Vyhledávání
Uchovávání nástražních rybiček
21.3.2012 | pterodactyl | 26.697 zobrazení | 59 odpovědí
Dnes jsem se dozvěděl na školení rybářské stráže,že Jihočeský rybářský svaz má další vyjímku.A to uchovávání nástražních rybek ve vezírku.Nevím kdo byl původcem takového blábolu a proč,když je mraky různých řízkovnic,kde je rybkám daleko lépe a nemůže je tam rozbít žádná štika jak se běžně děje.Proč místo zjednodeušení výkonu rybářského práva se zase najde zhovadilec,který to takhle zmrví.Jaký na to máte názor vy????
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 24. března 2012 v 10:28 ® hraji reakce na …
-
pepanek> tak ještě jednou, to že jste nepřišel o povolenku vůbec neznamená, že neplatilo nějaké omezení. Ono je to stejné jako s tou mírou u plotice kolego. Stárneme, paměť vynechává, sám to pozoruji.
reagovat - Sobota 24. března 2012 v 0:48 ® regulus reakce na …
-
pepanek> dobrou chuť …
reagovat - Sobota 24. března 2012 v 0:36 ® pepanek reakce na …
-
regulus> V polovině devadesátých let jsem míval přes 100 kaprů ročně a o povolenku jsem nepřišel.
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 23:57 ® regulus reakce na …
-
pepanek> myslíš ty šupiny?
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 23:43 ® Barr reakce na …
-
hraji> Já jsem tuto diskuzi nečetl,nevěděl o 18cm,takže se omlouvám za příspěvek jinde.
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 23:28 ® Segoves
-
toho cejna 25 si ještě pamatuju ten měl míru minimálně do roku 97 myslim
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 23:13 ® hraji
-
pepanek> takže kolego, píšu to také ohleduplně, vzal jsem si ze své knihovny publikaci Naučme se rybařit autorů RNDr. Jaroslav Poupě, Věra Čapková a Stanislav Mašát, vydanou v roce 1976 Českým rybářským svazem ve Státním zemědělském nakladatelství v Praze. Na straně 11 je tabulka číslo 1, která se jmenuje Doba hájení a zákonné míry jednotlivých druhů ryb. Musím uznat, že jsem i já udělal drobnou chybu, když jsem přiřadil plotici míru 18 cm, protože měla jen 15. Nicméně měla zákonem stanovenou míru, stejně jako ten perlín, jelec proudník, cejn velký a zmiňovaný rak. Z uvedeného je zřejmé, že si opravdu pamatujete méně než já. Netvrdím, že lžete, jen si nepamatujete. Vaši útočnou poznámku v jiné dikuzi si dovolím přejít mlčením. Pokud bude zájem, mohu po víkendu udělat scan té stránky. Dobrou noc.
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 22:51 ® pepanek reakce na …
-
hraji> Píši to ohleduplně,jinak bych napsal,že nemáš pravdu.Co vede lidi k tomu,že si vymýšlejí?Od roku 1971 plotice neměla nejmenší míru.
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 22:38 ® hraji reakce na …
-
pepanek> milý kolego, ale to že si něco nepamatujete, neznamená, že to nebylo.
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 22:35 ® pepanek
-
hraji> V té době jsem lovil a nic takové nepamatuji,byla to nejběžnější nástražní rybka na candáta a to nebyla nad 15 cm.
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 22:30 ® hraji
-
pepanek> míra u plotice byla někdy v roce 1973 a byla 18 cm. Upřesním, že v té době jsem žil na severní Moravě, ale počítám, že předpisy byly stejné na území celé republiky. Cejn měl míru 25 cm a rak 13 cm, ale měřil se bez klepet. A dokonce měl míru i perlín ostrobřichý.
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 22:29 ® pepanek reakce na …
-
regulus> Mohlo by to být přesněji?
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 22:24 ® regulus
-
pepanek> někdy v první polovině 90let a pokud se dobře pamatuju, tak to bylo asi 3 roky. Tehdy se nepsalo, gumovalo, mazalo, přepisovalo pár šmejdů se mi s tím tehdy chlubilo. Dodnes mi to hlava nebere, 40 kaprů je kapr týdně během sezóny kdy se běžně chytají tedy od půlky března do půlky listopadu, připadne mi to jako přiměřená roční dávka rybího masa z hlediska zdravé výživy.
