Chytej.cz

Etika rybolovu v čase "mimo sezóny" necteno

16.3.2012 | lunimus | 29.447 zobrazení | 140 odpovědí

Priatelia, zaujímal by ma váš názor na rybolov mimo hlavnej sezóny, t.j. od 15.3 do 31.5, samozrejme na vodných tokoch a s dodržaním individuálnej doby ochrany jednotlivých rýb. Doba hájenia predpokladám, že nie je stanovená len pre srandu a na stojatých vodách je to všetko O.K. Je ale v súlade s rybárskou etikou loviť ryby na riekach? – zvlášť keď viem, že možno aj 2/3 ulovených rýb bude práve hájená?

Je samozrejmé, že ryba bude vrátená do vody, ale zrejme bude dostatočne vystresovaná na to, aby mala najbližších X hodín chuť sa páriť a individuálna ochrana je tu zrejme hlabne preto, aby ryby mali na rozmnožovanie kľud.

Čo si teda o tom myslíte, a ako sa k tomuto staviate vy?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 24. března 2012 ve 20:07 ® regulus reakce na …
regulus

Barr> co se ti na tom lipanovi nelíbí, teď je od 1.12. do 31.7., teda o 2 měsíce, no a že to někdy v minulosti bylo i jinak, to je možný. Mimochodem já se nepřu ani nepatřím k těm co by nevěřili, tu míru plotice jsem zažil, jen si prostě některý věci 40 let nepamatuju nebo spíš, kdyby to tu Hraji nebo kdo nenapsal, tak už si na to asi nevzpomenu.

reagovat
Sobota 24. března 2012 ve 14:27 ® Barr reakce na …

regulus> Hájení lipana o 2 měsíce? 1.12. – 31.5.
Našel jsem hájení lipana z r.1965 1.1. – 15.6.,míra 30cm,pak měl 27cm,časem se to měnilo. S tou ploticí a proudníkem tomu věřte,prožil jsem rybářské dětsví chytáním nástražních rybek pro své tři strýce a byl jsem na to neustále upozorňován,chtěli rybičky do 10cm a kdyby tam byl proudník nebo plotice,byl by malér.A něco si i pamatuju z rybářského kroužku.

reagovat
Sobota 24. března 2012 ve 12:20 ® regulus
regulus

Tak mi ta diskuse nedala a zkusil jsem vyštrachat starý papíry, bohužel se mi podařilo najít nejstarší RŘ z roku 1983, kde už ta plotice míru nemá, ale je tam několik jiných zajímavostí, kromě už zmiňované míry raka, je zajímavý které ryby byly hájené od března do června, všimněte si, že některé co jsou hájené v dnešní době tam tehdy nebyly a docela zajímavý je hájení sivena ve stejném období jako PO, hájení PD a konec konců i délka hájení lipana kratší o 2 měsíce oproti současnému stavu.

reagovat
foto/forum/2012/th-img20123.jpgfoto/forum/2012/th-img20124.jpg
Sobota 24. března 2012 v 11:35 ® regulus reakce na …
regulus

1Mara> přesně si to nepamatuju, ale mám dojem, že tahle míra a i některý ostatní padla v roce 1976 kdy začaly krajský povolenky, ale mohlo to být i později už je to fakt dlouho a přesně si to nepamatuju ani nemám šanci si vzpomenout. Zdánlivě to nekoresponduje s Hrajiho informací o knize, ale kniha byla patrně připrava k tisku o rok dřív než vyšla, čili v roce 1975 a autor nemohl tušit, že to od příštího roku bude jinak. Tak jak tak, je úplně jedno kdy to přesně bylo změněný, je to už dávno.

reagovat
Sobota 24. března 2012 v 10:22 ® hraji reakce na …
hraji

1Mara> jak píšu v jiné diskuzi (Uchovávání nástražních rybiček) mám knihu datovanou v roce 1976 a v ní je plotice uvedena mezi rybami se stanovenou mírou. Dále pak perlín ostrobřichý, jelec proudník, cejn velký.

