Chytej.cz

Etika rybolovu v čase "mimo sezóny" necteno

16.3.2012 | lunimus | 29.448 zobrazení | 140 odpovědí

Priatelia, zaujímal by ma váš názor na rybolov mimo hlavnej sezóny, t.j. od 15.3 do 31.5, samozrejme na vodných tokoch a s dodržaním individuálnej doby ochrany jednotlivých rýb. Doba hájenia predpokladám, že nie je stanovená len pre srandu a na stojatých vodách je to všetko O.K. Je ale v súlade s rybárskou etikou loviť ryby na riekach? – zvlášť keď viem, že možno aj 2/3 ulovených rýb bude práve hájená?

Je samozrejmé, že ryba bude vrátená do vody, ale zrejme bude dostatočne vystresovaná na to, aby mala najbližších X hodín chuť sa páriť a individuálna ochrana je tu zrejme hlabne preto, aby ryby mali na rozmnožovanie kľud.

Čo si teda o tom myslíte, a ako sa k tomuto staviate vy?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 21. března 2012 v 17:32 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

Barr> Sohlasím s tvou poslední větou.Na druhé straně,pokud bych vytáhl např. 50ku ostrou (což by pro mě byla vzácnost na X let dopředu),neodolal bych a 10 vteřin před foťákem by ji snad nezabilo… :-)

reagovat
Středa 21. března 2012 v 17:25 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

MIG-35,Alov : Jsem rád,že mě berete s nadhledem. :-D

reagovat
Středa 21. března 2012 ve 14:53 ® HaD
HaD

Já si myslím, že je dobré a potěšující, že se o těchto tématech diskutuje a děkuji za to, neboť osvěta je nutná. Mě např. nedávno jeden rybář zval na ryby s tím, že až pojedou do tření, bude to parádní chytačka. Leckdo si to ani neuvědomuje, že je to vlastně v nepořádku a proto je dobré o tom mluvit. Určitému procentu lidí pak dojde, že to není úplně fér a pár rybám tím usnadní život. Postupem času se to snad bude lepšit.

Osobně si myslím, že restrikce jsou důležité, ale informovanost a uvědomění mnohem důležitější. Podobně jako třeba s omezením rychlosti na silnici. Není podstatné vědět, že smím jet ve městě 50. Důležitější je vědět proč: že to prostě s větší rychlostí nedokážu ubrzdit a mohu zabít.

reagovat
Středa 21. března 2012 ve 13:02 ® hraji reakce na …
hraji

Barr> v Anglii si asi normální angličan rybu z řeky na jídlo nevezme. Ale už je tam dost východoevropanů a asiatů a ti berou všechno. Však už si na ně také stěžují i v časopisech. Obecně upadla rybářská etika. Dneska je každá rybářská rychlokvaška ochotna porušit jakýkoliv předpis jen aby chytila rybu a mohla se vyfotit na internet.

reagovat
Středa 21. března 2012 v 9:35 ® Barr reakce na …

hraji> Ano,15cm.Cejn 25cm.Jako dítě jsem mohl chytat jen o prázdninách­.Posléze to rozšířili na celý rok.Chodilo se i sobotu do práce a můj dědeček,strýcové a další ryby zvládali.Hospodář křičel,že ryba musí mít klid! Ten anglický důvod k nehájení se mi nelíbí.Ať jsou tradičně tradiční! Právě že nejde o jídlo,tak nemusíme pořád.Jakoby ryby tady byly jen pro naše povyražení,zábavu. Zkrátka v našich podmínkách chytání ryb připravujících se ke tření je špatnost. Nenapadlo mě jiné slovo,navrhněte jiné..... Vlastně,chytá se i ve tření.

reagovat
Středa 21. března 2012 v 8:54 ® hraji reakce na …
hraji

Barr> jsem tak starý a chytám ryby tak dlouho, že pamatuji, že všeobecný zákaz lovu běžně platil od 16. 3. do 15. 6. a nejel přes to vlak. A perlín a plotice měli míru. A nikomu to nevadilo. Prostě tak byla nastavená pravidla. Ve staré dobré Anglii platí zákon, zakazující lov na řekách od 14. března po dobu tří měsíců platí někdy od devatenáctého století. Nyní se v Anglii zvedá diskuze, zda tento zákon nezměnit či nezrušit. Odůvodnění je, že v té době lidé ryby chytali k jídlu. Dnes už ne.

