Vyhledávání
Etika rybolovu v čase "mimo sezóny"
16.3.2012 | lunimus | 29.446 zobrazení | 140 odpovědí
Priatelia, zaujímal by ma váš názor na rybolov mimo hlavnej sezóny, t.j. od 15.3 do 31.5, samozrejme na vodných tokoch a s dodržaním individuálnej doby ochrany jednotlivých rýb. Doba hájenia predpokladám, že nie je stanovená len pre srandu a na stojatých vodách je to všetko O.K. Je ale v súlade s rybárskou etikou loviť ryby na riekach? – zvlášť keď viem, že možno aj 2/3 ulovených rýb bude práve hájená?
Je samozrejmé, že ryba bude vrátená do vody, ale zrejme bude dostatočne vystresovaná na to, aby mala najbližších X hodín chuť sa páriť a individuálna ochrana je tu zrejme hlabne preto, aby ryby mali na rozmnožovanie kľud.
Čo si teda o tom myslíte, a ako sa k tomuto staviate vy?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 8. dubna 2012 v 18:00 ® Barr
-
S tou obavou možných nájezdů na proudníky jsem to přehnal.Mluvil jsem o Otavě.
reagovat - Neděle 8. dubna 2012 v 16:52 ® osprey reakce na …
-
Barr> Názvy se udávat smí. Já je udávám, jak uznám za vhodné a ostatní nechť činí totéž.
reagovat - Pátek 6. dubna 2012 ve 13:03 ® Barr reakce na …
-
osprey> No nevím na jaké pstruhovce chytal(Volyňka?),ale na řece (smí se udávat názvy?)o které asi mluvíme je stav proudníků mnohem horší než ještě před několika lety.6 je vybraná,5,kde byl hlavně v dolní části hojný, je na tom špatně ,první mimopstruhový úsek – výskyt minimální,výjimečné ryby nad 25cm.Všude absence drobných(10cm)ryb.Hojný býval na Sázavě 1,teď nevím,loni jsem tam nechytal.Také je potřeba si upřesnit,co je pro koho hojný stav.Například na Sázavě 1 byl všude,bez rozdílů ve stanovišti a ve všech velikostech.
reagovat - Pátek 6. dubna 2012 v 11:32 ® feedermix reakce na …
-
proudníků je na pstruhovce mrtě a na MPčku mega tloušťů a běliny jen je umět najít, ted stejně chodí na ryby nejvíc ti co to vše pouští takže jde o zábavu a ne o těžbu ryb z řek a co se týče kormošů tak ty sou na řece jen když je zamrznuto všude jinde, neplejtvaj energii ne, alespoň co se jihu týče?
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 16:59 ® Cudla reakce na …
-
osprey> Na přítoku Ohře ,Chomutovce je dost mělká a keře jsou do vody,tak tam se trochu drží kormoš se tam moc neotočí a vydrýsek radši veme větší.
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 15:32 ® osprey reakce na …
-
Cudla> Proudník je dokonalá jednohubka pro kormoše. Tady ještě nějaké máme, ale musel bych zjemnit cajk a rozpíchal bych hubu spoustě tlouštíků a plotic. I tak si jich každoročně pár chytím a to mi stačí.
Hodně hojný je proudník na pstruhovce, kde chytával Petr – Sander.
reagovat - Pátek 30. března 2012 v 9:41 ® Cudla reakce na …
-
chosebaits> No dík tak s tou pamětí nejsem tak špatnej.Zrovna jsem si v všeobecný stejskal jak na Ohři zmizel proudník.
reagovat - Čtvrtek 29. března 2012 v 17:53 ® chosebaits
-
Tak jsem něco nafotil,ale ..... plotice tam lovnou míru má a né jen ona
reagovat - Pondělí 26. března 2012 ve 20:24 ® tomashr reakce na …
-
osprey> No přesně tak to vidím taky… Míra rybky většinu slušných rybářů neomezí (většinou by navíc asi stačilo dát minimum 15cm, těch 20cm na Lipně tam má své důvody, ale obecně by to asi nutné nebylo). Zato to ale aspoň trochu zkomplikuje některé prasárny, omezí počet poškozených podměrečných ryb, atd.
reagovat - Pondělí 26. března 2012 ve 20:18 ® osprey reakce na …
-
tomashr> Ta lipenská anomálie je docela fajn. Chlapi už začínají zjišťovat, že slušnej candát zobne i tu dvacítku rybu, u štiky a sumce to vůbec nevadí a kdo nechce okouny vláčet, může je chytat na žížalu.