reagovat
Sobota 24. března 2012 v 9:10 ® 1Mara reakce na …
1Mara

hraji> V kterém roce to bylo ? Já mám papíry od roku 1978 a nepamatuji si , že by plotice měla míru , rak říční to jó , ten měl tuším 15cm. a nebo 13 , ale plotice to fakt čumím :-)

reagovat
Sobota 24. března 2012 v 8:26 ® hraji reakce na …
hraji

Barr> já vím že jsi to psal pepánkovi, a já reagoval, protože se strhla debata o míře plotice ještě v jiné diskuzi.

reagovat
Pátek 23. března 2012 ve 23:39 ® Barr reakce na …

hraji> to jsem psal Pepánkovi,ne tobě.Paměť nemám obdivuhodnou a určitě bych na tebe kvůli takové maličkosti slovně nezaútočil.Vlastně jsem se tě zastával! Promiň tu servilnost.

reagovat
Pátek 23. března 2012 ve 23:16 ® hraji reakce na …
hraji

Barr> ano, máš pravdu a pamatuješ si to perfektně, já se zmýlil a uvedl 18 cm, nějak se mi tam ty centimetry zamotaly. Ale jisté je, že plotice měla míru. Obdivuhodná paměť kolego.

reagovat
Pátek 23. března 2012 ve 23:07 ® Barr

Plotice měla nejmenší míru 15cm.Třeba to nepamatuješ.

reagovat
Pátek 23. března 2012 ve 22:22 ® pepanek reakce na …

hraji> Proč píšeš,že i plotice měla nejmenší míru??Není to pravda.Lžeš záměrně,nebo jen nevíš?

reagovat
Pátek 23. března 2012 v 16:05 ® hraji reakce na …
hraji

Segoves> bez konkrétních věcí se dá těžko probírat co se dá a co se nedá udělat.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 ve 20:43 ® osprey reakce na …
osprey

pianista> Napadlo tě někdy, že člověk se může prostě snažit dělat práci dobře? Aby si nejen vydělal, ale aby to i k něčemu bylo a aby to lidi třeba i ocenili (a tím teď nemyslím ty peníze, které ti pořád leží v žaludku), případně aby ta činnost i něčemu obecně prospěšnému pomohla.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 19:55 ® Segoves reakce na …
Segoves

hraji> tohle chápu do toho zákulisí nevidím jen mi příde že se toho dělá málo a řekni od toho tam ty lidi ale sou aby projednávali a schvalovali…v něčem jim třeba můžu křivdit ale mám z toho takovej dojem že se neděje tolik kolik by mohlo

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 17:49 ® Fryw
Fryw

David Havlíček> Ale když chytne dvě a tře je o sebe, tak jim vlastně v tření pomáhá, ne?

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 16:28 ® hraji reakce na …
hraji

Segoves> víš, ono to s těmi změnami v předpisech, o kterých tak plamenně píšeš, není tak snadné, jak se to jeví tobě. Každou takovou změnu musíš projednat a musí se na ní shodnout řada lidí, to není jen tak, že ty si vyhlásíš: tady je Krakonošovo. Ale to je na hodně dlouhou debatu.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 11:58 ® HaD reakce na …
HaD

pianista> ještě že tě máme. Takovej místní Olda z Větrov :-)

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 11:50 ® nnnap reakce na …
nnnap

hraji> hele, co máš proti slovákům?

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 10:39 ® hraji
hraji

Na toho hudebníka nemá cenu reagovat, to je známý pacient, akorát ve své 27 reinkarnaci. Chudák je to.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 10:20 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

pianista> copak? máš přetržené struny, nebo ti vržou pedály, máš to rozladěný, poněkud :-)

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 10:18 ® Segoves reakce na …
Segoves

pianista> a ty mu ten web nebo peníze závidíš?všechno je dneska o penězích a jestli je David má tak ho asi dělá dobře nějak nevidím kde je problém

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 9:48 @ pianista

David Havlíček> To ti beru, že je to dobře, že se hodně diskutuje. Bohatá diskuse = vyšší cena za reklamu. Nevyčítám, jen vysvětluji idiotům, co si myslí, že web provozuješ z čiré lásky k nim a k rybám.