reagovat
Středa 21. března 2012 v 8:41 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Psát článek nebo vkládat fotky ryb do Z lovu (všichni ví o kterých je řeč)kvůli fišbonům mi přijde stejně nepochopitelné jako pořizování fotek ryb vysících ve vzduchu na vlasci apod.

reagovat
Středa 21. března 2012 v 8:28 ® lunimus reakce na …

regulus> neboj sa, mam spravnu predstavu o vzniku, i o uceloch DVD aj o ostatnych veciach :-) … je pravda, ze som dost velky optimista – teda idealizacia skutocnosti mi je dost vlastna. Neznamena to vsak, ze by som nevidel, alebo zakryval problemy. Moj optimizmus spociva v tom, ze vzdy verim, ze kazdy sa moze zmenit k lepsiemu. Okrem toho rad diskutujem o roznych veciach z roznych uhlov pohladu … preto mozno mas pocit, ze som nemal spranu predstavu o „fungovani DVD“ … samozrejme netvrdim, ze moja predstava je vzdy spravna, ale na to su tieto diskusie, aby sme si vzajomne pomohli :-) a kedykolvek ma niekto presvedci, ze jeho nazor je spravnejsi, bol by som hlupy, keby som sa dalej drzal svojho stareho nazoru :-)

reagovat
Středa 21. března 2012 v 6:39 ® Barr reakce na …

kety.vydra> jak eliminovat záběry hájených ryb? No,mě napadá nejen nechytat,ale i vrátit se k k hájení tekoucích vod,v západních Čechách to bylo ještě před několika lety.Protože to není,nemám radu.Snad – chodit na kapry,jsou všude a hájeným rybám se vyhýbat,natož se ještě tím chlubit,fotit se s hájenými rybami…to bych se styděl.Nikomu to necpu,mluvím o sobě. Čas kdy nemohu chodit na ryby využít jinak.Taky se dá chodit u vody bez prutu,typovat si místa,pozorovat,před­stavovat.Uzná­vám,že v současné době to chce silné nervy a vůli smiřovat se s realitou.Nebo někam na ně odjet za hranice. Ostatně soudím,že dokud se neudělá něco s kormorány,je hájení druhořadá věc.

reagovat
Středa 21. března 2012 ve 2:56 ® osprey reakce na …
osprey

lunimus> Jednou, když jsem chytal asi druhou sezónu, jsem chytil asi za dvě hodiny sto plotic. Počítal jsem si je. Byly malé, ale byl jsem hrdý, že jsem jich chytil sto.

Ale plaval tam jelec. Krásný, velký a barevný. Toho jsem chytit nedokázal. A tenkrát jsem pochopil, že nechci chytit sto plotic, ale tu jednu barevnou rybu, která představuje výzvu a motivaci. Od té doby už jsem nikdy sto ryb za den nechytil.

Řídím se heslem, že po dvacáté rybě už je to jen trápení zvířat a překračuju ten počet jen výjimečně. Radši jsem za tu jednu, která naplní smysl vycházky. I když při feederu a plavané mohou ty ryby přibývat zatraceně rychle. Pak to končí u toho, že nekrmím, krmím jen partiklem bez vnadící směsi apod.

reagovat
Středa 21. března 2012 v 1:17 ® regulus reakce na …
regulus

lunimus> asi máš trochu mylnou představu, jak DVD vznikají a možná i proč, ale to je vedlejší.

Nejspíš myslíš správným způsobem o čemž svědčí tohle založený fórum, nicméně mi připadne, že si spoustu věcí idealizuješ, ale neber to ve zlým, některý věci jsou prostě jinak než to vypadá a člověk to musí pochopit, na netu to nenajděš, ten tě jen může postrčit a nebo taky ne, musíš na to přijít sám.

Připadne mi, že jsi hrajiho příspěvek vůbec nepochopil, bylo to kapinku ironický.