Já to hodnotím velmi pozitivně. Když si candáty nedomršíme malé, vytaháme si je velké.
reagovat - Pondělí 26. března 2012 v 19:23 ® Segoves reakce na …
-
hraji> sunet> máte pravdu je to lipan bajkalský
v tom případě by se muselo zakázat i lov na části ryb stejně jako je to na lipně čímž by odpadla účiná nástraha na úhoře nadruhou stranu rousnice je stejně účinná…mě příde tak nějak přirozený že na živou rybku by se měli lovit hlavně ty větší dravci
reagovat - Pondělí 26. března 2012 v 19:09 ® tomashr reakce na …
-
sunet> A nebylo by jednodušší zavést podobně jako už je na Lipně minimální míru nástražní rybky? Popravdě neznám nikoho, kdo by nějak programově bral plotičky pod 15cm na jídlo, takhle malou použije výhradně jako nástražní…
reagovat - Pondělí 26. března 2012 v 18:39 ® sunet
-
Segoves> Jak podotknul hraji, asi se jednalo o lipana bajkalského. U nás byly v polovině minulého století prováděny pokusy z aklimatizací, myslím, že moc úspěšná nebyla. A mohu potvrdit, že tento lipan se chytá dobře na třpytku, dokonci i dvojka mu nedělala žádné problémy.
hraji> Lenok žije i v přítocích Bajkalu a samotném jezeru. Ale to jen tak pro zajímavost
.
Ale trochu zpět k tématu. Vypadá to, že uzrál čas pro zavedení nejmenší lovné míry i pro plotice, perlíny a další drobnější rybky. Dovolím si tvrdit, že to přispěje nejen k jejich ochraně, ale i k ochraně ryb na ně lovených. Přeci jen 15cm plotice nebude takovým lákadlem pro candáta o velikosti 30 cm jako ploťka 5–7 cm.
reagovat - Pondělí 26. března 2012 v 11:31 ® Bigpista reakce na …
-
Cudla> U proudníka si z 90tých let pamatuju míru 15cm.
reagovat - Pondělí 26. března 2012 v 10:17 ® Cudla
-
Perlín 20cm,plotice 15cm na P vodě určitě kolem 1970.cejn v. 25cm ,proudník míru měl ,ale nejsem si jistej jestli 15 nebo 20cm.
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 22:41 ® hraji
-
Segoves> pamatuji docela dost, ne vždy všechno úplně přesně, ale o jiném druhu lipana, než je nás lipeň tymiánový, jak píšou kolegové ze Slovenska, nevím. Vím že je lipan bajkalský, že je lenok v Mongolských řekách. Ale samozřejmě nevím vše. Snad najdeš víc zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Grayling_(species)
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 22:34 ® Segoves reakce na …
-
regulus> nene nepletu ale východní neni určitě to sem se spletl:) pomatuju si ho s těch starejch knížek nedorůstá takoví velikosti jako náš lipan a dá se lovit přívlačí víc si teďkon nevybavím
reagovat - Neděle 25. března 2012 ve 22:11 ® regulus reakce na …
-
Segoves> lipan východní
reagovatto jsem fakt nikdy neslyšel, nepleteš si to náhodou s candátem východním??? Ten se dá vcelku běžně chytit na Dyji třeba v Břeclavi a patrně i v Moravě a Kyjovce. Je to takovej ani okoun ani candát, něco na půl cesty.
- Neděle 25. března 2012 v 19:38 ® Segoves reakce na …
-
osprey> jasný já jen že sem si vzpomněl na starý rybářský knížky jak tam byla vyobrazená… a jak to bylo s lipanem východním(?)…ten tu byl nepůvodní nebo se sem dříve dostával z dunaje?
reagovat - Neděle 25. března 2012 v 19:38 ® chosebaits
-
Na Mo je jeden hodně starej řád a tam plotice je s lovnou mírou.Skusím se podívat a nafotím .Je tam spoustu zajímavostí z onehdá.
reagovat - Neděle 25. března 2012 v 19:13 ® 1Mara
-
hraji> Díky
reagovat - Neděle 25. března 2012 v 16:32 ® osprey reakce na …
-
Segoves> Nesetkal jsem se s údajem, že by parma východní někdy prokazatelně žila ve vodách České republiky. Proto v atlase není.