Mám dojem, že kdo toho sežere za rok víc, ten může mít docela vážný obavy, aby jeho hovno nemělo šupiny …
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 22:23 ® pepanek reakce na …
-
hraji> Zjisti a dej vědět,tu nejmenší míru u plotice mi taky klikni.
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 22:11 ® hraji reakce na …
-
pepanek> z hlavy určitě ne, ale zjistit se to po víkendu dá.
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 21:54 ® pepanek reakce na …
-
hraji> MRS měl omezení na 40 ks kapra za rok??Můžeš mi říci,které to byly roky?
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 20:42 ® hraji
-
Fryw> přesně jak píšeš, ten kdo porušuje, okrádá lidi kolem sebe i stát je v pokřiveném českém prostředí hrdina. Kdyby v USA některý podnikatel na společenské akci řekl, že okrádá stát na daních, jednak by jej příště nikdo nikam nepozval, jednak by mu většina přítomných okamžitě naznačila velmi tvrdě, že má opustit společnost a že není vítán. U nás se páni podnikatelé trumfují v tom, kdo z nich ten stát okradl víc, a jsou tu za hrdiny. Chytíš rybáře, který si odnese desítky kilogramů ryb, v rozporu s předpisy a on je v hospodě king a RS jsou hajzlové, co ho chudáka šikanují a porušují jeho lidská práva. Je zvláštní, že kvůli ukradené hrsti jahod ze své zahrádky je schopen rybář-zahrádkář zmrzačit dítě, ale když mu z „jeho“ ryb v revíru krade jiný rybář, to je mu lhostejné, ještě má tendenci se ho zastávat proti RS
reagovat - Pátek 23. března 2012 ve 20:27 ® Fryw reakce na …
-
MIG-35> Tos udával poštou?
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 19:57 ® hraji reakce na …
-
Bigpista> naivní ne, jen nemáš ty zkušenosti. Ono už se zkoušelo mnoho různých způsobů. Lidi jsou bohužel hovada a z cizího krev neteče.
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 19:18 ® MIG-35 reakce na …
-
Fryw> Párkrát sem i byl hnusnej udavač.
reagovatAle rychlost RS dost zarážející…přijeli za 2 dny.
- Pátek 23. března 2012 v 17:09 ® Fryw reakce na …
-
Bigpista> To není problém masařek, to je problém obecně kontroly a vymahatelnosti práva platného na území ČR. Ten problém není jen systémový (složky k tomu pověřené nemohou ohlídat) ale i společenský, morální. Byť tu ze zákona je kontrola občanů na dodržování zákona, tak jejich iniciativa v tomto směru je nálepkována udavačstvím, špiclováním, donašečstvím atd.. Pachatel je bohužel zdá se morálně na výši oproti „hnusnému udavači“.
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 16:57 ® Bigpista reakce na …
-
hraji> Jsem naivní, já vím. Fakt je, že masařky budou radši šidit, než by si odepřeli rybu na talíři.
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 16:52 ® Fryw reakce na …
-
hraji> Má to svou logiku a určitě by to k zlepšení situace vedlo. V podstatě s ničím z toho co jsi napsal bych neměl problém. Jen když si vezmu moje rybaření na D7, kde je v létě non stop. Můj rybářský den tam vypadá tak, že ráno vstanu, nahodím na kapra (v tom případě spíš na cejna), a jak se začne smrákat, stahuju pruty a vyvezu bojku na sumce. Druhý prut nahodím s mrtvou na candáta, nebo nechám druhou s peletou. Ono se většinou nic neděje, ale ten pocit že může, to je ten hnací motor proč to vůbec dělám. Celkem by mi nevadilo, kdybych musel omezit chytání dravce jen na jeden prut. Ale to, že bych bych nemohl měnit během dne své rozhodnutí co budu chytat by mi asi vadilo.
