Chytej.cz

Etika rybolovu v čase "mimo sezóny" necteno

16.3.2012 | lunimus | 29.450 zobrazení | 140 odpovědí

Priatelia, zaujímal by ma váš názor na rybolov mimo hlavnej sezóny, t.j. od 15.3 do 31.5, samozrejme na vodných tokoch a s dodržaním individuálnej doby ochrany jednotlivých rýb. Doba hájenia predpokladám, že nie je stanovená len pre srandu a na stojatých vodách je to všetko O.K. Je ale v súlade s rybárskou etikou loviť ryby na riekach? – zvlášť keď viem, že možno aj 2/3 ulovených rýb bude práve hájená?

Je samozrejmé, že ryba bude vrátená do vody, ale zrejme bude dostatočne vystresovaná na to, aby mala najbližších X hodín chuť sa páriť a individuálna ochrana je tu zrejme hlabne preto, aby ryby mali na rozmnožovanie kľud.

Čo si teda o tom myslíte, a ako sa k tomuto staviate vy?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 20. března 2012 v 10:22 @ Arcadi reakce na …

hraji> Po fšeckém je hovno, enem po fčelách je med.

http://www.mojevideo.sk/…vi_na_volge_(.html

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 10:19 @ Arcadi reakce na …

hraji> Pusti si toto, ať máš tu pravou normalizační náladu: http://www.mojevideo.sk/…vi_na_volge_(.html

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 10:09 ® hraji
hraji

Z pohledu etiky je k zamyšlení, zda je etické provozovat rybářský web. Protože mnoho rybářů tu nachází špatné vzory pro své chování.

reagovat
Úterý 20. března 2012 v 9:48 ® MIG-35 reakce na …
MIG-35

Alov> Barr> Dobrej názor pánové! :-> Já umim chytyt jen cejni, kapři a trocha dravci. Fotim ryby rád, páč jich věčinu pustim tak na pamatku. Ale nee za každou cenu a každou. Etika a slušný zacházení, úcta a respekt k rybě kamsi odplavala…:-(( Viz chování k cejnům popsaný kolegou níž, který se u vody vidím dost často!

reagovat
Pondělí 19. března 2012 ve 21:40 ® Alov reakce na …
Alov

Barr> Víš, mě doslova vytáčí to věčné schovávání za pouštění. Prostě když pouštím, tak můžu všechno. Pokud řekneš něco prosti, si označen za masaře atd. Stejně tak nemusím to aranžování při focení. Chápu to u ospreye, který to má pro své články. Nechápu to u lidí, kteří si musí naaranžovat každou rybu, co chytí, musí na fotce ukázat svůj kolovrátek, prut, podběrák a já nevím co. Ale je to holt dnešní doba, tak se to snažím přehlížet a tolerovat.Ale lov hájených ryb se mi tolerovat fakt nechce. To je prostě pro mě zhovadilost. Tečka…

reagovat
Pondělí 19. března 2012 ve 20:11 ® Barr reakce na …

Alov> naprostý souhlas.
Samozřejmě,že hájení do 15.6.mělo cenu a bylo znát.Byly i MO (např.dolní Jizera),které hájili některé úseky pod jezy až do poloviny července a bylo to správné.Neměli jsme pocit,že bychom byli ochuzeni ve svých rybářských právech.Připadá mi normální, někdy nechytat za každou cenu.Ve Skandinávii,s o­brovským množstvím řek a jezer jsou úseky, kde se nechytá nebo je omezena denní návštěvnost a jsou to řeky velikosti Vltavy pod Českým Krumlovem či v Praze.Ne jako u nás,že na 10m řece se tísní 10 nymfujících sportovců. O tom,že hájeným rybám zdolávání,lov nevadí,napsal p.Misar.Přeju mu to,je to jeho zaměstnání,ry­bám ne.