Pokud se týká přepočítávání rybaření na peníze, tak je to náš koníček a za to se prostě platí, je na každým jedinci jestli za to ty prachy chce nebo nechce dát, když pojedeš na 3 dny na lyže na Chopok, tak tě to bude stát jen za skipas podobný peníze (aktuální cenu nevím), no a komentáře manželek, to je úplně škoda mluvit, některý jsou jiný, ale u spousty platí že některý ženský jsou všechny stejný. :-))

reagovat
Úterý 20. března 2012 ve 23:50 ® lunimus reakce na …

regulus> jj … suhlasim s tebou, ale tak ako spominal Hraji, jedna sa o to, ze na 1DVD treba 10 clankov, alebo 1000 fotiek v diskusii „z lovu“. Ano, suhlasim aj s tym, ze nie kazdy vladne svojmu peru a naozaj nedokaze dat dokopy seriozny clanok, ale to co popisujes je treba vsetko urobit pre hlavny clanok … „ctenarske clanky“ nie su tak narocne na grafiku, korekcie atd. aby to zabralo mozno aj niekolko desiatok hodin :-)

A co sa tyka ceny prace, tom istom duchu sa mi „posmieva“ manzelka, ze budeme mat doma desne predrazene ryby – povolenky ma pre 2 decka a pre mna vysli na 165,– € + cas straveny pri vode, skratka zena hovori, ze keby som ten cas radsej stravil vykladanim kamionov, tak by som si mohol nakupit ryb v tescu kolko by som chcel :-) … cize, ked pisem clanok, tak nie preto, aby som na tom zbohatol, ale preto, aby som ostatnych v niecom inspiroval, alebo ich aspon pobavil, pripadne aby som vyvolal diskusiu na zaujimavu temu … fishbony ci DVD su potom uz len takym doplnkom, alebo bonusom naviac :-) … a ak by tu fishbony nefungovali, i tak by som napisal, co som napisal do kazdej jednej diskusie atd., lebo mi je tu dobre a chcem sa aj ja podelit o svoje skusenosti, alebo moje otazky mozno pomozu aj inym zaciatocnikom .. alebo casto stari profici nieco tiez nevedia a nevedia, ako sa to maju opytat, aby si nepokazili image :-) … a ked sa uz rozprudi debata, tak sa aj oni naucia nove veci :o)

… no ale to uz trochu odbiehame od temy – etika rybolovu mimo sezony …

reagovat
Úterý 20. března 2012 ve 23:23 ® regulus reakce na …
regulus

lunimus> k těm článkům. Jsou lidé, co mají co říct a neumí to napsat a to NEUMÍ TO NAPSAT myslím doslova. To, že něco umíš, máš v tom zkušenosti ještě vůbec neznamená, že jsi schopnej to relevantně popsat a to už vůbec nemluvím o tom, dostat to co chceš na těch řekněme 4–5 stránek A4 bez fotek. Pak jsou lidé, co nemají co napsat, ale napsání článku by jim žádný potíže nedělalo. Mezi nejšťastnější pochopitelně patří ti, co mají o čem psát a navíc vládnou uměním pera, tedy jejich články jsou poutavé, často poučné a vlastně veskrz dobře literárně ztvárněné. Úplně luxusní články sem kdysi dával člověk pod nickem tuším iwanhoe, ale vůbec je zde nemůžu najít, byly to příběhy od vody podaný s takovou noblesou a humorem, to se prostě nedá vykládat, to se musí číst.
Chtěl jsem tím jenom říct, že oněch 1000 fischbonů za článek znamená několik hodin strávených nad jednak psaním, korekcemi, focením nebo děláním grafiky a když si to sečteš a podtrhneš, tak pokud bys to dělal jen kvůli fischbonům, potenciální peněžité odměně nebo DVD, tak pokud budeš stejný čas dělat to co opravdu umíš, tak vyděláš víc než je tato cena. Takže snad kromě ospreye, pro kterého je to biblicky řečeno chléb jeho vezdejší, to ostatní nejspíš dělají jen tak z různých důvodů, ale rozhodně ne kvůli finanční odměněně, DVD nebo fischbodům i když je to taková malá záplatička nebo řekněme odměna za snahu.

reagovat
Úterý 20. března 2012 ve 22:08 ® lunimus reakce na …

hraji> mas absolutnu pravdu, ze v principe 1DVD = 10 clankov, alebo 1000 plotic … zas ale plati, ze ak chytim 1000 plotic, zrejme uz nebudem takym amaterom, aby som to DVD nutne potreboval :o) … no ale k veci … vela z navstevnikov tohto portalu si mysli, ze nema co ponuknut, ze vlastne vsetko uz bolo povedane, alebo si mysli, ze je tu viac inych odbornikov, ktori by mali tie clanky pisat a teda sami nenapisu nic … skratka vnimam to tak, ze v dnesnej dobe je vela ludi cistymi konzumentami a to nielen tu, ale vseobecne.