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 16:49 ® hraji reakce na …
-
Bigpista> my tohle omezení zkusili v MRS asi před deseti lety. Na 40 kusů kapra ročně. Ti co mívali 120 kusů za rok, měli v červnu chycených 38 a do konce roku už „nechytili“ ani jednoho. Jediný výsledek tohoto opatření byl, že se víc než polovina ryb odnesla od vody a neobjevila se ve výkazech úlovků. Přitom ve vodě víc ryb nezůstalo. Po třech letech se to zrušilo a hned se statistiky vrátily do obvyklých čísel. Není šance to uhlídat. TO bys musel mít u každého rybáře RS.
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 16:08 ® Bigpista reakce na …
-
hraji> Nemyslel jsem to jen na dravce. Když se vrátím ke svému oblíbenému Lipnu, tak tam se vyskytují borci, kteří tráví celou sezónu lovem kaprů a opravdu dají ty 2ks denně. Pokud to bude dělat 100 dní v roce, tak jeden rybář odnese 200 ryb. Když jich bude 5, jsme na 1000ks. Takže takoví pak zcela v souladu s řádem vytěží vodu a ostatním tam nechají ho… A co se dravců týká, tak zrovna na tom Lipně je někteří taky „těží“ ve velkém.
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 16:00 ® hraji reakce na …
-
Bigpista> vžij se do role RS, která zjišťuje v popsaných dokladech, zda nebyl překročen limit 5 ryb za měsíc? Navíc, v současnosti vychází počet ponechaných dravců méně než 1 dravec na rybáře a rok, takových rybářů, kteří uloví 5 dravců za měsíc je naprosté minimum, méně než jedno procento. Má smysl omezovat procento rybářů?
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 15:49 ® Bigpista reakce na …
-
hraji> Co se množstevního limitu týká, vhodnější se mi zdá model, že denně je umožněno odnést 2 ryby, ale maximálně třeba 5 za kalendářní měsíc. Je to pak na každém, jestli si to vystřílí během tří dnů…
reagovat - Pátek 23. března 2012 v 15:19 ® hraji reakce na …
-
Fryw> nejčastějším „modelem“ lovu dravců u běžných rybářů bobkařů je ten, že jeden prut nahodí na kapra a druhý na rybičku. Tedy nejvíce dravců je chyceno jako „vedlejší produkt“ čekání na kapra. Zatímco rybáři zaměřující se na lov dravců cíleně například přívlačí jsou schopni mírovou rybu i pustit, takový to lovec na vedlejšák ani omylem. Všichni ulovení dravci jsou odnešeni. A ti co nemají míru jsou velmi často poškozeni, protože je nechají pěkně zažrat. Proto si myslím, že nejjednodušším opatřením vedoucím k omezení lovu dravců by bylo stanovit, že na MP vodách lovící může lovit dravce, pouze na jeden prut, docházku musí označit, podobně jako na pstruhových vodách, třeba zakroužkováním, a v tomto dnu již nesmí jít lovit jiné ryby. Myslím že logickým doplněním by bylo povolit pouze jednu dravou rybu denně, u okouna bych povolil 10 denně, ale zavedl bych míru 20 cm celoplošně.
reagovat - Čtvrtek 22. března 2012 ve 21:39 ® Fryw
-
hraji> Já jsem netvrdil že něco nejde, protože ani nevím co by mělo přesně jít, aby to k něčemu vedlo. Akorát se mi nelíbí představa, že bych nemohl čekat na záběr sumce (na kteryho čekám už druhej rok) a přitom se bavit rybama ktery berou. Čemu by pomohlo tohle zakázat? (možná kladu špatnou otázku, protože jsem ne zcela druhé půlce odstavce porozuměl)
reagovat - Čtvrtek 22. března 2012 ve 21:09 ® nnnap
-
Segoves> no, co udělal s vodou rybařský byzhnis, si nemusíme vykládat. To vidíme všude kolem vody. A odpovím u tebe kolegovi hrajimu, aby se neosypal, ze mne- vidím to úplně stejně, jirko. V podstatě jsem nikdy nepochopil, proč to tak není.
reagovat