reagovat
Pondělí 19. března 2012 v 18:36 ® Alov
Alov

Jakožto aktivní akvarista se snažím jakousi etiku lovu hájených ryb dodržovat, protože ze skušeností v akvaristice vím, co s rybou chystající se ke tření udělá jakýkoliv stres či plašení nebo jiné nežádoucí vlivy.
Pokud někdo napíše, že on hájené ryby klidně chytá, protože je pouští a tím pádem je jakože všechno v pohodě, tak je u mě blb, protože ani za mák neví, o čem mluví. A schovávat se za to, že on nemůže za to, že zrovna tam kde on chce chytat jsou ty ryby, které se zrovna chystají ke tření. Další alibismus a zhovadilost.
Neodsuzuju to, že se hájená ryba chytí omylem. To se prostě stane. Ale pokud na řece zjistím, že se tam v době hájení houfují pupkatí Tloušti, tak se okamžitě balím a odcházím. Bud změním místo nebo odejdu úplně.
Podle mého by se v tomto období měla vůči rybám dodržovat nějakým způsobem jistá zdrženlivost a těmto se vyhýbat. Beru to jako normální věc a tak by to mělo být. Bohužel očividně není…

reagovat
Pondělí 19. března 2012 ve 12:10 ® osprey reakce na …
osprey

hering> Já vím, že někde to jde. U nás to tady taky šlo, ale za ty roky pozoruju významnou redukci všech hájených úseků.

reagovat
Pondělí 19. března 2012 v 9:01 ® hering
hering

osprey> Ahoj Míro,někde to jde :-)

Popis našeho revíru Ploučnice 1

Přítok Labe. Od vtoku do Labe v Děčíně ř. km 0,0 až k jezu u a.s. Daymoon v Děčíně ř. km 1,6 (GPS Z: 50°46'41.451"N, 14°12'25.074"E, K: 50°46'28.49"N, 14°13'21.202"E) a dále od čtvrtého jezu (vakuového) od Labe pod Soutěskami ř. km 5,5 až k jezu nad mostem se silnicí ze Starého Šachova do Žandova ř. km 18,6 (GPS Z: 50°45'19.325"N, 14°15'33.514"E, K: 50°43'11.652"N, 14°22'18.645"E). Potok Bystrá tvoří samostatný revír. Přítoky jsou chovné – lov ryb zakázán. Zákaz lovu ryb v úseku od ústí Ploučnice do Labe v Děčíně až po první jez s malou vodní elektrárnou (u fotbalového stadionu) v období od 16. 3. do 15. 6. včetně (hromadné migrace ryb a jejich rozmnožování na trdlištích). V době migrace lososa může být lov ryb dočasně zakázán i mimo výše stanovené období.

reagovat
Neděle 18. března 2012 ve 21:36 ® kety.vydra
kety.vydra

Řečeno tady bylo snad vše…Ale kdybych se k tomu směl vyjádřit v kostce-Jdu na ryby,chci si zachytat (jakože možnost si odnést rybu…) a drtivá většina ryb je hájených-ježiš,tak je pustím,co je na tom? Mě se nelíbí názor-Jdu cíleně chytat hájené druhy…tohle udělá jen idiot,ale jak to chcete eliminovat? Já přece nemohu za to,že chytám na úseku,kde se z jakéhokoliv důvodu vyskytují „momentálně“ hájené druhy ryb…

reagovat
Neděle 18. března 2012 ve 21:16 @ Georg Wunderlich

Pěkná pitomost. Pokuse se podíváš na povolení, tak je vydané na rok. V lednovém či únorovém čísle časopisu RRR Peter Bitter v úvodníku vypočítával, kolik měsíců může vlastně rybář na Slovensku na základě té „roční“ povolenky lovit. Omezení lovu ryb podle druhu vody (kaprová, lipanová, pstruhová) a druhové hájení, je dané zákonem. Zákon de facto nezná pojem zákaz lovu chráněné ryby, ale druhové hájení je chápáno, jako zákaz takovou rybu si v době hájení přivlastnit. A co se rybě, když je hájená a píchnutá háčkem, hrozného stane? Je to něco horšího, jako když je v extrémním případě píchnuta o den později? Teď si nedokážu vybavit, či to pro „Rybářství“ řekl mistr Janus, či mistr Misar, ale říkal, že chytá ryby každý den, pokud to počasí dovolí. A samozřejmě je pouští.

