Chytej.cz

Uchovávání nástražních rybiček necteno

21.3.2012 | pterodactyl | 26.711 zobrazení | 59 odpovědí

Dnes jsem se dozvěděl na školení rybářské stráže,že Jihočeský rybářský svaz má další vyjímku.A to uchovávání nástražních rybek ve vezírku.Nevím kdo byl původcem takového blábolu a proč,když je mraky různých řízkovnic,kde je rybkám daleko lépe a nemůže je tam rozbít žádná štika jak se běžně děje.Proč místo zjednodeušení výkonu rybářského práva se zase najde zhovadilec,který to takhle zmrví.Jaký na to máte názor vy????

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Čtvrtek 22. března 2012 ve 20:42 ® Segoves reakce na …
Segoves

MIG-35> já mám taky jednu parádní starou plechovou takovou už neseženeš :-) bohužel je děravá a fotr mi jí do teď nedal zaletovat jak vždycky sliboval :-D

nnnap> s tim vráceným úlovkem nevím co myslíš ale rybí turistika asi holt „legální“ je když se smí používat kupovaný nástražky ale mě vždycky přišlo že možnost zavlečení nějaký nemoci je hodně mizivá

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 20:41 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

nnnap> Je třeba experimentova, utužovat, kříži! :->

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 20:35 ® hraji reakce na …
hraji

Fryw> proč by nešlo omezit sumcaře na jeden prut při lovu na živou rybku? Když se někdo rozhodne, že bude na sumce vláčet, automaticky chytá jen na jeden prut. Pokud se bavíme o ochraně dravců, pak nejjednoduššní cesta je zakázat lovit současně kapra a dravce, na jeden prut kolínko, na druhý rybičku. A hodně dlouho počkat, až to candátek sežere.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 20:28 ® nnnap
nnnap

teoreticky- od kdy je možné, ponechaný úlovek vrátit vodě a od kdy je legální rybí turistika z revíru na revír? Netvrdím, že to nelze, ale vidím tam minimálně etické a karanténní důvody.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 20:18 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Segoves> Jj přesně tak! Taky rád debatim.. To bl i trochu ftip. Já, když sem párkrát chytal na živou tak mam taků modernu řízkovnici a ta má 2ks. Z nichš je jeden dírkovaný a ten sem dával do říčky. :-> Rybky sem si nachytal u nás na rybnice. :-93;

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 20:07 ® Segoves reakce na …
Segoves

MIG-35> jasný když to beru sám za sebe tak by mi to bylo taky celkem jedno páč na ní nechytám ale víš co já o takovejhle věcech debatuju docela rád:)

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 20:01 ® MIG-35
MIG-35

Málo hulíte… :-> Každej si tu více méně obhajujete svůj styl lovu a každej má troche pravdu! Mě by vůbec nevadilo zákaz lovu na rybku a ani omezení na jeden prut. 9-) Aspoň by ubyli rybářů. :-D

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 19:50 ® Segoves reakce na …
Segoves

Fryw> sumce nechytám tak moc nevím co ten lov obnáší lajckym pohledem mi příde že i ten jeden prut stačí ale to že budeš mít vedle nastraženo třeba na kapra v tom zas tak velkej problém nevidim zváš´t na větších vodách ale stim omezením rybiček to je těžký ještě navíc když si je koupíš v krámu tak ti nikdo nemůže diktovat kolik si jich k vodě nosíš tohle už je holt na každym člověku ale znám to sám když sem čeřínkoval a dařilo se mi tak sem měl furt velký oči…

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 15:01 ® nnnap
nnnap

já vím pánové, proč nemůžu mít k vláčce nahozeno. Tedy jak se vy věnujete druhému prutu, když zdoláváte štiku, či sumce,…Prostě FRAŠKA. Pro mne je logické- 2 pruty na dosypávané maso. Pak třeba na soukromáku aji pět. Jeden prut na dravce. Jakýmkoliv způsobem- vláčka, rybička, trenky od vodníka… Ničemu jinému nerozumím. Jsem prostě imbecil.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 14:46 ® Fryw
Fryw