reagovat - Neděle 25. března 2012 v 11:28 ® Segoves reakce na …
-
regulus> tak teď už tomu rozumím děkuju:)
reagovat - Neděle 25. března 2012 v 11:21 ® regulus
-
Segoves> tohle platilo pro celý Československo nevím jak to bylo před federalizací, do roku 1969, ale potom byl Český rybářský svaz s působností na česko-moravské části republiky a Slovenský rybárský zvaz s působností na Slovensku a takhle to bylo až do roku 1990 kdy vznikl MRS a v roce 1993 se republika rozdělila, nicméně tato vyhláška platila až do vzniku zákona o rybářství. Patrně se během času dělaly nějaký úpravy či vyjímky takže míry některých ryb, například té plotice přestaly platit.
reagovat
Parma východní se vyskytuje na Slovensku a teoreticky by se mohla vyskytnout v některých řekách v povodí Dunaje, tedy na Moravě, nikdy jsem ji nechytil a ani jsem neslyšel, že by ji někdo známej chytil, což ale nezmanená, že se tu na 100% vůbec nevyskytuje, druhá věc je, jestli by ji mnozí rybáři byli vůbec schopni poznat. - Neděle 25. března 2012 v 10:42 ® Segoves
-
parma východní na tuhle krásnou rybičku sem málem zapomněl koukám že neni ani v místním atlase už je to asi dlouho co vymizela z řek
reagovat - Neděle 25. března 2012 v 10:40 ® Segoves reakce na …
-
kakr> tohle platilo pro celou republiku nebo jen pro moravu? já si míry plotic perlína a raka nevybavuju mezi roky 1998–2004
reagovat - Neděle 25. března 2012 v 9:31 ® kakr
-
Vyhláška 103/1963sb. Platnost od 19.12.1963. Zrušena 1.4.2004.
) Zakazuje se přivlastňovat si, prodávat a kupovat níže uvedené ryby a raky, kteří nedosahují délky:
bolen 45 cm candát 45 cm cejn velký 25 cm hlavatka 65 cm jelec jesen 25 cm jelec proudník 15 cm jelec tloušť (kloně) 25 cm jeseter malý 30 cm kapr 35 cm lín 20 cm lipan 30 cm losos 55 cm ostroretka 25 cm parma obecná 35 cm parma středomořská východní (karpatská) 25 cm perlín 20 cm plotice 15 cm podoustev 25 cm pstruh americký duhový 25 cm pstruh jezerní 45 cm pstruh mořský 50 cm pstruh obecný potoční 25 cm siven americký 25 cm sumec 60 cm štika 50 cm úhoř 45 cm rak 13 cm
Tato délka se měří u ryb od předního konce hlavy až ke konci nejzazší části ocasní ploutve.
reagovat - Neděle 25. března 2012 v 0:11 ® regulus reakce na …
-
Barr> aha, tak mě fakt nenapadlo, že jsou doby hájení v ČRS a MRS jiný, já protože su z Brna tak mám jen MRS povolenky, celorepublikovou nemám, neměl jsem a pochybuju, že si ji někdy vezmu, nejsu cestovatel, no a podle MRS jsem to taky bral. Takže potom chápu, že tě ty dva měsíce zarazily když je v ČRS hájen od 1.12. do 15.6. (to jsem našel na webu ČRS http://www.rybsvaz.cz/?… a nevím jestli to náhodou není pro každej ÚS jinak), u nás je to opravdu tak jak jsem psal a to jak na MP http://www.mrsbrno.cz/index.php?… , tak na P http://www.mrsbrno.cz/index.php?… . Je zajímavý, že se to liší jenom v tom lipanovi, pokud teda pominu lososa který u nás není ani uveden a ani se nevyskytuje.
reagovat - Sobota 24. března 2012 ve 21:31 ® Barr
-
regulus> hájení je v každém kraji asi různé,např.v Plzeňském je stále od 1.12. do 15.6. a ostatní neber nějak osobně,bylo tam množné číslo.Celosvazovou pstruhovou dva roky nemám.
reagovat - Sobota 24. března 2012 ve 21:31 ® osprey
-
Barr má podle mě pravdu. Ty míry byly. Proudníka a cejna pamatuju i já, plotici 15 cm jsem někde viděl.
reagovat