Právě jsem se dnes při procházce u vody (stojaté vody pokryté ledem) zamyslel nad těmi dobami druhového hájení. Obecně se vždy udává, že ryba se tehdy tře a potřebuje klid. To je ovšem většinou naprostá hloupost. Například v chladných slovenských vodách se tře kapr v době, kdy se už může chytat (a přivlastňovat), nehledě k tomu, že přirozený výtěr kapra má dnes asi marginální význam. Kdyby jsme nedávali do pstruhových potoků pstruhy z líhní a chovných potoků, tak by v nich asi na bázi přirozeného výtěru dnes nebyla ani rybička. A tak se dá jít druh vedle druhu. Nejsem proti tomu, aby měla ryba trochu víc klidu, ale ten blábol o etice… Pokud si tak silně eticky zaměřen, neměl by jsi na ryby vůbec chodit. Rybám to škodí. Jiným extrémním názorem je, že rybí škodí vodě, bo do ní serou.

reagovat
Neděle 18. března 2012 v 19:42 ® chosebaits
chosebaits

Téma dobré a příspěvky také.Když vzpomenu na dobu kdy byla řeka hájená do 16,6 tak nějak jsem nespozoroval že by jí to pomohlo.Hájit celej tok považuji asi za blbost,ale useky kde se ryba každý rok tře má svuj smysl.On ten květen na řece je asi nej jak na uhoře,kapra ,lína atd.

reagovat
Neděle 18. března 2012 v 18:54 ® lunimus

vidim, ze debata sa rozprudila viac, nez som povodne ocakaval a dozvedel som sa zaujimave info – dakujem :-) … hajenie ryb an blok vsade v case od 15.3 – 31.5 sa zrejme spät nevrati a urcit v tomto obdobi oblasti, kde sa chytat moze a kde nie je zrejme byrokraticky tak narocne, ze sa k tomuto tiez nikdy nedostaneme, ale nebolo by mozne stanovit aspon povinnost lovit v tomto obdobi na hacik bez protihrotu? … bude to sice slaba naplast, ale bude to voci rybam setrnejsie. Co si o tom myslite?

reagovat
Neděle 18. března 2012 ve 12:11 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> To s tím vlakem jsem myslel především ve smyslu pohledu na ochranu ryb, přirody spjatý s rybařinou. On muže být každý milovník přirody, ale jsou různý pohledy jak se chovat k přírodě potažmo k živým tvorům. To, že lidi zneužijí informace ja jasné, ale věřím, že je mezi náma okruh lidí , kteří ty informoce využijí, byť to jsou informace rozdílného charakteru. Jak píšeš, i kdyby to změnilo myšlení 2% lidí z členské základny, tak se to vyplatí.

reagovat
Sobota 17. března 2012 ve 2:52 ® Fryw reakce na …
Fryw

regulus> Bez filozofie klidně, ale co to je ohleduplně se chovat k rybám? Jít k vodě, chytnout první co ukojí hlad, zabít a doma sníst. Jít pak až je hlad? Nebo je ohleduplné chodit na ryby, jemně je pouštět, nevzít si ji. Nebo chodit k vodě, hodit pár hrstí do vody a odejít…On je ten přístup hodně o filozofii…

reagovat
Sobota 17. března 2012 ve 2:45 ® Fryw reakce na …
Fryw

Kazan> Je kam, je tady možnost jít mimo svaz a prut hodit do žita. (to nešel by vůbec nikam znamenalo přestal by být rybářem)

reagovat
Pátek 16. března 2012 ve 23:35 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> internet a rybářský servery jsou dvojsečná zbraň. Díky nim se dostane k širokýmu množství lidí obrovské množství informací o rybolovu za velice krátkou dobu prakticky bez námahy, dříve se k tomu člověk dopracovával několik let a někteří by se lecos nedozvěděli nikdy. Díky tomu je svým způsobem značně větší procento lidí schopno chytat efektivněji a víc ryb. Druhým pólem je množství dalších užitečných informací, které by se ke spoustě lidí taky nejspíš nedostali, třeba to o čem jsi psal. Takže když to shrneme, máme tu množinu informací rybám ku prospěchu a i svým způsobem k neprospěchu. No a jak s těmito informacemi potenciální čtenář (rybář) naloží jaksik moc neovlivníš.