Segoves> Máš pravdu. Ale zase omezit sumcaře na jeden prut. A nebo když nahodím kaču tak nemůžu mít druhou nahozenou aspoň na kapra, hned splávek vedle… Já spiš přemýšlím, jak by se mohlo řešit to, aby někdo nenachytal xx rybek, a po lovu těch xx ne už rybek ale mrtvolek, ktery ani na lov nevyužil vylil někam ke stromu… a zase přenášet ryby z revíru na revír se myslím taky nemůže.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 14:31 ® Segoves reakce na …
Segoves

Fryw> jak píše nnnap je to fakt blbákov…kde není kořist není dravce a když všude výrazně mizí bílé ryby tak jakto že si jich pořád můžu vzít 9kilo a nebo je napíchnout na háček a rovnou na dvou prutech s tím že dalších 10jich mám ve vezírku nebo v řízkovnici to mi příjde nelogický a nic se s tím nedělá o tom že by rybář zabíral moc místa v tom to neni…to že vláčkař nemůže mít nastraženou druhou udici je logický páč by se jí nedokázal věnovat a nemohl by reagovat na záběr ale když se chytají dravci tak by se měli chytat na jeden prut…s ohledem na to jak naše revíry vypadaj mi to příde jako přijatelný řešení

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 14:29 ® Fryw
Fryw

Je jich tam méně, tak i dva pruty nezvýší pravděpodobnost ulovení tolik, jako dva pruty na kapra. A tak s tou vláčkou, to je to stejny, proč bych teda nemohl mít nahozenou kaču a čeřínkovat. Asi by se dost lidí nevěnovalo druhymu prutu tak jak by mělo?

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 14:12 ® nnnap
nnnap

no já v podstatě nechápu, proč jako vláčkař, můžu mít ve vodě jenom 1 udici. Proč si nemůžu vláčákem protáhnou úsek vlevo, vpravo od položeného na kapra. Jako neumím pustit udici, když zabere kapr? Další věc- přemýšlel někdo nad tím, že prostě ten dravec je ve vodě v menšině a je proto logické, že si omezíme počet prutů na jeden? Jako třeba u sportovnější vláčky? Na kapra mějte třeba 5 prutů. To je blbákov, totok. Prostě zahrádkáři, rybáři, včelaři, to je kolektivní mozek. Jsem rád, že si můžu zachytat mimo něj.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 14:10 ® Fryw
Fryw

nnnap> To jsou dohady. Dá se třeba zas říct, že tam kam je ochotnej tak pohodlnej rybář jít na tu štiku už nenarazí atd. Taky jen dohad. Fakt je, že dravců ubývá, a nevím jak zjistit, jestli to je jen počtem rybářů a nebo počtem rybičkářů.

Ale v té situaci mi přijde uhozeny abych si mohl vzít víc ryb kterých ubývá (dravec + jiné ryby limitované na kila) a přitom kaprům se zvedala míra a omezil na 1. Já do svazu nevidím a můžu jen tušit co má na co vliv, jen chytám ryby tak jak je v řádu psáno.

Segoves> Já myslím, že i to by se dalo vyřešit nějak. Ale beru to tak, že kdo dřív přijde ten dřív mele. V tomto jsem problém neměl a s rybáři byla vždy (z obou stran) domluva, jak si můžem zachytat oba, aby jsme se neomezovali. A je to nějak v řádu ošetřeno, že třeba rybář na protějším břehu mi to nemůže házet pod nohy? Vím o rozestupech, ale tohle si nějak neuvědomuju.

To chytání na dvě kače se vám nelíbí proč? Že to zabírá moc místa a nebo že tento pro někoho nepřijatelný způsob lovu je hned znásoben?

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 14:09 ® Segoves reakce na …
Segoves

Fryw> ty vyjímky mi přídou silně nedostačující a moc obecný dyť co platí tady nemusí platit o kilometr níže víš co tim chci říct…kolikrát sem viděl jak děda sedí jedna kačena v jedný zátoce druhá kačena ve druhý já neměl pomalu kam nahodit na přehradách to může bejt o něčem jiným ale i tak si myslim že jeden prut nastraženej na živou rybku je dostačující…víš co mě ta živá rybka v žaludku neleží sou daleko větší problémy který by se měli řešit ale nadruhou stranu na tom co psal nnnap taky něco bude…je to ale težký ona de sprasit malá štička stejně snadno nástražkou jako velikym woblerem

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 14:04 ® timbab reakce na …
timbab

Segoves> Taky můžeš mít dva sumcáky.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 13:59 ® nnnap reakce na …
nnnap

