinu. To je úžasné. Co tam bude. Kapr je nuda. Kapr je těžba. Vždyť, když nahodíš kuličku a máš záběr, co to asi bude? Těžba. I když ho pustíš.
reagovat
A když už ty rybníky a přehrady a ten kapr, pak bych ti poradil jít do fídru. Je to veselé chytání, živé, pestré, lze sedět na bobku a nepřipadat si jako v šedesáti a ten kapr je na háčku jako doma. A také si myslím, že nepotřebuješ do začátku 2 stejné pruty. Já třeba lovím současně na fídr a karp heavey a je to recept na všechno. Kapitální rybu i zábavu. Druhý prut na těžko používám spíše až na podzim, kdy to odjede od břehu. Ale to riskuji, že si kolegové vůbec nevšimnou, že sem dostal mrtvičku a nechaj mne tam do jara. - Středa 28. března 2012 ve 22:19 ® Robur
-
tož já bych si koupil 1 z těch prutů a navi co jsi uvedl a k tomu fídr, aby mohl trošku zjemnit, užít si zábavy a trochu experimentovat. Na oboje bych dal silon..
reagovat - Středa 28. března 2012 ve 21:41 @ Chmur
-
Ahoj. Připadá mi, že někteří si tu na mě zbytečně vylejváte nějaký vlastní frustrace. Prostě chci zkusit rybařit a uvidíme. Začnu chytat na mimopstruhových vodách. Nešťastně jsem napsal kaprařinu, což bylo myšleno jinak, než že se chci specializovat na lov kaprů. Špatně použitej temín. Chystám se na rybníky a přehrady. Rád bych logicky začal s nějakou lehčí technikou. Rozhodně nečekám, že to půjde samo a lehce. Díky za rady.
nnnap: Asi budeš překvapený, ale na Kubu se nekoukám. Viděl jsem v televizi dva díly a nijak zvlášť mě to nebralo. „Tím ne se odřízl od mé případné charity.“ Rád si nechám poradit, ale o žádnou charitu nestojím.
reagovat - Středa 28. března 2012 ve 13:26 ® nnnap
-
osprey> v pohodě. Tím ne se odřízl od mé případné charity. Je to cesta? Je to vize? Je to produkt. A chápu, že se to rozpačitě omlouvá. A docela bych si tipnul, že samotnému je ti z toho zle. Že se rybařina sesouvá pomalu do sraček ví všichni, kdo maj oči otevřené a i u konzumace tohoto koníčka se dívaj a konfrontují viděné s kořeny. No a stav, který popisuje tato otázka, značí že už jsme na samém dně. Ale to je dobrý. To nevadí. Teď už může následovat jenom odpich ode dna. Je jenom otázne, jak dlouho si budeme dřít kolena.
No, dám tu smajlíka, aby to nevypadalo, že mi to trhá žíly
reagovat - Středa 28. března 2012 v 7:44 ® Segoves reakce na …
-
Chmur> no dlouho sem nevěděl jak ti poradit protože sám kapry nechytám ale pod to co napsal Fryw se klidně podepíšu
reagovat - Středa 28. března 2012 v 1:09 ® Fryw
-
Dnes je velký výběr rybářského zboží. Co bylo dřív na rybařinu potřeba a nedalo se sehnat, vyrábělo se doma. Dnes běžně na krámě cokoliv.Dá se dokonce koupit i to, co není potřeba a kupuje se to jen proto, že se to dá koupit. S jedním prutem, navijákem, 0,25 silonem začínal kde kdo. Zkoušel ruzné způsoby lovu a chytal různé ryby na různých vodách. Podle toho kde bydlel, co tam bylo za ryby a jaká technika ho oslovila. Když se začal jedné konkrétní technice na konkrétním typu vody víc věnovat, začal zjištovat a vnímat mj. i potřeby a nedostatky své výbavy. Zdokonaloval časem výbavu i svoji techniku lovu. Nejdůležitější jsou dvě aktivity, chodit k vodě a vyhledávat informace. Prostě spojit teorii s praxí. Po nějakém čase si to vyžádá kvalitnější a specifickou výbavu. Její pořízení bude limitovat jen rybářova ochota/neochota utratit peníze za svůj koníček. Je taky potřeba se obrnit trpělivostí, protože příroda není stroj a spolupráce s ní se velice málo kdy bude trvale shodovat s lidskou představou na 100%. Každého rybáře čeká mnoho neuspěchů. Ale čas strávený v přírodě, v 21. století se vlastně za neuspěch ani považovat nedá. Je to hodně dobrá cesta a dá se to tak dělat i dnes. Jen může být mnohem kratší, s ohledem na dostupnost zboží a informací.