Možná to vidím moc černě z jedné strany a moc růžově ze strany druhé, ale já bych si to asi tak moc neidealizoval, jistě že to nějaký množství lidí ovlivní v dobrým, ale myslím si, že by spousta z nich stejně kráčela správným směrem, z velké části je to daný (výchovou, vztahem k přírodě, … ). Pak je tu ještě to druhý množství, který kdyby to tady bylo napsaný červeně a tučně tak to budou mít v paži.

Takže když to shrnu, moc na tu změnu pohledu ve velkým nevěřím, pár jedinců, ano jistě se najdou, nicméně souhlasím, že za pokus to stojí.

reagovat
Pátek 16. března 2012 ve 21:53 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> Víš, kdyby to bylo tak jak píšeš, tak tady neřešíme otázku hajení úseků naších řek, neřešíme tady ani to že říční druhy ryb jdou pomalu a jistě do kopru. To není jenom v tom jak se chovat k rybě když ji chytím. Je to o tom, těm rybám vytvořit podmínky aby žily plnohodnotným životem. Aby potěr, který vyroste se mohl i za několik let vytřít. Aby ryby které tam kdysi bývaly, byly zase. Aby se ta příroda kolem vody, mohla nazývat přirodou. A mohl bych pokračovat. Podívej se jakým to jde směrem. Jde o to vnést lidem do podvědomí, že rybařit jde i jinak. Ukázat jim nenásilnou cestou jak. A mají možnost výběru. Já jsem nastoupil do rozjetého vlaku a před dvěma lety jsem nevěděl zdaleka tolik věcí co teď. A myslíš, že to vím z novin, TV. Tady v těch plkách je tolik informací, tolik odpovědí na spousty otázek, že jak ty píšeš i průměrně inteligentní člověk si musí najít svojí cestu. Lidi jsou dnes líný, pochybuju,že většina lidí co chodí k vodě se jen tak zamyslí nad tím že by tu rybu šlo vrátit vodě šetrněji, že bych si mohl jeden trojhák sundat z wobu, že bych tady chytat vlastně neměl když se ti cejni zrovna třou. atd. Stačí se podívat kolem sebe. Oko není pýča, oko vidí. A netýká se to samozřejmě jen rybářů.

Shrnu to, internet je nejenom nekonečná studna informací, ale dokáže člověku díky několika dobrým myšlenkám změnit pohled na rybařinu. A věř, že je co převychovávat :-)

reagovat
Pátek 16. března 2012 ve 20:43 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> No dobře, nebudem se handrkovat o slovíčka, mysím si, že navzájem oba dobře víme jak to ten druhej myslel a průměrně inteligentní čtenář to taky bez problémů pochopí … ;-)

reagovat
Pátek 16. března 2012 ve 20:37 ® regulus
regulus

Ještě k tomu co tu několikrát zaznělo, zákaz lovu na některých úsecích.
Můj osobní postoj k všeobecnýmu zákazu lovu je spíš negativní, ne že bych byl fatálně proti, ale připadne mi (v termínu kopírujícím hájení) zbytečný, pokud by to bylo nabylo platnosti, tak by se hold nedalo nic dělat. Pokud se týká onoho zákazu na některých úsecích, tak to je taky dost divoký. Jsou řeky, kde se na relativně krátké délce toku střídají úseky kde by to bylo vhodný s těmi kde to je zbytečný, jsou řeky, kde to je na 90% toku zbytečný, představte si ty elaboráty v popisech revíru, ryby se netřou podle kalendáře, ale podle toho jakej je vývoj teplot, počasí v daném roce, takže každej rok trochu jindy … . Já nevím, nemůžu si pomoct, ale mě furt ta současná úprava v BP připadne jako přiměřená.