Fryw> to netvrdím, že vláčkař je vzor cnosti, ale vem si, že já jsem po hodině vláčení mrtvej se zádama, přicházím většinou k vodě v podvečer a po hodince odcházím, ale chytači na živou si leží nebo sedí u prutů od božího rána do závěrečné i se světýlky. Tak co v té řece asi může zůstat. NIC. To je prostě masakr a po zavedení 24 konečná pro všechno. Postaví bivak a nehne se dřív než tu štiku dostane. Né každý, ale úplně to stačí.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 13:54 ® Fryw reakce na …
Fryw

Segoves> To už normálně funguje u jiných vyjímek, tak stejně to může fungovat i u té rybky. Vyjímky jsou uvedeny v řádu u každého revíru (pokud tam vyjímka je). Tu knížečku musí mít každý rybář u sebe, pokud zrovna chytá. Na neoznačení cedulemi by se nemohl nikdo vymlouvat.

Druhej prut ke kačeně zakázat proč? Dělám poměrně běžně, že mam nahozenej sumčák (byť pod bojkou většinou trs rousnic) a druhou na kapra nebo feeder. To bych taky u ty vody mohl zkamenět .-)

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 13:47 ® Fryw reakce na …
Fryw

nnnap> Jenže hovado dokáže slušně zauřadovat i s vlačákem. Dva roky zpět jsem se divil, proč rybář naproti nahazuje tak velkyho woba, co na něj hodlá zrovna tam chytat. A pak po nějakym čase přišel k vedle sedícímu rybáři pro pean, že chytil štičku a nejde mu vyháčkovat…ten ***** nahazoval tu štičku doufaje, že se ji zbaví. V řádu je cosi o šetrném zacházení s rybou, a za šetrné zacházení s rybou nepovažuju nechat ji zažrat. Jenže to naráží na to, na co by narážel i zákaz chytání na živou, tj. nedostatečná kontrola na některých revírech.

Nachytat si spoustu rybek, použít tři a ostatní mrtvolky vylejt do vody je hodně velkej problém a nevím jak ho přesně vyřešit. Ale zase, viz. ta kontrola, i kdyby se to nějak do řádu zavedlo.

Myslím, že ve svazu by měl mít rybář vůči jinému rybáři větší pravomoce, minimálně tu kontrolu povolenky, jak to bývalo.

Já chytám na živou. Ne nutně a ne často. Na candáta jinak než s mrtvou rybkou nechodím.

O zákazu chytání na rybku nijak moc nepřemýšlím, ale vadí mi trochu jiná věc. Proč si můžu vzít jednoho kapra a dravce 2? No chytnout dvě štiky v jeden den je mnohdy spíš zázrak, ale candát se dá nachytat bez problémů.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 13:34 ® Segoves reakce na …
Segoves

nnnap> jako možnost mít ke kačeně nastraženou ještě jinou udici to je vážně přežitek kterej nemá v řádu co dělat

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 13:32 ® Segoves reakce na …
Segoves

Fryw> tak sem to nemyslel omezit řivou rybku na vozíčkáře to sem buď blbě napsal nebo si mě špatně pochopil…psal sem to už v jinej diskuzi podle mě tyhle všechny diskuze jestli zrušit támhleto a povolit tohleto se musí řešit revír od revíru nebo spíš místo od místa jsou revíry kde je to naprosto v pořádku a jinde by nějaký omezení pomohlo…když už né uplnej zákaz na živou rybu tak na omezení její velikosti atd…napsáno by to bylo v řádu místo by mohlo bejt označený cedulí nebo by MO mohli vydávat brožury s přesnou mapou míst…přemýšlím nah­las

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 13:26 ® nnnap reakce na …
nnnap

Fryw> mou řeku zabili. A to nepřeháním. Prostě zdechlina si v určitý moment nadrženě ke kaprovi nahodí živou. To není o tom, že by nemohli nebo nedali vláčku, jsou to většinou ZDECHLÍ, povětšinou TYPIČTÍ ČLENOVÉ SVAZU se svými právy, LAKOMCI, kteří nevidí důvod si kvůli dravci kupovat vláčku… a tak bych pár většinovejch důvodů ještě našel.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 13:19 ® Fryw
Fryw