reagovat - Úterý 27. března 2012 ve 23:34 ® Cudla
-
Chmur:Škoda že nemáš vyplněnou kartu,nevim kde bydlíš jaká je tam voda atd......ale jak píšou klucí níž,není nad to jak splávek mizí pod vodou.Nejdřív se nauč honit „čudly“a pak si pomalu najdi svůj styl.Chytam nějakou dobu ,ale přímo na kapra mě to nikdy netáhlo,jen okrajově.poznáš sám.
reagovat - Úterý 27. března 2012 ve 22:52 ® osprey reakce na …
-
nnnap> Tak už ho nedeptej. Každému, co jeho jest. Má svou vizi rybařiny a není důvod mu ji brát.
Chmur> Myslím, že pokud chceš přesnější odpovědi, měl bys trochu upřesnit, jak si tu svou rybařinu představuješ. Ono je to totiž tak, že třeba já jsem se za dvaadvacet let k potřebě rybářského křesla nedopracoval.
A pokud ses zhlédl v takové té moderní kaprařině, připočítej k tomu svému nákupu pár tisícovek na nákup návnad-nástrah.
reagovat - Úterý 27. března 2012 ve 21:26 ® nnnap reakce na …
-
Chmur> no nic, no. A na kubu se koukáš rád, viď?
reagovat
K tvé otázce- začínat kaprama je hovadina. Nenaučíš se nic. Kapr není ryba. Kapr je savec! Na toho potřebuješ zbrojní lovecký lístek. Rybářská krása začíná u potopenýho splávku. Pestrými úlovky. Tys začal rybářovu smrtí- kaprem na těžko. Kapr není výzva. Kapr je produkt. - Úterý 27. března 2012 ve 21:07 @ Chmur reakce na …
-
Ne
reagovat - Úterý 27. března 2012 v 17:44 ® nnnap reakce na …
-
Chmur> nepřijde ti divným, že se chystáš na ryby a nejvíc peněz chceš dát absolutně, za kus, za válendu? Vykašli se na ryby, ty prachy se daj prochlastat i v hospodě.
reagovat - Úterý 27. března 2012 v 9:49 ® Robur
-
nemám čas to číst, už se k tomu vyjádřil ten idiot?
reagovatHele a budeš chytat spíš řeky nebo menší rybníčky nebo přehrady. Nebo napiš s kama seš a on se tě někdo ujme. Opravdu chceš chytat kapry nebo jsi chtěl napsat, že chceš chytat ryby. Pro moho lidí je totiž kapra a ryba synonymum.
- Úterý 27. března 2012 v 9:10 ® dandydm reakce na …
-
Chmur> Pořád je lepší se zeptat,než co řeším já. Rodiče nakoupili 13 letýmu klukovi použitou výbavu na ryby, spíše tedy na kaprařinu, pruty 3,9. Takže ted to vypadá tak, že když přijdeme k vodě, tak klučina chytá na eráry, protože ty svoje nezvládá. Takže se ptej a ptej a pak než si tu výbavu pořídíš tak se ještě zeptej, určitě tam v okolí máte rybářskej kroužek, skoč za vedoucím a ten Ti jistě taky poradí. Přinejmenším s ním můžeš jet několikrát k vodě a uvidíš jak děcka chytají a budeš zas o něco chytřejší.
reagovat - Úterý 27. března 2012 v 1:24 ® osprey reakce na …
-
Chmur> Nemyslím, že bys vypadal jako idiot. Prostě sis navybíral věci podle obrázků. Takovouhle investici bych ale bez konzultace s někým, kdo chytá tam, co chceš chytat ty, prostě nedělal.