reagovat
Pátek 16. března 2012 ve 20:22 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> Je potřeba rozlišit dvě slova. Tvrdit a mít dojem.

reagovat
Pátek 16. března 2012 ve 20:10 ® Kazan reakce na …

Fryw> přesně to si myslím, nešli by nikam, bo není kam, proto si myslím že obnova hájení se sice bez keců neobejde ale nikdo svaz kvůli tomu neopustí.

reagovat
Pátek 16. března 2012 ve 20:04 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> a vlastně FOR ALL> oháníme se tu cizíma slovama, třeba etika http://cs.wikipedia.org/wiki/Etika a při tom jde jen o to chovat se ohleduplně ke všemu i k rybám, ne řešit filozofický otázky.
Už jsem to tu psal několikrát, internetový diskuse jsou plný Mirků Dušínů, klávesnice snese všechno. Dle mýho soukromýho odhadu aktivně přispívá do rybářských diskusí tak max. 5% členský základny obou svazů (a to asi přeháním) plus bude nějaký procento těch co monitorují, někteří jen tak, jiní aby získali informace kde to bere, zbytek na to kašle. To ale vůbec neznamená, že ten zbytek jsou hovada co jsou jim ryby lhostejný, masaři a já nevím co, oni prostě třeba jen nemají potřebu se na netu vyjadřovat, tyto diskuse je nezajímají, neumí s počítačem nebo je to netáhne, důvodů může být mnoho. Takže tvrzení, že na internetu jsou ti „lepší“ rybáři je fakt dost odvážný. Znám spoustu rybářů, takových i těch druhých, některý by patřilo nakopat do prdele a jiní jsou naprosto normální, těch druhejch je o dost víc a většina se na netu nejspíš nevyjadřuje.

reagovat
Pátek 16. března 2012 v 19:41 ® Fryw
Fryw

Ano, přijde mi etické jít na kapra v době hájení například tlouště. Osvojit si, jak zacházet s rybou aby nepřišla k uhoně je základ toho, abych si mohl dovolit chodit chytat ryby.

kazan> no nešel by právě vůbec nikam. Měl jsem co dělat, abych dědu letos přemluvil do povolenky, když zjistil kolik to stojí…další klacky pod nohy netřeba, to síto mi už teď přijde dost jemné..

reagovat
Pátek 16. března 2012 v 19:04 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Poslední dobou nabývám dojmu, že lidem co říká něco slovo etika se pohybují snad jen po internetu, resp. se přidávají k určité skupině lidí kteří to myslí s rybami opravdu vážně. Nedokážu ale posoudit kolik jich je, obávám se že z členké základny črs drtivá menšina. Teď to přeženu, ale normalně bych všem členům dal určité diskuze jako povinnou četbu :-)

reagovat
Pátek 16. března 2012 v 18:43 ® Kazan

osprey> uvedl jsi že svaz se bojí odlivu lidí ale nějak mi není jasné jakých a kam. Pokud má někdo něco proti a má prostředky již chytá na soukromkách nebo v zahraničí. Skutečně mi není jasné kam by dnes řadový člen věčně reptající na výši ceny za povolenku dnes šel.
add etika> potíž je v tom, že spousta rybářů si dnes myslí, že když fláknou rybu zpět do revíru chovají se eticky až až.

reagovat
Pátek 16. března 2012 v 17:04 ® hraji reakce na …
hraji

osprey> souhlasím s tím, že téma etiky se musí dostat do popředí

reagovat
Pátek 16. března 2012 v 16:50 ® osprey
osprey

hraji> S tím svazem je to jasné.