Jsem rád že můžu chytat na živou rybku, že se nijak neomezuje to, jak si zachytám. A taky jsem rád, že si nemusím kupovat a tahat sebou řízkovnici, když si těch pár rybek chytnu na fleku. A proč chytání na živou rybku omezit jen na vozíčkáře? Je spousta lidí, co sice nejsou na vozíčku, ale pohyb jim kvuli zdravotnímu stavu dělá také velké problémy. Krom toho, i z toho vozíčku lze nahazovat a prochytávat třpytkou flek, kde by jinak celý den pumpoval karásek pod kačou. Ono chytat na živou rybku neznamená mít 100% úspěch, neviděl bych v tom vyhlazovaní dravců.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 12:17 ® Segoves reakce na …
Segoves

nnnap> no a co? to stěma vozíčkářema? já bych to asi řešil lovem na mrtvou rybu nebo lovem na vyhrazenejch místech…to co si psál s tim bych docela souhlasil

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 12:13 ® nnnap reakce na …
nnnap

Segoves> no A?!
Já tedy na živou nikdy nechytal, páč jsem schopnej ty „neskutečně fikaný“ primitivy dostat na kus plechu. Není to zásada, je to lenost. Ale přesto bych to, jako tento způsob lovu, nezakázal globálně a radikálně, spíše bych, něco jako zachování kulturního dědictví, povolil ze dvě vycházky ročně, po řádném zapsání do povolenky, lidem absolvovat. Něco jako návštěva skanzenu. Tím bych vyhověl neschopným, gramlavým a zdechlým rybářům, ti hendykepovaní by si také přišli na své a nažrat se můžou kapra. Jinak, jak vypadá voda po odhájení s rybičkou je při současném množství rybářů, to je konečná. Tam kde jsem chodil vláčet, tam vybili všechno do mrtě. Jeden z důvodů, proč už nejsem ve Svazu komunistických kapřích zarybňovačů.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 8:44 ® Segoves
Segoves

taky se přiklonim k tomu co říkají chlapi předemnou průměrná velikost nástražní plotičky může bejt 13+ a to už je do řízkovnice moc velká rybka zvlášť pokud jich tam má být víc…já se ještě hodně setkávám s používání haltýřů (bubnů od pračky) v řádu sou myslím zakázány co si o nich myslíte vy? příde mi že jsou to vlastně velké řízkovnice…k tomu zákazu chytání na živou rybku mě by to zas tak nevadilo chytal sem na ní nerad už jako malej kluk ale v jednom čísle rybářství sem četl názor že by se tím vlastně znemožnilo vozíčkářům nebo lidem z jiným postižením chytat dravce

reagovat
Středa 21. března 2012 ve 21:58 ® Bigpista
Bigpista

Vzhledem k dalším úpravám na některých JČ revírech soudím, že se pomalu chystá plošný zákaz chytání na živou. Nejdřív se to rybičkářům znechutí, takže přejdou radši sami na mrtvou a potom už nebude nikdo remcat. No, je to jen můj dojem, netvrdím, že to tak je. Fakt je, jak píše hraji, že to je někdy masakr drobotiny. Vzpomínám si, jak to bylo na Lipně, když se tam smělo ještě čeřínkovat. V každém potoce kolem Lipna byly schované plné řízkovnice.

reagovat
Středa 21. března 2012 ve 21:42 ® Fryw
Fryw

A jak to bylo v JČ před touto vyjímkou? Pokud se chytla plotice na jídlo, mohla být ve vezírku, pokud se chytla plotice určená na háček, tak musela do řízkovnice?

reagovat
Středa 21. března 2012 ve 21:32 ® hraji
hraji

Neznám přesné znění toho nařízení, nad jehož platností se rozohňuješ. Co ale znám je realita letních dnů na březích řek a rybníků, nejrůznější řízkovnice a v nich namačkané neskutečné množství rybek, ve velké většině již mrtvých. Proč mrtvých, protože lovec sice rybky ráno donese, ale nastraží jednu a na zbytek zapomene a sluníčko udělá svoji práci. Kod by se zdržoval péčí o nějaké rybky, však si nachytá nové. Jsem přesvědčen, že devadesát procent rybek, ulovených jako nástražní, uhyne zcela bez užitku dřív, než se vůbec dostanou na háček. Cokoliv, co tomu zabrání nebo to omezí, je dobré opatření.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1