Osobne si myslim, ze kazdy z nas ma co ponuknut v com je dobry, alebo mozno lepsi ako ostatni. To ze napr. ja neviem o rybach (s vynimkou akvaristiky) skoro nic predsa neznamena, ze nemozem napisat clanok :-) … je samozrejme, ze ja nebudem pisat o nadväzcoch, alebo o technike lovu, ale mozem napr. opisat svoje zazitky z lovu http://www.chytej.cz/…mer-skoncil/ alebo mozem spravit clanok o veciach o ktorych nieco viem a maju nieco spolocne aj s rybarstvom, napr. strojari by mohli mat slusne vedomosti o odlievani jigovych hlaviciek a vyrobe formy, grafici mozu pripravit clanok o uprave fotografii, medici o prvej pomoci pri upale atd. atd. … takze ako pises, povazujem za nezmyselne fotit milion ryb do galerie za ucelom ziskania fishbonov … a zaroven vyzyvam vsetkych, aby napisali svoj clanok o niecom co ich zaujima. A nebojte sa, ze tam mozno budu nepresnosti … o tom je zas diskusne forum pod clankom, aby sa nepresnosti vyjasili :-)

reagovat
Úterý 20. března 2012 ve 21:47 ® hraji reakce na …
hraji

osprey> přesně tvoje fotky jsou dokladem toho, že není třeba fotit každou čudlu, že fotka jde udělat šetrně a hezky. Pokud jsou návštěvníci Chytej schopni vnímat ten rozdíl mezi jejich fotkami malých ryb a tvými fotkami, naplňuje Chytej tu funkci vzdělávací, tedy pozitivní. Jen je potřeba je k tomu popostrčit. Autoritu na to máš.

reagovat
Úterý 20. března 2012 ve 21:40 ® hraji reakce na …
hraji

lunimus> ano, já na jednu stranu chápu, že fishbony jsou zajímavé. Ale vem si, že za jeden článek je 1 000 fishbonů, kolik na to musíš opatlat v ruce plotic? Aby to nevypadalo, že jsem proti focení. Nejsem. Taky jsem fotil ryby a fotím je i dnes. Ale z jiného důvodu. Mě celkem nic neříká taková ta typicky předpažená fotka s kaprem, ani s jinou rybou.

reagovat
Úterý 20. března 2012 ve 21:37 ® hraji reakce na …
hraji

Bigpista> hm, tak pokud to máš doma takto nastavené, potom foť a foť a foť, ať máš dostatek fotek pro případ, že skutečně běháš

reagovat
Úterý 20. března 2012 ve 21:10 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Bigpista> to se mi taky občas stavá :-)

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 18:53 ® Alov reakce na …
Alov

osprey> Chápu Tvé důvody k focení a z Tvých fotek je zřejmé, že to děláš s maximální šetrností a myslím, že jsi dosáhl již toho správného stavu. Což se o jiných nedá říct…

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 18:46 ® Alov reakce na …
Alov

kety.vydra> Nebavím se o tom, že nachytám 30 ryb a z toho budou třeba 2 tloušti a 1 ostrá. Bavím se o tom, že pokud chytím během hodiny 6 ryb a z toho je např. 5 tloustu, tak jsem se očividně trefil do místa, kde se houfují a možná chystají ke tření. Tak se seberu a jdu třeba o 200 metrů výš. Pokud se to opakuje, tak přejedu na jinou vodu třeba.
Domů nejdu. Jsem rád, že jsem si udělal čas na ryby, tak nejsem blb, abych se za hodku vrátil :-D

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 18:20 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

hraji> Pamětiv tvého výchovného působení jsem v sobotu nefotil, následkem čehož jsem byl ženou podezírán, že jsem vůbec nebyl na rybách, nýbrž jsem běhal za ženskejma :-))

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 18:13 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

kety.vydra> Já sem to dneska vyřešil tak, že sem dal ke krmítku ceduli: jen pro cejni..:-D Ale nefungovalo to. Jak udělat, aby ti bral jen určitý druh a jiný nee ti neporadim… :-93;

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 18:11 ® lunimus reakce na …

regulus> preto pisem, ze radsej ako fotky ulovkov – t.j. ulovenej ryby dam fotky z lovu – t.j. prostredie / atmosfera lovu a nemusi tam byt nutne ryba :-)

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 18:05 ® regulus reakce na …
regulus

lunimus> máš sice pravdu, ale je úplně jedno, jestli tam vložíš fotku ryby nebo třeba úseku řeky, je za to shodný počet fischbonů. Když si budeš všímat, tak značná část lidí buď „utekla“ k těm krajinkám nebo se spokojí jen se slovním komentářem, případně tam skoro vůbec nepíšou. Docela by mě zajímalo u jakého množství lidí ty fischbody a jak působí na aktivitu na serveru.