Z rozměrů vezírku soudím, že chceš chytat kapry běžné velikosti kolem 50 cm. To se dá dělat mnoha způsoby. V klidu se dál ptej, ten Internet je tu od toho.
reagovat - Pondělí 26. března 2012 ve 23:40 ® regulus reakce na …
-
Chmur> ale vůbec nijak nevypadáš, jen nevíš, zeptal jsi se a máš tu několik odpovědí a není problém se ptát dál, jen musíš počítat s tím, že každej má na věc trochu jinej názor a co ti bude vyhovovat si stejně budeš muset vybrat sám.
reagovat - Pondělí 26. března 2012 ve 23:39 ® hraji reakce na …
-
Chmur> nikdo si nemyslí, že jsi idiot. Zeptal ses dřív než jsi prachy utratil. Idioti jsou ti, co nakoupí krávoviny a pak teprve se ptají. Takže klidně se ptej, přemýšlej a s rozvahou utrácej.
reagovat - Pondělí 26. března 2012 ve 23:20 ® Fryw
-
Jde k tomu přistupovat různě. Já ti napíšu ještě jednu cestu. Ta se někomu nemusí líbit, ale je to taky řešení. Potřebuješ v první řadě chodit k vodě, chytat, případně komunikovat s rybářema na daném revíru. To ti dá hodně.
- Prostuduj si řád a zjisti co nutně potřebuješ za výbavu, aby jsi byl v souladu s tímto řádem.
- Koukni do soupisu revírů, a rozmysli si, na jaké revíry se ze začátku zaměříš (od toho dost záleží jaký prut vybrat).
Vidíš, že spousta rybářů začínala s jedním prutem a jedním navijákem. Na všechno. A při každém způsobu lovu s „univerzálním“ prutem a „univerzálním“ navijákem zjistíš jeho přednosti a nedostatky k danému způsobu lovu.
Kdybych neměl doma vůbec nic, jen rybářský lístek, našel bych si doma batoh, do něj dal pláštěnku a baterku (ideálně čelovku). Pak bych zašel do rybářské prodejny. Koupím si pean (nebo jiný vyproštovač háčků), protože jsem zjistil, že ho musím u vody mít. Vybíral bych levné věci, protože bych tomu moc nerozuměl a byla by dost velká pravděpodobnost, že bych šlápnul vedle a investice by byla poměrně bolestná. Jelikož považuji chytání na malém rybníku za poměrně jednodužší než na řece, koupil bych podle toho pruty. Moc bych se nerozmýšlel, a sáhl bych po levných teleskopech. V gramáži kolem 40–60g , abych mohl použít nejjednodužší bobkařskou montáž – krmítko, zarážka, háček. Délku bych volil 2,7–3m. Protože se s nimi prostě dobře manipuluje, a lehce přesně nahazuje. Prut těchto parametrů se dá použít k lovu všech běžných ryb. Dělička má sice lepší akci, lépe pracuje, lépe si užiješ zdolávání, ale kvalitní dělička taky něco stojí, a když není jasno co a jak se bude chytat…Já budu bobkařit, protože tak prostě rybařinu chápu a vídam u rybníků, ve filmech atd. K prutu naviják. Naviják ti klidně doporučím ten, co je ted v lídlu v akci za 199. Neděs se. Měl jsem nouzi, tak jsem ho před třema rokama vzal, tenkrát stál 145 kč. První rok jsem s ním chytal na lehkou položenou, další rok vláčel, a teď je na plavačkovém prutu a stále funguje bez problémů. Ten dražší za 600 bych nebral, v této ceně se určitě dá vybrat už lépe. Když jsme u toho lidlu, tak bych tam klidně vzal i ten vlasec. Je na výběr několik balení. Zajímal bych se o balení kde je průměr vlasce 20 a 25. Budeš mít 500 metrů 20 a 300 metrů 25. Tyhle vlasce mám stejně dlouho jak zmiňovaný naviják. Používam jiné, ale na tu 20 jsem bez jakýchkoliv problémů chytal kapry kolem 50 cm. Tu 25. mám už třetí rok na prutech které nosím na přehradu, tam používám těžké krmítko a nahazuji daleko. Vlasec to v pohodě zvládá, nekroutí se. Takové balení stojí 79 kč, zaplníš oba navijáky a ještě ti zbude (vlasec bych na cívce nepodkládal, je ho dost a je levný). Potom bych potřeboval koupit něco na koncovou udici. Takže nějakou montáž, asi na těžko. K tomu bych si koupil nějaká krmítka (klasické odlévané, na trubičce), nějaké olůvka (stačí obyčejná průběžná, co se navlékají přímo na vlasec), a nějaké háčky, těch bych vzal víc v různých