Pokud jde o ulovení parmy v jarním období, tak ona to zas taková tragédie není. Jenom to chce dost výkonný parabolický prut, dostatečně silný vlasec, rychle a šetrně zdolat, žádné válení a cicmání a opatrně pustit.

Šlak by mě trefil z borců, co to vodí půl nebo tři řtvrtě hodiny na dvanáctce vlasci. Ale když chytáš plotice a ona ti vezme parma, tak co dělat…

Je to opravdu o té etice. Jsou ve světě rybářské komunity, kde je etická úroveň vysoká, jinde je naopak nulová. U nás je poslední dobou část rybářů ochotná o etice uvažovat a je třeba tahle témata znovu a znovu otvírat.

reagovat
Pátek 16. března 2012 v 16:45 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

regulus> Mluvíš jako kniha. Naprosto souhlasím. Přitupuješ k tomu se selským rozumem, což bohužel spousta rybářů nedokáže.

reagovat
Pátek 16. března 2012 v 16:37 ® regulus
regulus

sunet> dofám, že ti došlo, že mi šlo především o to, jak to bylo „odůvodněný“. ;-)

Pokud se týká všeobecnýho zákazu lovu, tak dokud to bylo, tak nad tím nikdo nijak moc nepřemýšlel, co je psáno, to je dáno. Už si fakt nepamatuju do kdy to bylo, jestli do konce května nebo do půli června, nicméně bylo to bez nějakejch keců akceptováno.
Pokud se týká současnosti, tak osobně nevěřím tomu, že by to bylo (alespoň v blízké budoucnosti) znovu zavedeno a když se nad tím člověk zamyslí, tak pokud by měl všeobecný zákaz lovu ryb kopírovat dobu hájení tedy od půlky března do půlky června, tak například v květen bývá označován jako nejlepší období k lovu úhořů, kapři už taky vesele žerou a i když půjdu cíleně jen třeba na tyto dvě ryby, tak se nevyhnu tomu aby toho rousňáka nebo kukuřicu nesebrala hájená ryba. Takže vymýšlet nové termíny viz to co psal Libor je z vodpuštění pyčovina. Když se podíváme do dnešních BP, tak do 16.6. je sice zakázaná přívlač, ale strýmrování je ve svý podstatě povolený a to proto, že to tam prostě nebyl nikdo schopen nějak rozumně doplnit. Jsou i jiný paradoxní věci, třeba na Svitavě 1 je povolena přívlač od 16.4. a můžete 3× hádat, jakáže byba je tam asi tak nejčastějším úlovkem, jelec, který je až do 16.6. hájený, pravda musím přiznat, že pstruzi jsou tam taky.
Myslím, že pokud by byla snaha všeobecný zákaz lovu opět zavést, bude okolo toho obrovský řev a nakonec to neprojde. Já konec konců považuju současnou úpravu za dostatečnou, alespoň v BP MRS je uvedené mimo jiné toto:
V. Při lovu v rybářském revíru se zakazuje:

l)lov v místech, kde se nahromadily ryby za mimořádně nízkého stavu vody nebo při škodlivém znečištění vody a též ryby shromážděné k přezimování a rozmnožování, lovit rybí plůdky, pokud tato opatření nečiní uživatel rybářského revíru k záchraně ryb nebo k jejich přenesení do jiných vod

A tohle je dle mého dostatečný argument, aby rybářská stráž odebrala povolenku tomu kdo to poruší. Pak je to ještě o etice, ale na tu já moc nevěřím a v mnoha případech i o neznalosti, protože spoustě rybářů vůbec nedojde, že to hodně ryb je tam kvůli tomu aby se vytřeli.

Naprostá většina ode dneška hájených ryb se vytírá až v dubnu a květnu, takže se domnívám, že pokud o následujícím krásném víkendu půjdete na ryby, nemusíte mít vůbec žádnou hrůzu že jste se nějak provinili, když některou z těchto ryb ulovíte, stačí ji šetrně pustit, žádná přírodní katastrofa se konat nebude.

reagovat