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 9:18 ® Segoves
Segoves

tohle je vážně dobrý téma a hodně sem nad tím přemejšlel a sypal si popel na hlavu jak stím focením tak hlavně s tím chytáním hájených ryb( u mě okounů)…k focení bych ještě dodal že dříve by plno rybářů nedokázalo spousty ryb pustit protože u sebe právě ten foťák neměli a je skvělí že teď ta možnost je a myslím že fotky podměrečných ryb, okounů s vylomenou čelistí, nebo rybek vysících na vlasci budou ubývat v tomhle sem optimista ale je důležitý o tom mluvit…ještě bych něco napsal k tomu hájení toků nebo úseků u nás to dříve fungovalo tak že menší malše byla hájená a na vltavě se smělo lovit celoročně musím říct že sem vždycky trpěl jako pes malše je moje srdcová záležitost ale asi to mělo něco do sebe a fungovalo to…já bych spíš byl pro hájení určitých úseků…co mě ale může nejvíce VYTOČIT je když vidím že se neděje vůbec NIC! svaz má přece takoví možnosti upravovat předpisy revír od revíru a já nevidím žádnou snahu nebo radikální krok s tím něco dělat a ryby mizí a mizí a do toho slýchám jak je svaz bez peněz…nechci jenom kritizovat když do toho moc nevidím ale tak to ne mě působí v tomhle úplně optimista nejsem

reagovat
Čtvrtek 22. března 2012 v 9:09 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

regulus> Hm,měl bych dilema… :-)

reagovat
Středa 21. března 2012 ve 20:58 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

regulus> Howgh! Tu poslední větu tesat do kamene.

reagovat
Středa 21. března 2012 ve 20:30 ® regulus
regulus

kety.vydra> no a teď si představ, že já ten foťák v sobotu z báglu nevytáhl a té ostré do 50 moc nechybělo a možná měla i přes. Takovou jsem nechytil už kurnik hóódně dlouho a je možný, že ji zase tak dlouho nechytím, vlastně jsem na ni ani nehrábnul, odháčkoval jsem ji ve vodě. Důvody, je hájená, ale ty dvě fotky by v pohodě přežila, to je fakt, hlavním důvodem ale bylo to, že by ta fotka stála za howno. Na schodkách na regulačce, slunko do protivky, bylo lepší se na to vykašlat, věci se nemají dělat za každou cenu.

reagovat
Středa 21. března 2012 ve 20:15 ® lunimus reakce na …

nnnap> radost mam z kazdej plotice aj ja … samozrejme zatial, lebo som absolutny rybar zaciatocnik, ale neznamena to, ze musim fotit kazdu jednu, co sa zavesi na hacik … a zvlast nie, pokial viem na zaklade diskusii, ze to nie je celkom o.k. a tiez nebudem ucit ryby lietat, ked viem tiez z miestnych diskusii, ze ani to nie je dobre … a potom fakt nechapem, preco pomaly kazda druha fotka je bud zavesena ryba, alebo mala plotica …

reagovat
Středa 21. března 2012 v 18:41 ® nnnap
nnnap

jenom že, kluci, oni z toho mají radost. A myslím, že upřímnou. To je postup. Nikdo nezačne 2 metrovou arakundou. Je zvědavý, co z té hlubiny vytáhne. Je z toho na větvi. Já bych nebyl tak příkrý, na ty foťálisty malých čudel, já bych rozlišil nováčka a starého chuja a dovolím si tady tvrdit, že kdyby jste měli vy před lety možnost mít u sebe fotomobil, tak jste kila těch fotek plotic naflákali také. A kdo bude tvrdit, že on né, tak ten honí dodnes.

reagovat
Středa 21. března 2012 v 17:41 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

hraji> Tak,jasně,to je úlet:-)

reagovat
Středa 21. března 2012 v 17:35 ® hraji
hraji

kety.vydra> ale tady nešlo o to, zakázat focení, nebo ho kriminalizovat. Jde o to, že se fotí plotice 12 cm zavěšené na vlasci a podobné krásy. O ty nikdo nestojí. Když chytíš padesátku ostrou, klidně si fotku na památku udělej, i dvě. Jde opravdu o ty fotografy kvůli chlubení se malou rybou.

reagovat