velikostech. Aby mi nesjíždělo olůvko až k háčku, musím koupit gumové korálky. Má začátečnická jednoduchá montáž na kapry bude vypadat následovně směrem od prutu – krmítko (nebo olůvko), gumový korálek, a cca 15 cm pod tím háček (s délkou návazce se laboruje podle toho jak ryby berou, jaké ryby, kde, kdy a na co chytám, na to se přijde). Teď mám pruty, vlasec, naviják a můžu navázat udici. Co dál? Dál by bylo fajn nějak poznat záběr ryby. K tomu si pořídím čihátka. Koupím si dva druhy. Jeden bude mezi očka, to je ten s kroužkem. Použiju ho, pokud budu chatat ve větru. Druhý si koupím před špičku, ten je na jemnější chytání, ale chce to bezvětří a nebo být v závětří. Budu je používat dle situace, tak jak mi bude vyhovovat. No, tak, jen tak letmo prohlédnu vidličky a vezmu ty nejlevnější, protože stojí ±50 kč a službu odvedou. Jsou stavitelné, lehké. Jelikož jsem bobkař, tak pořídím i nějaký bobek. Takže židličku. Podle toho jak moc pohodlně budu chtít sedět, takovou si vyberu. Nezapomenu na podběrák. Vezmu levný, teleskopický. Ale budu hledět, ať má jemou síťku (malá oka), která nebude poškozovat rybu, hlavně ploutve jsou na to citlivé. Už si začínám myslet, že jsem vybral veškerý hardware, tak přejdu k jídlu pro ryby. Vyberu si, nebo si nechám poradit nějakou vnadící směs. Je opravdu velký výběr, a budu hledat něco, kde je namalovaný kapr, nebo jiná ryba kterou bych chtěl chytat. To by byla návnada. Teď nějaké nástrahy. Ty se budou připravovat doma rýt na zahradě, ale není od věci mít něco takového trvanlivého. Zvolil bych rohlíkové boilies. Není to klasické boilies, je to vylisovaný rohlík na provázku. Ten se jen pověsí na háček. Funguje dobře, a nemusí se jím nijak vnadit. Příchuť bych bral sladkou, ovocnou a k tomu jinou, masovou, například oliheň. Fajn je i foukaná pšenice, stojí ± 30 kč.
Řekl bych, že jsem doposud utratil ne moc přes 2000 a přitom mám vše potřebné k prvním vycházkám k vodě a seznamování se s rybařinou.
Další nástrahy bych kupoval již v potravinách. Určitě bych si koupil plechovku kukuřice a strouhanku (tím bych trošku naředil koupenou vnadící směs, aby mi déle vydržela). Na zahradě bych naryl žížaly a vyrazil na moji první vycházku k vodě.
Omlouvám se, jestli to je nějaká nesrozumitelná slátanina, šlo to z hlavy hned do klávesnice, bez jakékoliv korekce…
reagovat - Pondělí 26. března 2012 ve 22:22 @ Chmur
-
Díky za rady. Asi některým z vás musím připadat jako idiot, ale prostě nemám žádné zkušenosti. Každopádně si většinu rad vezmu k srdci.
reagovat - Pondělí 26. března 2012 ve 21:23 ® osprey
-
Divná sestava.
Dám ti jednu radu. Najdi někoho, kdo tě s sebou vezme na ryby a projdi si, co z jeho výbavy tě oslovilo. Z toho, co jsi tu vypsal, bych půlku nepotřeboval a celé to nějak neladí dohromady.
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 23:39 ® regulus reakce na …
-
hraji> já už su hold takovej, co na srdci to na jazyku …
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 22:49 ® hraji reakce na …
-
regulus> tak já na něj tak polehoučku a ty na něj spustíš jak na tchýni
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 22:42 ® Fryw
-
Ahoj, taky si dovolím komentář
holiny afars – 1000 kč – holiny můžeš koupit kdekoliv jinde, například v potřebách pro zahrádkáře a dají se koupit cca za 300
pletená šňůra microfuse 2× 100 m, 440 kč – návinu bude docela málo, bude se občas trhat, nebo odstřihávat odřená část. Pro začátek bych použil silon, bez pletenky* se dá v kaprařině obejít
reklamní předměty rapala – dají se nahradit čímkoliv jiným, levnějším „nerybářským“. Já nosím rybičku co jsem si pořídil na základní škole do výtvarné výchovy. K těmto nástrojům bych určitě přidal pean a nůžtičky. Pean (nebo jiný vyproštovač háčků) + metr je nutná výbava.