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 17:53 ® lunimus reakce na …

hraji> Ono to mozno nebude ani tak kvoli tomu, ze sa chcu pochalit mnozstvom ulovkov ako tym, ze za kazdu vlozenu fotku do sekcie „z lovu“ ziskaju relativne dost fishbonov. Priznam sa, ze pre mna su tiez zaujimave, pretoze som absolutny zaciatocnik a mam zalusk na nejake DVD, aby som sa zdokonalil … co sa vsak mna tyka, nepotrebujem kvoli tomu zas fotit kazdu rybu co chytim, radsej pridam par fotiek naozaj z lovu a nie z ulovkov :o)

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 16:56 ® hraji reakce na …
hraji

David Havlíček> já vím. Ony jsou tu dvě tendence, výchovná, tedy pozitivní, a ta návodná ke „špatnostem“, tedy negativní. Věřím například tomu, že naprostá většina fotek, dnes vložených v sekci z Lovu, by vůbec nevznikla. Řada i zde působících rybářů si vypěstovala doslova závislost na tom, že zveřejňují své úlovky. Jen snaha se vyrovnat jiným pak vede k tomu, že rybáři fotí každou plotici.

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 16:21 ® HaD
HaD

hraji> Ano, tuto otázku jsem si mnohokráte položil. Odpověď na ni není jednoduchá…

reagovat
Úterý 20. března 2012 ve 12:58 ® osprey
osprey

Alov> Vůbec neber tenhle příspěvek jako nějakou výtku. Naopak, nadhodil jsi zajímavé téma.

Prohlédni moje fotky Z lovu. Naprostá většina ryb je focena ve vodě. Mám foťák na krku, navedu ji do místa, kde je slušné světlo, cvaknu pár fotek, vylovím a vyháčkuju.

Jsou ryby, od kterých mám sérii slušných snímků a ani jsem se jich nedotkl, vyvlékl jsem jim háček rovnou ve vodě.

Ryba focená na břehu u mě znamená:

1. Musel jsem podebírat, protože bych na ni jinak nedosáhl a tak jsem cvakl foto na podběráku
  2. Chtěl jsem ji změřit (tak jedna z padesáti, typické u tloušťů 50+)
  3. Chtěl jsem ji zdokumentovat (kříženec, zvláštní zbarvení,…)
  4. Chtěl jsem ji sežrat (pak fotím nemilosrdně, protože to ušetří trápení živým rybám, které na to konto vůbec fotit nebudu, ale při množství ryb, které sežeru, to není zrovna často)
  5. Prostě jsem strašně chtěl tu fotku – občas člověk vidí ty barvy a světlo, že neodolá

Bohužel svým konáním i tak dávám inspiraci mnoha dalším, kteří se pokoušejí o totéž. Proto, jak říkám, mají tyhle diskuze obrovský význam. Jsou chvíle, kdy je lepší nechytat, nefotit. A člověk by se je měl naučit poznat. Jestli už jsem se to naučil já, to nevím.

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 10:45 ® hraji reakce na …
hraji

kety.vydra> není žádný reálný způsob jak eliminovat lov hájených ryb, pokud budeš lovit na vodě, kde se vyskytují a nebudeš lovit silně selektivním způsobem (například velké boilies). Je pravda, že při lovu na stojaté vodě nebudeš velmi pravděpodobně chytat ostroretky, podoustve, tlouště a parmy. V tom bylo jádro původní myšlenky hájení toků. Ostatně v Anglii také od 14. března na tři měsíce uzavírají řeky. Zákonem z devatenáctého století. Na stojatých vodách ale mohou lovit Ad Libitum.

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 10:31 ® kety.vydra
kety.vydra

Alov> Barr> (MIG-35) : Jdu chytat cejny,ploťky (možná se připlete kapr),ale pořád jsem se nedozvěděl,jak ty hájené ryby (retka,tloušť) chcete při lovu eliminovat.Alov změní místo nebo odejde úplně.Ale kvůli tomu jsem k vodě nepřijel,abych „obratem“ odjel.(Žádné napadání,jen diskuse).

reagovat