Pokud budeš chytat na pelety nebo boilies, tak pro nejjednodužší montáž budeš potřebovat – olůvko, gumový korálek, obratlík, a pletenku* (pletenku na návazce, prodáva se třeba po 10m), boilie jehlu (stačí levná, cca 8kč – myslím, že může posloužit prošívací jehla), zarážku na vlas. K tomu bych doporučil prohlédnout si montáže, jsou tady na webu.
Taky by bylo vhodny to v něčem přenášet, asi bych se podíval po vhodném obalu na pruty. Jsou poměrně levné, je jich velký výběr a ulehčuje to cestu k vodě.
Pokud to jsou uplné začátky, nekupoval bych po internetu, ale vypravil bych se do rybářské prodejny. Tam si můžeš nechat poradit a vysvětlit, nemusíš hned kupovat. Pokud nebudou ochotní, tak do jiné, protože to není dobrá prodejna…
p.s. jak píše regulus. Ty kaprařské pruty se dají využít více méně na lov velkých kaprů. S feederem je zábava a dají se na něj chytat snad všechny druhy ryb, včetně kaprů. Taky je tu jedna pomůcka pro začínající rybáře – je to kniha 1000 + 1 rada pro rybáře, od Jaromíra Říhy, která jde koupit v levných knihách za 109 kč.
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 22:36 ® regulus
-
Kristova noho, jak jsi tohle vymyslel …???
Čemu říkáš kaprařina? Budeš chodit chytat na těžko nebo se opravdu míníš zabývat lovem megakaprů? Kde hodláš chytat, soukromáky nebo svazovky, v tom případě řeky, rybníky (malý, velký), přehrady.
Takže nejdřív si ujasni, co od rybaření očekáváš, jestli sedět u vody na zadku a čekat (někdy dost dlouho) až zabere kýžená megaryba, nebo prostě jen jít k vodě, sednout si nebo se projít kolem řeky, kapr není jediná ryba co se dá chytit, jsou podstatně zajímavější rybolovný způsoby než sedět a čučet na policajta i když pravda ne vždy je to o velkejch rybách. Pokud si na tuto otázku neumíš odpovědět, tak spíš přemejšlej o něčem méně specifickým, abys za 2 měsíce nezjistil, že tohle tě vlastně nebere a raděj bys něco jinýho. Kaprovej vercajk je dost specifickej, k ničemu jinýmu se to nehodí.
Pokud bych měl poradit člověkovi co fakt neví, tak bych mu dal ke zvážení asi feeder, připadne mi to jako takový něco mezi, dají se s tím chytat menší ryby na řece i stojáku, na kapry se s tím dá jít taky a konec konců se to dá použít i k chytání se splávkem. No až se dotyčnej zorientuje, tak hold už bude trochu víc vědět vocogo.
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 22:31 ® dandydm reakce na …
-
Souhlasím s Hrajim, napsal jsem Ti osobku
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 22:13 ® spacek
-
Jak ti to píšou ostatní,nejdřív prut a pak to ostatní takovýto nákup jsou vyhozené peníze!
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 22:06 ® MIG-35
-
Přesně jak ti píšou zkušenější kolegové!
reagovatHromadu věcí cos napsal nepoužiješ a hromada věcí ti bude chybět! Rozmysli co, jak a kde chceš chytat, kup si proutek a testuj…Časem sám uvidíš co je ti třeba.
- Neděle 25. března 2012 ve 21:14 ® hraji
-
Možná by bylo rozumné nad tím ještě chvíli dumat. Určitě budeš potřebovat víc háčků různých velikostí a tvarů, ušetřil bych na ně tím, že bych nekoupil ty signalizátory a pletené šňůry. Místo šňůr bych koupil 0,26 vlasec. Po pravdě Rapala brousek je ti taky k ničemu. Takže další úspora.
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 20:50 ® troutkiller
-
Ještě si zapomenul na,udírnu,gryl,kostku na pivsona,pár lahví rumu,konzervy,Staropramen v Petce atd
reagovat(Většinu těchto věcí už sem po odjezdu kaprařu našel na břehu orlasu válet!!!Chápu že jsou tak plný dojmu a fotek megakapru že si ten bordel co po nich většinou zustane nejsou schopný od vody odvézt!
- Neděle 25. března 2012 ve 20:43 ® Robur
-
šňůry máš dle mého málo a nevím, zda nebude lešpí klasicky silon, na co holiny?m na co splávek?, háčky neznám, ale 10ks je málo, chybí ti vrtáček a jehla na bobky
reagovat